Wikibooks:Te verwijderen pagina's

Uit Wikibooks

Uitleg[bewerken]

Deze pagina is bestemd voor het vermelden van pagina's die in hun geheel uit het systeem verwijderd kunnen worden. Dit kunnen pagina's zijn waarvan de inhoud verplaatst is, waar overbodige informatie op staat, waar geen informatie op staat, etcetera.

Dit is meestal geen bezwaar tegen het onderwerp zelf. Een verwijderde pagina kan later gewoon opnieuw worden aangemaakt. Is er een onderwerp op de lijst waar u direct een pagina over wilt schrijven, dan kan dat: geef dan op deze lijst aan dat u de pagina zinvol aangevuld hebt. De pagina zal dan niet verwijderd worden. Wilt u over een onderwerp op een later moment een pagina schrijven, laat de pagina dan verwijderen en maak die later opnieuw aan.

Mocht u het niet eens zijn met het plaatsen van een pagina op deze lijst, dan kunt u dat aangeven.

Plaats een nieuwe kandidaat voor verwijdering onderaan deze lijst, onder een kopje dat de dag van vandaag vermeldt. Als het om volledige onzin gaat (of uw eigen fout), dan kan u het sjabloon {{Nuweg}} op die bepaalde pagina zetten, waardoor die pagina automatisch onder de kandidaten voor directe verwijdering komt.

Op WikibooksNL wordt een maand aangehouden als termijn alvorens overgegaan mag worden tot verwijdering, omdat er een lagere activiteit is (de pagina zal dus niet snel vol raken en mensen zullen meer tijd nodig hebben om op te merken dat iets op de verwijderlijst staat).

Pagina buiten gebruik

Wanneer u een pagina op deze lijst zet, is het vaak goed om ook op de pagina zelf te vermelden dat deze op de nominatie voor verwijdering staat. Dit kan eenvoudig gedaan worden door bovenaan een van de volgende teksten te plaatsen:

 • {{Weg}} een algemene tekst voor de verwijderingsnominatie.
 • {{Wiu}} voor als er sprake is van een werk in uitvoering.
 • {{Auteur}} voor als er sprake is van schending van auteursrechten.
 • {{Reclame}} voor als een pagina uit reclame bestaat of bestond.
 • {{Nuweg}} voor pagina's die meteen verwijderd kunnen worden: pagina's met onzinteksten, zandbak-achtige experimenten, maar ook die met beledigende teksten of anderszins aanstootgevende inhoud. Ook pagina's die 'per ongeluk' zijn aangemaakt, kunnen op verzoek van de maker direct worden verwijderd.

Moderators, klik op de uitklapvensters hieronder voor instructies
Moderator-instructies voor direct verwijderbare pagina's

Opgelet!
Het onmiddellijk verwijderen van een pagina kan enkel onder strikte voorwaarden:

 • In geval van werkelijke onzin of lege normale pagina's.
! Ga eerst na of het om vandalisme van een bestaande pagina gaat (controleer de geschiedenis!)
Bij de geringste twijfel betreffende nonsens: normale verwijderprocedure volgen.
 • In geval de enige auteur om verwijdering vraagt:
 • wegens typfout in de titel
 • wegens afbeelding vervangen door een nieuwe afbeelding
Bij de geringste twijfel of meerdere auteurs: normale procedure volgen (controleer de geschiedenis!)
 • In geval een afbeelding reeds onder identieke naam op commons aanwezig is.
Niet verwarren met tekstpagina's bij afbeeldingen!
 • In geval van testpagina's.
 • In geval van pagina's in naamruimte van verwijderende moderator


Geef bij directe verwijdering de reden voor verwijdering op, bv.:

 • leeg
 • inhoud was: "..." (in geval van nonsens)
 • typfout in titel
 • praktische reden: om andere pagina te verplaatsen naar die pagina
 • testpagina
 • ...


