Wikibooks:Te verwijderen pagina's

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Uitleg[bewerken]

Deze pagina is bestemd voor het vermelden van pagina's die in hun geheel uit het systeem verwijderd kunnen worden. Dit kunnen pagina's zijn waarvan de inhoud verplaatst is, waar overbodige informatie op staat, waar geen informatie op staat, etcetera.

Dit is meestal geen bezwaar tegen het onderwerp zelf. Een verwijderde pagina kan later gewoon opnieuw worden aangemaakt. Is er een onderwerp op de lijst waar u direct een pagina over wilt schrijven, dan kan dat: geef dan op deze lijst aan dat u de pagina zinvol aangevuld hebt. De pagina zal dan niet verwijderd worden. Wilt u over een onderwerp op een later moment een pagina schrijven, laat de pagina dan verwijderen en maak die later opnieuw aan.

Mocht u het niet eens zijn met het plaatsen van een pagina op deze lijst, dan kunt u dat aangeven.

Plaats een nieuwe kandidaat voor verwijdering onderaan deze lijst, onder een kopje dat de dag van vandaag vermeldt. Als het om volledige onzin gaat (of uw eigen fout), dan kan u het sjabloon {{nuweg}} op die bepaalde pagina zetten, waardoor die pagina automatisch onder de kandidaten voor directe verwijdering komt.

Op WikibooksNL wordt een maand aangehouden als termijn alvorens overgegaan mag worden tot verwijdering, omdat er een lagere activiteit is (de pagina zal dus niet snel vol raken en mensen zullen meer tijd nodig hebben om op te merken dat iets op de verwijderlijst staat).

Pagina buiten gebruik

Wanneer u een pagina op deze lijst zet, is het vaak goed om ook op de pagina zelf te vermelden dat deze op de nominatie voor verwijdering staat. Dit kan eenvoudig gedaan worden door bovenaan een van de volgende teksten te plaatsen:

 • {{weg}} een algemene tekst voor de verwijderingsnominatie.
 • {{wiu}} voor als er sprake is van een werk in uitvoering.
 • {{auteur}} voor als er sprake is van schending van auteursrechten.
 • {{reclame}} voor als een pagina uit reclame bestaat of bestond.
 • {{nuweg}} voor pagina's die meteen verwijderd kunnen worden: pagina's met onzinteksten, zandbak-achtige experimenten, maar ook die met beledigende teksten of anderszins aanstootgevende inhoud. Ook pagina's die 'per ongeluk' zijn aangemaakt, kunnen op verzoek van de maker direct worden verwijderd.

Moderators, klik op de uitklapvensters hieronder voor instructies
Moderator-instructies voor direct verwijderbare pagina's

Opgelet!
Het onmiddellijk verwijderen van een pagina kan enkel onder strikte voorwaarden:

 • In geval van werkelijke onzin of lege normale pagina's.
! Ga eerst na of het om vandalisme van een bestaande pagina gaat (controleer de geschiedenis!)
Bij de geringste twijfel betreffende nonsens: normale verwijderprocedure volgen.
 • In geval de enige auteur om verwijdering vraagt:
 • wegens typfout in de titel
 • wegens afbeelding vervangen door een nieuwe afbeelding
Bij de geringste twijfel of meerdere auteurs: normale procedure volgen (controleer de geschiedenis!)
 • In geval een afbeelding reeds onder identieke naam op commons aanwezig is.
Niet verwarren met tekstpagina's bij afbeeldingen!
 • In geval van testpagina's.
 • In geval van pagina's in naamruimte van verwijderende moderator


Geef bij directe verwijdering de reden voor verwijdering op, bv.:

 • leeg
 • inhoud was: "..." (in geval van nonsens)
 • typfout in titel
 • praktische reden: om andere pagina te verplaatsen naar die pagina
 • testpagina
 • ...


