Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Koos Jol

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Vangelis in het onderwerp Verzoek

Koos, hartelijk welkom bij Wikibooks. Het zal je wel opgevallen zijn dat dit project nog in de kinderschoenen staat. Je bijdragen zijn zeer welkom. Veel plezier verder hier. Ch®isCE 4 nov 2004 23:59 (UTC)

Bedankt Chris. Ik vind het juist leuk dat het nog in de kinderschoenen staat, dan heb ik juist kans om iets toe te voegen. In wikipedia is al zoveel geschreven dat je vaak niet verder komt dan het bewerken van artikelen. Ik zal mij met veel plezier inzetten voor nl.wikibooks.
Firefox 5 nov 2004 05:34 (UTC)

Dag Firefox/Koos, ook namens mij: welkom op de Wikibooks-NL afdeling. Ik heb je vraag beantwoord op mijn overlegpagina. Mtcv 5 nov 2004 10:28 (UTC)


Hoi Firefox, je hebt op Microsoft Word het sjabloon {{Nuweg}} geplaatst, maar dan moet je de pagina ook vermelden op de lijst van te verwijderen pagina's (bij kandidaten directe verwijdering). Overigens heb ik hem nu bij de normale verwijderlijst gezet, omdat er nog links zijn naar de titel.

En ik steun je verzoek om moderatorschap trouwens. Leuk dat je dat wilt doen! Mtcv 27 nov 2004 14:30 (UTC)

Hi, I made you a sysop. Anthere

I saw it. Thank you very much, I'll do my best.Firefox 8 dec 2004 21:07 (UTC)

Hoi, even een puntje van commentaar voor de volgende keer: je hebt Kookboek/Pastagerecht veranderd in Kookboek/Pasta met kip door de tekst te verplaatsen. Ik denk dat het beter was geweest als je de titel had gewijzigd. Dit vanwege het behoud van de voorgeschiedenis. Mtcv 11 jan 2005 11:00 (UTC)

Ja, dat was inderdaad een beetjekort zichtig van mij. Ik dacht, die pagina krijgt toch een andere invulling, dus dan hoef ik de titel niet te wijzigen, maar behoud van voorgeschiedenis is inderdaad wel handig. Ik vroeg me al af waar ze het op wikipedia over hadden als ze daarover praatten, maar nu snap ik het. Ik zal er voortaan aan denken. Firefox 11 jan 2005 15:02 (UTC)

reactie op overleg:Gaius

[bewerken]
(kopie van Overleg gebruiker:Gaius) Over CSS had ik nog een vraagje. Waarom heb je de redirect niet laten staan, zoals in de eerste versie van die pagina? CSS heeft toch maar een betekenis? Firefox 2 feb 2005 20:39 (UTC)

Ik had die redirect gemaakt op de verkeerde titel en aangezien de afkorting CSS meer pagina's zou kunnen opleveren heb ik een doorverwijspagina gemaakt om evt toekomstige artikelen over andere CSS artikelen daar ook neer te kunnen zetten. zie Interwiki-link voor meer mogelijkheden die CSS zou kunnen opleveren. Ik ben sowieso voorstander om afkortingen op een doorverwijspagina te zetten om dit soort problemen in zn geheel te voorkomen, omdat afkortingen vaak meerdere betekenissen kunnen hebben.--Gaius 2 feb 2005 21:59 (UTC)

Wat mij betreft CSS een redirect laten. Het is sowieso gebruikelijk (in wikipedia tenminste) om geen doorverwijspagina te gebruiken zolang er maar één mogelijke betekenis vermeld staat. Eventueel wordt de redirect in Wikipedia dan vermeld op w:Wikipedia:Ongelijke redirects (zie onderaan voor de afkortingen). Wat betreft de andere mogelijke betekenissen: er hoeft pas doorverwezen te worden naar andere mogelijkheden als die ook op Wikibooks kunnen bestaan. En ik kan geen andere betekenis van CSS vinden die op Wikibooks zou passen. Mtcv 4 feb 2005 13:16 (UTC)

Jij ook welkom! Ik heb er ook aan gedacht dat boek over meerdere pagina's te doen, maar opzich gaat het zo ook prima, toch? Ik moet wel nog steeds wennen aan hoe dit wiki gedoe werkt, jij niet?

Nielius 15 feb 2005 09:54 (UTC)

modrechten

[bewerken]

Hoi voor het plaatsen van de sitenotice heeft angela mij sysoprechten gegeven. Tenzij jij denkt dat het niet nodig is hou ik die gewoon. Zodat ik de rechten over alle nl-talige projecten heb. Niet dat ik hier erg actief wordt .... maar als ik vandalisme zie reken ik er natuurlijk meteen mee af ... Waerth 18 feb 2005 01:06 (UTC)

En ze heeft ze alweer meteen weggehaald ... waar dien ik een aanvraag in? Waerth 18 feb 2005 01:08 (UTC)

Welkom voor mij van jou

[bewerken]

Hoi Firefox,

Dank je wel voor je korte, maar krachte welkomstmelding hier op Wikibooks. Ik ben hier terecht gekomen via Wikisource. Daar is nog veel te doen! Ben je daar ook beheerder (vind ik een mooier woord dan sysop ;))?

