Naar inhoud springen

Wikibooks:Welkom

Uit Wikibooks

Wikibooks is een Wikimediaproject voor het gezamenlijk schrijven van tekstboeken en gerelateerde non-fictieboeken (met ondersteunende boeken zoals geannoteerde literatuur en klassiekers) over verschillende onderwerpen.

Je kunt drie dingen doen bij Wikibooks: boeken lezen, bewerken en schrijven. Bezoek Aanmelden en inschrijven om een gebruikersaccount aan te maken.

Lezen[bewerken]

Het lezen van een boek is simpel. Ga eerst naar de Hoofdpagina, zoek daar een Wikiboek uit dat je interesseert en begin te lezen. Met behulp van de balk rechts op het scherm kun je naar beneden scrollen als je niet de hele pagina ziet. Aan de linkerkant van elke pagina is een zoekveld te vinden.

Als je iets leest waarvan je denkt dat het niet klopt of onvolledig is, kun je een hierover berichtje achterlaten op de overlegpagina van het betreffende boek of hoofdstuk. Kies eerst de link "Overlegpagina" om op de overlegpagina te komen.

Als er een onderwerp is waar we geen boek over hebben, of je kunt iets anders niet vinden, stel dan de vraag in de lerarenkamer of voeg het toe aan onze lijst van aangevraagde boeken (gewenste hoofdstukken en boeken).

Bewerken[bewerken]

In principe kan iedereen pagina's op Wikibooks wijzigen. Je hebt geen speciale bevoegdheden nodig en je hoeft niet eens in te loggen (al wordt het hebben van een account wel aangeraden omdat het meerdere voordelen heeft).

Als je iets zelf denkt te kunnen aanpassen, klik dan op bewerken om tekst toe te voegen aan de pagina of om iets te wijzigen of verwijderen. Dat geldt eveneens voor deze pagina - kies "bewerk" als je denkt dat er iets verbeterd moet worden. Je kan eventueel oefenen met wijzigen in de zandbak.

Een van de beste manieren om te helpen is Wikibooks gewoon te gebruiken als een normale bibliotheek, maar op het moment dat je een fout ziet - bijvoorbeeld een spelfout, een onduidelijke zin, of zelfs een zwaardere fout, die te verbeteren. Wees niet te terughoudend in het wijzigen van pagina's: als je denkt dat iets verbeterd kan worden, probeer het dan.

Dit alles lijkt misschien een beetje beangstigend, maar zie deze pagina (Engels) om te begrijpen waarom het Wikiconcept dat hierboven beschreven is, werkt.

Schrijven[bewerken]

De bestaande kennis wijzigen en verbeteren is fantastisch, maar het zou nog beter zijn als je je eigen kennis ook toevoegt. Je kan een nieuwe module beginnen, of een al bestaand artikel vinden en er een heel nieuw deel aan toevoegen. Maak je niet te veel zorgen om het maken van fouten - als er iets een beetje fout gaat, kan jij, of iemand anders, het later altijd nog verbeteren.

Let op: Als je niet wilt dat je stukken meedogenloos worden gewijzigd en naar hartelust worden gedistribueerd, verstuur ze dan niet. Alle toevoegingen aan Wikibooks worden gedaan onder de dubbellicentie GNU Free Documentation License (GFDL) & Creative Commons Attribution Share Alike. Deze licentieconstructie verzekert dat Wikibooks voor altijd vrij te verspreiden is. Verstuur geen auteursrechtelijk beschermd werk tenzij je toestemming van de auteur hebt om het onder de GFDL & CC-BY-SA te laten vallen. Zie Wikibooks:Auteursrechten voor meer informatie.

We hebben een paar richtlijnen die je misschien even wil lezen - het is vooral belangrijk dat je stukken op een onpartijdige manier schrijft. Dat betekent dat modules en boeken, zelfs over controversiële onderwerpen, altijd neutraal geschreven moeten worden. Let er ook op dat het project boeken wil uitgeven, en dat er dus een hoop dingen zijn die we niet willen.

Veel plezier!

Zie ook[bewerken]

Hier zijn een paar links met aanvullende informatie:

Algemene informatie, gidsen, en hulp[bewerken]

Tips en hulp om te beginnen[bewerken]

De Wikibooks gemeenschap[bewerken]

  • Wikibookianen - een lijst van mensen die regelmatig dingen toevoegen aan Wikibooks - als u wilt kunt u uzelf erbij zetten.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.