Wikibooks:Lerarenkamer

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hiernaast voor naar onder  Naar inhoud
Naar onder
Welkom in de lerarenkamer van WIKIBOOKS !

Hier kunnen vragen worden gesteld en worden meningen uitgewisseld.

Natuurlijk wordt hier ook koffie geschonken en gedronken. Daar hebben we in het begin van de vorige eeuw deze mooie koffiezetautomaat voor aangeschaft.

Kaffeemaschine.jpg

De koffieautomaat maakt overuren

Tekst/boek donatie Wikibooks?[bewerken]

Beste Wikibooks-bewerkers,
Bij Wikimedia Nederland is verzoek binnengekomen van iemand die graag het manuscript van een (nooit gepubliceerd) Nederlandstalig leerboek over "projective analytical geometry" (de email is in het Engels) via Wikibooks beschikbaar zou willen maken. Het boek is beschikbaar in handgeschreven pagina's. De persoon zou de pagina's graag willen scannen en daarna transcriberen (eventueel met hulp van anderen). Omdat wij vanuit Wikimedia Nederland relatief weinig ervaring hebben met Wikibooks, leg ik dit verzoek graag hier neer. Is dit iets wat op Wikibooks een plaats zou kunnen krijgen? Zo ja, wat zijn dan de vervolgstappen die genomen zouden moeten worden? Is er iemand die eventueel bij dit project betrokken zou willen zijn en daarover bijvoorbeeld direct met de vraagsteller zou willen corresponderen? Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet, --AWossink (WMNL) (overleg) 26 nov 2018 13:10 (CET)

Hi AWossink (WMNL), Ik denk dat zoiets zeker in Wikibooks zou passen. Ik wil wellicht meekijken hierin. Ik denk dat de vervolgstappen pas aan bod komen als het boek getranscribeerd is en de tekst te bekijken valt van achter de computer, om te zien hoe we verder gaan, maar een leerboek over projectieve analytische geometrie is denk ik een mooie toevoeging voor Wikibooks. Romaine (overleg) 28 nov 2018 01:29 (CET)
Hoi Romaine, dank voor je reactie! Zou jij eventueel bereid zijn om dit traject direct met de persoon in kwestie op te pakken? Dat wil zeggen dat ik jullie per mail met elkaar in contact breng zodat jullie zonder mijn verdere tussenkomst kunnen kijken hoe dit het beste voortgezet kan worden en jij dan ook de eventuele coördinatie met anderen uit de Wikibooks-gemeenschap op je kan nemen? Ik hoor het graag! Groet, --AWossink (WMNL) (overleg) 28 nov 2018 11:43 (CET)
Hoi Romaine (of anderen), had jij hier nog gedachten over? Groet, --AWossink (WMNL) (overleg) 17 dec 2018 10:02 (CET)
Romaine nog een keer een ping. Had jij hier nog gedachten over? Groet, --AWossink (WMNL) (overleg) 21 jan 2019 12:44 (CET)
Probeer het eens via [1]? - Erik Baas (overleg) 21 jan 2019 12:56 (CET)
@SRientjes ( @AWossink ) @Romaine @Erik Baas Projectieve meetkunde heet het vak in het Nederlands, ik heb er tentamen in gedaan (was verplicht voor 1ste graads lesbevoegdheid wiskunde). Er zijn natuurlijk al (veel) leerboeken over, dus zouden we de kwaliteit/aanpak van te voren mogen beoordelen? voor er (veel) werk (transcriptie) ingestoken wordt. Eventueel al wel een scan maken, kan automatisch met een kopieerapparaat? Groeten, Hansmuller (overleg) 10 okt 2019 13:11 (CEST)

New Wikimedia password policy and requirements[bewerken]

CKoerner (WMF) (talk) 6 dec 2018 21:03 (CET)

Invitation from Wiki Loves Love 2019[bewerken]

Help met het vertalen naar uw taal

WLL Subtitled Logo (transparent).svg

Love is an important subject for humanity and it is expressed in different cultures and regions in different ways across the world through different gestures, ceremonies, festivals and to document expression of this rich and beautiful emotion, we need your help so we can share and spread the depth of cultures that each region has, the best of how people of that region, celebrate love.

