Wikibooks:Lerarenkamer

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hiernaast voor naar onder  Naar inhoud
Naar onder
Welkom in de lerarenkamer van WIKIBOOKS !

Hier kunnen vragen worden gesteld en worden meningen uitgewisseld.

Natuurlijk wordt hier ook koffie geschonken en gedronken. Daar hebben we in het begin van de vorige eeuw deze mooie koffiezetautomaat voor aangeschaft.

Kaffeemaschine.jpg

De koffieautomaat maakt overuren

Feedback on movement names[bewerken]

Hallo. Apologies if you are not reading this message in your native language. Help met het vertalen naar uw taal if necessary. Bedankt!

There are a lot of conversations happening about the future of our movement names. We hope that you are part of these discussions and that your community is represented.

Since 16 June, the Foundation Brand Team has been running a survey in 7 languages about 3 naming options. There are also community members sharing concerns about renaming in a Community Open Letter.

Our goal in this call for feedback is to hear from across the community, so we encourage you to participate in the survey, the open letter, or both. The survey will go through 7 July in all timezones. Input from the survey and discussions will be analyzed and published on Meta-Wiki.

Thanks for thinking about the future of the movement, --The Brand Project team, 2 jul 2020 21:52 (CEST)

Note: The survey is conducted via a third-party service, which may subject it to additional terms. For more information on privacy and data-handling, see the survey privacy statement.

Editing news 2020 #3[bewerken]

9 jul 2020 14:56 (CEST)

Announcing a new wiki project! Welcome, Abstract Wikipedia[bewerken]

Sent by m:User:Elitre (WMF) 9 jul 2020 21:56 (CEST) - m:Special:MyLanguage/Abstract Wikipedia/July 2020 announcement

Technical Wishes: FileExporter and FileImporter become default features on all Wikis[bewerken]

Max Klemm (WMDE) 6 aug 2020 11:13 (CEST)

Important: maintenance operation on September 1st[bewerken]

Trizek (WMF) (talk) 26 aug 2020 15:48 (CEST)

Verwijderde passage op Kaartspel/Rikken[bewerken]

gebruiker:Vinvlugt haalde onlangs hier een passage over "Rikken met René" weg met als enige argument "triviaal". De passage in kwestie lijkt me geen aperte onzin, en op enkele sites elders is wel wat terug te vinden over "Rikken met René", dus een geheel onbekend fenomeen is het iig niet. Ik heb deze actie daarom tot nader order teruggedraaid.

Meningen? Ik neig zelf naar behouden, of moeten we al dit soort teksten over lokaal/regionaal bekende kaartspelletjes soms langs een strengere meetlat gaan leggen qua zaken als "trivialiteit"? In dat geval moeten er denk ik meer van dit soort "triviale" zaken weg. Volgens mij wordt hier uit het oog verloren dat Wikbooks een wezenlijk ander project is dan WP. De Wikischim (overleg) 5 sep 2020 01:15 (CEST)

Voor mij klinkt het spel "Rikken met René" redelijk triviaal, maar ik heb geen feeling met wat triviaal is bij kaartspelen dus mijn mening doet er niet echt toe. Voor mij mag wel het stukje herschreven worden met gewoon de uitleg van de spelregels, hoe en wanneer het spel is uitgevonden vind ik redelijk misplaatst en komt raar over. Maar ik ga wel akkoord dat dit geen vandalismebestrijding is, het stukje stond er al jaren, dus gewoon dat stukje verwijderen zonder verduidelijking vind ik nogal kort door de bocht. En ik kan me niet inbeelden dat je dit zomaar kunt doen bij Wikipedia zonder teruggedraaid te worden. Dit is bijna hetzelfde als een een pagina verwijderen zonder enige verklaring op de verwijderlijst. En opnieuw ik denk dat je daarmee ook niet wegkomt bij Wikipedia. --DimiC88 (overleg) 5 sep 2020 11:14 (CEST)

Uitnodiging deel te nemen aan het gesprek[bewerken]

Hallo allemaal. We zijn blij dat we een concept van de Universele Gedragscode met jullie kunnen delen - voor beoordeling en feedback. Het bestuur van de Wikimedia Foundation heeft eerder dit jaar mandaat gegeven voor de ontwikkeling van deze code. De redactiecommissie van de Universele Gedragscode wil graag weten of onderdelen van dit concept een uitdaging zouden vormen voor jou of je werk. Ontbreekt er iets in dit concept? Neem svp deel aan de discussie en nodig ook anderen uit die wellicht geïnteresseerd zijn om mee te doen.