Niet direct verwijderen:

 • Niet in geval de pagina door een gebruiker reeds op de lijst "Te verwijderen pagina's" is geplaatst (doch niet bij "directe verwijdering")
Directe verwijdering werkt demotiverend voor de gebruiker (niet-mod): Vermindert de betrokkenheid van diegene die de moeite nam tot nomineren. Het is de kracht van Wikibooks dat we allen waken om de inhoud zo goed mogelijk te maken en te houden.
 • Niet in geval van auteursrechtenschending
 • Niet in geval van foute titel door andere auteur
 • Niet in geval van overbodige pagina
Moderator-instructies voor te verwijderen pagina's

Een paar dingen om op te letten:

 • Controleer of je de juiste pagina gaat verwijderen. Sommige mensen vermelden samen met de link naar de te verwijderen pagina ook een link naar de goede pagina! Ook komt het voor dat de te verwijderen pagina een redirect naar een correcte pagina is. Zorg dat u de juiste verwijdert.
 • Controleer de genomineerde pagina voor verwijdering nog eens goed. Het zou niet de eerste keer zijn dat men er iets van gemaakt heeft in de tussentijd en het niet van de lijst heeft genomen.
 • Controleer voor verwijdering op nog bestaande links naar deze pagina en verwijder/wijzig deze indien bestaande.
 • Vergeet bij het verwijderen de overlegpagina's niet! Deze optie staat normaal gezien al aangeklikt bij aanklikken "verwijder".

Transwiki

 • Verwijder geen redirects van transwiki-naamruimte naar definitieve titel.
 • Artikels die verplaatst dienen te worden naar bv. Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote of anderstalige Wiki's, dienen via de export te passeren en niet zomaar verwijderd te worden.

In het verleden verwijderd:

Moderator-instructies voor te verwijderen afbeeldingen
 • Controleer eerst of de afbeelding nog verwijderd moet worden. Ontbrekende informatie over copyright zorgt immers voor nominatie tot verwijdering. Uploader kan deze informatie later hebben toegevoegd, maar dit niet aangeduid op de verwijderlijst.
 • Controleer op nog bestaande links naar de afbeelding. Eenvoudig te checken onder de titel "Afbeeldingsverwijzingen" op de afbeeldingspagina. Verwijder of wijzig de nog bestaande links.
 • Verwijder de afbeelding na controle
Moderator-instructies voor te verwijderen categorieën
 • Controleer eerst of er nog artikels in de betreffende categorie aanwezig zijn (zie op de categorie-pagina zelf) en verwijder/wijzig de categorie-toevoeging op elk artikel in die categorie.
 • Controleer voor verwijdering op nog bestaande links naar deze pagina en verwijder/wijzig deze indien bestaande.
 • Verwijder tot slot pas de categorie-pagina zelf.


Archief[bewerken]

2014 · 2015 · 2016 · 2017 · 2018 · 2019 · 2020 · 2021 · 2022 · 2023


2023[bewerken]

februari[bewerken]

Verwijderd Verwijderd - Erik Baas (overleg) 22 mrt 2023 02:21 (CET)Reageren[reageer]

maart[bewerken]

Te verwijderen op 24 april 2023[bewerken]

Ik heb het sjabloon werkend gemaakt voor nu even als men dat wil. Het is ook ok dat het sjabloon verdwijnt, omdat het over een tijdje ook via het Sjabloon:Opmaak beschikbaar komt. BeeBringer (overleg) 25 mrt 2023 11:56 (CET)Reageren[reageer]
Mocht men het toch willen behouden dan kan men zich misschien laten inspireren door de LUA code op Module:Layout/Library/Convert bij de functie function convert.date_to_age( startdate, enddate ). De test van deze mogelijke oplossing is te checken op Module:Layout/Test/Convert. BeeBringer (overleg) 25 mrt 2023 12:10 (CET)Reageren[reageer]
Verwacht er niet te veel van: pagina's die de functie gebruiken worden niet automatisch ververst, zelfs niet dagelijks! De samengestelde pagina wordt na het parsen gecached; pas na een "purge" komen de verse data "in beeld", en dat kan heel lang duren. Tenzij het systeem anders omgaat met LUA dan met parserfuncties, maar dat verwacht ik echt niet. - Erik Baas (overleg) 25 mrt 2023 12:54 (CET)Reageren[reageer]
Er lijkt op dat punt toch iets veranderd te zijn, een testje in de Wikibooks:Zandbak toont een paar keer per dag (!) de juiste tijd, het lijkt er op dat de info ververst wordt als de pagina na een bepaalde periode (mogelijk een uur of een paar uur?) opnieuw bekeken wordt. Frappant is wel dat dit ook gebeurt op de laatste drie oudere versies van de zandbak! - Erik Baas (overleg) 14 apr 2023 18:32 (CEST)Reageren[reageer]
Niet verwijderd Niet verwijderd - Erik Baas (overleg) 27 apr 2023 23:31 (CEST)Reageren[reageer]
Verwijderd Verwijderd - Erik Baas (overleg) 27 apr 2023 23:31 (CEST)Reageren[reageer]

