Franse literatuurgeschiedenis

Uit Wikibooks
Ga naar: navigatie, zoek
Wikibooks:Infobox/Franse literatuurgeschiedenis

Franse literatuurgeschiedenis 122 MS 65 F59 V.jpg

 1. Middeleeuwen
 2. 16e eeuw
 3. 17e eeuw
 4. 18e eeuw
 5. 19e eeuw
 6. 20e eeuw en later
 7. Franse Nobelprijswinnaars literatuur
 8. Bronvermelding en literatuur

Nm toronto university of toronto library.jpg

Het onderwerp van dit boek[bewerken]

Franse literatuur is de literatuur van Frankrijk. In ruimere zin omvat het ook in het Frans geschreven literatuur van schrijvers buiten de grenzen van Frankrijk, uit landen als België, Zwitserland, Canada, Senegal, Algerije en Marokko. Deze werken worden Franstalige of francofone literatuur genoemd. Dit wikibook gaat voornamelijk over literatuur uit Frankrijk. Voor Belgische Franstalige literatuur is een ander boek gepland.

Franse literatuurgeschiedenis in een notendop[bewerken]

Flag of France.svg

De oudste literatuur van Frankrijk was die van de 11e-eeuwse troubadours. Zij schreven in het Occitaans (langue d'oc, Provençaals), een aan het Latijn verwante romaanse taal die werd gesproken in het huidige Zuiden van Frankrijk.

De bekendste chansons de gestes - epische romances die de heldendaden van koningen en ridders verheerlijkten - van de troubadours van Zuid-Frankrijk en de trouvères van Noord-Frankrijk zijn:

 • La Chanson de Roland
 • Le Roman de Brut
 • Le Roman de Rou

Later werden satirische en allegorische liederen en gedichten gecomponeerd zoals Le Roman du Renard en Le Roman de la Rose.

Pierre Abélard behoorde tot de belangrijkste dichters van de twaalfde eeuw. Na hem volgden Audefroy le Bastard, Quesnes de Béthune, Castillan de Coucy, en Thibaut, graaf van Champagne en koning van Navarre.

De belangrijkste proza​​werken van de dertiende eeuw zijn: de Kroniek van de verovering van Constantinopel door Geoffroi de Villehardouin en Mémoires de Louis IX door Jean de Joinville. Jean Froissarts kronieken vormen een hoogtepunt van de literatuur uit de veertiende eeuw. Het boek stond een eeuw later model voor de werken van Christine de Pisan. Eveneens uit de vijftiende eeuw dateren de Mémoires van Commines en de gedichten van François Villon en van Charles, hertog van Orléans.

... (wordt vervolgd) ...

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.