Wiki Loves Love (WLL) is an international photography competition of Wikimedia Commons with the subject love testimonials happening in the month of February.

The primary goal of the competition is to document love testimonials through human cultural diversity such as monuments, ceremonies, snapshot of tender gesture, and miscellaneous objects used as symbol of love; to illustrate articles in the worldwide free encyclopedia Wikipedia, and other Wikimedia Foundation (WMF) projects.

The theme of 2019 iteration is Celebrations, Festivals, Ceremonies and rituals of love.

Sign up your affiliate or individually at Participants page.

To know more about the contest, check out our Commons Page and FAQs

There are several prizes to grab. Hope to see you spreading love this February with Wiki Loves Love!

Kind regards,

Wiki Loves Love Team

Imagine... the sum of all love!

--MediaWiki message delivery (overleg) 27 dec 2018 11:13 (CET)

Opdrachten[bewerken]

In echte leerboeken, voor met name de exacte vakken, worden stukken leertekst regelmatig afgewisseld met opdrachten. Dat is logisch, want bij deze vakken gaat het niet alleen om kennis maar juist ook om vaardigheden. Nu heb ik een beetje rondgekeken en ik heb nauwelijks opgaven gezien in de WikiBooks die ik bekeken heb. En als ze er al in staan, dan zijn het voornamelijk opdrachten die midden in de leertekst staan, als overgang van het ene stuk naar het andere, dus reflectie- en oriëntatie-opgaven. Bovendien zag ik vaak het antwoord direct onder de opdracht staan, soms in de leertekst zelf.

Als we de WikiBooks voor de vakken wiskunde, natuurkunde en scheikunde echt bruikbaar willen maken, moet er bij elke paragraaf een aantal opdrachten komen die bedoeld zijn om mee te oefenen. Reflectie- en oriëntatie-opgaven moeten worden uitgebreid en moeten niet meer, zoals ik heb zien gebeuren, volledig deel zijn van de leertekst zelf, waarmee ik wil zeggen dat als er nieuwe kennis wordt geïntroduceerd met een opgave, die kennis wel ook volledig moet worden uitgelegd in de leertekst zelf (dus: "Zoals je in de vorige opgave gezien hebt, ..." en niet: "Wat je in de vorige opgave gezien hebt, heet ... [en dan verdergaan]" ). En bovendien: antwoorden moeten nooit direct na de opgaven staan, want dat werkt niet, ook niet bij reflectie of oriëntatie: het doel van die opgaven is immers dat de lezer de opgave probeert te maken voordat hij verdergaat, en met het antwoord eronder krijg je dat mensen alleen naar de opgave kijken en dan verdergaan. Als er opgaven in een WikiBook zitten, zou er dus altijd ook een apart antwoordenboek gemaakt moeten worden. Toioutos (overleg) 27 dec 2018 22:06 (CET)

Er zijn niettemin een paar WikiBoeken hier die nu wel al zoiets hebben. Het is beslist niet eenvoudig om zoiets goed in elkaar te zetten en vrijwel niemand kan genoeg tijd hiervoor op Wikibooks vrijmaken. Overigens, het staat u geheel vrij om zelf iets dergelijks uit te proberen. Zet het bijv. eerst in uw eigen gebruikersruimte, dan kunnen we vervolgens kijken of het geschikt is om aan een bestaand of nieuw Wikiboek toe te voegen. De Wikischim (overleg) 19 feb 2019 11:32 (CET)
@Toioutos @De Wikischim heeft helemaal gelijk, maar zoals gezegd: hoe dan we het? Bijvoorbeeld bij het wikiboek Italiaans zitten opdrachten, met antwoorden achterin (bijvoorbeeld Italiaans/Les06). Zo zou het eenvoudig kunnen voor exacte vakken, dan geen probleem. (Kan misschien nog veel mooier, graag!) Hoeft van mij niet eerst in gebruikersruimte, opgaven en antwoorden moeten uiteraard wel kloppen (dat is helaas met Nederlandse leerboeken soms niet het geval, dus overname soms riskant, nog afgezien van auteursrecht ;-)). Zou heel mooi zijn! Hansmuller (overleg) 10 okt 2019 13:19 (CEST)