Te verwijderen op 25 april 2023[bewerken]

Er zijn nogal wat Wikibooks die deze index gebruiken. Waarom moet deze weg? Is toch overzichtelijker en handig om nieuwe liedjes toe te voegen? J.G.G. (overleg) 25 mrt 2023 10:54 (CET)Reageren[reageer]
Maar het boek heeft nauwelijks enige inhoud: van de 26 subpagina's zijn er maar 9 met in totaal 13 songtitels, de rest is leeg; en dat al sinds 2015! Opslag van de data op één centrale pagina of sjabloon is beter, en lijkt me zelfs nog overzichtelijker. - Erik Baas (overleg) 25 mrt 2023 12:48 (CET)Reageren[reageer]
Je zegt het juist: jou lijkt het overzichtelijker en beter. Mij niet. Misschien had je het eerst eens kunnen vragen? Ik ga hier echter niet moeilijk over doen en zal de vorige situatie wel herstellen als ik wil verder werken aan dit boek. Prettige dag verder, J.G.G. (overleg) 25 mrt 2023 13:08 (CET)Reageren[reageer]
Tja, ik stond voor de vraag of ik nou echt weer 26 meest ongebruikte sjablonen moest gaan categoriseren. Nou, er zijn nog genoeg nuttiger klussen te doen... Bovendien is het zinvol om inhoud en opmaak te scheiden, ook dat bevordert de overzichtelijkheid. - Erik Baas (overleg) 25 mrt 2023 13:15 (CET)Reageren[reageer]
Is oké, Erik, werkt zo ook goed. J.G.G. (overleg) 25 mrt 2023 13:40 (CET)Reageren[reageer]
Verwijderd Verwijderd - Erik Baas (overleg) 27 apr 2023 23:37 (CEST)Reageren[reageer]

Te verwijderen op 30 april 2023[bewerken]

Verwijderd Verwijderd - Erik Baas (overleg) 3 mei 2023 00:08 (CEST)Reageren[reageer]

april[bewerken]

Te verwijderen op 7 mei 2023[bewerken]

Verwijderd Verwijderd - Erik Baas (overleg) 8 mei 2023 15:07 (CEST)Reageren[reageer]

Te verwijderen op 16 mei 2023[bewerken]

Verwijderd Verwijderd - Erik Baas (overleg) 17 mei 2023 00:41 (CEST)Reageren[reageer]

mei[bewerken]

Te verwijderen op 18 juni 2023[bewerken]

Te verwijderen op 19 juni 2023[bewerken]

Er staat sinds anderhalf jaar net genoeg tekst om één pagina bijna te vullen: reden genoeg om alles samen te voegen. Maar er is nog niets verwijderd, dus uitbreiden in de oude vorm kan altijd nog; daarna kun je zelf Shakespeare van A tot Z terugdraaien. - Erik Baas (overleg) 20 mei 2023 13:57 (CEST)Reageren[reageer]
Ik zie dat je het nu al teruggedraaid hebt; dat was niet wat ik bedoelde... - Erik Baas (overleg) 20 mei 2023 14:12 (CEST)Reageren[reageer]
Ik ben er al aan bezig, was toch al gepland. J.G.G. (overleg) 20 mei 2023 14:49 (CEST)Reageren[reageer]
Okee, nóg beter. - Erik Baas (overleg) 20 mei 2023 15:21 (CEST)Reageren[reageer]

Te verwijderen op 20 juni 2023[bewerken]

Te verwijderen op 21 juni 2023[bewerken]

Te verwijderen op 25 juni 2023[bewerken]

Te verwijderen op 28 juni 2023[bewerken]

Te verwijderen op 29 juni 2023[bewerken]

juni[bewerken]

 • ..

Kandidaten directe verwijdering[bewerken]

Hier worden maximaal 10 kandidaten voor directe verwijdering geplaatst.
Voor het volledige overzicht: klik hier.
Geen enkele pagina voldoet aan deze criteria.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.