Wikibooks:Lerarenkamer/Archief 2018

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inhoud

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May[bewerken]

MediaWiki message delivery (overleg) 11 apr 2017 19:34 (CEST)

Reisbeurzen voor Wikimania in Montreal[bewerken]

Van 9 - 13 augustus vindt in Montreal Wikimania plaats, de jaarlijkse bijeenkomst georganiseerd voor en door de gemeenschap van vrijwilligers die actief zijn in de Wikimedia-projecten. Zoals gebruikelijk stelt Wikimedia Nederland weer een aantal reisbeurzen beschikbaar voor Wikimedianen die erbij willen zijn. Dit kunnen volledige beurzen zijn voor reis én verblijf, of een beurs voor een deel van de kosten. Aanvragen van een beurs kan tot 5 mei door het sturen van een mail naar info(at)wikimedia(punt)nl. Graag aangeven of je een volledige beurs of een deel-beurs aanvraagt. Leg s.v.p. ook uit waarom jouw deelname voor jou én voor de Wikimedia-beweging belangrijk is. SRientjes (overleg) 13 apr 2017 14:34 (CEST)

Maatschappijleer/Parlementaire democratie/Drie blokuren politiek: hoe is vrijheid verdeeld?/Docentenhandleiding[bewerken]

Kunnen anderen hier ook eens goed naar kijken? Dit is toch niet de bedoeling van Wikibooks, dacht ik? Zo is er trouwens nog wel het een en ander hier wat er al langer, soms al vele jaren, staat (ik denk onder meer aan bepaalde submodules van Onderwijstechnologie). Ik kom er in m'n eentje echter niet aan toe om dat te gaan opruimen. De Wikischim (overleg) 25 apr 2017 13:40 (CEST)

Wij maken met een handjevol mensen de inhoud van Wikibooks. Ik weet niet wat "de bedoeling" is. Een handleiding voor docenten kan integraal horen bij een leerboek voor middelbare scholieren lijkt mij. Ellywa (overleg) 25 apr 2017 14:30 (CEST)
Op zich heb ik ook geen bezwaar tegen iets als een Docentenhandleiding (en dus niet tegen deze module als zodanig). Ik heb het met name over iets als dit. Dit lijkt wel bedoeld voor één bepaalde onderwijsinstelling. Wikibooks is daar toch niet de juiste plek voor? Punt is natuurlijk dat het wat dit soort zaken betreft erg lastig is om een grens te trekken binnen het soort content dat hier wel en niet past. Ik zeg dit met name omdat het niet de eerste keer is dat ik iets als dit zie hier op WB, en anderen het er ook al eerder over gehad hebben. De Wikischim (overleg) 25 apr 2017 15:20 (CEST)
Ja, daar ben ik het volkomen met je eens. Ellywa (overleg) 25 apr 2017 15:29 (CEST)
Een ander typisch voorbeeld: Onderwijstechnologie/Voorbeelden onderwijstechnologische realisaties/Rapport Blended Learning by Moodle. Wat moeten we hier met dit soort dingen nu precies aan? Het zal allemaal uitsluitend goed bedoeld zijn geweest, maar Wikibooks is volgens mij toch niet de juiste plek voor het uitvoeren van dit soort stage-opdrachten. (Overigens is er met een groot deel van de inhoud van Onderwijstechnologie afgezien van wat wikificatieproblemen in principe niets mis, dit even ter geruststelling). --De Wikischim (overleg) 25 apr 2017 15:37 (CEST)

Voorstel[bewerken]

Ik voel er zelf eigenlijk veel voor om een aparte categorie aan te leggen voor pagina's/submodules die feitelijk uitgewerkte les-/stageprogramma's e.d. zijn van particuliere onderwijsinstellingen. Behalve de hiervoor genoemde pagina kan een behoorlijk deel van Onderwijstechnologie daar ook in. De Wikischim (overleg) 25 apr 2017 15:27 (CEST)

Leeghalen pagina's[bewerken]

gebruiker:Pbuddenberg haalt diverse pagina's leeg. Hij/zij antwoordt noch op e-mail, nog op vragen hierover op zijn/haar overlegpagina. Moeten die pagina's verwijderd worden, wat is de bedoeling? Wikibooks is net als de andere projecten een samenwerkingsproject, niet bedoeld als eenmansactie, als iemand nooit antwoord geeft is dat storend. Wat te doen? Een korte blokkade als leespauze misschien? Zie ook hierboven. Ellywa (overleg) 30 apr 2017 15:23 (CEST)

Mijn excuses voor het gebrek aan contact. Het is niet mijn bedoeling geweest om anoniem te blijven en mensen ongerust te maken. Mailtjes heb ik overigens niet gezien. Wel wat berichten met tips die ik ter harte heb genomen maar ik stel me voor dat veel me simpelweg ontgaan is. Dit is voor het eerst dat ik bovenstaand bericht lees.
Ik geef les op een VO school in Den Haag en probeer Wikibooks in mijn lessen te implementeren. En ook om lesinhoud met collega's te kunnen delen.
Daarnaast doe ik m'n best om zoveel mogelijk aan de gestelde kaders tegemoet te komen. Een aantal pagina's heb ik verwijderd nadat ik ermee begonnen was maar erachter kwam dat de inhoud rommelig was en/of auteursrechten bevatte. Vandaar.

