Naar inhoud springen

Nederlands/Recensie

Uit Wikibooks

Inleiding[bewerken]

Lezen[bewerken]

Schrijven[bewerken]

Spreken en luisteren[bewerken]

Grammatica[bewerken]

Spelling[bewerken]

Toets[bewerken]

Fictie[bewerken]

Toetsenbank Nederlands[bewerken]

Centraal Schriftelijk Eindexamen[bewerken]


Algemeen[bewerken]

Een recensie is een bespreking van een boek, film, nieuwe producten (bv. mobiele telefoons en make-up). In een recensie geeft de schrijver zijn/haar of geven meerdere schrijvers hun mening.

Boeken en films[bewerken]

Bij boeken en films staat er in de recensie meestal ook iets over de inhoud. Dit is echter niet het belangrijkste. In een recensie gaat het altijd om de beoordeling van het boek of de film. Dit gaat bijvoorbeeld over het taalgebruik of het onderwerp. Voor een beoordeling kun je onder andere gebruik maken van onderstaande lijst met beoordelingswoorden. Als laatste trek je een conclusie in je recensie. De conclusie is een samenvatting van je tekst. Deze kan er als volgt uit zien:

- Het boek is een aanrader voor iedereen van 8 tot en met 12 omdat het vlot leest, spannend en realistisch is.

- Deze film is geen aanrader voor volwassenen omdat hij te makkelijk, saai en sfeerloos is. Wel is deze film redelijk leuk voor kinderen van 12 tot en met 14 jaar.

Producten[bewerken]

Bij producten moet je op een andere manier een recensie schrijven. We nemen als voorbeeld een recensie over een mobiele telefoon. In dit soort recensies staan meestal volgende dingen:

  • Plus- en minpunten?
  • Mooi uiterlijk?
  • Kleuren?
  • Waar voor je geld?

Ten slotte trek je een conclusie uit je recensie. Deze conclusie is ook hier een samenvatting van je tekst. Ze kan er als volgt uit komen te zien:

- De mobiel is flinterdun, modern vormgegeven en heel gebruikersvriendelijk. Wel zijn de toetsen van de telefoon te klein en is de geluidskwaliteit matig.

Enkele beoordelingswoorden voor boeken en films[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.