Naar inhoud springen

Nederlands/Spelling/Tussen-s

Uit Wikibooks

De tussen-s is een tussenvoegsel (interfix) dat in sommige Nederlandse samenstellingen voorkomt. Het duidt in sommige gevallen op een bezitsrelatie.

Hoofdregels

[bewerken]

Voor het gebruik van de tussen-s bestaan twee hoofdregels:

  • Schrijf een tussen-s als het eerste deel als afzonderlijk woord niet op een sisklank eindigt en het tweede deel niet met een sisklank begint, maar tussen de twee delen wel een /s/ wordt gehoord:
bakkersroom, moederskindje, meningsverschil, stadsdeel, verlovingstijd.
  • Schrijf in samenstellingen waarvan het tweede deel met een sisklank begint, een tussen-s als de aanwezigheid van de tussenklank blijkt uit een samentrekking:
adventsstuk want advents- of kerststuk,
meisjesstemmen want meisjes- en vrouwenstemmen,
liefdesscène want liefdes- en sterfscène,
rijkeluiszoontje want rijkeluiskind of -zoontje.

Afwijkingen

[bewerken]

Deze regels voor het interfix -s- in samenstellingen geven slechts in een beperkt aantal gevallen uitsluitsel. Er zijn talrijke samenstellingen waarin sommige taalgebruikers wel een /s/ uitspreken en andere niet. Op grond van uitspraakvariatie behouden vele woorden twee gelijkwaardige spellingen:

dood(s)kist, drug(s)beleid, handel(s)maatschappij, inkoop(s)prijs, spelling(s)commissie, tijd(s)verschil, voorbehoed(s)middel, wet(s)tekst.

Wanneer er twee schrijfwijzen mogelijk zijn wordt aangeraden, om in dezelfde tekst een bepaalde samenstelling steeds op dezelfde manier te spellen.

Bronnen

Bron(nen):
De tekst op deze pagina of een eerdere versie daarvan is afkomstig uit Bijlage 1 van het Spellingbesluit, via de website van de Nederlandse overheid.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.