Wat kan ik doen om mezelf toegankelijker op te stellen? Een gebruikerspagina aan maken?

Dank u. Als u een pagina leeghaalt omdat die pagina echt niet bruikbaar is, zet u er dan svp. voortaan {{nuweg}} op. Dan zal een moderator de pagina verwijderen. Leegmaken betekent dat de pagina wel blijft bestaan. Verder heeft u een overlegpagina, Overleg gebruiker:Pbuddenberg. Als iemand een overleg met u start, komt er bovenaan een melding te staan (zoiets als "u heeft nieuwe berichten"). Ik zag dat u deze overlegpagina ook heeft gevonden op 31 mei. Tenslotte, u heeft ooit wel een mailadres ingevuld, ik kan niet zien welke. Wellicht inmiddels een oud e-mail adres dat u niet meer gebruikt. U kunt uw e-mail adres instellen via de link "voorkeuren", bovenaan elke pagina. Dat is ook nuttig, mocht u uw wachtwoord ooit vergeten zijn. En dan nog iets, er zijn twee gebruikers, Pbuddenberg, en PBuddenberg. U gebruikt momenteel de eerstgenoemde. Er is geen bezwaar tegen beide te laten bestaan, maar dan ziet u het overleg wellicht niet. Ik had eerste geschreven aan PBuddenberg, dus dat heeft u wellicht nooit gezien. Later zag ik de andere gebruikersnaam. Met vriendelijke groet, Ellywa (overleg) 2 jun 2017 19:19 (CEST)

Voting has begun in 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections[bewerken]

3 mei 2017 21:14 (CEST)

Beta Feature Two Column Edit Conflict View[bewerken]

Birgit Müller (WMDE) 8 mei 2017 16:42 (CEST)

Editing News #1—2017[bewerken]

12 mei 2017 20:06 (CEST)

Doe mee aan de tweede cyclus strategiediscussies van de Wikimedia-beweging (loopt tot 12 juni)[bewerken]

Het kernteam en de werkgroepen voor het Wikimedia-bewegingsstrategieproces hebben de meer dan 1800 thematische stellingen nagekeken die we vanuit de eerste discussieronde hebben ontvangen. Ze hebben 5 thema's geïdentificeerd die consistent opdoken doorheen de gesprekken - elk met hun eigen reeks subthema's. Dit zijn niet de definitieve thema's, het is slechts een eerste werkversie van de kernconcepten.

Hier volgen de vijf thema's; elk ervan heeft een pagina met informatie over het thema en met de discussie van dat thema:

U bent van harte uitgenodigd om als Nederlandstalige gemeenschap van de beweging mee te doen aan de discussies die over deze 5 thema's plaatsvinden. Deze discussieronde zal plaatsvinden tot 12 juni. De mening van iedereen is belangrijk, en is meer dan welkom. Wat is onze strategie voor 2030? Welke impact willen we in deze thema's als beweging hebben? Wat vindt u dat we wel of niet moeten doen? Neem een kijkje op de pagina's en geef uw mening!

Op het portaal van de bewegingsstrategie op Meta-Wiki kunt u meer informatie vinden over elk van deze thema's en over het bredere strategieproces.

Op zaterdag 27 mei vind er bovendien hierover een bijeenkomst plaats in Utrecht; u bent van harte welkom.

Met vriendelijke groeten, Robin (WMF) (overleg) 15 mei 2017 02:06 (CEST)

RevisionSlider[bewerken]

Birgit Müller (WMDE) 16 mei 2017 16:44 (CEST)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections[bewerken]

23 mei 2017 23:05 (CEST)

nieuwe accounts[bewerken]

Vinden jullie het ook zo vreemd dat er de afgelopen 5 dagen een vijftiental nieuwe accounts werden aangemaakt, die vervolgens niets bijdragen? J.G.G. (overleg) 16 jun 2017 18:11 (CEST)

Volgens mij wordt er al een account gemaakt als iemand vanaf een ander Wikimedia project waar deze is ingelogd hier iets komt lezen. Ellywa (overleg) 16 jun 2017 19:03 (CEST)
Inderdaad, maar er komen ook veel spambots langs; je herkent ze vaak aan een Engelstalige naam met een reeks cijfers. Sommigen daarvan proberen ook inderdaad spam te plaatsen, maar meestal wordt dat voorkomen door een reeks filters, zie Speciaal:Filterlogboek. - Erik Baas (overleg) 17 jun 2017 15:44 (CEST)

Sjabloon:Zusterproject[bewerken]

Dit sjabloon werkt nog steeds niet goed. Er moet een afzonderlijke werkende parameter voor het linken naar Wikipedia komen. De parameter "Artikel op Wikipedia" staat er nu wel, maar hij werkt niet. Ik heb het net zelf geprobeerd aan te passen, dit lukte niet. --De Wikischim (overleg) 28 jun 2017 10:35 (CEST)

Nogmaals, kan iemand hier a.u.b. iets aan doen? Ik wil graag dat er met behulp van dit sjabloon normaal gelinkt wordt naar bijv. een overeenkomende pagina NL-WP (nu leidt parameter "wikipedia" automatisch door naar EN-WP, met als gevolg dat je enkel een foutmelding ziet dat je op een niet-bestaande pagina hebt geklikt). De Wikischim (overleg) 28 aug 2017 12:02 (CEST)