Niet direct verwijderen:

 • Niet in geval de pagina door een gebruiker reeds op de lijst "Te verwijderen pagina's" is geplaatst (doch niet bij "directe verwijdering")
Directe verwijdering werkt demotiverend voor de gebruiker (niet-mod): Vermindert de betrokkenheid van diegene die de moeite nam tot nomineren. Het is de kracht van Wikibooks dat we allen waken om de inhoud zo goed mogelijk te maken en te houden.
 • Niet in geval van auteursrechtenschending
 • Niet in geval van foute titel door andere auteur
 • Niet in geval van overbodige pagina
Moderator-instructies voor te verwijderen pagina's

Een paar dingen om op te letten:

 • Controleer of je de juiste pagina gaat verwijderen. Sommige mensen vermelden samen met de link naar de te verwijderen pagina ook een link naar de goede pagina! Ook komt het voor dat de te verwijderen pagina een redirect naar een correcte pagina is. Zorg dat u de juiste verwijdert.
 • Controleer de genomineerde pagina voor verwijdering nog eens goed. Het zou niet de eerste keer zijn dat men er iets van gemaakt heeft in de tussentijd en het niet van de lijst heeft genomen.
 • Controleer voor verwijdering op nog bestaande links naar deze pagina en verwijder/wijzig deze indien bestaande.
 • Vergeet bij het verwijderen de overlegpagina's niet! Deze optie staat normaal gezien al aangeklikt bij aanklikken "verwijder".

Transwiki

 • Verwijder geen redirects van transwiki-naamruimte naar definitieve titel.
 • Artikels die verplaatst dienen te worden naar bv. Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote of anderstalige Wiki's, dienen via de export te passeren en niet zomaar verwijderd te worden.

In het verleden verwijderd:

Moderator-instructies voor te verwijderen afbeeldingen
 • Controleer eerst of de afbeelding nog verwijderd moet worden. Ontbrekende informatie over copyright zorgt immers voor nominatie tot verwijdering. Uploader kan deze informatie later hebben toegevoegd, maar dit niet aangeduid op de verwijderlijst.
 • Controleer op nog bestaande links naar de afbeelding. Eenvoudig te checken onder de titel "Afbeeldingsverwijzingen" op de afbeeldingspagina. Verwijder of wijzig de nog bestaande links.
 • Verwijder de afbeelding na controle
Moderator-instructies voor te verwijderen categorieën
 • Controleer eerst of er nog artikels in de betreffende categorie aanwezig zijn (zie op de categorie-pagina zelf) en verwijder/wijzig de categorie-toevoeging op elk artikel in die categorie.
 • Controleer voor verwijdering op nog bestaande links naar deze pagina en verwijder/wijzig deze indien bestaande.
 • Verwijder tot slot pas de categorie-pagina zelf.


Archief[bewerken]

2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019 · 2020 · 2021 · 2022 · 2023 · 2024


2024[bewerken]

januari[bewerken]

Toegevoegd 30-01, te verwijderen vanaf 01-03[bewerken]