FileExporter beta feature[bewerken]

Johanna Strodt (WMDE) 14 jan 2019 10:41 (CET)

No editing for 30 minutes on 17 January[bewerken]

You will not be able to edit the wikis for up to 30 minutes on 17 January 07:00 UTC. This is because of a database problem that has to be fixed immediately. You can still read the wikis. Some wikis are not affected. They don't get this message. You can see which wikis are not affected on this page. Most wikis are affected. The time you can not edit might be shorter than 30 minutes. /Johan (WMF)

16 jan 2019 19:52 (CET)

Nieuwe pagina Loopbaanadvies bij studiekeuze[bewerken]

Wat doen we hiermee? Om eerlijk te zijn vind ik het zowel qua vorm als qua inhoud niet passen op Wikibooks. Ik heb ook intuïtief het gevoel dat deze tekst op z'n minst grotendeels van elders afkomstig is, mogelijk uit het tijdschrift dat onderaan wordt genoemd (niet digitaal in te zien) wat het dus ook copyvio zou maken.

Ik neig dus eerlijk gezegd naar verwijderen, maar wil eerst nog even wat meningen van anderen hier horen. De Wikischim (overleg) 1 feb 2019 21:30 (CET)

Ik heb hier geen mening over. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 2 feb 2019 08:24 (CET)
Vorm en inhoud storen mij niet, maar ik heb voor de zekerheid wel even een mailtje gestuurd aan de hoofdredacteur (ivm. mogelijke copyvio). - Erik Baas (overleg) 2 feb 2019 14:58 (CET)
Goede zet van je, bedankt. De Wikischim (overleg) 3 feb 2019 10:20 (CET)
"Er zijn stukken tekst gekopieerd uit verschillende artikelen uit het themanummer Studiekeuze. Ik heb met de uitgever van LoopbaanVisie gesproken en hij geeft aan, zolang er geen compleet artikel is gekopieerd en de stukken tekst hebben bronvermelding is het voor hem ok.". De vraag is nu dus alleen nog of het voor wikibooks ook acceptabel is. - Erik Baas (overleg) 7 feb 2019 17:59 (CET)
In een editie uit 2018 zie ik staan: © LoopbaanVisie. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enigerlei wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Dat gebruik op Wikibooks 'voor hem ok' is, lijkt me geen afdoende toestemming dat hij beseft dat daardoor iedere derde ongevraagd de tekst kan gebruiken (zolang de licentie en rechthebbende vermeld worden). Mochten jullie dit artikel willen gebruiken, zal er een toestemmingsmail verzonden moeten worden naar OTRS zodat we aantoonbare toestemming hebben.
Overigens dank voor het uitzoekwerk, de tekst staat (vooralsnog) ook op Wikipedia dus dan is het daar ook helder hoe het zit. Encycloon (overleg) 18 feb 2019 14:07 (CET)
Zelfs al zou de tekstovername auteursrechtelijk wel in orde zijn, dan nog is het in principe nooit de bedoeling om op deze manier teksten aan Wikibooks toe te voegen. De slotconclusie is dan ook dat verwijderen (wat vooralsnog mijn voorkeur heeft) òf grondig herschrijven hier de enige reële opties zijn. De Wikischim (overleg) 18 feb 2019 23:28 (CET)
Ik ben voor verwijderen. Eens met Wikischim, bovendien is het nog lang geen boek. - Erik Baas (overleg) 19 feb 2019 00:32 (CET)
Bij deze verwijderd. Mocht iemand deze beslissing eventueel te snel vinden, dan kan de pagina worden teruggezet op de verwijderlijst, maar ik vermoed dat het daar ook na ca. een maand weg zal zijn. De Wikischim (overleg) 19 feb 2019 11:14 (CET)

Talk to us about talking[bewerken]

Trizek (WMF) 21 feb 2019 16:01 (CET)

Import-artikelen[bewerken]

Wordt hier nog weleens wat mee gedaan? Ik heb er een verzoek geplaatst, maar gezien de ruim twee jaar inactiviteit op die pagina heb ik mijn twijfels of het ingewilligd gaat worden... Encycloon (overleg) 21 feb 2019 20:28 (CET)

lokale interwiki[bewerken]

Op welke manier kan ik lokale een intertaalwiki wijzigen? Ik zie enkel de mogelijkheid Toevoegen. Ldhank (overleg) 2 apr 2019 00:44 (CEST)

Hoi Ldhank, kun je je vraag misschien nog iets duidelijker formuleren? Al dit soort wijzigingen gaat tegenwoordig in principe via Wikidata. Is het dus in feite een probleem dat aldaar speelt? De Wikischim (overleg) 2 apr 2019 10:31 (CEST)
De lokale interwiki's zijn mij op nl.wiki nooit opgevallen. Daar speelt het probleem denk ik niet meer, daarom stel ik ook de vraag hier. Bijgaand een voorbeeld Kookboek/Aardappelpannenkoekje. De interwiki verwijst naar fr:Livre de cuisine/Placki ziemniaczane. Dit kan wel, maar deze staat in wikidata fr:Livre de cuisine/Galette de pommes de terre. Ik kom ze wel meer tegen, Zelfs verkeerde dp's, maar ik weet niet hoe te wijzigen. Ik heb de pagina bewust losgekoppeld van wikidata, want dat lost het probleem niet op volgens mij. Een voorbeeld van een verkeerde doorverwijzing van en:Cookbook:Latkes naar fr. Ldhank (overleg) 2 apr 2019 12:17 (CEST)
Lijkt me dus inderdaad een probleem dat in de eerste plaats op Wikidata speelt. Ik zou overigens zeggen dat fr:Livre de cuisine/Galette de pommes de terre de juiste interwiki is van Kookboek/Aardappelpannenkoekje. Die andere pagina gaat immers over de typisch Poolse variant. Maar wel raar inderdaad dat de links op Wikidata anders zijn, ik zie het nu ook. Je legt het nogal moeilijk uit, maar ik neem aan dat je gewoon hierop doelt? De Wikischim (overleg) 2 apr 2019 16:28 (CEST)
Het probleem(pje) is ook vrij specifiek. De pagina Kookboek/Aardappelpannenkoekje koppel ik aan wikidata, en zal de pagina verder in de gaten houden. Misschien is er eenmaal gekoppeld wel een bot actief, die de foute franse lokale koppeling signaleert, maar liever zou ik de mogelijkheid willen hebben om dit handmatig aan te passen. Ldhank (overleg) 2 apr 2019 18:36 (CEST)
Probleem opgelost Probleem opgelost Op de pagina Aardappelpannenkoekje zaten nog twee oude interwikilinks naar de verkeerde franse pagina en een naar de poolse versie. Beide heb ik weggehaald, want staan nu op WD. Het toevoegen van de links op WD lossen het probleem niet meteen op omdat de lokale links de wikidata links overschrijven. Q.Zanden (overleg) 3 mei 2019 15:51 (CEST)
Nog maar even over het onderwerp van de lokale interwiki. De Engelse wikibooks blijkt dus niet zo gecharmeerd van wikidata. Dit stond op mijn OP van en.wikibooks na mijn edit. Please don't remove interwikis. The Wikibooks community discussed their presence in Wikidata and specifically rejected the proposal to remove them locally. Editors here find them valuable. Dit, n.a.v. en.Cookbook/Waterzooi. Mijn overweging: Five out of seven interwiki's of Waterzooi were empty. Therfore i deleted them. actie werd teruggedraaid. Het terugdraaien Lijkt mij ook heel waardevol. wikilinks die nergens naar leiden. Waarvan akte. Ldhank (overleg) 19 aug 2019 12:57 (CEST)
Komt wel een beetje wereldvreemd over, inderdaad. Afijn, ze doen op Wikibooks-en maar wat hunzelf goeddunkt. Ik zou hier in jouw plaats verder geen aandacht aan besteden. De Wikischim (overleg) 23 aug 2019 23:20 (CEST)