Fysica/Arbeid energie vermogen[bewerken]

Op deze pagina zijn vanmorgen vanaf een IP-adres enkele wijzigingen gedaan. Ze zien er niet uit als vandalisme, maar ik vind ze wat lastig om zo te beoordelen. Iemand? De Wikischim (overleg) 6 jul 2017 09:54 (CEST)

Het IP is van Corus Group / Hoogovens BV, en de hele IP-range (145.8.0.0/16) is op nl.wikipedia langdurig geblokkeerd. Meestal weet ik na zo'n check wel wat te verwachten, maar in dit geval dus juist niet... - Erik Baas (overleg) 6 jul 2017 12:33 (CEST)

Check Wikipedia[bewerken]

Hallo allemaal, Op wikipedia is al geruime tijd het wikiproject Check Wikipedia. Het bestaat uit een aantal lijsten met fouten op verschillende gebieden. bijvoorbeeld een oneven aantal blokhaken([]) of accolades ({}), maar ook fouten in ISBN en ISSN codes worden opgespoord, zie voor de complete lijst hier. Ik heb onlangs daar ook een botaccount aangemaakt en met AWB help ik af en toe om fouten op die lijst te verbeteren. Nu vroeg ik mij af of jullie het een goed idee vinden om dit project ook hier op wikibooks te starten. Hoe denken jullie hierover? Q.Zanden (overleg) 17 jul 2017 01:34 (CEST)

Lijkt mij een goed idee, al vraag ik me af of je veel fouten zult vinden; wikibooks is iets kleiner dan wikipedia... - Erik Baas (overleg) 17 jul 2017 13:31 (CEST)
Ik heb de bedenker gevraagd of hij het op de lijst wil zetten, maar is helaas op dit moment te druk bezig met andere zaken. In december zal hij naar verwachting genoeg tijd hebben om dit project in de lijst op te nemen. Aangezien we zelf de prioriteiten mogen bepalen van de verschillende lijsten, kunnen we die misschien alvast vaststellen? Q.Zanden (overleg) 17 jul 2017 15:03 (CEST)

Afkorting op Wikibooks[bewerken]

Op veel andere projecten is het gebruikelijk dat de projectnaam binnen het project kan worden afgekort tot twee letters. Wikipedia wordt dan WP, Wikidata wordt WD, Wikispecies wordt WS wat betekent dat de link w:WP:Spiekbriefje dezelfde pagina weergeeft als w:Wikipedia:Spiekbriefje. Het leek mij wel handig om deze afkorting ook voor wikibooks in te stellen zodat WB:Lerarenkamer hetzelfde wordt als Wikibooks:Lerarenkamer. Sowieso lijkt het me handig om meer met snelle redirects te werken zoals WB:G naar Wikibooks:Gebruikersportaal, etc. Hoe denken jullie hierover? Q.Zanden (overleg) 17 jul 2017 15:14 (CEST)

Wat mij betreft: prima, geen enkel bezwaar. Het was me nog nooit opgevallen dat zo'n "automatisch linkende afkorting" hier op Wikibooks ontbrak. De Wikischim (overleg) 17 jul 2017 17:17 (CEST)
Ik weet niet precies waar ik het zou moeten aanvragen. Wikischim, weet jij als mod dat toevallig of zou ik het op phab moeten aanvragen? Q.Zanden (overleg) 17 jul 2017 18:49 (CEST)
Oei, nee. Misschien dat gebruiker:Romaine je hiermee wat verder kan helpen, of anders gebruiker:Erik Baas? De Wikischim (overleg) 18 jul 2017 11:38 (CEST)
Zoiets moet aangevraagd worden op Phabricator. De procedure is als volgt: eerst moet overeenstemming bereikt worden zodat de developers zien dat gedragen wordt (peiling: lijst je met namen dat zegt "voor"/"steun"), daarna kan de aanvraag ingediend worden. Dat aanvragen op Phabricator kan ik wel doen. Eerst is het nodig dat er breed steun is voor dit plan, en dat kan bijvoorbeeld door hieronder zo'n peiling op te starten. Romaine (overleg) 18 jul 2017 11:44 (CEST)
Ik heb hieronder een proefopzetje gemaakt, voel je vrij om het aan te passen, mocht dat nodig zijn. Q.Zanden (overleg) 18 jul 2017 13:18 (CEST)

Peiling afkorting WB invoeren op Wikibooks[bewerken]

(Eerste opzet, voel je vrij om iets te veranderen!)

In veel Wikimediaprojecten is het al ingevoerd, hier nog niet. Een snelverwijzing van de projectnaam, dus WP wordt Wikipedia, WN wordt Wikinews, WD wordt Wikidata, etc. Ik stel voor om hier ook de afkorting WB in te stellen middels deze peiling. Laat hieronder je stem achter door vier tildes te plaatsen (~~~~).

Deze stemming loopt van woensdag 19 juli 2017 12:00 tot woensdag 2 augustus 2017 12:00.

