Wikibooks:Lerarenkamer

Uit Wikibooks
Ga naar: navigatie, zoek
Klik hiernaast voor naar onder  Naar inhoud
Naar onder
Welkom in de lerarenkamer van WIKIBOOKS !

Hier kunnen vragen worden gesteld en worden meningen uitgewisseld.

Natuurlijk wordt hier ook koffie geschonken en gedronken. Daar hebben we in het begin van de vorige eeuw deze mooie koffiezetautomaat voor aangeschaft.

Kaffeemaschine.jpgDe koffieautomaat maakt overurenKookboeksjabloon (en andere sjablonen)[bewerken]

Is het mogelijk het kookboeksjabloon aan te passen waardoor we niet meer 366 verschillende sjablonen nodig hebben? Door bijvoorbeeld de parameters zo in te stellen dat ze elke dag random een nieuwe foto plaatsen... Zoals bij wp op de hoofdpagina gebeurt bij de Etalage artikelen, het zou heel veel werk schelen en je wordt elke dag verrast met een nieuwe combinatie. Q.Zanden (overleg) 15 jul 2016 19:00 (CEST) PS. Sowieso vind ik dat er veel meer sjablonen zouden kunnen worden samengevoegd zodat er een aantal algemene sjablonen is waar je zelf de parameters in kan vullen. Bijvoorbeeld bij navigatiesjablonen.

Tja, dat zou wel een verbetering zijn. Ik heb sowieso wel eens het idee gehad de hele boel maar te verwijderen. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 16 jul 2016 14:02 (CEST)
En dan ook opnieuw beginnen? Of het gewoon puur verwijderen? Q.Zanden (overleg) 16 jul 2016 22:39 (CEST)
O, ik had al eens een voorstel gedaan ;) Hoe je zo'n random maakt weet ik niet. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 5 nov 2016 20:50 (CET)

I have a dream[bewerken]

(Effe een bombastisch kopje om de aandacht te trekken Symb Glad.svg)

Het gaat hierom: ik zou het ideaal vinden wanneer we alle links intern konden houden, zodat de lezers niet meer hoeven 'weg te zappen' naar Wikipedia (wie weet komen ze nooit meer terug eens ze daar zijn!) Dat was ook de bedoeling van de 'woordenboeken' die ik met De Wikischim hier heb opgezet. Deze hebben we al:

 1. Astronomisch woordenboek
 2. Filosofisch woordenboek
 3. Heksenwoordenboek
 4. Jungiaans woordenboek
 5. Religieus woordenboek
 6. Woordenboek literatuur

Misschien kan hier ook een "Cultureel woordenboek" aan worden toegevoegd voor schrijvers, kunstenaars enz.?

Daarnaast bestaan er ook 'woordenboekachtige' boekjes over specifieke onderwerpen waar naar kan worden gelinkt, bijvoorbeeld Beroemde jazzmuzikanten, Jazz standards. Verder zijn er nog 'lijsten' binnen enkele projecten zoals Engelse literatuur/Auteurs, Amerikaanse literatuur/Amerikaanse auteurs, enzovoorts. Jullie zullen mogelijk nog aan andere boekjes denken die ik niet heb genoemd.

Wat denken jullie over die interne links? Beachcomber (overleg) 17 jul 2016 11:18 (CEST)

Ik snap wat je bedoelt. Het linken vanaf hier naar WP (door een w: aan de link tussen blokhaken toe te voegen) is vaak nodig omdat Wikipedia nu eenmaal veel en veel meer onderwerpen beschrijft. Maar als er een link binnen Wikibooks zelf beschikbaar is als alternatief, gebruik ik die ook bij voorkeur. We hebben al die woordenboeken hier verder niet voor niets, dus die kunnen mooi als basis dienen. Cultureel woordenboek is uiteraard een goed idee. De Wikischim (overleg) 17 jul 2016 11:26 (CEST)
Ik ga alvast mijn eigen dingen er eens op navlooien om te zien of er niet meer intern gelinkt kan worden. Zo'n tekst met tientallen links naar Wikipedia vind ik niet te doen. Voor dat Cultureel woordenboek voel ik ook wel wat. Maak jij het aan of wachten we er nog even mee? Beachcomber (overleg) 17 jul 2016 18:13 (CEST)
Ik zie mezelf hier niet snel aan beginnen, mede omdat het in feite zo'n lastig onderwerp is. Alleen al cultuur; hoe definieer je dat nu eigenlijk precies in geheel sluitende bewoordingen? Des te meer maakt dat het in de steigers zetten van zoiets natuurlijk tot een echte uitdaging. De Wikischim (overleg) 17 jul 2016 18:33 (CEST)
Daar heb je gelijk in. Alles wat de mens maakt is "cultuur", zodat er dus behalve schrijvers en kunstenaars bijvoorbeeld ook wetenschappers bij zouden mogen. We zullen het even in de ijskast zetten, en ons concentreren op nauwkeuriger te omschrijven woordenboeken. Beachcomber (overleg) 17 jul 2016 19:40 (CEST)
Onbegonnen werk lijkt mij, een woordenboek Cultuur. Maar anders dan jullie misschien, vind ik wegzappen naar Wikipedia helemaal niet erg. Ik vind dat namelijk ook een prachtproject. Door het grote aantal bewerkers worden artikelen daar goed bijgehouden. Wel wordt daar meer geruzied... al jarenlang, en hier gelukkig niet. Laten we niet polariseren dus, maar daarentegen alle bloemen laten bloeien. Ellywa (overleg) 20 jul 2016 02:17 (CEST)
Zeg maar: megalomaan :) Dat extra woordenboek is voor mij echter slechts bijzaak. Ik wilde jullie gewoon wat motiveren om intern te linken wanneer dit mogelijk is. Dat ik zelf hierbij nog een stapje verder ga (en ging) door nieuwe 'linkartikelen' aan te maken, hoeft niemand na te volgen natuurlijk.
Voor polariseren moeten we inderdaad oppassen. Daarom ben ik ook niet zo te vinden voor peilingen en stemmingen à la Wikipedia, of voor de Wikiproject/café's die QZanden wil invoeren. Het mag hier gerust wat informeel blijven wat mij betreft. Beachcomber (overleg) 20 jul 2016 10:25 (CEST)
Ik zal erop letten, op interne links. Bij het schilderboek vind ik het toch goed om te linken naar de artikelen over kunstenaars bijvoorbeeld op Wiki, zolang er geen boek is over deze personen... Het zou wel mooi zijn, boeken/essays over Van Gogh, Karel Appel, etc, waar je veel meer kan ingaan op interpretaties en waardering. Wat dat betreft zou ik jullie mening wel eens willen horen. Wat is het nu eigenlijk het verschil tussen Wikibooks en Wikipedia? Wat kan op Wikibooks wel qua POV, brongebruik, stijl... En welke grenzen stellen we aan een Wikibook? Ellywa (overleg) 20 jul 2016 12:13 (CEST)
Grosso modo hebben beide projecten hetzelfde basisdoel. Het belangrijkste verschil zit in het feit dat onderwerpen hier worden behandeld in de vorm van digitaal cursusmateriaal inclusief allerlei subpagina's i.p.v. zoals op Wikipedia door allerlei afzonderlijke pagina's (artikelen). Verder is Wikibooks wat vrijer en losser wat betreft de stijl: de lezer rechtstreeks aanspreken, instructies geven e.d. is hier heel goed mogelijk en zelfs wenselijk, terwijl men op Wikipedia in principe uitsluitend "de pure feiten" beschrijft. Verder gelden op Wikibooks natuurlijk dezelfde regels en beperkingen m.b.t. zaken als auteursrechten, bronvermelding e.a., maar dat weet iedereen hier natuurlijk ook wel. Maar heel veel info die nu bijv. al op Wikipedia staat, zou mits met de nodige aanpassingen ook net zo goed op Wikibooks kunnen. Overigens, wat hier nog slechts sporadisch is gedaan is het toevoegen van "examenvragen" aan het eind van een cursusboek of individuele module. De Wikischim (overleg) 20 jul 2016 12:42 (CEST)
Dat is juist, dat je veel wp-teksten als basis kunt gebruiken voor een (veel) uitgebreider wikibook. Doe ik zelf ook, eigen teksten uit wp gebruiken om niet opnieuw het wiel te moeten uitvinden. Het mag daar niet bij blijven natuurlijk. Beachcomber (overleg) 20 jul 2016 13:25 (CEST)
Dat doe ik ook met Leer jezelf ecologisch tuinieren. Als basis gebruik ik de info uit WP en vul die aan met (eigen) informatie. Er moet nog veel meer bij maar dat komt nog wel. Ben voorlopig niet van plan om op de composthoop te gaan liggen ;)--John P doveSmall.pngangelis. overleg 20 jul 2016 16:14 (CEST)
SMirC-thumbsup.svg Enorm w-book. Respect! Beachcomber (overleg) 20 jul 2016 16:40 (CEST)
Bij een instructie heb je natuurlijk minder mogelijkheden om bronmateriaal te gebruiken; ik denk dat je uit eigen ervaring en kennis kan schrijven, of zien jullie dat anders? De bronvermelding gaat dan meer over de feitelijkheden, niet hoe je iets moet doen. Zoals Vangelis ook al schrijft, hij/zij voegt eigen info toe. Dat doe ik ook met het boek Schilderen. Ellywa (overleg) 20 jul 2016 17:29 (CEST)
Zeker! Het hangt volledig van het soort boek af zoals je zegt. Ik ga geen eigen meningen verkondigen over Plato, daarvoor duik ik in mijn bronnen. Maar wanneer iemand bijvoorbeeld schildertechnieken behandelt, en daar veel ervaring mee heeft, dan is het zelfs een meerwaarde als die medewerker met kennis van zaken 'de fijnere kneepjes' bespreekt. Vangelis zal dan weer uit eigen ervaring kunnen putten bij ecologisch tuinieren, daar is niets mis mee. Ook een literair werk, schilderij, muziekstuk enz. leent zich m.i. goed voor een wat vrijere, persoonlijke bespreking. Beachcomber (overleg) 20 jul 2016 18:02 (CEST)