Read-only mode for up to 30 minutes on 11 April[bewerken]

8 apr 2019 12:56 (CEST)

Break[bewerken]

Ik ben zeven weken afwezig vanaf volgende week. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 12 apr 2019 11:37 (CEST)

Wikimedia Foundation Medium-Term Plan feedback request[bewerken]

Help met het vertalen naar uw taal

The Wikimedia Foundation has published a Medium-Term Plan proposal covering the next 3–5 years. We want your feedback! Please leave all comments and questions, in any language, on the talk page, by April 20. Bedankt! Quiddity (WMF) (talk) 12 apr 2019 19:35 (CEST)

Kennisbank keramiek[bewerken]

Wat moeten we hier nu mee? Mijn eerste impuls was om het te verwijderen als reclame/promo. Hoe dan ook heeft het nu nog geen geschikte opmaak. Voelt iemand zich misschien geroepen hier iets van te maken?

Als we hier een gewoon Wikiboek van willen maken, zou dat denk ik Keramiek moeten heten. Het onderwerp zelf is natuurlijk wel geschikt voor een eigen boek, maar de huidige vorm voldoet niet. De Wikischim (overleg) 27 apr 2019 18:43 (CEST)

Misschien wat afwachten en het een kans geven? Misschien wordt het wel wat. J.G.G. (overleg) 28 apr 2019 16:26 (CEST)

Misschien gewoon in overleg treden met de intitiatiefnemer....ik heb met de beste bedoelingen een opzet gemaakt en het onderwerp leent zich m.i heel goed voor wikibooks. Reclame of promo is het zeker niet...waar maak je dat uit op??? Als nieuwe gebruiker zal ik vast en zeker - onbedoeld - zondigen tegen jullie regels...beter is het me dan te helpen in plaats van zonder overleg of duidelijke feedback te gaan verwijderen of wijzigen. Wikibooks is toch een open initiatief waarin iedereen kennis kan delen met anderen en dan moet je ook accepteren dat niet iedereen gelijk "op niveau" zit! Ik doe mijn best! Renske Bouman (overleg) 29 apr 2019 19:35 (CEST)

Ik ben het eens met Renske Bouman. Ik heb dit ook meegemaakt bij WP. Daar werd ook niet geholpen hoe je een nieuwe pagina (in dit geval boek) opmaakt. Dus afwachten of het wat wordt (vind ik) en 'nieuwe' gebruikers helpen.

--John P doveSmall.pngangelis. overleg 24 mei 2019 21:49 (CEST)

Multilingual Shared Templates and Modules[bewerken]

Hello nl-wiki community! (Help met het vertalen naar uw taal)

I recently organized a project to share templates and modules between wiki projects and languages. It allows modules and templates to be “language-neutral”, and store all text translations on Commons. This means that it is enough to copy/paste a template without any changes, and update the translations separately. If someone fixes a bug or adds a new feature in the original module, you can copy/paste it again without any translation work. My bot DiBabelYurikBot can help with copying. This way users can spend more time on content, and less time on updating and copying templates. Please see project page for details and ask questions on talk page.

P.S. I am currently running for the Wikimedia board, focusing on content and support of multi-language communities. If you liked my projects like maps, graphs, or this one, I will be happy to receive your support. (any registered user group can vote). Thank you! --Yurik (🗨️) 12 mei 2019 06:20 (CEST)

Reisbeurzen voor Wikimania[bewerken]

Van 14-18 augustus vindt in Stockholm Wikimania plaats, de jaarlijkse internationale bijeenkomst van de Wikimediagemeenschap. Actieve Wikimedianen kunnen bij Wikimedia Nederland een beurs aanvragen voor deelname aan Wikimania. Dit kunnen volledige beurzen zijn voor reis, entree én verblijf, of een beurs voor een deel van de kosten.