Voor[bewerken]

  1. De Wikischim (overleg) 18 jul 2017 21:00 (CEST)
  2. Q.Zanden (overleg) 19 jul 2017 14:39 (CEST)

Tegen[bewerken]

  1. ...

Neutraal[bewerken]

  1. Erik Baas (overleg) 19 jul 2017 21:58 (CEST)
  2. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 20 jul 2017 13:01 (CEST)
  3. Jules (overleg) 20 jul 2017 13:58 (CEST) Geen bezwaar, Whatever Makes You Happy.

Commentaar[bewerken]

  • Ik zie hier niet echt het nut van in, maar goed. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 20 jul 2017 13:01 (CEST)
Het scheelt 9behoorlijk) typen als je naar een pagina in de Wikibooks-naamruimte wil linken. Q.Zanden (overleg) 20 jul 2017 21:23 (CEST)

Aangezien ik hier niet actief ben voel ik me niet geroepen om mee te stemmen. Echter zou ik wel graag mijn mening willen delen hierover: WB als afkorting is bekend bij actieve gebruikers, maar niet bij de lezende bezoeker. Het gebruik van de afkorting kan handig zijn bij projectpagina's en discussies, maar ik raad het gebruik af in pagina's waar bezoekers gewoonlijk belanden. Allicht is het makkelijk om een sjabloon te maken als {{WB|}} dat uitziet als [[Wikibooks:{{{1}}}]]. Daarmee behoud je de duidelijke tekst en verkrijg je minder typwerk. --Ooswesthoesbes (overleg) 21 jul 2017 12:41 (CEST)

Improved search in deleted pages archive[bewerken]

Help met het vertalen naar uw taal

During Wikimedia Hackathon 2016, the Discovery team worked on one of the items on the 2015 community wishlist, namely enabling searching the archive of deleted pages. This feature is now ready for production deployment, and will be enabled on all wikis, except Wikidata.

Right now, the feature is behind a feature flag - to use it on your wiki, please go to the Special:Undelete page, and add &fuzzy=1 to the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=1. Then search for the pages you're interested in. There should be more results than before, due to using ElasticSearch indexing (via the CirrusSearch extension).

We plan to enable this improved search by default on all wikis soon (around August 1, 2017). If you have any objections to this - please raise them with the Discovery team via email or on this announcement's discussion page. Like most Mediawiki configuration parameters, the functionality can be configured per wiki. Once the improved search becomes the default, you can still access the old mode using &fuzzy=0 in the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=0

Please note that since Special:Undelete is an admin-only feature, this search capability is also only accessible to wiki admins.

Bedankt! CKoerner (WMF) (talk) 25 jul 2017 20:40 (CEST)

Accessible editing buttons[bewerken]

--Whatamidoing (WMF) (talk) 27 jul 2017 18:56 (CEST)

Maatschappijleer[bewerken]

Collega's, ik kom nog even terug op wat hierboven al over het 'wikiboek' Maatschappijleer is gezegd. De aanmaker zelf is er zichzelf ook van bewust dat zoiets niet in Wikibooks past en vraagt ons een alternatief (zie OP alhier). Wel, dat gratis alternatief bestaat en heet Google sites. Met Google sites kun je prima samenwerken aan een groot project. Kunnen we Gebruiker PBuddenberg misschien verzoeken om zijn project daarheen te verhuizen? Ik stoor me eerlijk gezegd aan de dagelijkse dump van tekst waar niemand buiten die school wat aan heeft. Jules (overleg) 27 aug 2017 12:56 (CEST)

Mag ik mij verstouten het eens een keer behoorlijk met je oneens te zijn? Ik zie het probleem hier eigenlijk helemaal niet zo. Sterker, van pagina's van het type Maatschappijleer/Maatschappijleer 5 vwo − met helder geformuleerde toetsvragen − zou ik er juist best wat meer willen zien hier op WB, mits iets als dit rechtenvrij is natuurlijk maar daar ga ik maar even van uit. Bepaalde subpagina's in het nogal uitgebreide maar kwalitatief niet erg hoogstaande boek Onderwijstechnologie vind ik daarentegen veel storender. Door de jaren heen zijn hier geregeld persoonlijke werkstukken neergezet door steeds wisselende stagiairs van een hogeschool. Daar zou ik eigenlijk liever eens wat van verwijderd zien. Nog een ander belangrijk punt is dat delen van Onderwijstechnologie nog steeds niet goed gewikificeerd zijn, soms al vele jaren lang (het betreft zaken als de opmaak, het juiste gebruik van interne en externe links etc.) . Het is echter een reusachtig monnikenwerk − waar niemand geloof ik zin in heeft − om dit allemaal te gaan corrigeren. De Wikischim (overleg) 28 aug 2017 11:59 (CEST)
Dat mag je :) Wat mij stoort aan deze pagina's is het schematische, met al die opsommingen en samenvattingen. Het lijken wel (powerpoint)presentaties of steriele leerplannen en lessentabellen. Blijkbaar moet je er ook een leerboek bij gebruiken om de vragen te kunnen oplossen. Van een 'leerboek' kun je hier toch moeilijk spreken? Jules (overleg) 28 aug 2017 12:00 (CEST)
In veel "echte" leerboeken vind je volgens mij toch ook al dat soort dingen. Ik vind het daarom nou juist wel in de basisopzet van dit project passen, eigenlijk. Op bijv. Wikipedia was het uiteraard een ander verhaal geweest. Wat vinden anderen? De Wikischim (overleg) 28 aug 2017 12:07 (CEST)