Mervat (overleg) 9 sep 2020 21:58 (CEST)

Wiki of functions naming contest[bewerken]

29 sep 2020 23:26 (CEST)

Call for feedback about Wikimedia Foundation Bylaws changes and Board candidate rubric[bewerken]

Hallo. Apologies if you are not reading this message in your native language. Help met het vertalen naar uw taal.

Today the Wikimedia Foundation Board of Trustees starts two calls for feedback. One is about changes to the Bylaws mainly to increase the Board size from 10 to 16 members. The other one is about a trustee candidate rubric to introduce new, more effective ways to evaluate new Board candidates. The Board welcomes your comments through 26 October. For more details, check the full announcement.

Bedankt! Qgil-WMF (talk) 7 okt 2020 19:09 (CEST)

Virtuele Wikicon?[bewerken]

In verband met de COVID-19 pandemie zijn veel offline activiteiten dit jaar komen te vervallen. Ook de jaarlijkse Nederlandse Wikimedia-conferentie, waar Wikimedianen elkaar kunnen ontmoeten, kennis uitwisselen en bijpraten. Is er binnen de gemeenschap behoefte aan een online evenement ter vervanging? We denken aan een virtuele omgeving met ruimte voor presentaties, discussie, werksessies én informeel samenzijn. Ook kunnen we sprekers uitnodigen, zowel van binnen de Wikimedia-beweging als externe deskundigen. Op de Verenigingswiki is een pagina met ruimte voor ideeën. SRientjes (overleg) 13 okt 2020 12:29 (CEST)

Important: maintenance operation on October 27[bewerken]

-- Trizek (WMF) (talk) 21 okt 2020 19:10 (CEST)

Wiki of functions naming contest - Round 2[bewerken]

5 nov 2020 23:10 (CET)

2021 enquête over de verlanglijst van de gemeenschap[bewerken]

Magic Wand Icon 229981 Color Flipped.svg

De 2021 enquête over de verlanglijst van de gemeenschap is nu geopend! De enquête is de manier waarmee gemeenschappen bepalen waar het Community Tech team volgend jaar aan moet gaan werken. We moedigen iedereen aan om voorstellen in te dienen voor de deadline op 30 november, of om te reageren op andere voorstellen om ze te helpen verbeteren. De gemeenschappen stemmen op de voorstellen tussen 8 december en 21 december.

Het Community Tech team is gefocussed op hulpmiddelen voor ervaren Wikimedia bewerkers. U kunt voorstellen in elke taal opstellen en wij vertalen deze. Bedankt en we kijken uit naar uw voorstellen!

SGrabarczuk (WMF) 20 nov 2020 06:11 (CET)

Global bot policy proposal: invitation to a Meta discussion[bewerken]

Schaken verwerken in Schaken leren[bewerken]

Beste medewikibookers, ik zou het beginnetje Schaken graag integreren met het boek Schaken leren. Dat vraagt wel omschrijven, maar dat lost meteen de licentiebeperking die erop zit op. Graag feedback, met vriendelijke groet BeeBringer (overleg) 24 nov 2020 14:26 (CET)