Wikiproject/café's[bewerken]

Is het een idee om hier ook wikiprojecten te introduceren zoals op WP, of zijn er hier te weinig actieve gebruikers voor? Zo creëer je de mogelijkheid om mensen met dezelfde ideeën bij elkaar te verzamelen, iets dat nu waarschijnlijk minder snel zal gebeuren... Of iets dergelijks: meerdere café's oprichten zoals een taalcafé, een biologiecafé, etc... Q.Zanden (overleg) 17 jul 2016 17:35 (CEST)

Sympathiek voorstel dit, ik ben alleen bang dat er op dit moment structureel te weinig actieve bijdragers hier zijn om iets dergelijks op touw te zetten en vooral: het draaiende te houden. Ik zou hier dus tot nader order maar mee wachten, het verbeteren van de inhoud is imho op dit moment het allerbelangrijkst. Overigens lopen al die "deelcafés" op WP (over de centrale overlegplaats, de kroeg, zal ik het hier maar even niet hebben) ook bij lange na niet van een leien dakje; in het politieke café bijvoorbeeld zijn al een jaar of wat vrijwel geen bijdragen geweest. Ikzelf heb er nog niet zo lang geleden iets neergezet maar het lijkt nagenoeg dood. De Wikischim (overleg) 17 jul 2016 18:28 (CEST)
Maar is het niet zo dat op WB wel actievere gebruikers zitten die er vervolgens ook echt iets mee doen? Naar mijn idee is het op WP gewoon zo dat er niet genoeg animo (meer) voor is waardoor het niet goed draait. Maar ik zal nog maar even wachten op meer reacties van andere gebruikers. Q.Zanden (overleg) 17 jul 2016 18:33 (CEST)

Menu van de Dag[bewerken]

Ik ben bezig met een randomizer voor het Menu van de Dag, maar daarvoor zou het handig zijn als alle recepten/ingrediënten die in het kookboek staan zouden kunnen worden gesjabloneerd met een van de volgende vier (nog aan te maken) sjablonen: 1. Hoofdgerecht 2. Bijgerecht 3. Nagerecht 4. Dranken. Zodra dat is gebeurd kan ik verder werken aan het sjabloon (het is trouwens ook meteen een mooie gelegenheid om alle recepten na te lopen op eventuele foutjes...). Of heeft iemand een ander idee, want 365 sjablonen voor elke dag 1 is toch wel een beetje veel/overbodig als het op deze manier zou kunnen. Q.Zanden (overleg) 17 jul 2016 20:09 (CEST)

Sjabloon:Zusterproject[bewerken]

Ik heb dit vandaag dit sjabloon geïmporteerd vanaf Wikipedia om op een overzichtelijker manier naar verschillende zusterprojecten tegelijk te kunnen linken. Dit is o.a. van toepassing als het gaat om planten e.d., dan kunnen er soms wel vijf zusterprojecten tegelijk gelinkt (ook Wikispecies en Commons). Het lukt me alleen niet om het sjabloon helemaal werkzaam te maken. Korte uitleg: de bedoeling is dat de parameter in dit sjabloon die op Wikipedia naar Wikibooks linkt, wordt vervangen door een parameter "Artikel op Wikipedia" inclusief het WP-logo. Ik heb al wel de tekst aangepast, maar de parameter is nog niet zichtbaar bij het opslaan. Kan iemand dit even verder oplossen? De Wikischim (overleg) 28 jul 2016 13:31 (CEST) gebruiker:Romaine, ik zie dat je hier weer actief bent. Jij bent geloof ik handig met sjablonen? De Wikischim (overleg) 30 jul 2016 15:48 (CEST)

Ik vind het linken vanaf WP naar hier wel zinvol, omdat een "boek" tenslotte per definitie toch beter uitgewerkt is dan een WP-artikel. Andersom zie ik het nut er niet zo van in. Beachcomber (overleg) 30 jul 2016 15:56 (CEST)
Het is raar en/of inconsistent om dan niet Wikipedia te linken en wel naar andere projecten. Nog iets: de links op Sjabloon:Zusterproject wil ik eigenlijk niet rood hebben zoals nu, dat ziet niet fraai uit in een dergelijk sjabloon. Linken naar de betreffende hoofdpagina's is denk ik het beste (de tekst wordt dan lichtblauw, geloof ik). De Wikischim (overleg) 30 jul 2016 18:14 (CEST)
WP is natuurlijk een fantastisch project. Linken naar Wikiwoordenboek of Wikiquote blijf ik echter wat raar vinden. Als je een heel artikel leest waarin een onderwerp uitgebreid wordt uitgelegd, waarom zou je dan nog eens de definitie moeten gaan raadplegen? En wat Wikiquote betreft, dat is niet echt een 'gemeenschapsproject', vrees ik, als je begrijpt wat ik bedoel... Quotes, zo ze relevant zijn, kunnen op WB of WP m.i. overigens veel beter in een lopende tekst binnen een bepaalde context worden geplaatst. Maar als je verlangt naar dat sjabloon, zal ik je zeker niet tegenhouden hoor :) Beachcomber (overleg) 30 jul 2016 18:39 (CEST)
Neem Michel de Montaigne (een van je eigen creaties toch, meen ik?). Hier heeft een link naar Wikiquote (q:Michel de Montaigne) volgens mij wel toegevoegde waarde. Daarnaast kan er ook nog gelinkt naar Pedia, Commons en Source. Het sjabloon is speciaal voor dit soort gevallen. De Wikischim (overleg) 30 jul 2016 18:53 (CEST)

Monitor stuk[bewerken]

Met een 800x600 goudviskom als noodmaatregel. Kan dus even niet veel uitrichten. - Erik Baas (overleg) 29 jul 2016 23:24 (CEST)

Dat is balen, sterkte met een wiki-afkick. Er staan talloze op Marktplaats, soms heel goedkoop. http://www.marktplaats.nl/z/computers-en-software/monitoren-en-beeldschermen.html?categoryId=336 Ellywa (overleg) 30 jul 2016 15:44 (CEST)

Dagmenu op hoofdpagina.[bewerken]

Is er bezwaar als ik het (ooit door mij gestarte) Dagmenu van de hoofdpagina en alle links verwijder? Er is nauwelijks onwikkeling en dan komt het 'Wie helpt' met aandacht voor boeken in ontwikkeling ook meer onder de aandacht. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 4 aug 2016 13:36 (CEST)

