Leer jezelf ecologisch tuinieren/De siertuin
Inleiding
[bewerken]Het gebruik van planten voor de sier komt al vele eeuwen voor op de wereld. In het oude Egypte, het Perzische rijk en de Grieken. Het beroemdste zijn wel de hangende tuinen van Bablyon (600vChr), gebouwd door Nebukadnezar II, de koning van Babel. Rond 300 v. Chr waren er tuinen in Athene. De Botanicus Theophrastus van Eresus schreef de causis plantarum en de historia plantarum, de eerste boeken over plantkunde.
Op Wikipedia staat een lijst van wettelijk beschermde planten en een Rode lijst met (bijna) uitgestorven planten. Zaai deze in ieder geval en probeer ze te vermeerderen en uit te delen.
Omgeving
[bewerken]Tuinaanleg
[bewerken]Soort tuin
Borders
[bewerken]De beplanting hangt af van de grondsoort, zuurgraad, vochtomstandigheden en de ligging op zon. Terwijl de originele Engelse herbaceous border uitsluitend vaste planten bevat kunnen in de Nederlandse border ook eenjarigen, tweejarigen en bollen staan.
Als de ruimte dit toelaat is het aanbevolen verschillende borders op diverse plaatsen te maken (zonnig, (half)schaduw, vochtig, droog, enz.)
Bij de planten vermeld in het register staan de groeiomstandigheden vermeld.
Lijsten met planten vind je verder in: Sortering naar ...
Wordt nog aan verder gewerkt.
Wilde tuin
[bewerken]Stinsentuin
[bewerken]Beplanting
[bewerken]Waterplanten
[bewerken]Paden
[bewerken]Muurtjes en hekwerken
[bewerken]- Muurtjes
- Dry-stone walls
- Natuurlijke afscheidingen
- Hagen
- Takkenwal en takkenril
[ook wel 'benjeshecke', Duits: Totholzhecke ('dood hout-haag')]
Een takkenwal is een natuurlijke afscheiding vergelijkbaar met een hek of zelfs 'muur' die wordt gevormd uit dode takken of levende (hagen en ook een aantal bomen is geschikt) of een combinatie daarvan. Bij oude boerderijen vinden we nog vaak lang geleden gevormde wallen (en rillen) langs sloten, ook werden ze veel tussen twee sloten geplaatst om er het seizoen erop wanneer de bodem door het organische materiaal gevoed was loofhout te planten voor brandhout. De meeste van deze oude hakhoutwallen zijn in de loop der jaren verdwenen door ruilverkavelingen, doch enkele worden nog door vrijwilligers onderhouden. Zulke wallen kunnen langgerekt en recht zijn zoals bij het afscheiden van weilanden, of in een vorm zoals een cirkel in een bostuin of gebruikt als 'hekwerk' om dieren binnen te houden, doch ook meer kunstzinnige en in hoogten verschillende vormen zullen te vinden zijn.
- Wal van dode takken
Takkenwal
In de takkenwal wordt er, net als bij 'hedgelaying' (zie onder), gevlochten doch nu met gesnoeide, dode takken of hakhout, al worden ook soms de 'poten' van een dode wal met wel-levende (haag)planten geplant alvoor de gesnoeide takken er tussen geplaatst worden.
Takkenril
Van hakhoutbossen kunnen rillen worden gelegd, zoals aan de zuid-zijde in het Amsterdamse Sarphatipark waar een 'educatief natuurpad' is aangelegd, gecombineerd met een houtsnipper-pad (snoeiresten afkomstig van het onderhoud uit de buurt zijn door het stadsdeel aangeleverd) en allerlei bosplanten, geïnspireerd door leraar Eli Heimans, die een belangrijke bijdrage aan de popularisering van de natuurstudie en samen met Jac.P. Thijsse de basis legde voor de natuurbescherming in Nederland. Met name langs de bedden van waters zoals vijvers worden rillen van oude takken zeer gewaardeerd door de bewoners van het water, die zich ertussen kunnen voeden met de aanwezige insecten. Het volgende seizoen zullen nog slechts organische resten van het meeste materiaal van de ril te vinden zijn en kan er nieuw materiaal aan worden toegevoegd en de oorspronkelijke ril verbreden of verhogen.
- Wal van levende takken
(gevlochten hagen of 'hedgelaying')
- Tuun
- Matten
(riet, bamboe)
- Snipperwand
Trappen
[bewerken]Waterwerken
[bewerken]Paddenpoel
[bewerken]Vijver
[bewerken]Loofgang, pergola of prieel
[bewerken]Speelwerktuigen
[bewerken]Zie het hoofdstuk De speeltuin.