Leer jezelf ecologisch tuinieren/Snijboon

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Er zijn stok- en stamsnijbonen. De stoksnijboon geeft hogere opbrengst en is sterker, de stamsoorten hebben als voordeel dat je er beter bij kan en geen stokken nodig hebt.


Alle families?
Familie: Vlinderbloemen (Leguminosae)
Geslacht: Boon
Soort: Phaseolus vulgaris
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort:  ? Zon Water
Goede buren: Goede buren voor deze plant: aardappel, aardbei, afrikaantje, andijvie, courgette, dille, goudsbloem, komkommer, kool, maïs, paprika, peterselie, pompoen, raap, rode-biet, schorseneer, selderij, sla, spinazie, tomaat, tuinboon en wortel.
Slechte buren: Slechte buren voor deze plant: erwt, prei, knoflook, ui en venkel.
Weren: Deze plant weert coloradokever.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor bonenkever, vlekkenziekte.
Gebruik: De naam is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger gewoonlijk overdwars in reepjes gesneden werden, zoals met een snijbonenmolen, om zodoende de taaie draden tot korte stukjes te verknippen. Oude rassen vormen een draad doordat de rugnaad van de peul verhout, maar tegenwoordig zijn de meeste rassen draadloos.
Recepten: Recepten vind je in het Kookboek.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Snijboon?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
5 WM Zie zaaitijd.
Pas zaaien als het vorstgevaar is geweken. Geen mest, wel veel zaagsel om de grond luchtig te houden tegen rotten. Zaai 7 bonen per stok en hou daar 5 van over. Leg de te zaaien bonen even in slaolie voor je ze in de grond stopt. Daarmee verklein je ook de kans op plaagdieren in de boon.
3 10 1 2
10 50
8-11 Zie oogsten en bewaren.
Als de bonen geel worden de bossen uittrekken en als bossen ophangen onder een afdak in de wind om te drogen. Paar dagen in de vorst laten hangen tegen de bonenkever. In november de bonen afplukken en verder laten drogen. In februari in een jute zak doen en de zaden eruit kloppen.
7 Zie vermeerderwijze.
Pluk geen peulen van de planten die voor zaadwinning geselecteerd zijn. Selecteer op draadloosheid, ongunstige weersomstandigheden, vroegheid, opbrengst en kwaliteit. Goede vorm en dikvlezig en let op vlekkenziekte want die gaat mee over in het zaad. Als je meerdere rassen hebt (of uit wil proberen) kies vermeerder dan met de soort die na invriezen het aroma bewaart, sommige soorten zijn alleen voor vers gebruik. Een groot wortelgestel zorgt voor betere weerstand tegen droogte.
Kies planten met peulen waarin de meeste boontjes zitten. Verwijder zieke planten. Als de planten geel worden en de peulen bruin verdrogen, trek je de hele plant uit (let op de grootte van het wortelgestel) en drogen in een luchtige droge ruimte. In november pluk je de peulen voorzichtig af en bewaar die met de meeste zaden. In februari dop je de peulen en je bewaart de grootste en mooiste zaden. De bonenkever kan ernstige schade toebrengen. In de winter ontwikkelt die zich (eitje-larve-kever) in een warme omgeving, maar vriest dood. Laat de peulen dus goed uitgespreid enkele dagen bij vorst buiten liggen om de eitjes en larven te doden.

Van stokbonen knip je de stengel van de peulen met de meeste en grootste zaden bij 1,70 mtr hoogte in.

Z
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Phaseolus vulgaris op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Snijboon


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.