Ik heb er geen bezwaar tegen. De hoofdpagina verdient een oppepper. Ik weet niet of je moet linken naar al die halfafgemaakte boeken. Sommigen zijn niks en worden waarschijnlijk ook nooit meer iets. Ik vind de voorpagina van de Engelse en de Franse veel beter. Drie mooie boeken, die soms wisselen (neem ik aan), en kleinere links naar hoe je mee kan doen etc. Daar staan wel links naar recepten op trouwens. Maar ik denk dat mensen daar niet naar zoeken op Wikibooks, er zijn zoveel receptenverzamelingen op het internet. Ellywa (overleg) 5 aug 2016 01:00 (CEST)
Voor het geval dat we wel het dagmenu willen doorzetten, zou iemand mij dan kunnen helpen met het Sjabloon:Random Recept? Ik heb dit geprobeerd aan te maken zodat we niet alle 366 recepten apart hoeven te bedenken... Als het het dagmenu van de hoofdpagina verdwijnt vind ik dat ook goed zolang er maar een goede invulling aan de nieuwe hoofdpagina wordt gegeven! Q.Zanden (overleg) 24 aug 2016 12:30 (CEST)
Duit in het zakje: ik snap niet helemaal waarom het verbeteren van de rubriek "Wie helpt" (wat natuurlijk een prima idee is) per se ten koste zou moeten gaan van het Dagmenu. Ik vind het eerlijk gezegd jammer als die laatste rubriek zou verdwijnen. Mijn alternatieve voorstel is steeds proberen te linken naar de recepten die echt iets voorstellen (sommige pagina's in het Wikikookboek vind ik prut, om het maar eens zo te zeggen). De Wikischim (overleg) 24 aug 2016 14:46 (CEST)

Save/Publish[bewerken]

Whatamidoing (WMF) (talk) 9 aug 2016 20:03 (CEST)

Welkomstsjabloon in een andere taal[bewerken]

Is het mogelijk om het welkom-sjabloon ook in het engels, duits en frans te hebben? Dit lijkt me wel zo handig om ook buitenlanders zich hier welkom te voelen. Bijvoorbeeld door het sjabloon uit te breiden met een extra parameter voor een taal (en, de, fr, nl), met als default nl. Is er hier iemand die denkt dat te kunnen regelen? Ik ben niet zo heel erg thuis in (uitgebreide) sjablonen. Q.Zanden (overleg) 25 aug 2016 18:44 (CEST)

Hoe kunnen die anderstaligen hier dan meewerken als ze geen Nederlands kunnen lezen? Beachcomber (overleg) 25 aug 2016 19:58 (CEST)
Hoi Beachcomber, niet zo snel. Enige tijd geleden heeft iemand met Engels als moedertaal aan het boek Engels bijdragen van redelijk niveau geleverd. --De Wikischim (overleg) 25 aug 2016 20:01 (CEST)
Ik zou bijvoorbeeld best in het duits iets kunnen bijdragen en dan voel ik me toch welkomer op de duitse wikibooks als ze me een nederlands welkomstbericht zouden sturen dan een duits bericht. Q.Zanden (overleg) 25 aug 2016 22:59 (CEST)
Ik heb er niets tegen, hoor. Het zou wel heel ongebruikelijk zijn binnen de verschillende taalversies van Wikibooks. Beachcomber (overleg) 26 aug 2016 14:00 (CEST)
@QZanden: sorry, ik vind dit al met al toch niet zo heel erg belangrijk, eerlijk gezegd. Volgens mij wordt er door nieuwe bijdragers doorgaans amper of zelfs helemaal niet naar dit sjabloon gekeken. De enkele niet-Nederlandstalige die hier een constructieve bijdrage levert, doet dat volgens mij ook wel zonder eerst in zijn eigen taal welkom te zijn geheten. De Wikischim (overleg) 26 aug 2016 15:12 (CEST)

Wikibooks:Fase in overeenstemming brengen met voortgang in infobox[bewerken]

(Naar aanleiding van een babbel met QZanden op mijn overlegpagina:) Een en ander zou duidelijker kunnen worden geformuleerd op die projectpagina, zodat de fasen van het boek overeenkomen met wat in de infoboxen over de voortgang (in procenten) staat. Kijken jullie er eens naar? Je mag er gerust aan prutsen hoor, of zelf een voorstel doen. Beachcomber (overleg) 26 aug 2016 15:27 (CEST)

Nieuwe hoofdpagina[bewerken]

Ik ben bezig, net zoals een aantal van jullie dat ook ooit heeft gedaan waarschijnlijk, met het ontwerp van een nieuwe hoofdpagina. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden dus laat alsjeblieft je mening daar achter op de overlegpagina. Het is nog in ontwikkeling dus nog niets is definitief.
De mogelijk toekomstige hoofdpagina: Gebruiker:QZanden/Kladblok1 en de overlegpagina: Overleg gebruiker:QZanden/Kladblok1. Ik hoop natuurlijk op positieve reacties maar ook adviezen en tips zijn van harte welkom! Q.Zanden (overleg) 27 aug 2016 11:44 (CEST)

Wat een ijver Symb Glad.svg. Maar... is het niet wat te vroeg om er al iets over te kunnen zeggen? Ik zie dat je er pas gisteren mee bent begonnen. Maar goed, gesteld dat er behoefte is aan een andere hoofdpagina, dan wil ik er best commentaar op geven:
Mijn eerste (schrik)reactie was: hoe minimalistisch! Maar aan de andere kant zal een pagina die minder overladen is gemakkelijker te onderhouden zijn, veronderstel ik.
Wat er m.i. zeker bij moet, zijn de verschillende leergebieden/onderwerpen, bijvoorbeeld rechts bovenaan zoals de Franse en Engelse Wikibooks. Ik begrijp ook niet goed (maar dat is mogelijk nog gepland) waarom de voortgangsfase bij Wikijunior wel staat aangegeven en bij Wikibooks niet.
Ook zou eens moeten worden nagekeken of die 'Fase-4"-boeken werkelijk klaar zijn. Zo zie ik bv. dat "Zeilen met een open kielboot op Gooi- en Eemmeer" nog maar voor de helft is uitgewerkt (6 van de 13 hoofdstukjes).
Beachcomber (overleg) 27 aug 2016 12:37 (CEST)
Voorlopig heb ik alleen een sjabloon aangemaakt waardoor vier random boeken langskomen uit Fase4. Ik heb nog niet gekeken in hoeverre de boeken dat sjabloon ook echt verdienen. De sjablonen die ik verder heb gebruikt zijn eigenlijk ook vooral op de huidige hoofdpagina te vinden. Ik ben inderdaad ook nog lang niet klaar met het ontwerp, maar ik vroeg me af wat jullie er nog absoluut op wilden hebben (de onderwerpen vind ik ook een goed idee om er nog tussen te plaatsen) en of mijn huidige opzet in de goede richting gaat.
Ik heb voor deze minimalistische opzet gekozen vanwege een aantal reacties over dat de hoofdpagina eigenlijk te vol is.
Q.Zanden (overleg) 27 aug 2016 18:08 (CEST)
Mijn mening: niet slecht, maar eigenlijk heeft deze wijziging pas echt zin als er eerst significant meer boeken zijn, waardoor het de moeite loont ze te op de Hoofdpagina te verbergen zodat die niet al te druk wordt. De Wikischim (overleg) 28 aug 2016 12:31 (CEST)
Ik vind de huidige hoofdpagina anders ook al best druk met al die boeken die in de maak zijn, in de linkerkolom. Q.Zanden (overleg) 29 aug 2016 15:41 (CEST)

Lasagne/a[bewerken]

Wat is de algemene spellingswijze van lasagne/lasagna? Voor het kookboek is het nogal essentieel om dit goed te doen en eventueel redirects van de foute spellingswijze naar de juiste. Q.Zanden (overleg) 29 aug 2016 17:42 (CEST)