 • Myalgische encefalomyelitis en alle subpagina's, infobox etc. Motivatie: Het boek is begonnen door een gebruiker die inmiddels een global ban heeft van alle Wikimedia projecten en zal daarom niet voltooid worden. Mijn belangrijkste reden is echter dat de tekst achterhaald is en mogelijk ook onjuist. ME is als diagnose al meerdere jaren geleden samengevoegd met CVS. Daarnaast staan in het boek behandelmogelijkheden, echter, volgens de WHO is er geen erkende behandeling, zie hier. Ik ben geen medicus, maar ik kan wel zien dat de tekst van dit boek niet de huidige inzichten laat zien. Misschien is het zinvol de mening van een medicus hierover ook nog te vragen. In elk geval hoort dit boek naar mijn mening niet thuis op Wikibooks, de ME Vereniging geeft dezelfde informatie, zie https://www.mevereniging.nl/ Ellywa (overleg) 30 jan 2024 19:41 (CET)[reageren]
  De global ban van de hoofdauteur is als zodanig geen geldige reden, of zou dat althans niet moeten zijn vind ik. Als echter de informatie in dit boek idd. niet klopt zoals je zegt, hoort het ook niet hier thuis natuurlijk.
  Overigens zie ik ook hier alweer de naam van de auteur meteen op de hoofdpagina staan. Als dat blijkbaar echt nergens een probleem is hier op Wikibooks, waarvoor hebben we dan Wikibooks:Infobox dan nog eigenlijk vraag ik me af? De discussies hierover van de laatste weken hebben wat dat betreft nog steeds geen duidelijkheid gegeven. De Wikischim (overleg) 3 feb 2024 12:31 (CET)[reageren]
Die kwestie met de Infobox dient inderdaad nog te worden uitgepraat. Zou m.i. naar het voorbeeld van Wikisource gewoon zichtbaar op de eerste pagina moeten staan.
Ik kan me als leek op medisch gebied evenmin uitspreken over het boek van Guido, maar vind wel dat hier erg kort door de bocht wordt gegaan. Astrologie is ook niet 'wetenschappelijk' maar kan niettemin perfect worden uitgelegd in een wikibook. Tegen verwijdering dus. J.Grandgagnage (overleg) 3 feb 2024 12:42 (CET)[reageren]
De infobox staat nu als het goed is al gewoon standaard op de eerste pagina van elk Wikiboek, alleen moet je 'm daar eerst nog even aanklikken. Zelf vind ik het eigenlijk niet nodig (en het lijkt me ook niet zo esthetisch) om 'm meteen volledig zichtbaar te maken. Niettemin, als in ruil daarvoor hier alle namen van de auteurs verdwijnen uit de boeken zelf, vind ik het misschien nog wel een aanvaardbaar compromis. De Wikischim (overleg) 3 feb 2024 12:56 (CET)[reageren]
Als de tekst inderdaad "achterhaald en onjuist" is moet dit boek verwijderd worden. Maar ik kan dat absoluut niet beoordelen... - Erik Baas (overleg) 6 feb 2024 15:03 (CET)[reageren]
Misschien hebben Gebruiker:Taketa en Gebruiker:Erik Wannee de gelegenheid om hun mening te geven over het boek Myalgische encefalomyelitis? Groet, Ellywa (overleg) 6 feb 2024 16:42 (CET)[reageren]
Ik vind de naam Myalgische encefalomyelitis, zoals Elly al schrijft, onjuist en misleidend: het suggereert dat er sprake is van een ontsteking van de hersenen (encefalitis) en van het ruggenmerg (myelitis). Daar is helemaal geen sprake van; het was een theorie die ooit is geopperd maar die nooit goed onderbouwd is. Daarom is CVS een veel betere naam; het beschrijft exact wat er aan de hand is: chronische vermoeidheid, zonder dat er een oorzaak gesuggereerd wordt die helemaal niet aangetoond is. Ik heb momenteel geen tijd en zin om het hele wikibook door te ploegen. Ik zie wel dat veel hoofdstukken (3, 5, 6, 7, 9 en 12) nog helemaal blanco zijn; dat is sowieso niet wenselijk voor een boek. Erik Wannee (overleg) 6 feb 2024 17:38 (CET)[reageren]
 • Tegen verwijderen. De ziekte ME (Myalgische encefalomyelitis) staat vanaf 1969 als zelfstandige diagnose in de ziekteclassificatie van de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is zo gebleven toen CVS in 2019 voor het eerst werd opgenomen. ICD‑11 Codering : 8E49 Gezien dit feit is een naam veranderen zeker niet aan de orde. Wat werd uitgewerkt gaat over ME. Wat nu aanwezig is, is met bronnen onderbouwd.
