Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Plantenziekte

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

Een plantenziekte kan veroorzaakt worden door verschillende organismen. De aantastingen door schimmels, bacteriën, virussen en nematoden worden meestal ziekten genoemd. De aantasting door insecten, mijten en andere dieren zoals vraat door wild en vogels, noemt men plagen.

De studie van de plantenziekten heet ook wel fytopathologie. Plantenziektenkundigen bestuderen hoe een infectie tot stand komt, wat de opbrengstderving is, en hoe je gewassen minder vatbaar kunt maken. Plantenziekten worden biologisch bestreden met natuurlijke vijanden.

Schimmels[bewerken]

In Nederland zijn de schimmels de belangrijkste veroorzaker van plantenziekten. Voorbeelden van door schimmels veroorzaakte ziekten zijn

  • Roest, kleine oranje, gele of bruine vlekjes op bladeren
  • Schurft, ruwe plekjes op blad en vrucht (vooral bij Appel)
  • Verwelkingsziekten, schimmels zitten in de houtvaten van planten en verstoppen het watertransport. Voorbeeld is de iepziekte
  • Kanker, de schimmel zorgt dat de bast van een plant aangetast wordt. De plant reageert met woekeringen.
  • Bladvlekkenziekten, op de bladeren zie je kleine zwarte of bruine vlekken
  • Meeldauw, een wit schimmelovertrek op de bladeren
  • Bodemziekten, wortels worden aangetast zodat vooral kiemplanten sterven
  • Ook heksenbezems in Berken worden door een schimmel veroorzaakt

Biologische bestrijdingsmethoden zijn er nauwelijks. In de biologische landbouw probeert men de weerbaarheid van planten te verhogen, of gebruikt men resistente rassen. Wanneer een boom ziek wordt door een schimmel, wordt het een zogeheten risicoboom, wat inhoudt dat hij nader onderzocht moet worden.

Bacteriën[bewerken]

Ziekten veroorzaakt door bacteriën zijn schadelijk. Bacterieziekten zijn vrij besmettelijk, een plant kan zich niet herstellen. Voorbeelden zijn bacterievuur en wortelknobbels. Deze planten moet je verbranden.

Virussen[bewerken]

De ziekten door virussen veroorzaakt lijken vaak op erfelijke afwijkingen. Bladeren worden gevlekt, soms krullen bladeren of ontstaat er een groeistoornis. Bladluizen zijn beruchte virusoverdragers. Tegen virussen is geen bestrijding. Daarom is het belangrijk dat uitgangsmateriaal als pootaardappelen of stekmateriaal virusvrij is.

Viroïden[bewerken]

Viroïden kunnen ook planten aantasten. Deze hebben geen eiwitmantel en bestaan alleen uit RNA of enkelstrengs DNA. Ook hier zijn geen bestrijdingsmiddelen beschikbaar. Een viroïde is een molecuul dat uit een relatief kort enkelstrengs RNA of enkelstrengs DNA bestaat. Van deze laatste zijn er maar enkele bekend; de meeste viroïden bestaan uit RNA. Het kan vergeleken worden met een virus, maar een viroïde is veel kleiner en heeft geen eiwitmantel. Viroïden kunnen zich alleen in planten vermenigvuldigen. Er zijn ruim dertig soorten bekend. Viroïden zijn ontdekt in 1967 door de Amerikaan Theodor Diener en zijn sterk fytopathogeen, het RNA bevat geen signalen voor vertaling in eiwit. Het eerste viroïde dat werd ontdekt is Aardappelspindelknolviroïde (PSTVd). Viroïden zijn ziekteverwekkers bij planten, zoals aardappel, tomaat, komkommer en hop.

Aaltjes[bewerken]

De ziekten die door nematoden (aaltjes of rondwormen) worden veroorzaakt lijken soms op virusziekten. Veel aaltjes leven in de grond en tasten de wortels aan, maar er zijn ook stengelaaltjes. Omdat aaltjes zich moeilijk verplaatsen, treden die ziekten vaak plaatselijk op. In een gewas ontstaan dan 'valplekken'. Door jarenlang een zelfde gewas te telen, bouwt een aaltjespopulatie zich op. Door vruchtwisseling kun je aaltjesziekten voorkomen. Bekende aaltjesziekten zijn aardappelmoeheid, bietenmoeheid of rozenmoeheid.

Insecten[bewerken]

Plagen die door insecten worden veroorzaakt zijn in het grootste deel van de wereld de belangrijkste oorzaak van opbrengstverliezen. In het gematigde Nederland klimaat zijn vooral luizen (als overdrager van virussen), trips, sommige rupsen en keverlarven schadelijk. Verschillende bladmineerders tasten de bladeren van veel plantensoorten aan.

Mijten[bewerken]

Ook mijten, die tot de spinachtigen behoren, kunnen planten aantasten. Een voorbeeld is Brevipalpus phoenicis die passiebloemen en andere vruchtgewassen aantast.

Meer problemen[bewerken]

Meer over specifieke toestanden met ziektes en andere ongemakken lees je in de hoofdstukken Problemen en Dieren.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.