Wikibooks:Lerarenkamer

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Jump to search
Klik hiernaast voor naar onder  Naar inhoud
Naar onder
Welkom in de lerarenkamer van WIKIBOOKS !

Hier kunnen vragen worden gesteld en worden meningen uitgewisseld.

Natuurlijk wordt hier ook koffie geschonken en gedronken. Daar hebben we in het begin van de vorige eeuw deze mooie koffiezetautomaat voor aangeschaft.

Kaffeemaschine.jpgDe koffieautomaat maakt overurenTerug van weggeweest[bewerken]

Beste WB-vrienden, ben na enkele maanden afwezigheid wegens stressy verhuisperiode terug actief op WB. Ik ben nu (Belgisch) Limburger geworden en geniet van de Haspengouwse fruitbloesems en het tragere tempo :) J.G.G. (overleg) 25 apr 2018 09:35 (CEST)

Hartelijk welkom terug! (Misschien kun je nu ook nog een beetje Limburgs leren? Symb Glad.svg) Het viel me al op dat je de laatste maanden helemaal geen bewerkingen meer deed, ook niet elders zoals op WP. Gelukkig was er dus niets vervelends aan de hand.
Terzijde, ik ben zelf de laatste tijd ook wat minder actief hier omdat mijn prioriteit momenteel vooral bij het herstarte Wikinieuws ligt. De andere mods zullen dus af en toe een beetje meer moeten bijspringen, misschien. De Wikischim (overleg) 25 apr 2018 12:27 (CEST)
Welkom terug J.G.G. Het is hier (voorlopig) ook vrij rustig dus doe maar rustig aan ;) --John P doveSmall.pngangelis. overleg 25 apr 2018 14:38 (CEST)
SMirC-beam.svg J.G.G. (overleg) 25 apr 2018 14:56 (CEST)

AdvancedSearch[bewerken]

Birgit Müller (WMDE) 7 mei 2018 16:54 (CEST)

Update on page issues on mobile web[bewerken]

CKoerner (WMF) (talk) 12 jun 2018 22:58 (CEST)

Vraag over het full text overnemen van andere teksten in een Wikibook[bewerken]

Ik wil graag één doorlopend verhaal maken van de vele losse publicaties die historicus Jan de Baan (1930-1993) over de geschiedenis van Spijkenisse schreef. Het gaat om tientallen krantenartikelen en enkele korte monografieën van maximaal zo'n 60 pagina's. Ik wil grote delen eruit full text overnemen, vervolgens redigeren en aanvullen met informatie uit andere bronnen. Uiteraard kunnen ook anderen dit Wikibook aanvullen en corrigeren; er is de afgelopen 25 jaar wel meer bekend geworden en zijn teksten zijn niet heilig.
Ik heb goede hoop dat ik van de rechthebbenden toestemming verkrijg om zijn teksten full text over te nemen. Maar voordat ik daar tijd en energie in ga steken, wil ik eerst weten of zo'n Wikibook überhaupt is toegestaan. Ik heb daarover twee tegengestelde visies gevonden:

  1. In de Wikibooks inclusion criteria policy staat: "we do not permit verbatim copies of pre-existing works".
  2. Maar je mag wel boeken doneren èn je kunt aan anderen vragen of je hun teksten mag hergebruiken in Wikibooks, zie Requesting copyright permission.

Mijn vraag is: welke van deze twee visies prevaleert in dit geval en/of voor de Nederlandse Wikibooks? Als verder aan alle andere voorwaarden voor een Wikibook wordt voldaan en er toestemming van de rechthebbenden is, mag je dan grote delen uit andere publicaties full text overnemen in een Wikibook?
JopkeB (overleg) 2 jul 2018 20:08 (CEST)

In principe is dit eigenlijk nooit de bedoeling. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor teksten die vanaf Wikipedia hierheen worden overgezet, zie Wikibooks:Import. Maar dan nog heeft het sterk de voorkeur dat de tekst hier aangepast wordt. Een andere vraag die zich in dit verband aandient is bijvoorbeeld, hoever je mag gaan met letterlijk overnemen als je een recept toevoegt aan het Kookboek. In bepaalde gevallen is dit nagenoeg onvermijdelijk, met name als het om min of meer bekende recepten gaat. De Wikischim (overleg) 2 jul 2018 21:06 (CEST)

Global preferences are available[bewerken]

10 jul 2018 21:19 (CEST)

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.