  Natuurlijk is er wel weer meer bekend geworden over ME in de afgelopen 10 jaar. Daarom lijkt het mij het beste om aan Guido zelf te vragen wat hij wil dat er met dit boek gebeurt. Hij was er weer mee bezig. Misschien kan het met zijn hulp toch op de een of andere manier worden voltooid." Lidewij C J. (overleg) 29 feb 2024 17:38 (CET)[reageren]
  Beste Lidewij, je hebt dit toch gezien. Lijkt mij het beste de teksten te verplaatsen naar Wikisage. Ze zijn verouderd en niet in overeenstemming met de huidige WHO inzichten. Als er echter op korte termijn iemand opstaat die het gaat afmaken al dan niet in overleg met GdB dan kan het behouden worden wellicht. Ellywa (overleg) 1 mrt 2024 02:11 (CET)[reageren]
  Beste Ellywa, ik heb het gedoe op meta gezien en heb er ook geschreven. Zonder enige conclusie of iets anders is Guido geblokkeerd. Ik zou niet weten waarom zijn kennis niet gebruikt zou kunnen worden. (Hij heeft niets binnen de groep van META in diskrediet gebracht)
  De geschiedenis tav ME is niet veranderend en dus ook nooit verouderd. Zoals ik hierboven al schreef, met linken, staat Myalgische encefalomyelitis gewoon in de huidige WHO inzichten, die nog maar kortgeleden zijn geactualiseerd. Ik zou van jou wel een bewijs willen zien waar uit zou blijken dat dit onderdeel in de nu geldende WHO inzichten zijn verouderd. Op Wikisage hebben we geen Wikibooks. Ik heb ik tussen, na in ruim 30 jaar tweemaal te zijn gediagnosticeerd met ME, voldoende motivatie om hieraan verder te werken. Ik heb het sjabloon gisteren al iets aangepast. Mvg, Lidewij C J. (overleg) 1 mrt 2024 09:01 (CET) PS er ging iets mis, de pagina veranderde maar geen idee wat er gebeurde. Sorry Lidewij C J. (overleg) 1 mrt 2024 09:42 (CET)[reageren]
  Erik Wannee wijst er hierboven toch vrij duidelijk op dat "Myalgische encefalomyelitis" sinds enkele jaren geen gangbare medische term meer is? In dat geval lijkt het me iig onwenselijk om het boek met deze titel nog langer te behouden. Misschien is hernoemen naar iets als "CVS" en het boek bijwerken een optie, maar dat laat ik verder aan anderen hier om te beslissen. Van Erik weten we hoe dan ook dat hij veel medische kennis heeft.
  De oorspronkelijke auteur kan hier intussen door een global lock niet meer aan werken op dit lokale project, dus die mogelijkheid vervalt. (Wat mij betreft idd. ook een onnodige/zinloze actie op Meta, waardoor het nu ingewikkelder is geworden om hier eventueel een serieus Wikiboek van te maken.) De Wikischim (overleg) 13 mrt 2024 19:43 (CET)[reageren]
  Beste Wikischim, ik had geen zin om met Erik Wannee in discussie te gaan, hij heeft zijn mening gegeven. Mijn huisarts geeft gelukkig gewoon aan dat hij er te weinig van weet. Geen van jullie heeft de moeite genomen om de link van de WHO te openen. De laatste update was van dit jaar. Dat oorspronkelijke auteur hier niet kan schrijven was geen punt. Ik wilde het geheel afmaken, maar ben momenteel ziek en niet zo actief. Wanneer iemand over "CVS" wil schrijven heeft niets aan de tekst die hier stond want die ging over ME, met bronnen over ME. Er was een tijdje dat men ME/CVS of ME-CVS schreef, dit maakte het er niet duidelijker op. Zolang men niet weet hoe het echt zit, wordt er gewoon de naam ME aangehouden. Je schrijft dat ME sinds enkele jaren geen gangbare medische term meer is. Ik heb hier een aantal linken van de NOS van dit jaar waar de term ME in wordt vermeld. 4 januari 2024 24 januari 2024 15 februari 2024 7 maart 2024 8 maart 2024
  Dit overleg maakt wel duidelijk dat dit soort onderwerpen misschien minder geschikt zijn voor een medium van voel je vrij en ga je gang. ME is een ziekte vergelijkbaar met andere post-acute infectieuze ziekten als long covid en het q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). De medische expertise op het gebied van post-acute infectieuze ziekten als QVS, long covid en ME is in Nederland niet op orde. Met als gevolg dat men zoals hier maar wat gaat roepen. En misschien ook nog onzin binnen de lemma's gaat vermelden. Daar is niemand meegeholpen. Mvg, Lidewij C J. (overleg) 14 mrt 2024 09:32 (CET)[reageren]

