Wikibooks:Lerarenkamer

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klik hiernaast voor naar onder  Naar inhoud
Naar onder
Welkom in de lerarenkamer van WIKIBOOKS !

Hier kunnen vragen worden gesteld en worden meningen uitgewisseld.

Natuurlijk wordt hier ook koffie geschonken en gedronken. Daar hebben we in het begin van de vorige eeuw deze mooie koffiezetautomaat voor aangeschaft.

Kaffeemaschine.jpgDe koffieautomaat maakt overurenTerug van weggeweest[bewerken]

Beste WB-vrienden, ben na enkele maanden afwezigheid wegens stressy verhuisperiode terug actief op WB. Ik ben nu (Belgisch) Limburger geworden en geniet van de Haspengouwse fruitbloesems en het tragere tempo :) J.G.G. (overleg) 25 apr 2018 09:35 (CEST)

Hartelijk welkom terug! (Misschien kun je nu ook nog een beetje Limburgs leren? Symb Glad.svg) Het viel me al op dat je de laatste maanden helemaal geen bewerkingen meer deed, ook niet elders zoals op WP. Gelukkig was er dus niets vervelends aan de hand.
Terzijde, ik ben zelf de laatste tijd ook wat minder actief hier omdat mijn prioriteit momenteel vooral bij het herstarte Wikinieuws ligt. De andere mods zullen dus af en toe een beetje meer moeten bijspringen, misschien. De Wikischim (overleg) 25 apr 2018 12:27 (CEST)
Welkom terug J.G.G. Het is hier (voorlopig) ook vrij rustig dus doe maar rustig aan ;) --John P doveSmall.pngangelis. overleg 25 apr 2018 14:38 (CEST)
SMirC-beam.svg J.G.G. (overleg) 25 apr 2018 14:56 (CEST)

AdvancedSearch[bewerken]

Birgit Müller (WMDE) 7 mei 2018 16:54 (CEST)

Update on page issues on mobile web[bewerken]

CKoerner (WMF) (talk) 12 jun 2018 22:58 (CEST)

Vraag over het full text overnemen van andere teksten in een Wikibook[bewerken]

Ik wil graag één doorlopend verhaal maken van de vele losse publicaties die historicus Jan de Baan (1930-1993) over de geschiedenis van Spijkenisse schreef. Het gaat om tientallen krantenartikelen en enkele korte monografieën van maximaal zo'n 60 pagina's. Ik wil grote delen eruit full text overnemen, vervolgens redigeren en aanvullen met informatie uit andere bronnen. Uiteraard kunnen ook anderen dit Wikibook aanvullen en corrigeren; er is de afgelopen 25 jaar wel meer bekend geworden en zijn teksten zijn niet heilig.
Ik heb goede hoop dat ik van de rechthebbenden toestemming verkrijg om zijn teksten full text over te nemen. Maar voordat ik daar tijd en energie in ga steken, wil ik eerst weten of zo'n Wikibook überhaupt is toegestaan. Ik heb daarover twee tegengestelde visies gevonden:

  1. In de Wikibooks inclusion criteria policy staat: "we do not permit verbatim copies of pre-existing works".
  2. Maar je mag wel boeken doneren èn je kunt aan anderen vragen of je hun teksten mag hergebruiken in Wikibooks, zie Requesting copyright permission.

Mijn vraag is: welke van deze twee visies prevaleert in dit geval en/of voor de Nederlandse Wikibooks? Als verder aan alle andere voorwaarden voor een Wikibook wordt voldaan en er toestemming van de rechthebbenden is, mag je dan grote delen uit andere publicaties full text overnemen in een Wikibook?
JopkeB (overleg) 2 jul 2018 20:08 (CEST)

In principe is dit eigenlijk nooit de bedoeling. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor teksten die vanaf Wikipedia hierheen worden overgezet, zie Wikibooks:Import. Maar dan nog heeft het sterk de voorkeur dat de tekst hier aangepast wordt. Een andere vraag die zich in dit verband aandient is bijvoorbeeld, hoever je mag gaan met letterlijk overnemen als je een recept toevoegt aan het Kookboek. In bepaalde gevallen is dit nagenoeg onvermijdelijk, met name als het om min of meer bekende recepten gaat. De Wikischim (overleg) 2 jul 2018 21:06 (CEST)