Tja, het blijkt toch echt lasagne (Italiaans meervoud;) te zijn, ook volgens Van Dale. Dus de module in het kookboek (Kookboek/Lasagnebladen) heeft de juiste naam. Overigens, in de praktijk wordt er idd. vaak van lasagna (eigenlijk de enkelvoudsvorm) gesproken. Niks op tegen, maar hier moeten we het dus denk ik toch op lasagne houden. De Wikischim (overleg) 29 aug 2016 17:57 (CEST)

w:Lijst van termen onder motorrijders[bewerken]

Dit is een artikel op Wikipedia (nou ja, eigenlijk geen echt artikel) waarvan ik vind dat de inhoud qua vorm eigenlijk beter op dit project zou passen (het had op WP eerder nog een andere naam, "Motorrijderswoordenboek" of zoiets). Op WP is het wegens de vorm al eens genomineerd geweest voor verwijdering, maar toen behouden. Ik vind het op zich iets om nog maar eens naar te kijken. Meer meningen? De Wikischim (overleg) 29 aug 2016 22:58 (CEST)

Overigens, wellicht is het voor het grootste deel niets anders dan copyvio uit een bestaand zakwoordenboekje uit 1989, dat als "bron" staat opgegeven. In dat geval is op z'n minst sterk aanpassen geboden. De Wikischim (overleg) 29 aug 2016 23:02 (CEST)

Probleem met Heksenwoordenboek[bewerken]

Er is, vrees ik, een probleem met het Heksenwoordenboek. Daarin zijn door een medewerker - al dan niet letterlijk - een aantal lemma's overgenomen uit Heksen en heidenen van Rufus C. Camphausen. Het is heel wat werk (voor mij SMirC-hot.svg) om die lemma's eruit te vissen, maar ik denk dat we niet anders kunnen. Ik zou ze in eerste instantie gewoon verwijderen, en nadien kunnen we ze herschrijven. Wat denken jullie? Beachcomber (overleg) 6 sep 2016 11:22 (CEST)

(@De Wikischim: ik herinner me dat je indertijd een aantal lemma's uit het Heksenwoordenboek hebt verplaatst naar andere woordenboeken (Religieuze woordenboek, Filosofische of het Astronomische woordenboek). Zal dus ook nagekeken moeten worden. Beachcomber (overleg) 6 sep 2016 11:40 (CEST)
Goed dat je dit hebt opgemerkt! Ik denk dat we te letterlijk overgenomen definities uit de beide boeken dan maar gewoon allemaal moeten verwijderen, want auteursrechtenschending kan natuurlijk ook hier niet. Ik meen me iets te herinneren dat het Encyacht was die dit projectje een aantal jaar geleden op touw zette? Dan is hij/zij dus niet erg zorgvuldig geweest. Helaas. De Wikischim (overleg) 6 sep 2016 15:05 (CEST)
P.S. Het gaat geloof ik alleen om het Religieus woordenboek, dat later is afgesplitst van het Heksenwoordenboek. De Wikischim (overleg) 6 sep 2016 15:07 (CEST)
Oké, we zien wel wat we kunnen doen. Ik zal de te letterlijk overgenomen lemma's de volgende dagen alvast markeren in rood (bijvoorbeeld: Aradia). Wie wil kan ze dan met andere woorden herschrijven. Beachcomber (overleg) 6 sep 2016 15:24 (CEST)
Prima idee. Ik wil nog wel proberen wat mee te helpen met het herschrijven. De Wikischim (overleg) 6 sep 2016 15:35 (CEST)
Ik moet mezelf op een van de punten hierboven corrigeren. Het Filosofisch woordenboek (overigens door jouzelf ooit begonnen) heb ikzelf later wat aangevuld (o.a. hier). Nu ik er weer even over nadenk, weet ik nagenoeg zeker dat het Heksenwoordenboek hier de bron was. Dus ja, dat ook maar gaan nalopen dan. De Wikischim (overleg) 6 sep 2016 15:39 (CEST)
Beste DW, alle hulp is welkom natuurlijk. Ik zal al wat gaan markeren. Beachcomber (overleg) 6 sep 2016 16:43 (CEST)
Het valt eigenlijk allemaal nog best mee hoor. De korte definities hoeven we zelfs niet na te kijken, en de wat langere tekstgedeelten zijn meestal goed 'herschreven'. Geen paniek dus. Door die eerste pagina (A) kreeg ik een wat scheef beeld van de rest van het woordenboek. Ik kijk nog even verder na, maar onze heksenspecialist Encyacht treft zeker geen blaam. Integendeel. Beachcomber (overleg) 6 sep 2016 17:28 (CEST)
Er was sowieso al een en ander herschreven aan het Heksenwoordenboek, al vrij snel na de aanmaak meen ik. Overigens, wellicht kan het helemaal geen kwaad het genoemde werk van Camphausen (en eventuele andere gebruikte werken) alsnog als bron toe te voegen? De Wikischim (overleg) 6 sep 2016 17:58 (CEST)
Inderdaad, en goed idee van die bronvermelding zie Hekserij/Bronnen en literatuur, waar ik die bron ook heb toegevoegd. Beachcomber (overleg) 6 sep 2016 18:06 (CEST)

RevisionSlider[bewerken]

Birgit Müller (WMDE) 12 sep 2016 17:08 (CEST)

Wikivoorbeeldboek[bewerken]

Is het een idee om een voorbeeld wikibook te maken met hoe je een wikibook kan maken? Of lijkt dat te veel op het al bestaande boek Een papieren cursus omzetten in een Wikibook of Handleiding moderatoren en Handboek MediaWiki? Het zou dan een boek worden met alle info uit de help en wikibooks naamruimte, maar dan verzameld op een plek, en duidelijk aanwezig op de hoofdpagina. Een beetje zoals de snelcursus van WP. Of hebben we hier al een snelcursus? Q.Zanden (overleg) 19 sep 2016 16:42 (CEST)

Zie bijv. Help:Hoe kan ik meedoen. De juiste oplossing lijkt me die pagina nog wat beter vindbaar te maken. De Wikischim (overleg) 20 sep 2016 09:10 (CEST)

Categorie:Waarschuwingen[bewerken]

Pagina's met de sjabloon {Waarschuwing} verschijnen vanaf nu in alfabetische volgorde in de Categorie:Waarschuwingen. Dit moet het gemakkelijker maken om herhaald vandalisme door gebruikers met een dynamisch IP-adres op te sporen. Dat wordt door het toenemend gebruik van IPv6-adressen (die bij elke herstart van een PC veranderen!) steeds lastiger. Het werkt uiteraard ook voor IPv4-adressen, maar dat komt in de praktijk minder vaak voor.
NB.: De OP's van ingelogde gebruikers komen ook in de categorie; doordat op deze wiki de "StringFunctions" niet geïnstalleerd is kon ik geen onderscheid maken.

Lijkt me een handige verbetering. De Wikischim (overleg) 21 sep 2016 23:44 (CEST)

Botactie gewenst[bewerken]

Zie [3]. Is er een bot die dit klusje kan klaren? De Wikischim (overleg) 26 sep 2016 14:03 (CEST)

OpenOffice.org[bewerken]

Rond het thema OpenOffice.org is het een beetje een rommeltje. Er zijn nu drie onderwerpen die niet geheel op elkaar aansluiten. Met de voorvoegselindex heb je hier een overzicht: Portaal:OpenOffice.org, OpenOffice.org en Informatiekunde voor de onderbouw. Deze drie onderdelen zijn niet goed naar elkaar doorgelinkt en er is geen duidelijke lijn. Is er iemand die toevallig met OpenOffice werkt en zin en tijd heeft om hier wat orde en rust in te brengen? Het betekent waarschijnlijk heel wat pagina's hernoemen en vervolgens die ontstane redirects te verbeteren. Sowieso moet het portaal alleen maar een soort van doorverwijspagina worden, zonder subpagina's en eigenlijk alleen met linkjes naar de hoofdpagina van de verschillende onderdelen. Q.Zanden (overleg) 27 sep 2016 20:04 (CEST)

Ik heb ondertussen een opzetje gemaakt met de mogelijke nieuwe indeling: Gebruiker:QZanden/Test1. Graag reacties of dit jullie iets lijkt. Voor zover ik weet zijn dit alle pagina's die te maken hebben met OOo. Mocht ik er eentje over het hoofd hebben gezien, graag hier of op mijn OP melden. Q.Zanden (overleg) 5 okt 2016 23:38 (CEST)
Geen reacties lijkt mij een teken dat het is goedgekeurd. Mochten er toch bezwaren komen, dan graag snel melden! Ik heb momenteel niet zo heel veel tijd, dus zal met dit klusje waarschijnlijk pas volgend weekend (15&16 okt) beginnen. Q.Zanden (overleg) 10 okt 2016 23:28 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd zonder veel problemen Q. Zanden (overleg) 20 okt 2016 17:35 (CEST)

Grants to improve your project[bewerken]

Please help translate to your language:

Greetings! The Project Grants program is currently accepting proposals for funding. There is just over a week left to submit before the October 11 deadline. If you have ideas for software, offline outreach, research, online community organizing, or other projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF) (talk) 30 sep 2016 22:11 (CEST)

Creative Commons 4.0[bewerken]

Hello! I'm writing from the Wikimedia Foundation to invite you to give your feedback on a proposed move from CC BY-SA 3.0 to a CC BY-SA 4.0 license across all Wikimedia projects. The consultation will run from October 5 to November 8, and we hope to receive a wide range of viewpoints and opinions. Please, if you are interested, take part in the discussion on Meta-Wiki.