Net als vorig jaar zou Wikimedia Nederland graag naast ervaren Wikimania-bezoekers ook tenminste twee Wikimedianen willen steunen die nog nooit naar Wikimania zijn geweest. Wil je Wikimania (misschien voor het eerst) meemaken, dan kun je met dit formulier een beurs aanvragen. Aanvragen moeten voor 1 juni worden ingediend.

Zoals altijd: je hoeft geen lid te zijn van Wikimedia Nederland om voor een beurs in aanmerking te komen. SRientjes (overleg) 16 mei 2019 12:57 (CEST)

Inactive admin[bewerken]

Per [2] User:MADe has been inactive for over 1 year. Should the inactivity procedure at Wikibooks:Regelingen_rond_moderatoren be followed? --Rschen7754 13 jul 2019 17:42 (CEST)

Editing News #1—July 2019[bewerken]

23 jul 2019 20:32 (CEST)

Hoe komt een Wikibook op de Hoofdpagina?[bewerken]

Hoe komt een Wikibook dat voor ±95% af is aan de rechterkant van de Hoofdpagina?
Volgens https://nl.wikibooks.org/w/index.php?title=Hoofdpagina&action=edit zou het voldoende zijn als de informatie in de infobox is aangepast naar 75% (of 100%) en de infobox op de hoofdpagina staat. Dat is voor https://nl.wikibooks.org/wiki/Economie begin juli 2018 gebeurd (voor de zekerheid op 75% gezet, want het kan altijd beter).
Daarnaast blijkt er ook een sjabloon aangepast te moeten worden. Voor een Economie-wikibook is dat Sjaboon:Samenleving. Daarin staat echter al sinds 2010: "Gelieve DEZE PAGINA NIET AAN TE PASSEN, deze wordt automatisch aangepast volgens de info in de INFOBOX, dit gebeurt via Gebruiker:Sanderd17". Maar het Economie-boek staat nog steeds niet op de voorpagina. Is Sanderd17 langdurig afwezig, heb ik nog iets verzuimd te doen of is er iets anders aan de hand? JopkeB (overleg) 11 aug 2019 15:27 (CEST)

Beste JopkeB, ik heb het even handmatig voor je in orde gebracht want dat automatisch systeem werkt inderdaad niet (meer). Zie deze bewerking. mvg, J.G.G. (overleg) 11 aug 2019 20:44 (CEST)
Beste J.G.G., Dank! Alleen zie ik Economie nu met catalogus-code 69 op de voorpagina staat, terwijl Economie op Wiki Standaard Boeknummer code 61 heeft. Klopt dat wel? JopkeB (overleg) 11 aug 2019 21:56 (CEST)
Gelijk heb je. Is nu gefixt. J.G.G. (overleg) 12 aug 2019 09:39 (CEST)

Melding afwezigheid[bewerken]

Ik ben ca. de komende twee weken geheel afwezig. Kunnen de collega-mods in de tussentijd even een tandje bijzetten zodat dit project niet volgespamd raakt? Ik verwacht rond 26 augustus weer terug en dagelijks onwiki te zijn. De Wikischim (overleg) 12 aug 2019 10:54 (CEST)

Oké, De Wikischim, wij passen wel op de winkel. J.G.G. (overleg) 12 aug 2019 11:10 (CEST)
Hoewel ik druk aan het verbouwen ben zal ik ook opletten.--John P doveSmall.pngangelis. overleg 12 aug 2019 12:25 (CEST)

Update on the consultation about office actions[bewerken]

Hello all,

Last month, the Wikimedia Foundation's Trust & Safety team announced a future consultation about partial and/or temporary office actions. We want to let you know that the draft version of this consultation has now been posted on Meta.

This is a draft. It is not intended to be the consultation itself, which will be posted on Meta likely in early September. Please do not treat this draft as a consultation. Instead, we ask your assistance in forming the final language for the consultation.

For that end, we would like your input over the next couple of weeks about what questions the consultation should ask about partial and temporary Foundation office action bans and how it should be formatted. Please post it on the draft talk page. Our goal is to provide space for the community to discuss all the aspects of these office actions that need to be discussed, and we want to ensure with your feedback that the consultation is presented in the best way to encourage frank and constructive conversation.

