Leer jezelf ecologisch tuinieren/Aardappel

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Aardappel (Solanum tuberosum) Nicola.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
234 Solanum tuberosum L.jpg 1Aardappel bloeiend Fresco.jpg 2Potato beetle larvae.jpg 3Potato heart mutation.jpg 4Blühende Kartoffel.JPG 5Potato leaves.jpg 6

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Nachtschade (Solanaceae)
Geslacht: Nachtschade
Soort: Solanum tuberosum
Grape leaf 01.jpg Blad: Het blad is eirond tot omgekeerd eirond, gaaf aan de rand. Blad aan de voet scheef, afgerond of hartvormig
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Juli tot september.

Wit, lila of paars
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De bessen zijn bolvormig, glad, geelgroenachtig
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 50-100 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Zand Leem/Klei
Compost: veel matig
Kalium: geen veel
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: Afrikaantje, andijvie, boon, erwt, hennep, karwij, knoflook, kool, koolrabi, maïs, mierikswortel, oost-indische kers, pepermunt, raap, sla, spinazie en ui.
Crystal Clear action edit remove.png Slechte buren: Slechte buren voor deze plant: Berk, bes, melde, pompoen, selderie, tuinboon en zonnebloem.
Start hand.svg Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor aardappelziekte, aaltje, ritnaald, coloradokever.
Smultron2.png Gebruik: Behalve als voedsel wordt de aardappel ook gebruikt voor het maken van verf, brandstof, wodka en andere zetmeelhoudende producten.
Foodlogo3.svg Recepten: Recepten vind je in het Kookboek.
Hazard T.svg Let op!: De groene delen van de aardappel, die ontstaan bij slecht aanaarden en dus blootstelling aan licht tijdens de groei, en de bladdelen zijn giftig. Ook eventueel gevormde bessen zijn zeer giftig.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Aardappel?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
10 10
3-5 AM Zie (uit)planten.
Op lichte, warme plek laten kiemen, 5cm Ø of doorsnijden met 2 ogen. Je kan (dure) pootaardappeltjes kopen, maar voordeliger ben je uit als je bij de natuurvoedselwinkel biologische aardappelen koopt en de kleintjes uitzoekt of grote doorsnijdt. De witte spruiten kun je het best in het licht afharden, zodat ze er met poten niet afbreken. Voordeel van voor kiemen is ook dat je later in een warmere grond kunt planten, zodat de aardappel in één keer door groeit. Plant in goed losgewerkte grond waar compost doorheen gemengd is. Met de kiemen omhoog planten, niet op grond van voorgaand jaar. Poot aardappelen op plaatsen met hardnekkig onkruid (gras). Het bladerdek ontneemt licht en verstikt het onkruid. Neem vroege en late soorten om de oogst te spreiden. In het begin van de groeiperiode zou de grond tamelijk vochtig moeten zijn. Let tijdens de groeiperiode op phytophthora. Dit is een hardnekkige schimmelziekte (bruinzwarte vlekken op het blad). Phytophthora ontstaat tijdens natte regenachtige periodes. Bij droog en warm weer droogt de schimmel op maar hij verdwijnt niet en kan later terug komen.
35 50
5 Verzorgen:
Aanaarden bij planthoogte 15 cm en daarna elke keer als de knollen dreigen bloot te komen liggen. Schuif een bergje grond op de aardappels waardoor ruggen ontstaan. Dit aanaarden kan men na 14 dagen herhalen om voldoende grond op de rug te krijgen, om het groen worden van de knol te voorkomen, ook wordt zo het onkruid mooi bestreden.
6-10 Zie oogsten en bewaren.
Oogsten als loof is afgestorven (geel wordt) en bewaren op droge, koele plaats (kelder). Zorg dat er geen licht bij kan komen, anders gaan de aardappelen snel uitlopen. Oogst niet als het loof nog groen is wegens kans op vervellen (schil raakt beschadigd).
9 Zie vermeerderwijze.
Van de beste planten de stengels te verwijderen en in grond laten narijpen. Daarna in kistjes op een koele, niet te donkere vorstvrije plaats te bewaren.
Z
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Solanum tuberosum op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Aardappel
Wiktionary-logo.svg Zoek aardappel op in Wikiwoordenboek.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.