Categorie:Kunst en vrije tijd splitsen?[bewerken]

Ik voel er veel voor om Categorie:Kunst en vrije tijd op te splitsen in Categorie:Kunst en Categorie:Vrije tijd. Het is m.i. nogal kort door de bocht om deze twee zaken zonder meer over één kam te scheren. De sinds vandaag bestaande Categorie:Reizen zou wellicht het beste een ondercat. van Categorie:Vrije tijd kunnen worden, al hoeft reizen dan niet per se recreatief te zijn. Wat zij de meningen hierover van anderen hier? De Wikischim (overleg) 28 aug 2017 11:44 (CEST)

Lijkt me een goed plan. Sterkte met onderwerpen als bv. "Borduren" en "Filmmontage": kunst of vrije tijdsbesteding? ;-) - Erik Baas (overleg) 30 aug 2017 14:33 (CEST)

Dode externe links[bewerken]

Sommige van de boeken hier (zoals Onderwijstechnologie) bevatten allerlei externe links naar websites die een aantal jaar geleden bestonden, maar nu niet meer (soms zijn die oude sites nog wel te vinden op archive.org). Die links zouden allemaal moeten worden voorzien van het label "dode link", of gewoon verwijderd wegens het gebrek aan meerwaarde. Hier is dus eigenlijk een flink onderhoud nodig, wat het beste door een bot gedaan zou kunnen worden. Op Wikipedia is er geloof ik al zo'n tool ingevoerd, maar hier zouden we het eigenlijk ook best goed kunnen gebruiken. De Wikischim (overleg) 28 aug 2017 15:26 (CEST)

Dit lijkt me eigenlijk geen job voor een botje, er kan bij het checken van een website zó veel misgaan... - Erik Baas (overleg) 30 aug 2017 14:48 (CEST)
Hoe gaan we dit dan oplossen? Alles toch handmatig? Monnikenwerk dat veel beslag legt op de beschikbare tijd en energie. De Wikischim (overleg) 30 aug 2017 14:57 (CEST)

Reisje[bewerken]

Beste mensen ik ben een maandje aan het uitrusten.--John P doveSmall.pngangelis. overleg 28 aug 2017 17:12 (CEST)

Goede rust/reis! ;-) - Erik Baas (overleg) 30 aug 2017 14:27 (CEST)

Onduidelijke wijziging[bewerken]

Snapt iemand wat hiervan de bedoeling is? Of is het misschien gewoon gepruts/vandalisme dat een beetje is gemaskeerd? Ik heb helaas totaal geen verstand van het onderwerp van deze module, en kan de wijziging dus ook niet goed- of afkeuren. De Wikischim (overleg) 7 sep 2017 22:39 (CEST)

Het is in orde: er wordt zo te zien een geniepig stukje vandalisme van 212.178.132.202 hersteld, die op nl.wikipedia al meer dan eens langdurig geblokkeerd geweest is (zie [15]). - Erik Baas (overleg) 7 sep 2017 23:01 (CEST)

Recente wijzigingen door IP-er op Maatschappijleer/Mens en maatschappij[bewerken]

Kan iemand de wijzigingen die eergisteren vanaf een IP-adres op deze pagina werden gedaan eens nader bekijken? Ten minste één bewerking ziet er niet constructief uit, maar ik twijfel of ik alles moet terugdraaien. De Wikischim (overleg) 23 sep 2017 14:47 (CEST)

Ik denk dat het wel goed komt: deze persoon heeft meer bewerkingen gedaan op pagina's in deze categorie, zie [16]. 't Gaat alleen nogal traaag... ;-) - Erik Baas (overleg) 23 sep 2017 23:32 (CEST)

Onderwerpen publiceren die gelicenseerd zijn[bewerken]

Wiki maakt in het algemeen gebruik van CC-BY-SA. Is Wikibooks ook akkoord met CC-BY-NC-ND (Naamsvermelding, NietCommercieel en GeenAfgeleideWerken)? 137.224.252.12 2 nov 2017 15:50 (CET) (QZanden)

Hallo QZanden, De hele Wikimedia-beweging is niet echt oké met CC-BY-NC-ND. NietCommercieel beperkt de distributie van het materiaal op wiki's zodanig dat dat niet toegestaan wordt. Zie ook deze uitleg waarom. En GeenAfgeleideWerken betekent dat het 1 op 1 overgenomen moet worden, zonder dat er ook maar wat in aangepast mag worden, iets wat volgens mij ook lijnrecht staat tegenover de principes hier op Wikibooks. CC-BY-NC-ND is géén vrije licentie en het materiaal dat onder die licentie gepubliceerd is is geen vrije inhoud. Het materiaal op Wikibooks is wel vrije inhoud. Zie ook: Wikibooks:Vrije inhoud. Groetjes - Romaine (overleg) 12 nov 2017 03:57 (CET)

Klassieke Mechanica/Wrijving[bewerken]

Kan iemand beoordelen of de laatste twee door een IP-adres gedane wijzigingen op dit artikel in orde zijn? De eerste (grammaticaal) wel. De Wikischim (overleg) 6 nov 2017 11:01 (CET)