Please visit the consultation draft on Meta-wiki and leave your comments on the draft’s talk page about what the consultation should look like and what questions it should ask.

Thank you for your input! -- The Trust & Safety team 16 aug 2019 10:03 (CEST)

New tools and IP masking[bewerken]

21 aug 2019 16:18 (CEST)

Beveiligen pagina werkt niet[bewerken]

Ik heb het sjabloon semibeveiliging gebruikt, maar kan als anoniem niettemin de pagina bewerken en opslaan. Is hier een oplossing voor? J.G.G. (overleg) 8 sep 2019 11:07 (CEST)

Oei, in dit soort kwesties ben ik niet echt thuis. gebruiker:Romaine misschien, of gebruiker:Erik Baas? De Wikischim (overleg) 8 sep 2019 11:26 (CEST)
Hallo J.G.G., Het plaatsen van het sjabloon creëert geen beveiligde pagina, maar is alleen bedoeld om toegevoegd te worden als een pagina daadwerkelijk (semi)beveiligd is. Het beveiligen zelf is iets wat alleen moderatoren kunnen. Omdat het al meermaals gebeurde verspreid over meerdere maanden heb ik je pagina semibeveiligd voor de duur van een jaar. Als het daarna opnieuw gebeurt, lijkt me de volgende keer een langere periode op z'n plaats. Groetjes - Romaine (overleg) 8 sep 2019 12:12 (CEST)
Ha, oké. En hoe doe ik dat dan, het als moderator vooraf daadwerkelijk (semi)beveiligen van een pagina? J.G.G. (overleg) 8 sep 2019 12:26 (CEST)
Het semibeveiligen als moderator kan, J.G.G., want dat is een van je bevoegdheden als moderator. Zie Speciaal:Groepsrechtenweergeven voor nadere uitleg. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 10 sep 2019 18:08 (CEST)
Welja, dat dacht ik ook; Ik probeerde het eergisteren hier, maar het werkte niet. Vandaar mijn vraag hoe het dan wel kan. Bij Romaine ging het immers blijkaar wel. J.G.G. (overleg) 10 sep 2019 23:43 (CEST)

The consultation on partial and temporary Foundation bans just started[bewerken]

-- Kbrown (WMF) 30 sep 2019 19:13 (CEST)

Waarom vindt Google wikibooks zo slecht (of pas later?)[bewerken]

Waarde @Vangelis en andere collega's,

Het valt me op hoe slecht bijvoorbeeld mijn nieuwe boek in wording Spinoza Ethica terug te vinden is. Bij mij vindt G. het niet bij zoeken op "wikibooks.nl Spinoza", "nl.wikibooks Spinoza" of "nl.wikibooks.org spinoza", terwijl op wikipedia binnen minuten een nieuw artikel op de radar van G. blijkt te staan. Hoe komt dat? Hier te weinig links naar binnen en buiten? Of is wikibooks.nl niet interessant voor G. door weinig verkeer? Groetens, Hansmuller (overleg) 14 okt 2019 11:00 (CEST)

Tja, ik ben niet zo op de hoogte van het beleid van Google. Volgens mij is het zo dat pagina's die het meest bezocht worden voorrang krijgen op de zoeklijst. Wat dat betreft kijken veel meer mensen op WP dan op WB. Groet,
--John P doveSmall.pngangelis. overleg 14 okt 2019 11:29 (CEST)
Van invloed is ook hoeveel pagina's linken naar jouw website. Wat me wel opvalt is dat duckduckgo wel Wikibooks bovenaan zet (cfr. link), maar wel niet rechtstreeks naar het Spinoza-boek. --Mattias.Campe (overleg) 14 okt 2019 20:34 (CEST)
Kijk! Daarom is mijn favoriete zoekpagina duckduckgo en NIET Google ;) --John P doveSmall.pngangelis. overleg 14 okt 2019 21:13 (CEST)

Feedback wanted on Desktop Improvements project[bewerken]

16 okt 2019 09:14 (CEST)

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.