Plato/Sofist: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  10 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(interne link naar Hegel)
Geen bewerkingssamenvatting
 
 
In de dialoog '''de Sofist''' gaat [[Filosofisch woordenboek#/S|Socrates]] met zijn gesprekspartners enerzijds op zoek naar de definitie van wat een [[Filosofisch woordenboek#/S|sofist]] is en anderzijds wil hij vaststellen over welke kennis deze beschikt. Socrates speelt in deze dialoog slechts een bescheiden rol, want het gesprek vindt voornamelijk plaats tussen een gast uit Elea en de wiskundestudent Theaetetus.
 
Tegenover Plato's vroege dialogen die vrij poëtisch zijn opgevat, zijn de 'Staatsman' en deze 'Sofist' nogal 'droge' [[Filosofisch woordenboek#/M|metafysische]] beschouwingen. We worden zonder veel achtergrondschets van setting en personages meteen ondergedompeld in [[Filosofisch woordenboek#/F|filosofische]] discussies. Het lijkt alsof Plato hier zijn (of Socrates?) [[Filosofisch woordenboek#/D|dialectische]] methode eens wil demonstreren of uittesten. De 19e eeuwse Duitse filosoof [[Filosofisch woordenboek#/H|Hegel]] was er nochtans heel enthousiast over en noemde het een kroonjuweel van de Platoonse filosofie.
Hoe dan ook is het een vrij zwaar verteerbare, moeilijke dialoog omdat Plato er het metafysische probleem van het zijn en niet-zijn in betrekt.
 
7.380

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu