Wikibooks:Te verwijderen pagina's

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Uitleg[bewerken]

Deze pagina is bestemd voor het vermelden van pagina's die in hun geheel uit het systeem verwijderd kunnen worden. Dit kunnen pagina's zijn waarvan de inhoud verplaatst is, waar overbodige informatie op staat, waar geen informatie op staat, etcetera.

Dit is meestal geen bezwaar tegen het onderwerp zelf. Een verwijderde pagina kan later gewoon opnieuw worden aangemaakt. Is er een onderwerp op de lijst waar u direct een pagina over wilt schrijven, dan kan dat: geef dan op deze lijst aan dat u de pagina zinvol aangevuld hebt. De pagina zal dan niet verwijderd worden. Wilt u over een onderwerp op een later moment een pagina schrijven, laat de pagina dan verwijderen en maak die later opnieuw aan.

Mocht u het niet eens zijn met het plaatsen van een pagina op deze lijst, dan kunt u dat aangeven.

Plaats een nieuwe kandidaat voor verwijdering onderaan deze lijst, onder een kopje dat de dag van vandaag vermeldt. Als het om volledige onzin gaat (of uw eigen fout), dan kan u het sjabloon {{nuweg}} op die bepaalde pagina zetten, waardoor die pagina automatisch onder de kandidaten voor directe verwijdering komt.

Op WikibooksNL wordt een maand aangehouden als termijn alvorens overgegaan mag worden tot verwijdering, omdat er een lagere activiteit is (de pagina zal dus niet snel vol raken en mensen zullen meer tijd nodig hebben om op te merken dat iets op de verwijderlijst staat).

Pagina buiten gebruik

Wanneer u een pagina op deze lijst zet, is het vaak goed om ook op de pagina zelf te vermelden dat deze op de nominatie voor verwijdering staat. Dit kan eenvoudig gedaan worden door bovenaan een van de volgende teksten te plaatsen:

 • {{weg}} een algemene tekst voor de verwijderingsnominatie.
 • {{wiu}} voor als er sprake is van een werk in uitvoering.
 • {{auteur}} voor als er sprake is van schending van auteursrechten.
 • {{reclame}} voor als een pagina uit reclame bestaat of bestond.
 • {{nuweg}} voor pagina's die meteen verwijderd kunnen worden: pagina's met onzinteksten, zandbak-achtige experimenten, maar ook die met beledigende teksten of anderszins aanstootgevende inhoud. Ook pagina's die 'per ongeluk' zijn aangemaakt, kunnen op verzoek van de maker direct worden verwijderd.

Moderators, klik op de uitklapvensters hieronder voor instructies
Moderator-instructies voor direct verwijderbare pagina's

Opgelet!
Het onmiddellijk verwijderen van een pagina kan enkel onder strikte voorwaarden:

 • In geval van werkelijke onzin of lege normale pagina's.
! Ga eerst na of het om vandalisme van een bestaande pagina gaat (controleer de geschiedenis!)
Bij de geringste twijfel betreffende nonsens: normale verwijderprocedure volgen.
 • In geval de enige auteur om verwijdering vraagt:
 • wegens typfout in de titel
 • wegens afbeelding vervangen door een nieuwe afbeelding
Bij de geringste twijfel of meerdere auteurs: normale procedure volgen (controleer de geschiedenis!)
 • In geval een afbeelding reeds onder identieke naam op commons aanwezig is.
Niet verwarren met tekstpagina's bij afbeeldingen!
 • In geval van testpagina's.
 • In geval van pagina's in naamruimte van verwijderende moderator


Geef bij directe verwijdering de reden voor verwijdering op, bv.:

 • leeg
 • inhoud was: "..." (in geval van nonsens)
 • typfout in titel
 • praktische reden: om andere pagina te verplaatsen naar die pagina
 • testpagina
 • ...