Ik heb alles naar de vorige toestand hersteld op begin december 2017. Dit was eerder vandalisme dan poging tot verbeteren. Huibc (overleg) 3 feb 2018 10:52 (CET)

Peiling op WP[bewerken]

Ik ontving deze E-mail en wil hem graag ter informatie hier plaatsen: Hoi Vangelis, Ter info, op Wikipedia wordt er een peiling voorbereid over het linken naar andere Wiki-projecten. Nu wordt er hier nog overlegd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_Wikipedia:Opinielokaal/Links_naar_zusterprojecten Op de pagina zelf zal de peiling plaatsvinden. Zou je deze peiling in de gaten willen houden? Want hij is niet op alle zusterprojecten aangekondigd. Met vriendelijke groet, Ymnes

Peiling op Wikipedia[bewerken]

Ik ben HIER een peiling gestart over het automatisch linken naar zusterprojecten zoals dit. Bijdragers hier zijn van harte welkom om mee te discussiëren. Vriendelijke groet, Vinvlugt (overleg) 16 nov 2017 23:20 (CET)

New print to pdf feature for mobile web readers[bewerken]

CKoerner (WMF) (talk) 20 nov 2017 23:07 (CET)

Discussie over o.a. Wikibooks op WP[bewerken]

Zie [17]. PAvdK heeft het meen ik in het bijzonder over Leer jezelf ecologisch tuinieren. De Wikischim (overleg) 27 nov 2017 11:36 (CET)

Gelezen. Ik weet alleen niet waar PAvdK het over heeft. Ik ben hem bij mijn weten nooit in het tuinboek tegen gekomen. Wel zijn in het verleden links die ik plaatste op WP verwijderd en ik plaatst nu in een artikel alleen nog links naar WP. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 27 nov 2017 11:46 (CET)

Terug van weg geweest[bewerken]

Ik was een tijd nogal heftig ziek en had een rustperiode nodig. Nu gewoon weer verder met Wikibooks. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 6 dec 2017 12:14 (CET)

That's the spirit! En hou het nu verder gezond! Vriendelijke groet. J.G.G. (overleg) 6 dec 2017 16:36 (CET)
Goed dat het weer beter gaat en welkom terug. De Wikischim (overleg) 13 dec 2017 22:07 (CET)

Peilers klaar, peilen maar![bewerken]

Zoals eerder aangekondigd, ben ik hier een peiling gestart om te kijken in hoeverre men vanuit Wikipedia wil linken naar zusterprojecten zoals dit. Input wordt zeer op prijs gesteld! Vinvlugt (overleg) 6 dec 2017 23:39 (CET)

Recente wijzigingen in het Kookboek[bewerken]

Kan iemand de wijzigingen van vandaag op Kookboek/Zandkoekjes en Kookboek/Cake misschien beoordelen? Het lijkt me geen vandalisme, maar ik weet ook niet zeker of het echte verbeteringen zijn. In het laatste geval moeten ze nog wel wat worden gewikificeerd. De Wikischim (overleg) 13 dec 2017 22:06 (CET)

Helaas geen verstand van koekjes.--John P doveSmall.pngangelis. overleg 14 dec 2017 07:56 (CET)
Even rond gesnuffeld. De wijziging op Kookboek/Zandkoekjes lijkt wel goed (er zit rond 20 gram in een zakje) en in de meeste recepten die ik heb kunnen vinden wordt gesproken over 5 gram, een 1/2 theelepel of zelfs helemaal niets. Ook op WP wordt het niet genoemd Zandgebak. Ik heb het dus maar goed gemerkt. John P doveSmall.pngangelis. overleg 14 dec 2017 08:28 (CET)
Wat de cake betreft lees ik op diverse receptensites beslag als gesproken wordt over het samenstellen van de ingrediënten en als het klaar is om in een vorm te doen over deeg. Dit heb ik dus terug gedraaid.--John P doveSmall.pngangelis. overleg 14 dec 2017 08:54 (CET)

Elektronica/Netwerken oplossen/Thévenin[bewerken]

Gisteren heeft een IP-adres enkele wijzigingen op deze pagina gedaan. Ik weet niet zeker of ze 100% in orde zijn , iemand? Ik wil liever niet zelf afvinken "want het zal wel goed zijn allemaal". De Wikischim (overleg) 28 dec 2017 21:28 (CET)

Op een typo na zijn de wijzigingen correct. - Erik Baas (overleg) 2 mrt 2018 23:39 (CET)

Linux voor beginners[bewerken]

Volgens mij is dit boek aardig (bijna) compleet en zou naar de rechterkolom van de Hoofdpagina verplaatst kunnen worden. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 20 jan 2018 13:49 (CET)

Done --John P doveSmall.pngangelis. overleg 20 jan 2018 14:32 (CET)

Overleg gebruiker:Some Gadget Geek[bewerken]

Deze gebruiker heeft momenteel een permablok, en stuurde mij per mail een verzoek tot deblokkade. Wat vinden anderen, moeten we het doen? Het lijkt erop dat hij in 2015 vooral aan het experimenteren was, maar wel duidelijk ten koste van de hoofdnaamruimte. Als hij nog eens zo begint, is het wmb meteen weer over en uit. De Wikischim (overleg) 25 jan 2018 14:11 (CET)