Global preferences are available[bewerken]

10 jul 2018 21:19 (CEST)

New user group for editing sitewide CSS / JS[bewerken]

Turks[bewerken]

Kan iemand deze wijziging nog eens beoordelen? In eerste instantie draaide ik het terug. Vervolgens realiseerde ik me echter dat istiyor musun best "wil je" kan betekenen. In dat geval zou het eerste deel dus worden vertaald als "blijven slapen". De Wikischim (overleg) 10 aug 2018 11:52 (CEST)

Google vertaalt "Bu gece burada kalmak istiyor musun?" als "Wil je vanavond hier blijven?"; jouw revert lijkt me dus terecht. - Erik Baas (overleg) 10 aug 2018 13:14 (CEST)

Wil iemand een boek over Sjoelen beginnen?[bewerken]

Op Wikipedia werd afgelopen nacht deze tekst weggehaald. In het verleden zijn wel vaker dit soort teksten overgeheveld naar hier. Het zou de basis kunnen vormen voor een eigen boek Sjoelen. Ikzelf ben op dit moment slechts beperkt actief hier, dus begin hier even niet aan. De komende twee weken ben ik trouwens geheel afwezig, dus de vandalismebestrijding e.d. moet even helemaal worden overgenomen. De Wikischim (overleg) 13 aug 2018 11:33 (CEST)

Een Kalender?[bewerken]

Voldoet Kalender 2018-2019 wel als 'wikibook'? Ik begrijp de bedoeling ervan niet, er staan alleen wat links naar Wikipedia-artikelen. Niet meteen een studieboek, lijkt me J.G.G. (overleg) 21 aug 2018 09:36 (CEST)

Nee, dit is voor hier gewoon onzin. Kan dus prima weg denk ik (DW). 62.72.193.64 21 aug 2018 18:05 (CEST)

Bericht-sjabloon[bewerken]

Ik gebruik in "mijn" Wikibooks regelmatig het bericht-sjabloon, als ik iets uit de actualiteit vind passen bij het onderwerp. Zie bv. bij Snelheid. Voor mijn leerlingen exporteer ik ook altijd naar pdf en bezorg hen alles op papier (voor notities, om te kleuren,...). Die actua-zaken nemen relatief veel plaats in op papier. Dat kan ik deels aanpassen door het weglaten van de afbeelding en de tekst kleiner te maken:

|style=font-size: small;
|afbeelding=}}

Dit heb ik uitgetest bij actua over de bitruimte. Toch zit ik nog met problemen:

  • De marge van 10% links en rechts zou gerust achterwege laten worden: door de dikke rand links vind ik het zo al duidelijk genoeg. Ik vind geen manier om dat te doen zonder het sjabloon zelf aan te passen. Zou iemand een idee hebben?
  • Bij gebruik van de afbeelding neemt deze veel plaats in, dus heb ik die hier weggelaten. Maar misschien is er een optie om de afbeelding rechts bovenaan te plaatsen, met de tekst die errond float? Dat kan wellicht ook enkel in het sjabloon zelf.
  • Als ik kijk naar het afdrukvoorbeeld (zowel in Chrome als in Firefox), dan merk ik dat de eerste alinea links uitgelijnd is en waarvan de tekst klein is. Bij de tweede alinea is dat niet meer zo. Vreemd, want in de browser zelf ziet alles er "juist" uit.

Het heeft geen hoge prioriteit voor mij, maar ik was toch benieuwd of iemand oplossingen zou hebben voor bovenstaande.

Editing of sitewide CSS/JS is only possible for interface administrators from now[bewerken]

(Help met het vertalen naar uw taal)

Hi all,

as announced previously, permission handling for CSS/JS pages has changed: only members of the interface-admin (interfacemoderatoren) group, and a few highly privileged global groups such as stewards, can edit CSS/JS pages that they do not own (that is, any page ending with .css or .js that is either in the MediaWiki: namespace or is another user's user subpage). This is done to improve the security of readers and editors of Wikimedia projects. More information is available at Creation of separate user group for editing sitewide CSS/JS. If you encounter any unexpected problems, please contact me or file a bug.