Niet direct verwijderen:

 • Niet in geval de pagina door een gebruiker reeds op de lijst "Te verwijderen pagina's" is geplaatst (doch niet bij "directe verwijdering")
Directe verwijdering werkt demotiverend voor de gebruiker (niet-mod): Vermindert de betrokkenheid van diegene die de moeite nam tot nomineren. Het is de kracht van Wikibooks dat we allen waken om de inhoud zo goed mogelijk te maken en te houden.
 • Niet in geval van auteursrechtenschending
 • Niet in geval van foute titel door andere auteur
 • Niet in geval van overbodige pagina
Moderator-instructies voor te verwijderen pagina's

Een paar dingen om op te letten:

 • Controleer of je de juiste pagina gaat verwijderen. Sommige mensen vermelden samen met de link naar de te verwijderen pagina ook een link naar de goede pagina! Ook komt het voor dat de te verwijderen pagina een redirect naar een correcte pagina is. Zorg dat u de juiste verwijdert.
 • Controleer de genomineerde pagina voor verwijdering nog eens goed. Het zou niet de eerste keer zijn dat men er iets van gemaakt heeft in de tussentijd en het niet van de lijst heeft genomen.
 • Controleer voor verwijdering op nog bestaande links naar deze pagina en verwijder/wijzig deze indien bestaande.
 • Vergeet bij het verwijderen de overlegpagina's niet! Deze optie staat normaal gezien al aangeklikt bij aanklikken "verwijder".

Transwiki

 • Verwijder geen redirects van transwiki-naamruimte naar definitieve titel.
 • Artikels die verplaatst dienen te worden naar bv. Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote of anderstalige Wiki's, dienen via de export te passeren en niet zomaar verwijderd te worden.

In het verleden verwijderd:

Moderator-instructies voor te verwijderen afbeeldingen
 • Controleer eerst of de afbeelding nog verwijderd moet worden. Ontbrekende informatie over copyright zorgt immers voor nominatie tot verwijdering. Uploader kan deze informatie later hebben toegevoegd, maar dit niet aangeduid op de verwijderlijst.
 • Controleer op nog bestaande links naar de afbeelding. Eenvoudig te checken onder de titel "Afbeeldingsverwijzingen" op de afbeeldingspagina. Verwijder of wijzig de nog bestaande links.
 • Verwijder de afbeelding na controle
Moderator-instructies voor te verwijderen categorieën
 • Controleer eerst of er nog artikels in de betreffende categorie aanwezig zijn (zie op de categorie-pagina zelf) en verwijder/wijzig de categorie-toevoeging op elk artikel in die categorie.
 • Controleer voor verwijdering op nog bestaande links naar deze pagina en verwijder/wijzig deze indien bestaande.
 • Verwijder tot slot pas de categorie-pagina zelf.


Archief[bewerken]


2019[bewerken]

April[bewerken]

Toegevoegd 13-4, te verwijderen vanaf 13-5[bewerken]

 • Dreuzelgids voor Harry Potter - Opmaak nog niet in orde, de tekst is grotendeels in het Engels en er zijn ook andere fouten. Los daarvan heb ik twijfel of dit echt een geschikt onderwerp is voor een eigen boek. Een algemener boek over Harry Potter is mogelijk interessanter. Wat eventueel zou kunnen is een verbeterde versie van deze genomineerde pagina daarin opnemen als los hoofdstuk. De Wikischim (overleg) 13 apr 2019 09:52 (CEST)
  • Symbol support vote.svg Voor - Ik ga me niet echt uitspreken of dit al dan niet geschikt is voor wikibooks. Mijn probleem is dat dit boek gestart is door een anonieme gebruiker, op zich geen probleem, maar dat het dan daarna niet genoeg verder is afgewerkt. Misschien afgeschrikt door dat het toegevoegd werd op de verwijderlijst. Sinds april zijn er geen toevoegingen meer gebeurd en is de hoop dat dit wel nog gebeurd bijzonder klein. Misschien dat er zich iemand daar nog over ontfermt. DimiC88 (overleg) 19 dec 2019 10:51 (CET)

November[bewerken]

Toegevoegd 12-11, te verwijderen vanaf 12-12[bewerken]