Verwijderd Verwijderd - Inhoud en titel van een boek over een onderwerp als dit moeten 100% correct zijn. - Erik Baas (overleg) 13 mrt 2024 23:12 (CET)[reageren]

 • De inhoud en titel van het boek over zijn 100% correct. Lidewij C J. (overleg) 14 mrt 2024 09:32 (CET)[reageren]
 • Beste Lidewij C J., wat naar voor je dat je niet in orde bent! Ik heb wel degelijk de link van de WHO geopend, maar ik heb onvoldoende interesse om het boek te actualiseren en had op dat moment ook geen tijd om hier te reageren; ik ben lang in het buitenland geweest, ben net weer terug. Het nu verwijderde boek had zeer weinig inhoud en de inhoud was - ik blijf het zeggen - achterhaald en er was geen zicht op verbetering, ook naar wat je nu schrijft dat je niet in orde bent. Met name voor medische onderwerpen hebben wij op de projecten van Wikimedia een buitengewoon grote verantwoordelijkheid. Als mensen ziek zijn moeten ze naar een arts. Ze moeten geen adviezen over behandelingen halen uit een vrijwilligersproject, geschreven door niet medisch geschoolde personen. Op Wikipedia staat op alle artikelen over medische onderwerpen een disclaimer, volkomen terecht. En ja, niet alle artsen zijn het eens, de wetenschap ontwikkelt zich steeds verder. Een boek over schilderen, klarinet, linosnede (waar ik af en toe aan werk) doet geen schade als het niet af is, of als er onjuiste informatie in staat. De gemeenschap op NL Wikibooks is te klein om te zorgen voor controle op de inhoudelijk juistheid van zo een medisch onderwerp. Het lijkt mij dat alle kennis over ME of hoe het dan ook heten mag, op Wikipedia een plaats heeft, dat artikel kan uiteraard verder uitgebreid worden. Als je kijkt op w:Myalgische encefalomyelitis dan blijkt dat er grote bewerkingsconflicten zijn geweest tussen GdB en anderen, daar blijkt ook uit dat diens standpunten omstreden zijn/waren. Tenslotte nog een suggestie, je zou het onderwerp kunnen toevoegen aan Geneeskunde/Lijst van aandoeningen, een lijst die verwijst naar allemaal artikelen op Wikipedia. Hopelijk vind je de energie om je aan leukere dingen te wijden, verwijderdiscussies zijn nooit prettig, en ik hoop dat we niet tegenover elkaar komen te staan hierdoor. Met hartelijke groet, Ellywa (overleg) 14 mrt 2024 10:36 (CET)[reageren]
  Beste Ellywa, lief dat je reageert. Dank voor je medeleven. Wanneer je op de bewuste pagina van de WHO had gekeken had je gezien dat hier Codering : 8E49 staat Inclusions en dan krijgen chronic fatigue syndrome en myalgic encephalomyelitis ieder een eigen regel. Het staat niet in een zelfde regel. Wat Guido had geschreven ging over feitelijke dingen gestaafd met bronnen. De geschiedenis en welke organisaties met ME van doen hebben. Dat laatste zou geactualiseerd kunnen worden en daar was ik in het klad al mee bezig. Er stond niets wat achterhaald is, geschiedenis is geschiedenis. Er stond ook niets wat van doen was dat je met een arts zou moeten bespreken. Dat er destijds een discussie was over dit onderwerp was op Wikipedia weet ik nog goed. En ik was het eens met Guido. Een aantal gebruikers liepen met skepticus Cees Renckens mee. Die had zo zijn eigen meningen over sommige aandoeningen wat voor sommige ook zeer omstreden was. Het is maar net met wie je mee wilt lopen. Ik heb op dit moment geen behoefte om hier een link naar Wikipedia te plaatsen. Gelukkig wordt er nu wereldwijd naar dit soort aandoeningen gekeken. Ik blijf hoop houden. Of we tegen over elkaar komen te staan? Er is niets veranderd, ik weet al 15 jaar dat we niet gelijk in dit soort dingen staan. Ik ben geen fan van Renckens. Mvg, Lidewij C J. (overleg) 14 mrt 2024 13:04 (CET) PS Codering : 8E49 valt onder 08 is Diseases of the nervous system en dan onder Other disorders of the nervous system. Lidewij C J. (overleg) 14 mrt 2024 14:25 (CET)[reageren]

februari[bewerken]

Toegevoegd 02-02, te verwijderen vanaf 01-03[bewerken]

Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd - Omdat er geen andere history meer van beschikbaar is. Erik Baas (overleg) 13 mrt 2024 22:55 (CET)[reageren]

Toegevoegd 14-02, te verwijderen vanaf 13-03[bewerken]

Uitgevoerd Uitgevoerd - Erik Baas (overleg) 15 mrt 2024 09:44 (CET)[reageren]

Kandidaten voor directe verwijdering[bewerken]

Hier worden maximaal 10 kandidaten voor directe verwijdering geplaatst.
Voor het volledige overzicht: klik hier.
Geen enkele pagina voldoet aan deze criteria.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.