Die 'titeltekeningen' van toen waren vrij onschuldig vermaak, misschien echt bedoeld om de lay-out op te vrolijken. Kan m.i. geen kwaad om hem nog een kans te geven. J.G.G. (overleg) 25 jan 2018 15:53 (CET)
Mee eens, Ellywa (overleg) 25 jan 2018 15:58 (CET)
OK, proberen maar. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 25 jan 2018 17:02 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd De Wikischim (overleg) 25 jan 2018 22:22 (CET)

Problemen met icoontje voor het downloaden van de pdf-versie[bewerken]

Rechts boven op de eerste pagina van het boek Klassieke Mechanica staat een icoontje dat een link zou moeten bevatten naar de pdf-versie van het boek. Sinds enige tijd is dat icoontje niet meer in orde. Om te beginnen is het icoontje zelf overtekend door een zwarte hoeklijn. Ook zit er geen link meer onder. Ik weet niet hoe ik dit moet rechtzetten. Het houdt klaarblijkelijk verband met het sjabloon Bi, maar van sjablonen heb ik geen kaas gegeten. Huibc (overleg) 26 jan 2018 11:09 (CET)

gebruiker:QZanden heeft hier in het verleden meer met sjablonen geknutseld. Misschien kan hij in dezen wel iets betekenen? De Wikischim (overleg) 29 jan 2018 13:59 (CET)

Interne links binnen Griekse mythologie; boek verder uitwerken?[bewerken]

Deze toegevoegde links heb ik zojuist weer verwijderd. Echter, ik denk er nu aan dat ze op een bepaalde manier toch wel meerwaarde kunnen hebben, namelijk als interne link binnen hetzelfde boek (het wordt dan conform de interne structuur van de boeken hier iets als [[Griekse mythologie/....]]). Ik vind het een te makkelijke oplossing om ze simpelweg door te laten linken naar WP, daar kijkt iedereen toch al zeg maar. Er zou weer eens iemand met het boek Griekse mythologie aan de slag moeten. Wie vindt dit een leuk onderwerp en voelt hiervoor? Ik weet dat J.G.G. in het verleden al veel over Griekse filosofie heeft geschreven. De Wikischim (overleg) 26 jan 2018 18:16 (CET)

Goed plan. Verwijderde links terugdraaien en wijzigen als interne links naar het boek? --John P doveSmall.pngangelis. overleg 26 jan 2018 18:32 (CET)
Ja, precies. Alleen laat ik het herplaatsen van de links bij voorkeur even aan iemand anders over, omdat ik moeilijk kan uitmaken wat nu precies de beste vorm is. Eigenlijk zou iemand die al vaker aan Griekse mythologie heeft gewerkt dit nog het beste kunnen doen. De Wikischim (overleg) 29 jan 2018 13:55 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Ik heb in het verleden ook nogal wat geschreven aan het boek en hoop dat dit duidelijker is. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 29 jan 2018 14:48 (CET)

Onderwijs en vandalisme[bewerken]

Hallo,

Ik geef les op een middelbare school. In een les over mediawijsheid liet ik zien hoe makkelijk het is om een Wikipedia-pagina aan te passen. Dat deed ik door een onzinnig zinnetje toe te voegen op de pagina van de school. Dit leidde tot een onmiddelijke blokkade van mijn account voor onbepaalde tijd wegens vandalisme.

Echter, het 'vandalisme' was juist bedoeld om te laten zien dat Wikipedia door iedereen aan te passen is. Ik had de zin meteen daarna weer willen verwijderen. Ik begrijp het strikte beleid hierin. Vergeef me mijn onwetendheid.

Wat kan ik in de toekomst doen om hier aandacht aan te besteden zonder meteen geblokkeerd te worden?

Kan de blokkade opgeheven worden?

Het ging om deze pagina https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Calandlyceum&action=edit&section=2 Moderators: MoiraMoira en Rode Raaf

BvD!

Groet!- De voorgaande opmerking werd toegevoegd door ‎145.131.194.90 (overleg|bijdragen)

Goedendag. U bent hier niet op Wikipedia maar op Wikibooks, een zusterproject. Dit lijkt me duidelijk iets wat u met de betreffende moderatoren op Wikipedia moet zien op te lossen. Zij zijn hier verder helemaal niet actief, dus hier kan men ben ik bang weinig voor u betekenen wat dit betreft. Succes verder met het oplossen van dit probleem. Terzijde, u bent op dit zusterproject niet geblokkeerd, dus u kunt hoe dan ook wel hier bewerken als u wilt. Vriendelijke groet, De Wikischim (overleg) 29 jan 2018 13:51 (CET)
Overigens, u zegt hier dat u voor onbepaalde tijd bent geblokkeerd. Ik zie in uw "blokkeerlogboek" echter een blokkade van maar 3 dagen staan. De Wikischim (overleg) 29 jan 2018 13:58 (CET)
Dus het probleem is niet zo groot. Experimenteren kan altijd in de Zandbak, zowel in https://nl.wikibooks.org/wiki/Wikibooks:Zandbak als in https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Zandbak --John P doveSmall.pngangelis. overleg 29 jan 2018 14:55 (CET)

Peiling Bureaucraat[bewerken]

Ellywa heeft zich aangeboden om bureaucraat te worden. Momenteel ben ik de enige actieve hier (Erik lijkt een poosje weg). Zonder bezwaar zal ik dat geactiveerd worden in 2 weken.