 • Klassen in PHP 4 - PHP 4 wordt al jaren niet meer ondersteund. Er is een andere pagina die ook klassen uitlegt, maar dan in PHP 5(Klassen PHP 5). PHP 5 wordt ook niet meer ondersteund en we zitten ondertussen aan PHP 7.3. Lijst van ondersteunde versies. Ik denk wel dat we de uitleg voor klassen in PHP 5 kunnen veralgemenen en misschien toegankelijker maken. Iemand maakte de opmerking in de overleg dat het moeilijk te begrijpen is. Misschien meer gelijkschakelen met de engelstalige pagina(PHP_Programming/Classes). --DimiC88 (overleg) 12 nov 2019 13:41 (CET)

Toegevoegd 18-11, te verwijderen vanaf 18-12[bewerken]

December[bewerken]

Toegevoegd 10-12, te verwijderen vanaf 10-01[bewerken]

Uitgevoerd Uitgevoerd - Erik Baas (overleg) 10 jan 2020 17:58 (CET)

Toegevoegd 11-12, te verwijderen vanaf 11-01[bewerken]

Uitgevoerd Uitgevoerd - Erik Baas (overleg) 16 jan 2020 22:13 (CET)

Toegevoegd 19-12, te verwijderen vanaf 19-01[bewerken]

 • Programmeren in Python/Modules en hoe ze te gebruiken - Deze pagina is al 10 jaar een "placeholder", wellicht was het de bedoeling dit te vertalen vanuit de engelstalige versie van Programmeren in Python. Ben niet zeker of ik deze pagina content ga geven. Misschien dat ik Modules bespreek tussendoor.DimiC88 (overleg) 19 dec 2019 12:12 (CET)

Toegevoegd 31/12, te verwijderen vanaf 31-01[bewerken]

 • Programmeren met OpenGL - 6 jaar geleden aangemaakt met twee zinnen als inhoud. Sindsdien zijn er geen aanpassingen gebeurd die inhoud toevoegden aan dit boek. De gebruiker die dit boek heeft aangemaakt heeft ook al bijna 6 jaar geen bijdragen geleverd op wikibooks, dus ik verwacht niet dat die persoon dit nog gaat doen.--DimiC88 (overleg) 31 dec 2019 14:52 (CET)
 • Windows 7 en Windows 7/Edities- 10 jaar geleden gestart door een anonieme gebruiker. De enige andere gebruiker die inhoud heeft toegevoegd is Gebruiker:WittePrins, maar heeft ook al bijna 10 jaar geen bijdragen geleverd. Windows 7 wordt vanaf midden januari niet meer ondersteund door Microsoft. De twee pagina's van dit boek bevatten amper echte informatie over Windows 7 en wat je er vindt vind je ook gewoon op de wikipedia pagina Windows 7--DimiC88 (overleg) 31 dec 2019 15:20 (CET)
  Dit had indertijd wellicht iets kunnen worden mits het goed was uitgewerkt, maar zoals het wel vaker gaat wordt er ambitieus aan iets begonnen en daarna vertrekt de bijdrager ogenschijnlijk weer voor onbepaalde tijd zonder het ooit nog af te maken. In de huidige vorm heeft dit inderdaad zo goed as geen enkele meerwaarde. De Wikischim (overleg) 2 jan 2020 11:07 (CET)
  Akkoord voor verwijderen. J.G.G. (overleg) 17 jan 2020 15:08 (CET)

2020[bewerken]

Januari[bewerken]

Toegevoegd 03/01, te verwijderen vanaf 03/02[bewerken]

Toegevoegd 04/01, te verwijderen vanaf 04/02[bewerken]

Allemaal redirects zonder links ernaartoe, de meesten vanwege een typefout, van een hoofdletter naar een kleine letter. Q.Zanden (overleg) 4 jan 2020 02:24 (CET)

Kandidaten directe verwijdering[bewerken]

Hier worden maximaal 10 kandidaten voor directe verwijdering geplaatst.
Voor het volledige overzicht: klik hier.
Geen enkele pagina voldoet aan deze criteria.

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.