Apologies that this message is only in English. This message can be read and translated in more languages here. Joe Sutherland (talk) 6 okt 2016 03:34 (CEST)

Editing News #3—2016[bewerken]

15 okt 2016 19:49 (CEST)

Botactie gewenst (2)[bewerken]

Ik heb, om onderscheid te maken tussen Wikbooks en Wikijunior, het sjabloon {{juniorsub}} aangemaakt, wat subpagina's automatisch in de Categorie:WikiJunior-Boeknaam - Inhoud zet. Het probleem is alleen dat alle subpagina's in de wikijunior-naamruimte nu moeten worden veranderd... Heeft iemand verstand van botjes, dan mag diegene zich graag hierop storten. Alvast bedankt! Q.Zanden (overleg) 15 okt 2016 21:10 (CEST)

Ik zou niet weten aan wie je dat zou moeten vragen; misschien op meta? - Erik Baas (overleg) 17 okt 2016 14:48 (CEST)
Hoewel... hier staat een lijstje van aangemelde bots, misschien kan een van deze iets voor je doen. - Erik Baas (overleg) 18 okt 2016 00:09 (CEST)
Bij deze: Gebruiker:Robotlondenp, Gebruiker:Londenp, Gebruiker:Valhallasw-botje, Gebruiker:Valhallasw, Gebruiker:Erwin85Bot, Gebruiker:Erwin. Zie het bovenstaande verzoek. Laat graag een reactie hier of op mijn OP achter als je denkt dat je dit kan/wil doen. mvg Q. Zanden (overleg) 18 okt 2016 12:28 (CEST) PS. Bedankt voor de tip, @Erik Baas!
Natuurlijk, dat kan. Moet op elke pagina bovenaan (of onderaan?) {{juniorsub}} komen te staan of moet er per pagina nog iets anders ingevuld worden? (note to self: -family:wikibooks -lang:nl -ns:104 -start:!)Valhallasw (overleg) 18 okt 2016 20:58 (CEST)
Op sommige pagina's staat al {{sub}}, dat moet worden vervangen door {{juniorsub}}. Op andere pagina's staat mogelijk iets in de trant van Categorie:Boeknaam - inhoud dat ook moet worden vervangen door {{juniorsub}} maar de meeste pagina's zijn nog niet voorzien van een categorie en moet dus gewoon het sjabloon worden geplaatst. Het is de bedoeling dat het sjabloon onderaan de pagina komt te staan. Fijn dat je het wil doen! Ik zal nog even een lijstje maken met welke pagina's al wel of nog niet zijn gecategoriseerd als je dat zou helpen. Q. Zanden (overleg) 19 okt 2016 01:59 (CEST)
PS: Ook is het belangrijk dat alleen submodules van het sjabloon worden voorzien, en niet de boeken zelf of andere pagina's die met Wikijunior: beginnen. Q. Zanden (overleg) 19 okt 2016 15:32 (CEST)

Met submodules bedoel je dat bijvoorbeeld Wikijunior:Boek géén sjabloon moet krijgen, maar Wikijunior:Boek/Hoofdstuk_1 wel? Valhallasw (overleg) 19 okt 2016 21:27 (CEST)

Exact! Dat klopt, dieboeken in de vorm van Wikijunior:Boek moeten het sjabloon {{juniorboek}} krijgen, maar dat hebben de meesten al. Q. Zanden (overleg) 20 okt 2016 01:20 (CEST)
Ha Q. Zanden, ik heb een kleine testrun gedaan: Speciaal:Bijdragen/Valhallasw-botje. Zou je kunnen checken of het zo klopt, of dat er nog iets anders moet? Dan kan ik de rest morgen volautomatisch doen. Valhallasw (overleg) 31 okt 2016 22:03 (CET)
Ziet er goed uit, van mij mag je volautomatisch gaan! Hartelijk dank alvast! Q. Zanden (overleg) 31 okt 2016 23:36 (CET)
Ze zijn verwerkt! Valhallasw (overleg) 1 nov 2016 20:24 (CET)
Dank je wel Valhallasw! Nu je toch bezig bent heb ik ook nog een ander klusje voor je? zie #Botactie gewenst... over {{sub}} in de kookboeksubpagina's... Q. Zanden (overleg) 2 nov 2016 01:11 (CET)

MediaWiki:Deletereason-dropdown[bewerken]

Let op: de voorkeuzelijst met verwijderredenen is nu alfabetisch gesorteerd. - Erik Baas (overleg) 17 okt 2016 14:46 (CEST)

Nieuwe categorie-indeling[bewerken]

Vanwege mijn onvrede over de onduidelijkheid waarin de categorieën zich bevinden ben ik bezig gegaan met een poging tot het herstructureren van de categorieboom. Zie hier voor mijn alternatief. Daar waar puntjes staan kunnen mogelijk nog categorieën komen, maar in principe betekent het dat de bovenliggende categorie geen sub categorieën meer heeft. Voorlopig is het nog niet af, maar ik heb naar mijn idee al heel veel ondergebracht. Ik heb ook flink lopen snoeien in het aantal categorieën dat er nu is, zodat het hopelijk overzichtelijker blijft. Mis je nog categorieën die je per se in deze categorieënlijst erbij wilt hebben of heb je andere opmerkingen/bezwaren: meld het hier, op mijn OP of de overlegpagina van mijn test. Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Q. Zanden (overleg) 18 okt 2016 17:45 (CEST)

 • Het lijkt me beter de discussie op één plek te houden, bij voorkeur hier.
 • Je plan ziet er volgens mij goed uit, op een paar details na.
 • Zou je Gebruiker:QZanden/Test en Gebruiker:QZanden/Test2 een titel willen geven die beter aangeeft wat het onderwerp is?
 • "Categorie:Verwijderen" moet zijn "Categorie:Wikibooks:Verwijderen"; hetzelfde geldt voor de onderliggende categoriën.
 • Het nut van de onderverdeling van het geringe aantal pagina's in faculteit, departement en afdeling ontgaat me.
 • Categorieën Alfa, Bèta en Gamma lijken mij niet zinvol; ze zouden mij in elk geval niet helpen bij het vinden van een specifiek boek.
 • Ik stel voor om Categorie:Alles te verbergen (mbv. "{{hiddencat}}").
Tot zover mijn eerste reactie; lastige materie, die categoriën... - Erik Baas (overleg) 19 okt 2016 03:16 (CEST)
 • Wat is het nut van Categorie:Wikibooks:Verwijderen als het ook korter kan? zou je mij willen uitleggen waarom het belangrijk is dat die categorie wordt gespecificeerd met Wikibooks?
 • Een andere titel zal ik over nadenken. Als je suggesties hebt... Ik heb namelijk op het moment drie pagina's die over de categorieën gaan.
 • Categorie:Alles naar hiddencat, levert dat niet problemen op omdat de link naar Categorie:Alles ook al is verwerkt in de link onderaan de pagina? [[Categorie:Alles|Categorie: ]] [[Categorie:Wikibooks|Wikibooks]] Voor de lezer ziet het er dan dus zo uit: "Categorie: Wikibooks" Dit is een voorbeeld wat er onder elke pagina staat.
 • Alfa, Bèta en Gamma voor de faculteit lijkt me wel handig, voor de onderverdeling naar thema snap ik dat het verwarrend kan zijn.
 • De wikiversiteit bestaat nu nog alleen uit de beschikbare boeken die al wikiversiteit-waardig zijn. Daarop heb ik het aantal ondercategorieën bedacht.
Ik geloof dat ik op al je vragen heb geantwoord, mocht je er nog meer hebben, stel ze gerust! Ik ben blij dat zich iemand ermee bemoeit, want als het dan eindelijk definitief zal worden zijn diegenen die er commentaar op hebben gegeven het meestal wel mee eens! Q. Zanden (overleg) 19 okt 2016 13:05 (CEST)

