Kookboek/Inmaken
Uiterlijk
< Kookboek
Inmaken of wecken is een techniek waarmee voedsel voor lange tijd kan worden geconserveerd. Voedsel dat volgens deze wijze wordt ingemaakt, is normaliter minstens enige jaren houdbaar.
Bij conserveren gaat het erom dat er geen bacteriën in het voedsel aanwezig zijn of dat de aanwezige bacteriën zich niet verder kunnen ontwikkelen. Zowel de pot of de fles waarin het voedsel wordt ingemaakt alsook het voedsel zelf moeten dus vrij van kiemen zijn.
Werkwijze
[bewerken]- Behandel de pot of fles (weckflessen) met een warme oplossing van soda (natriumcarbonaat) of met een oplossing van een goed bacteriedodend afwasmiddel in warm water. Na het wassen moet de pot op zijn kop op een steriele doek worden gezet, zodat er geen bacteriën bij kunnen komen.
- De pot moet absoluut heel zijn, er mogen geen stukjes af zijn. Er moet namelijk koste wat kost worden voorkomen dat er contact met de buitenlucht kan optreden.
- Speciale aandacht moet er zijn voor de sluitring, weckring of de inmaakring (rubberen ring). Deze moet worden gekookt in een oplossing van soda of afwasmiddel. Ook de inmaakring mag niet beschadigd zijn. Tegenwoordig kan men prima gebruik maken van potten met een zgn. twist-offdeksel.
- Nu kunnen de flessen of potten worden gevuld met het - bij voorkeur gekookte - voedsel (gekookte groenten, vlees, fruit). Het koken van voedsel is tevens een sterilisatie, dus in feite een vorm van conserveren. Rauw voedsel inmaken kan overigens op zich wel.
- Vul de pot met rauw voedsel tot aan de rand en met gekookt voedsel tot 1,5 tot 2 cm onder de rand.
- Sluit de pot goed af, vergeet de sluitring niet.
- Doe de potten of flessen in een ketel of grote pan en zorg dat ze geen contact met de bodem maken. In een weckpan zit daarvoor een soort rooster, maar een handdoek op de bodem werkt ook. Als het glas direct op de bodem staat, is er namelijk gevaar van kapot springen.
- Vul de ketel of pan met water dat ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de pot of fles. De hoogte van het water is ongeveer 3/4 van de hoogte van de pot of fles. Bij meerdere lagen geldt dit voor de bovenste laag.
- Kook het water in de ketel of pan. Kook zolang als dit nodig is. De benodigde tijd bedraagt 60 tot 90 minuten voor reeds gekookt voedsel en 90 tot 120 minuten voor rauw voedsel.
- Door de temperatuurverhoging zal de lucht in de pot of fles uitzetten en gedeeltelijk ontsnappen, er ontstaat dan een overdruk.
- Na afloop van het kookproces laat je de pot of fles afkoelen. Door de afkoeling ontstaat onderdruk en door de afsluiting zal de pot zichzelf grotendeels vacuüm zuigen. Niet in aanraking laten komen met een ijskoud oppervlak want dan springt de hete pot. Zet de potten bijvoorbeeld op een handdoek.
- Wordt er lucht in de pot of fles gezogen tijdens dit proces, dan is het inmaken mislukt voor deze pot. Direct opeten is dan het enige alternatief voor weggooien.
- Het ingemaakte voedsel vorstvrij en buiten bereik van zonlicht bewaren.
- Controleer na een paar dagen nog eens of de flessen lekvrij zijn en herhaal deze controle regelmatig.
Tips
[bewerken]- Markeer altijd ook de inmaakdatum op de pot/fles zodat je nog kunt zien hoe lang het geleden is dat het voedsel werd ingemaakt. Maak de oudste inmaak het eerst op.
- Mocht je vastgesteld hebben dat er lucht in de fles is gekomen of dat er een lek was, dan dien je het voedsel helaas weg te gooien.
- Let op: voedsel dat op deze wijze is ingemaakt is geen garantie voor succes; het kan voorkomen dat, hoewel je deze methode hebt gevolgd, het voedsel toch bederft.
-
Jampotten in een grote pan met heet water
-
Eindresultaat: weckpotten met groente