Naar inhoud springen

Kookboek/Nederlandse keuken

Uit Wikibooks

Receptenindex

Op deze pagina vindt u informatie over de Nederlandse keuken, het ontstaan, de gebruikelijke voedselsoorten enz. Een lijst van recepten uit de Nederlandse keuken vindt u onderaan.

Geschiedenis[bewerken]

In de prehistorie hadden we in Nederland nog niet echt iets als een 'keuken'. Het was gewoon leven van wat de natuur te bieden had. Na het vestigen op vaste plaatsen ging men veel vruchten eten, maar ook granen kregen een plaats op de lijst van dagelijks voedsel.
Met de opkomst van de moderne middelen kreeg men steeds meer de kans om voedsel anders klaar te maken, koken bijvoorbeeld, werd met het gebruik van gas een stuk toegankelijker.
De introductie van de aardappel wilde aanvankelijk niet lukken, maar tijdens een landelijke hongersnood moest men dit product wel gebruiken. Toen de hongerperiode over was, is de aardappel nooit meer weggegaan en tegenwoordig is hij in Nederland niet meer weg te denken.
Met de ontdekking van kruiden en specerijen vond opnieuw een totale omslag plaats in de Nederlandse keuken. Ineens was het mogelijk het voedsel een totaal andere smaak mee te geven. Uiteraard kenden we al zout, maar van nootmuskaat bijvoorbeeld, had men nog nooit gehoord.

De ontdekking van kruiden en specerijen, en de invloeden van andere culturen op de eetgewoonten van de Nederlanders heeft niet alleen voor een verrijking gezorgd van het aanbod van recepten, maar tevens ook voor een verarming van de bekendheid met "typisch Nederlands" voedsel. Anno 2006 is een aanzienlijk deel van de dagelijkse voeding van de Nederlander anno 1900 (zoals gort, koolrabi en boekweit) nog maar sporadisch in winkels te verkrijgen, en is de jongere generatie onbekend met gerechten die ooit gemeengoed waren.

De huidige keuken[bewerken]

Tegenwoordig kennen wij een keuken van voornamelijk aardappels en groenten met een stukje vlees of een gehaktbal. In de wereld stelt deze niets voor ten opzichte van bijvoorbeeld de Franse keuken, maar veel Nederlanders zijn na de vakantie toch maar wat blij dat ze weer gewoon een Nederlandse prak kunnen eten.
De basis van de Nederlandse keuken bestaat het hele jaar door uit aardappels. Door het jaar heen wisselen de groenten gewoonlijk naar wat de natuur op dat moment te bieden heeft. Echter, tegenwoordig worden ook in de winter zomergroenten gegeten. Als toevoeging heeft men vaak een stuk rundvlees, varkensvlees, kipfilet of gehakt.
Enkele typisch Nederlandse groenten zijn: Boerenkool, Sperziebonen, wortelen

Nederlandse recepten[bewerken]

 Zie ook de categorie met alle in het kookboek aanwezige Nederlandse recepten

Vlees en aanverwanten[bewerken]

Snacks[bewerken]

Desserts / Cakes[bewerken]

Dranken[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.