Ik heb de lijst weer een beetje aangepast en ook een mooie tabel ervan gemaakt op alfabet, zie hier. Reacties, tips, commentaar etc. zijn altijd welkom, graag hier in de lerarenkamer! Q. Zanden (overleg) 31 okt 2016 14:59 (CET)

Wikimedia Nederland Conferentie 19 november[bewerken]

Op zaterdag 19 november 2016 organiseert Wikimedia Nederland de jaarlijkse Wikimedia Conferentie Nederland in Utrecht. Doel van de conferentie is om deelnemers de wereld achter Wikipedia te presenteren. Wat wordt er gedaan om meer kennis vrij toegankelijk te maken? Wie doet dat? Wat betekent Wikipedia voor instellingen? Keynote-spreker Prof. dr. Maarten de Rijke is expert op het gebied van zoekmachines en taaltechnologie. Hij bespreekt hoe Wikipedia faciliteert in onderzoeken op dit gebied.

Er zijn presentaties over samenwerkingen met musea, universiteiten en er worden ervaringen gedeeld over de diverse activiteiten om de inhoud van Wikipedia en andere Wikimedia-wiki’s uit te breiden. Daar hebben we jullie hulp bij nodig. Is er iemand die het leuk zou vinden om tijdens de conferentie een korte presentatie te geven over Wikibooks? Meer informatie over de conferentie is hier te vinden. Bij interesse (uiterlijk 1 november doorgeven) of vragen kan er contact met mij worden opgenomen via: info@wikimedia.nl SindyM3 WMNL (overleg) 20 okt 2016 15:30 (CEST)

Nederlands[bewerken]

Het boek Nederlands is best wel groot en eigenlijk ook wel een beetje onoverzichtelijk door alle subpagina's zoals Nederlands/Spelling/Interpunctie/Komma, Nederlands/Grammatica/Persoonlijke voornaamwoorden/Hen, hun of zij en Nederlands/Grammatica/Zelfstandige naamwoorden/Bezits-s. Veel van de pagina's in het boek zijn dus drie lagen diep. Is het niet handiger om gewoon alle pagina's te beperken tot een subniveau zodat je dan gewoon krijgt: Nederlands/Hen, hun of zij, Nederlands/Komma en Nederlands/Bezits-s. Dit wordt volgens mij een stuk overzichtelijker omdat dan meteen duidelijk is of een onderwerp al bestaat. Nu wil mogelijk iemand Nederlands/Spelling/Nog of noch aan gaan maken terwijl Nederlands/Nog of noch al bestaat.

Wat vinden jullie ervan om alle subpagina's van het boek Nederlands weer terug te brengen naar het standaardaantal subniveau's namelijk: gewoon één. Q. Zanden (overleg) 21 okt 2016 15:42 (CEST)

Een indeling als Nederlands/Spelling/Interpunctie/Komma (ik geloof dat ik die enkele jaren geleden zelf heb aangemaakt) heeft op zich zeker nut, al ziet het er op het eerste gezicht wat gezocht uit; misschien zouden alle submodules wat minder zichtbaar kunnen worden gemaakt, maar daarvoor moet je handig zijn met syntax. Maar verder zijn de subpagina's onder de module "Nederlands/Spellling/Interpunctie" te lang om bij elkaar te gooien, dus nee, niet aan beginnen. Dat kan ook beter gescheiden blijven van andere spellinggerelateerde kwesties en zeker van iets als grammatica. Dat heb ik destijds bewust zo gedaan. Kwesties als de hun-hen-hel en de bezits-s vallen wel allebei onder grammatica, maar verder zijn het heel andere dingen die je dus niet zomaar op één hoop moet gaan gooien. --De Wikischim (overleg) 1 nov 2016 09:38 (CET)

Melding[bewerken]

Ik verwijderde vanmorgen een pagina met als toelichting Schending van auteursrechten. Dat moest eigenlijk Spam zijn, er ging bij het aanklikken even iets mis. De Wikischim (overleg) 29 okt 2016 22:41 (CEST)

Moderatoren[bewerken]

Hoi,

Zoals bij Wikipedia ook het geval is, is er een moderatoren-discussielijst beschikbaar. Ik ben hier admin van gemaakt, toen ik nog moderator was op nl.wikibooks. Dit ben ik al enige tijd niet meer, en ook de andere twee admins niet.

Graag hoor ik van de actieve moderatoren hier:

 • Of er nog behoefte is aan het behouden van deze lijst, of dat ze deze liever gesloten zien (permanent)
 • Als de lijst behouden moet worden, wie het beheer hiervan op zich wil en kan nemen

Stuur me svp even een berichtje als de discussie hier is afgerond. Dank! Effeietsanders (overleg) 1 nov 2016 10:35 (CET)

Er wordt overigens hier naar de lijst verwezen als contactmogelijkheid, mogelijk ook elders. Effeietsanders (overleg) 1 nov 2016 10:52 (CET)
Hoi Effeietsanders, ik kan deze lijst zo niet inzien, ik weet dus ook niet om wat voor lijst het precies gaat. Ik was tot ik je bijdrage hier zag niet van het bestaan ervan op de hoogte. Kun je het misschien een klein beetje gedetailleerder uitleggen? De Wikischim (overleg) 1 nov 2016 12:48 (CET)
Ik heb niets met specifiek deze mailinglist te maken, maar een dergelijke lijst laat moderatoren toe onderling via mail te communiceren, en ook, zoals kennelijk ook ooit hier het idee was, laat het geblokkeerde gebruikers toe een verzoek in te dienen voor deblokkade, bij voorbeeld. Echter is het mailadres dat opgegeven wordt in de pagina die elke gebruiker ziet als hij geblokkeerd is (MediaWiki:Blockedtext) al niet correct, en die op Wikibooks:Moderator#Moderatorlijst ook niet: Het zou moeten eindigen op @lists.wikimedia.org. Savh (overleg) 1 nov 2016 14:18 (CET)
Aangepast. [11] [12] die laatste een beetje provisorisch, maar a la Trijnstel (overleg) 1 nov 2016 14:26 (CET)
De Wikischim: Een lijst is niet meer dan wat je er zelf van maakt als moderatoren. Meestal wordt dat soort lijsten gebruikt voor vertrouwelijk overleg wanneer dat nodig is - wat niet vaak het geval zal zijn - of wanneer met spoed een moderator bereikt moet worden, evt buiten de wiki om. Je kunt zo'n lijst ook gebruiken als je zeker wilt weten dat alle moderatoren op de hoogte zijn ergens van (dat zal hier minder een issue zijn dan op een grotere wiki). (ook ping overige moderatoren: Ellywa, Erik Baas, Hansmuller, KKoolstra, MADe, Romaine & Vangelis.)
Ik had de ping niet gezien. Wat mij betreft mag de maillijst worden opgeheven, er zijn hier geen problemen die off-wiki behandeld moeten worden, en eventueel kunnen we elkaar direct mailen. Ellywa (overleg) 7 nov 2016 19:01 (CET)
Er is VZVIW in de laatste jaren maar één keer gebruik van gemaakt, mag van mij dus wel opgeheven worden. - Erik Baas (overleg) 7 nov 2016 21:10 (CET)
Wordt inderdaad weinig/niet gebruikt en kan wat mij betreft weg. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 8 nov 2016 13:18 (CET)
Ik zal Effeietsanders even attenderen op bovenstaande consensus tussen de actieve moderatoren hier. Ellywa (overleg) 8 nov 2016 23:24 (CET)
OK, dank. Ik heb het verzoek hier ingediend: https://phabricator.wikimedia.org/T150314 . Ik stel voor dat evt verwijzingen die nog resteren, worden weggehaald. Effeietsanders (overleg) 9 nov 2016 02:44 (CET)
Maar, waar kunnen mensen die menen onterecht te zijn geblokkeerd nu dan terecht? Als je niet kunt mailen en niet bewerken, kun je in feite nergens bezwaar maken. Of houden jullie altijd de OP open en volgen die vervolgens? Trijnstel (overleg) 7 jan 2017 18:05 (CET)
gebruiker:Effeietsanders, een reactie op het bovenstaande van jou is hier denk ik gewenst. De Wikischim (overleg) 7 jan 2017 18:14 (CET)
(terugspringen) gebruiker:De Wikischim, dat lijkt me aan de moderatoren cq gemeenschap om uit te zoeken. Ik ben op dit moment al enkele jaren niet meer actief op Wikibooks en geen moderator meer. Effeietsanders (overleg) 7 jan 2017 18:22 (CET)
N.a.v de opmerking van Savh: Is er voor gebruikers die op dit project eventueel geblokkeerd zouden worden geen andere mogelijkheid? Ze kunnen toch ook een individuele mod mailen. Er kan verder worden overwogen om hier een pagina analoog aan WP:RB op Wikipedia in te stellen, waarop ook deblokkadeverzoeken worden ingediend. In de huidige situatie zie ik daar overigens geen enkele aanleiding toe. Al dat soort dingen gaat pas eventueel spelen als het project veel grootschaliger wordt, maar dat zie ik vandaag of morgen echt nog niet gebeuren. Over een X aantal jaar kan altijd nog eens opnieuw naar dit soort kwesties worden gekeken. Voor nu is er wat dit betreft dus geen enkele urgentie. Ik vraag me dus ook een beetje af of een lijst als de hier genoemde echt wel noodzakelijk is? De Wikischim (overleg) 7 jan 2017 18:30 (CET)
Het gaat mij om MediaWiki:Blockedtext, de tekst die geblokkeerde gebruikers te zien krijgen. Hierin staat dat ze de maillijst kunnen mailen als ze bezwaar hebben tegen de blokkade, maar dat kan nu dus niet meer. Zou iemand dit aan kunnen passen in de gewenste tekst? Trijnstel (overleg) 7 jan 2017 20:27 (CET)