Thanks!
Tgr (talk) 27 aug 2018 14:40 (CEST) (via global message delivery)

Read-only mode for up to an hour on 12 September and 10 October[bewerken]

6 sep 2018 15:33 (CEST)

Uitvoer van pagina's naar PDF of gedrukt boek[bewerken]

Er is een nieuwe parser (?) geïnstalleerd, men is volop aan het testen en debuggen, en het werkt inderdaad weer (zij het met een paar probleempjes). Een paar dingen vielen meteen al op:

  • +: Tabellen worden nu wel afgedrukt.
  • -: Er zijn problemen met het afdrukken van spaties; sommige vallen weg, andere worden zelfs negatief.
  • -: GIF-bestanden (mn. animated GIF's) worden soms niet of incorrect afgedrukt.
  • -: Het font is mi. nogal groot.

Zie verder hier:

- Erik Baas (overleg) 10 sep 2018 13:41 (CEST)

The Community Wishlist Survey[bewerken]

30 okt 2018 12:06 (CET)

Editing News #2—2018[bewerken]

2 nov 2018 15:17 (CET)

Change coming to how certain templates will appear on the mobile web[bewerken]

CKoerner (WMF) (talk) 13 nov 2018 20:35 (CET)

Community Wishlist Survey vote[bewerken]

22 nov 2018 19:13 (CET)

Advanced Search[bewerken]

Johanna Strodt (WMDE) (talk) 26 nov 2018 12:03 (CET)

Tekst/boek donatie Wikibooks?[bewerken]

Beste Wikibooks-bewerkers,
Bij Wikimedia Nederland is verzoek binnengekomen van iemand die graag het manuscript van een (nooit gepubliceerd) Nederlandstalig leerboek over "projective analytical geometry" (de email is in het Engels) via Wikibooks beschikbaar zou willen maken. Het boek is beschikbaar in handgeschreven pagina's. De persoon zou de pagina's graag willen scannen en daarna transcriberen (eventueel met hulp van anderen). Omdat wij vanuit Wikimedia Nederland relatief weinig ervaring hebben met Wikibooks, leg ik dit verzoek graag hier neer. Is dit iets wat op Wikibooks een plaats zou kunnen krijgen? Zo ja, wat zijn dan de vervolgstappen die genomen zouden moeten worden? Is er iemand die eventueel bij dit project betrokken zou willen zijn en daarover bijvoorbeeld direct met de vraagsteller zou willen corresponderen? Ik hoor het graag!
Met vriendelijke groet, --AWossink (WMNL) (overleg) 26 nov 2018 13:10 (CET)

Hi AWossink (WMNL), Ik denk dat zoiets zeker in Wikibooks zou passen. Ik wil wellicht meekijken hierin. Ik denk dat de vervolgstappen pas aan bod komen als het boek getranscribeerd is en de tekst te bekijken valt van achter de computer, om te zien hoe we verder gaan, maar een leerboek over projectieve analytische geometrie is denk ik een mooie toevoeging voor Wikibooks. Romaine (overleg) 28 nov 2018 01:29 (CET)
Hoi Romaine, dank voor je reactie! Zou jij eventueel bereid zijn om dit traject direct met de persoon in kwestie op te pakken? Dat wil zeggen dat ik jullie per mail met elkaar in contact breng zodat jullie zonder mijn verdere tussenkomst kunnen kijken hoe dit het beste voortgezet kan worden en jij dan ook de eventuele coördinatie met anderen uit de Wikibooks-gemeenschap op je kan nemen? Ik hoor het graag! Groet, --AWossink (WMNL) (overleg) 28 nov 2018 11:43 (CET)
Hoi Romaine (of anderen), had jij hier nog gedachten over? Groet, --AWossink (WMNL) (overleg) 17 dec 2018 10:02 (CET)

New Wikimedia password policy and requirements[bewerken]

CKoerner (WMF) (talk) 6 dec 2018 21:03 (CET)

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.