Dank je voor je vertrouwen... goede aanleiding om wat meer hier bezig te zijn. Ellywa (overleg) 6 feb 2018 13:05 (CET)
Ik zit idd. al een tijdje in de lappenmand... :-( - Erik Baas (overleg) 8 feb 2018 23:27 (CET)
Hallo Erik, leuk wat van je te horen al is het bericht minder. Ik wens je van harte beterschap.--John P doveSmall.pngangelis. overleg 9 feb 2018 06:45 (CET)
  • De twee peilingsweken zijn voorbij. Ellywa is met algemene stemmen aangenomen als bureaucraat.--John P doveSmall.pngangelis. overleg 22 feb 2018 09:39 (CET)
    • Dank jullie wel allemaal voor het vertrouwen! Ellywa (overleg) 22 feb 2018 11:18 (CET)

Hoe kan ik meerdere spaties achter elkaar gebuiken?[bewerken]

Als ik meerdere spaties achter elkaar zet, worden ze na publicatie ingekrompen tot één spatie. Hoe krijg ik meer ruimte tussen tekens? Is de enige optie om dan maar steeds een tabel te gebruiken?

Heb je hier [[18]] misschien iets aan?--John P doveSmall.pngangelis. overleg 11 feb 2018 15:10 (CET)

Beste Vangelis, Veel dank. Ja, hier kan ik mee uit de voeten. JopkeB

Wijziging op Matrixrekening[bewerken]

Wie kan dit even beoordelen? De Wikischim (overleg) 19 feb 2018 11:04 (CET)

Vermenigvuldigen met 1/3 en delen door 3 zijn hetzelfde, dus het lijkt me inhoudelijk correct. Valhallasw (overleg) 19 feb 2018 18:19 (CET)
Klopt natuurlijk, maar beetje overbodige wijziging. Dank Valhallasw. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 19 feb 2018 18:31 (CET)
Ik denk dat vermenigvuldigen met 1/3 een beter gebruik is in de Matrix rekening. Typisch zal deze constante onderdeel worden van een vector waar een mix van getallen boven en onder de 1 staan. Bijvoorbeeld bij een LDU decompositie. Delen is uberhaupt in de matrix-rekening een beetje vies woord, je deelt niet door een matrix maar vermenigvuldig met zijn inverse. --Ruudschramp (overleg) 5 okt 2018 22:10 (CEST)

Botbitje gevraagd[bewerken]

De M van de links in middeleeuwen moeten een m worden. Is er iemand die met een bot weet om te gaan? --John P doveSmall.pngangelis. overleg 23 feb 2018 19:12 (CET)

Ellywa ?--John P doveSmall.pngangelis. overleg 23 feb 2018 19:30 (CET)
Of Romaine ? --John P doveSmall.pngangelis. overleg 23 feb 2018 19:33 (CET)
Voorbeeld van een pagina die onbedoeld veel schade heeft geleden door de spellingcorrectie: Sociale geschiedenis van de hoge middeleeuwen/Inhoudsopgave. De Wikischim (overleg) 24 feb 2018 11:12 (CET)
Ik kan met AWB wel het een en ander snel aanpassen. Een vraagje: hoe zit het met het sjabloon? Dat heet nu nog {{Sociale geschiedenis van de hoge Middeleeuwen}}. Willen we dit ook veranderen naar {Sociale geschiedenis van de hoge middeleeuwen}? Q.Zanden (overleg) 24 feb 2018 12:52 (CET)
Ja, heel graag! De Wikischim (overleg) 24 feb 2018 13:08 (CET)
Gedaan, zie deze bewerkingen. Q.Zanden (overleg) 24 feb 2018 13:13 (CET)
Nu hetzelfde ook nog even voor Sociale geschiedenis van de late middeleeuwen. De Wikischim (overleg) 24 feb 2018 22:33 (CET)
Ook gedaan. Q.Zanden (overleg) 25 feb 2018 16:16 (CET)

Editing News #1—2018[bewerken]

2 mrt 2018 21:56 (CET)

Automatische tekst is terug:D[bewerken]

Het invulveld samenvatting bij plaatsing van een nieuwe pagina was een tijdje niet meer automatisch voorzien van tekst. Dat vond ik niet leuk. Ik moest elke keer 'Aanvulling' tikken. Nu is een 'A' weer voldoende om het hele woord te laten verschijnen. --John P doveSmall.pngangelis. overleg 9 mrt 2018 21:56 (CET)

Kookboek/Koffie[bewerken]

Heeft iemand zin om deze deelpagina eens in te vullen? Uiteraard niet met gekopieerde tekst vanaf WP, maar met een inhoud die in het kookboek past. Dat betekent dus een klein beetje achtergrondinformatie maar niet te uitgebreid, en verder wat leuke recepten waarin koffie een belangrijke rol speelt. De Wikischim (overleg) 18 mrt 2018 10:55 (CET)

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.