Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Eetbare gewassen

Uit Wikibooks

Deze lijst vermeldt (delen van) eetbare gewassen. Sortering is op alfabet van de Nederlandse naam.

Nederlandse naam Wetenschappelijke naam Eetbare onderdelen Afbeelding
Aalbes Ribes rubrum Bessen zijn te gebruiken als fruit, jam, wijn enz.
Aardbeispinazie Chenopodium foliosum De bladeren hebben een hazelnotensmaak en kunnen zowel gekookt als rauw geconsumeerd worden. Ook de vruchtjes zijn eetbaar en hebben een bietachtige smaak.
Aardaker Lathyrus tuberosus De kastanje grote knolletjes kunnen als aardappels worden gekookt of als tamme kastanjes gepoft.
Afghaanse duizendknoop Persicaria wallichii De bladeren, stengels en het zaad zijn eetbaar.
Afrikaanse amarant Amaranthus graecizans De bladeren en zaden zijn eetbaar.
Alpenbes Ribes alpinum Bessen zijn eetbaar. Hebben een flauwe, zoete smaak.
Alpenden Pinus cembra De kegel heeft eetbare zaden.
Amerikaanse kruidkers Lepidium virginicum De jonge bladeren kunnen gekookt of vers gegeten worden. De jonge hauwtjes kunnen ter vervanging van peper gebruikt worden.
Amerikaanse persimmon Diospyros virginiana De vruchten kunnen rauw worden gegeten, gekookt of gedroogd. Van het vruchtvlees kan compote worden gemaakt. Van de bladeren kan een thee worden gemaakt en de geroosterde zaden vormen een koffie-surrogaat.
Amerikaanse vogelkers Prunus serotina De kleine bessen zijn eetbaar. Ze zijn enkel smakelijk wanneer ze rijp zijn; dan is de kleur zeer donkerrood, bijna zwart, weliswaar met een enigszins bittere smaak, maar zeer dorstlessend. Men kan er onder meer jam en sap van maken. Het blad en de pit zijn giftig.
Ananaskers Physalis peruviana Het sappige, lichtoranje vruchtvlees van de bes bevat kleine zaden. Het smaakt aromatisch en zoet tot zoetzuur.
Andijvie Cichorium endivia Een bladgroente die gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Het gele hart kan gebruikt worden in een salade.
Asperge Asparagus officinalis Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Ook is het belangrijk dat asperges niet uitdrogen.
Asperge-erwt Lotus tetragonolobus Peul is eetbaar en smaakt enigszins naar amandelen. De jonge stengels kunnen gegeten worden als asperges.
Aubergine Solanum melongena Aubergine kan wat bitter smaken. Door plakken van vrucht te bestrooien met keukenzout en onder druk, bijvoorbeeld een plat bord verzwaard met een vol conservenblik, circa 30 minuten te laten staan, wordt de smaak verzacht. Na te zijn afgespoeld en drooggedept kunnen de plakken worden gebakken. Ze kunnen voor verdere verwerking ook eerst in kokend water geblancheerd worden.
Augurk Cucumis sativus Augurken kan je prima bewaren door inmaken (inleggen in zuur).
Beekpunge Veronica beccabunga De wat scherp, ietwat bitter smakende bladeren werden vroeger wel gegeten, net als waterkers. In het noorden van Europa gebeurt dat nog steeds als onderdeel van salades.
Dropplant Agastache foeniculum Van de plant werd vroeger drop gemaakt en wordt nu ook in cake, brood, pannenkoeken etc. gebruikt.
Gele kornoelje Cornus mas De wrange vruchten zijn eetbaar.
Gele ribes Ribes aureum Een sterk naar zwarte bessen smakende bes.
Hertshoornweegbree Plantago coronopus De jonge bladeren zijn geschikt voor consumptie.
Lavas Levisticum officinale Kan in soep of salade.
Gewoon speenkruid Ranunculus ficaria Kan als/bij salade worden gegeten voor de bloei.
Slanke sleutelbloem Primula elatior Als salade en in soep.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.