Er is ook een schaken voor beginners op wikijunior. Het zou mooi zijn als we 1 boek over schaken zouden maken in plaats van drie met veel overlap en dus voor ene lezer niet duidelijk wat waar te halen is, met als gevolg dat deze verwarring tot afhaken in plaats van schaken leidt. Als we de indeling op het Dreyfusmodel voor prestatieniveaus doen dan en daar de boeken onderhangen, dan is het meteen duidelijk wat waar te halen is. Zo wordt er geen kind met het badwater weggegooid maar het boek Schaken versterkt (want ik zou dan onder die titel de drie boeken scharen) BeeBringer (overleg) 27 nov 2020 17:37 (CET)
  1. beginner,
  2. gevorderd,
  3. competent,
  4. bedreven,
  5. expert.
Ik heb Schaken als een boekenserie met elk een boek voor een verschillend schaakniveau aangemaakt, zodat lezers makkelijker navigeren door de boeken over schaken en deze boeken an sich ook eenvoudiger te herordenen zijn. Ik hoop hiermee een mooie oplossing gevonden te hebben? Mvg, BeeBringer (overleg) 28 nov 2020 11:18 (CET)
Ja, dit lijkt me een prima constructie: zo heb jij alle ruimte voor je project, terwijl toch de bestaande boeken behouden blijven. - Erik Baas (overleg) 28 nov 2020 23:38 (CET)
gebruiker:BeeBringer: het boek op Wikijunior moet hoe dan ook apart worden gehouden. Wikijunior is een klein subproject binnen Wikibooks, met een andere doelgroep (nl. specifiek de jonge lezers). Samenvoegen met Wikijunior is daarom per definitie geen goed idee. Over en weer linken (met bijv. een "Zie ook"-sectie) kan natuurlijk wel altijd.
Verder heb ik op zich geen echt bezwaar tegen samenvoegen van Schaken en Schaken leren, maar let wel op dat goed samenvoegen best een hele klus is, waarbij je moet uitkijken dat je geen zinvolle informatie per ongeluk vernietigt. Op Wikipedia worden vaker artikelen met te veel inhoudelijke overlap samengevoegd, hier is dat wat ongebruikelijker. Als titel voor het nieuwe boek is Schaken leren denk ik iets interessanter dan alleen maar "Schaken". Je zou eventueel nog wat kunnen brainstormen over een nog wat betere titel. De Wikischim (overleg) 29 nov 2020 18:02 (CET)
Beste Wikischim, bedankt voor je feedback en hulp bij de betreffende pagina's :) Ik laat de wikijunior versie ongemoeid (hoewel er ik misschien wel wat inspiratie op doe , leek goed in elkaar te zitten bij een eerste indruk). Zal een link opnemen in de voorpagina. Ik herschrijf wel (vanwege mede de licentie) het oude boek maar laat niets weg. Heb voor nu links gelegd vanuit het "nieuwe" boek naar de oude delen zodat die nog steeds goed bereikbaar zijn. Met de tijd zal ik - valt qua hoeveelheid best mee - pagina voor pagina omzetten zonder iets weg te laten. Ik snap verder dat de titel Schaken leren beter past, zo gaat ook de omzetting; meer oefening => schaken leren door te doen. Ik hou persoonlijk (zoals je aan de boeken en hoofdstukken misschien hebt gemerkt ;) meer van 1 woord als titel. Daarnaast liggen er allerlei interwiki links naar Schaken die zo kunnen blijven bestaan. Mvg en met dank voor het meedenken en meehelpen BeeBringer (overleg) 29 nov 2020 19:00 (CET)
...heb trouwens wel een ondertitel toegevoegd om duidelijk te maken dat het om (bewust en onbewust) leren gaat: Schaken leren door schakend leren en lerend schaken!. Hoop zo je suggestie voldoende recht te doen? Mvg BeeBringer (overleg) 29 nov 2020 19:17 (CET)

Wikidata descriptions changes to be included more often in Recent Changes and Watchlist[bewerken]

2020 Coolest Tool Award Ceremony on December 11th[bewerken]

Onderzoek naar het Verlanglijstje van de Wikipedia-gemeenschap 2021[bewerken]

SGrabarczuk (WMF)

11 dec 2020 16:05 (CET)

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.