recepten op de voorpagina[bewerken]

Ik wil nu toch maar eens echt de, ooit door mij geplaatste, receptenlink op de voorpagina verwijderen. Er wordt nauwelijks iets toegevoegd en zo verschijnt steeds hetzelfde. Bezwaar? --John P doveSmall.pngangelis. overleg 5 nov 2016 20:47 (CET)

Ik neem aan dat je het dagmenu bedoelt? Ik ben ooit van plan geweest om een randomizer te maken voor het dagmenu, (zie hier) maar daar bleken te veel grote veranderingen nodig te zijn om dat te realiseren, dus daar ben ik nooit echt serieus mee verder gegaan. Wat mij betreft mag het weg. Q. Zanden (overleg) 6 nov 2016 13:02 (CET)
Wat mij betreft mag het helemaal weg. Dat ik nu toevallig iets schrijf in het kookboek is niet relevant hiervoor. Ellywa (overleg) 7 nov 2016 18:59 (CET)
We weten niet of er gebruik van gemaakt wordt! Laten we dus liever de link verplaatsen van de hoofdpagina naar een aparte pagina. - Erik Baas (overleg) 7 nov 2016 21:16 (CET)
Dat is misschien ook een idee (heb ik niet al dat werk voor niets gedaan, hoewel het nog wel aangevuld moet worden). Ik heb alleen geen idee hoe je dat bedoelt met die aparte pagina. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 7 nov 2016 21:24 (CET)
Ik dacht aan zoiets (heel simpel voorgesteld): Dagmenu - Erik Baas (overleg) 7 nov 2016 21:30 (CET)
Aha, en dan ipv zandbak 'Menu van de dag'? --John P doveSmall.pngangelis. overleg 7 nov 2016 21:50 (CET)
Of beter? Dagmenu van 21 januari --John P doveSmall.pngangelis. overleg 7 nov 2016 22:04 (CET)
Kookboek/Menu van de dag of Kookboek/Dagmenu, dacht ik zo. In elk geval geen datum in de titel, dan zouden we er weer 366 moeten maken. [SLIK] ;-) - Erik Baas (overleg) 7 nov 2016 22:07 (CET)
Dat leek me nou juist zo leuk (al moet ik toegeven dat ik het wat heb laten versloffen). Bijv. oliebollen op 31-12, bloederige bietensoep (borsj) met Halloween enz. Daar moeten dan natuurlijk wel behoorlijk veel meer recepten in het kookboek voor komen. Ik zal me er tussen de vervolmaking van het tuinboek door eens in verdiepen. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 8 nov 2016 07:57 (CET)
Maar dat "mechaniek" zit al in de code zoals die nu in de zandbak staat! - Erik Baas (overleg) 8 nov 2016 23:37 (CET) PS.: Ik zie nu wat je gedaan hebt op Kookboek: zo kan het ook, dan hoeft er ook geen aparte pagina [Dagmenu] oid. gemaakt te worden.
Tussen het kader van het dagmenu in het Kookboek en de kaders er onder zit naar mijn smaak teveel ruimte. Ik zie alleen niet waar de 'fout' zit. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 9 nov 2016 08:44 (CET)
Gefixt: in {Kookboekmenu‎‎} zat een lege regel teveel. - Erik Baas (overleg) 10 nov 2016 22:32 (CET)

Markeren van recente wijzigingen ...[bewerken]

... lukt sinds vanmiddag niet meer. Technische storing?? - Erik Baas (overleg) 10 nov 2016 16:23 (CET)

Het lukt mij wel, of is het opgelost.--John P doveSmall.pngangelis. overleg 10 nov 2016 16:32 (CET)
Helaas... - Erik Baas (overleg) 10 nov 2016 17:39 (CET)
Dan zit er toch iets mis bij jou. Ik heb het net nog gedaan en het lukt nog steeds. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 10 nov 2016 19:14 (CET)
Dat moet haast wel, maar ik heb geen idee wat; er is sinds gisteren niets veranderd aan mijn systeem! - Erik Baas (overleg) 10 nov 2016 20:01 (CET)
Lijkt (voorlopig) opgelost: er lag bij mij een stukje Javascript dwars. Later maar eens uitzoeken wat nou precies de oorzaak was... - Erik Baas (overleg) 10 nov 2016 20:18 (CET)

Page views[bewerken]

Op wikistics.org staat een lijst van de 200 meest bezochte pagina's in de vorige maand. FWIW. NB.: Links "250", "500" en "1000" werken niet. - Erik Baas (overleg) 12 nov 2016 03:43 (CET)

250, 500 en 1000 werken niet omdat alleen pagina's vanaf meer dan 200 keer bekeken worden weergegeven, tenminste dat denk ik. En dat zijn er maar 200. Als je namelijk op de "100" klikt, verschijnen er wel maar 100 pagina's. Q. Zanden (overleg) 12 nov 2016 12:11 (CET)

Password reset[bewerken]

I apologise that this message is in English. ⧼Centralnotice-shared-help-translate⧽

We are having a problem with attackers taking over wiki accounts with privileged user rights (for example, admins, bureaucrats, oversighters, checkusers). It appears that this may be because of weak or reused passwords.

Community members are working along with members of multiple teams at the Wikimedia Foundation to address this issue.

In the meantime, we ask that everyone takes a look at the passwords they have chosen for their wiki accounts. If you know that you've chosen a weak password, or if you've chosen a password that you are using somewhere else, please change those passwords.

