Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Tuinboon

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4 5 6

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Tuinbonen kunnen behoorlijk wat vorst verdragen dus een nachtvorstje is niet erg. Het is een sterk gewas wat ook geschikt is als windschut voor andere planten.


Alle families?
Familie: Vlinderbloemen (Leguminosae)
Geslacht: Wikke
Soort: Vicia faba
Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 80-130 cm.
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: zand andere Zon Water
Compost: matig weinig
Kalium: geen matig
Goede buren: Goede buren voor deze plant: aardappel, aardbei, afrikaantje, andijvie, courgette, dille, goudsbloem, komkommer, kool, maïs, paprika, peterselie, pompoen, raap, rode-biet, schorseneer, selderij, sla, spinazie, tomaat en wortel.
Slechte buren: Slechte buren voor deze plant: erwt, prei, knoflook, ui en venkel.
Weren: Deze plant weert coloradokever.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor bonenkever, vlekkenziekte.
Recepten: Recepten vind je in het Kookboek.
Let op!: Tuinbonen zijn rijk aan tyramine. Mensen die als medicijn monoamineoxidaseremmers gebruiken (een in Nederland eigenlijk nauwelijks meer gebruikte klasse van antidepressiva) mogen daarom geen tuinbonen eten.
Tuinbonen bevatten ook de alkaloïden vicine en convicine. Deze stoffen kunnen bij patiënten, waarbij het enzym Glucose-6-fosfaatdehydrogenase (G6PD) niet goed wordt aangemaakt, favisme veroorzaken. Bij favisme of bonenziekte is het ziektebeeld als van hemolytische anemie (versterkte afbraak van erythrocyten (rode bloedcellen) en ontoereikende aanmaak ervan) met icterus (geelzucht) en hemoglobinurie (het vóórkomen van hemoglobine in de urine). Deze ziekte komt in bepaalde etnische groepen vrij veel voor maar is in Nederland zeldzaam.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Tuinboon?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
2-3 WM Zie zaaitijd.
Geen mest, wel veel zaagsel om de grond luchtig te houden tegen rotten. Zaai om en om dille om zwarte bonenluis te voorkomen. Leg de te zaaien bonen even in slaolie voor je ze in de grond stopt. Daarmee verklein je ook de kans op plaagdieren in de boon.
4 10 1 4
15 50
3-10 Zie oogsten en bewaren.
Jong oogsten. Als de bonen zwart worden uittrekken en bossen ophangen om te drogen. Tegen de bonenkever een paar dagen in de vorst laten hangen. In november de bonen eraf plukken , in een jute zak doen en zaden eruit kloppen.
9 Zie vermeerderwijze.
Pluk geen peulen van de planten die voor zaadwinning geselecteerd zijn. Selecteer op draadloosheid, ongunstige weersomstandigheden, vroegheid, opbrengst en kwaliteit. Goede vorm en dikvlezig en let op vlekkenziekte want die gaat mee over in het zaad. Als je meerdere rassen hebt (of uit wil proberen) kies vermeerder dan met de soort die na invriezen het aroma bewaart, sommige soorten zijn alleen voor vers gebruik. Een groot wortelgestel zorgt voor betere weerstand tegen droogte.
Kies planten met peulen waarin de meeste boontjes zitten. Verwijder zieke planten. Als de planten geel worden en de peulen bruin verdrogen, trek je de hele plant uit (let op de grootte van het wortelgestel) en drogen in een luchtige droge ruimte. In november pluk je de peulen voorzichtig af en bewaar die met de meeste zaden. In februari dop je de peulen en je bewaart de grootste en mooiste zaden. De bonenkever kan ernstige schade toebrengen. In de winter ontwikkelt die zich (eitje-larve-kever) in een warme omgeving, maar vriest dood. Laat de peulen dus goed uitgespreid enkele dagen bij vorst buiten liggen om de eitjes en larven te doden.

Van stokbonen knip je de stengel van de peulen met de meeste en grootste zaden bij 1,70 m hoogte in.

Z
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Vicia faba op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Tuinboon


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.