Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/De boomgaard

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Wist je dat een kleine boomgaard (waaronder in dit boek ook kleinfruit wordt gerekend) met weinig onderhoud al een enorme hoeveelheid fruit kan voortbrengen? Plant zo veel mogelijk verschillende bomen en je hebt (bijna) het hele jaar door gezond fruit.
Appelbloesem, in het voorjaar een lust voor oog en bijen. →
.

Inleiding[bewerken]

Vruchtbomen en struiken[bewerken]

Kleinfruit[bewerken]

Snoeien[bewerken]

Zwakke en teveel (oude) takken voor de vorst dicht bij grond wegsnoeien, kleine boven het tweede oog. Takken die lager dan 50 cm naar de grond hangen weghalen. Ook takken die van buiten naar binnen groeien, takken die elkaar of het hart van de plant kruisen en parallelle takken die dicht bij elkaar groeien snoei je weg.
Bessenstruiken hebben gestel- en vruchttakken. De meeste vrucht komen aan de eenjarige zijtakken en de kleine zijtakjes van de oude gesteltakken. Kijk dus wel uit wat je weghaalt. Je kan ook de struik verjongen door de oude gesteltakken tot boven een lager geplaatste jonge twijg af te knippen. Meer dan vier jaar oude takken haal je helemaal weg, en in plaats van de takken laat je een grondscheut groeien die je inkort tot boven één buitenwaarts gericht oog.
Als de struiken hoger worden dan zo'n 1,40 mete,r haal je de langste takken weg. Oude struiken die bijna geen vruchten meer gedragen hebben verwijderen. Een goed onderhouden struik kan wel 20 jaar mee.
Zodra je de stekken hebt geplant snoei je de 3-4 zijtakken terug. Laat 2-3 ogen boven de grond uitsteken. Boven het oog snoeien dat naar buiten gericht is, dan groeit de struik breder uit. Doordat de ogen (ook die onder de grond) in het voorjaar uitlopen, krijg je een struik met tussen de 6 en 10 takken. Als de takken minder dan een centimeter of 25 uit elkaar staan, snoei je de zwakste weg. Zo krijg je sterke nieuwe struiken.

Fruitbomen[bewerken]

Uitbuigen[bewerken]

Snoeien[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.