Select strong passwords – eight or more characters long, and containing letters, numbers, and punctuation. Joe Sutherland (overleg) / MediaWiki message delivery (overleg) 14 nov 2016 01:00 (CET)

Adding to the above section (Password reset)[bewerken]

Please accept my apologies - that first line should read "Help with translations!". Joe Sutherland (WMF) (talk) / MediaWiki message delivery (overleg) 14 nov 2016 01:11 (CET)

Visual Basic sjabloon[bewerken]

Ik heb een nieuw sjabloon gemaakt voor het boek Visual Basic. Dit naar aanleiding omdat ik zag dat er negen verschillende sjablonen voor dat boek waren. Zie mijn resultaat hier. Het is meteen al gereed voor gebruik zodat die andere 8 sjablonen ook weg kunnen. Ik hoop dat jullie hiermee instemmen, dan kan ik het op alle pagina's toepassen. Q. Zanden (overleg) 17 nov 2016 21:48 (CET)

Goed idee. Maar ik zie dat je alle rode links heb weggelaten, en daar zitten vele belangrijke tussen. De pagina's die al wel gemaakt zijn hebben soms wel erg weinig inhoud, daar moeten we eigenlijk ook iets aan doen. Uit de syntax van de voorbeelden maak ik op dat het hier een latere versie van VB betreft dan waar ik bekend mee ben (VB6), anders zou ik het wel oppakken. - Erik Baas (overleg) 17 nov 2016 23:39 (CET)
Ik vond het een beetje slotdig staan, al die rode links. Maar ik kan die er zo weer invoegen... Q.Zanden (overleg) 18 nov 2016 00:46 (CET)

New way to edit wikitext[bewerken]

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --14 dec 2016 20:32 (CET)

Ai...[bewerken]

..dit stond er dus al meer dan drie jaar, wat doet vermoeden dat dit project behoefte heeft aan nog wat meer actieve vandalismebestrijders. De Wikischim (overleg) 22 dec 2016 00:02 (CET)

Let op: ISBN wijziging[bewerken]

Hi allen, In het komende jaar gaat het magisch woord ISBN verdwijnen. Tot heden was het mogelijk om achter de vier letters ISBN de 10- of 13-cijferige code van het ISBN-nummer te plaatsen. Die optie gaat komen te vervallen. In plaats daarvan zullen we dit via een sjabloon moeten gaan linken, namelijk: {{ISBN|...}} Op alle pagina's waar dit nog op de ouderwetse manier gebeurde is het ondertussen omgezet. Groetjes & fijne dagen - Romaine (overleg) 25 dec 2016 23:27 (CET)

overlegpagina gebruikers[bewerken]

Beste allemaal, in de eerste plaats een heel gelukkig 2017 gewenst! Maar ik heb ook een vraag. Wat is het beleid hier (als het er al is) voor het verwijderen van een overlegpagina van een gebruiker? Op de Nederlandse (https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Hoe_kun_je_vertrekken%3F) en Engelstalige (https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:User_pages#Deletion_of_user_pages) Wikipedia's doet men dat niet. Met vriendelijke groet, Ellywa (overleg) 1 jan 2017 20:24 (CET)

Ik heb eigenlijk nooit goed begrepen waarom OP's nooit verwijderd mogen worden (i.t.t. dus tot GP's). Maar goed, misschien is het ook niet de bedoeling dat er op een lokaal project als dit van die regel wordt afgeweken. Een plek waar je dit anders misschien ook zou kunnen vragen is MetaWiki. De Wikischim (overleg) 1 jan 2017 20:37 (CET)
Even een update: ik heb de betreffende OP nu zelf verwijderd. MADe had hier immers zelf om verzocht en ik zag geen dwingende reden om zijn verzoek niet in te willigen. Mocht een collega-mod het desondanks nodig vinden om de OP weer terug te zetten, dan zal ik daar verder ook geen punt van maken. De Wikischim (overleg) 5 jan 2017 13:09 (CET)
Hmm, hoewel ik de redenering begrijp, lijkt mij dit niet juist. De geschiedenis van OP's van gebruikers zouden altijd open moeten blijven (tenzij er zeer ernstige privacyschending oid op staat, maar dat zijn uitzonderingen). Nu kunnen niet-mods overleg van MADe dus niet meer lezen. Trijnstel (overleg) 7 jan 2017 18:07 (CET)
Ze kunnen hem desgewenst nog op andere manieren benaderen, bijv. per mail. gebruiker:MADe wordt bij deze zelf om een reactie gevraagd, want dat is toch wel wenselijk. De Wikischim (overleg) 7 jan 2017 18:18 (CET)
Het gaat niet zozeer om het benaderen van MADe, maar om het kunnen lezen van eerder overleg. Dat kan nu dus niet meer. Trijnstel (overleg) 7 jan 2017 20:27 (CET)
Ik stel voor om MADe's eigen toelichting nog even af te wachten en daarna eventueel een beslissing te nemen. De Wikischim (overleg) 7 jan 2017 20:34 (CET)
Ik zet de OP in lege vorm terug. Het is geen gebruik en er is ook geen reden opgegeven of nadere onderbouwing op grond van mijn opmerking op die OP door betrokkene zelf. Ellywa (overleg) 9 jan 2017 13:27 (CET)
OK, goed verder wmb. De Wikischim (overleg) 9 jan 2017 18:49 (CET)

Olympische goden[bewerken]

Kan iemand misschien deze anonieme wijziging beoordelen? Ik vind het zelf even wat lastig. De Wikischim (overleg) 11 jan 2017 13:31 (CET)

Het lijkt erop dat het niet logisch is, vanwege de eigenschappen van Athene, die zou dan hetzelfde denken als Ares wat dan niet verklaard waarom ze twee verschillende goden hebben... Q.Zanden (overleg) 11 jan 2017 13:58 (CET)

Hulp gewenst bij hercategorisatie "verborgen" cats in Kookboek[bewerken]

Ik ben momenteel bezig subcategorieën aan te maken in de Categorie:Recept naar ingrediënt. Er doet zich echter een klein probleempje voor: dit zijn zogeheten "verborgen" categorieën, maar de nieuw aangemaakte subcats blijken nu ineens toch zichtbaar te zijn op de receptenpagina's. In principe is dit niet de bedoeling, dus wie zou dit kunnen aanpassen? De Wikischim (overleg) 14 jan 2017 23:24 (CET)

Die nieuwe subcats kun je ook verborgen te maken door het sjabloon {{hiddencat}} boven aan de categorie te plaatsen. Q.Zanden (overleg) 14 jan 2017 23:28 (CET)
Dank voor de tip. Net geprobeerd op Categorie:KB-zalm, maar mijn indruk is dat het sjabloon nog niet goed werkt. Wie helpt me uit de brand? De Wikischim (overleg) 14 jan 2017 23:31 (CET)
Kan het zijn dat je in je instellingen de verborgen categorieën hebt aangezet? Dan zie je ze namelijk gewoon wél. Ellywa (overleg) 15 jan 2017 01:36 (CET)
Ik denk niet dat dat het probleem is, omdat de bovenliggende "hidden cats" wel gewoon als zodanig worden weergegeven. De Wikischim (overleg) 15 jan 2017 10:37 (CET)
Je hebt het sjabloon {{tl}} gebruikt, terwijl je het sjabloon gewoon normaal moet invoegen: {{hiddencat}}. Ik heb het al aangepast. Q.Zanden (overleg) 15 jan 2017 14:03 (CET)
Geweldig, dank je. Ik ben zoals je ziet zelf heel slecht met dit soort dingen. Eigenlijk zouden ze er een aparte cursus oid voor moeten geven, ik zie dat veel bijdragers op Wikipedia er ook moeite mee hebben. De Wikischim (overleg) 15 jan 2017 14:08 (CET)
Geen probleem, graag gedaan! Q.Zanden (overleg) 16 jan 2017 14:59 (CET)

Voor alle duidelijkheid: InfoNu[bewerken]

Jullie hebben misschien al gezien dat ik soms externe links naar InfoNu toevoeg (zoals hier), naar eigen artikelen aldaar. Voor alle duidelijkheid: mijn account op InfoNu is niet gekoppeld aan Google Adsense (een systeem om geld te verdienen wanneer de bezoeker op een advertentie klikt) en ik ben het ook niet van plan. Wanneer iemand niettemin aanstoot neemt aan die externe links, verwijder ik ze zonder probleem. Groetjes, Julien Grandgagnage (overleg) 16 jan 2017 16:25 (CET)

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.