--Patio 11 mei 2005 03:16 (UTC)

Graag gedaan hoor. Overigens, hij was kort en krachtig, omdat je toch al bekend bent met het wikiprincipe. Nja, daar ben ik geen admin nee. Alhoewel ik het project wel ken. Ik heb even gekeken op de adminslijst daar (Special:Listadmins), maar volgens mij zit er daar niet een Nederlandstalige persoon. Ik geef overigens de voorkeur aan Sysop, omdat die naam internationaal gebruikelijk is. Maar beheerder klinkt overigens ook niet slecht. Firefox Overleg 11 mei 2005 15:51 (UTC)

"-vorige en omhoog" bij HTML-sjablonen

[bewerken]

Ik zie net dat je bij een aantal HTML-pagina's dit soort wijzigingen heb doorgevoerd [1]. Deze manier van opschrijven was ik zelf eerst ook van plan, maar het blijkt dat er dan een irritante lege regel bovenin het sjabloon-vakje komt, omdat de lege parameter wordt veranderd in "<p><br></p>". Om die reden heb ik jouw wijziging even teruggedraaid. -Lars- 16 mei 2005 16:43 (UTC)

interview

[bewerken]

Hallo, wil je eens zien naar Wikibooks:Lerarenkamer#Verzocht_medewerker_van_Wikibooks_voor_interview. Is dat iets voor jou? Reageer maar in de lerarenkamer. Groet, --Walter 6 aug 2005 16:59 (UTC)


Hallo Koos,

Geen probleem, tenslotte moet ik Wiki nog een beetje 'ontdekken'. Nu je toch hebt gereageerd, even het volgende:

Inmiddels heb ik op Wikisource een viertal verhalen geplaatst (waarvan twee verhalen die ik al op de Wikipedia encyclopedie had geplaatst), maar ik vrees dat dit niet zo heel erg goed is gegaan. Het zijn de verhalen 'Manute Bol', 'Zwarte diamanten', 'De tovenaar van Rumsiki' en 'Sarajevo' (Laatste avondmaal in Sarajevo). Kun jij mij even, stapsgewijs, uitleggen hoe ik op Wikisourse een nieuw artikel aanmaak, de juiste categorie kies (het zijn allemaal verhalen n.a.v. documentaires die ik -we- hebben gemaakt voor de televisie) en een artikel een naam geef?

Ik ben je bij voorbaat zeer dankbaar!

Vriendelijke groet, Karel

hoofdpagina

[bewerken]

yow,

mag ik vragen waaorm je fluidomechanica van de hoofdpagina hebt gehaald en electronica van wetenschappelijk vak naar overige verplaatst hebt?

mvg

Beantwoord op Overleg gebruiker:213.224.74.119. Koos Overleg 22 aug 2005 21:17 (UTC)


Discrete Kansrekening

[bewerken]

Hallo Koos, door een grotere opdeling van het boek in paragrafen, en de daardoor nodige titelwijzigingen, zijn nu nog al wat pagina's Discrete Kansrekening:...... ontstaan met alleen redirects. Deze kunnen alle verwijderd worden, maar mogelijk is dat voor een moderator makelijker dan dat ik die allemaal aanmeld voor verwijdering?Nijdam 14 okt 2005 09:24 (UTC)

Toen ik je bezig zag met al die titelwijzigingen heb ik nog getwijfeld of ik een berichtje op je overleg zou plaatsen om te vragen wat er met de ontstane redirects moet gebeuren, maar nu kom je er dus zelf al mee.
Wat betreft je vraag: Als je een lijstje geeft met nutteloze redirects, kan ik die zonder nominatie verwijderen. (Foutieve titels mogen altijd zonder nominatie). Dus als je even een lijstje kan maken met die nutteloze redirects die zijn ontstaan door de opdeling, dan zal ik er vandaag (tis 0:04 op moment van typen ;-)) nog werk van maken. Koos Overleg 14 okt 2005 22:07 (UTC)

In ieder geval de volgende:

En alvast bedankt.Nijdam 14 okt 2005 23:05 (UTC)

Done, laat het maar weten als er nog meer nuwegjes zijn. Koos Overleg 14 okt 2005 23:22 (UTC)

Je beschouwt mij misschien een beetje als een verrader, maar dat is natuurlijk je volste recht ;-) Ik ben met veel kabaal aan een cursus Frans begonnen maar ik kijk er al maanden niet naar... Maar voortaan zal ik af en toe nog meewerken, dat beloof ik je, en ja, eerst en vooral de Franse cursus ;-) Ik heb op het Sjabloon:talen de allochtone talen van Nederland en dialecten erbij gezet, voor de volledigheid... Ik heb ook zitten nadenken over een nieuw idee voor Wikibooks, namelijk een cursustype waarbij de belangrijkste talen van een bepaald land in één cursus worden behandeld. Later meer daarover. Groeten, C&T aka Belgian man 19 okt 2005 17:22 (UTC)

Verrader? Nou nee. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje vreemd dat je hier verontschuldigingen komt aanbieden. Net alsof je verplicht bent te schrijven. Iedereen heeft het wel eens even druk met iets anders, of andere belangrijke zaken aan zijn/haar hoofd.
@Nieuwe cursusvorm, Hoe bedoel je dat precies? Meestal heeft een land toch ook maar een taal? Hoe moet dat gezien worden? Nja, k ben in ieder geval benieuwd. Koos Overleg 19 okt 2005 22:00 (UTC)
Net zoals we "Allochtone talen van Nederland" hebben, kan er misschien zoiets bestaan als "Frans en de andere talen van Frankrijk" of "Catalaans en de andere talen van Andorra"... De info rond de hoofdtaal zou dan gewoon kunnen worden gekopieerd van de cursus van die taal naar het landpakket, andere talen komen dan minder aan bod. C&T aka Belgian man 21 okt 2005 17:06 (UTC)
In de toekomst doe ik misschien iets zoals Frans en de andere talen van Andorra (dus dat zou dan drie (Frans, Spaans, Catalaans) cursussen in 1 zijn, waarbij het Frans de hoofdzaak is); of Palauaans en de andere talen van Palau (dat zou 5 (Palauaans, Engels, Sonsorolees, Tobiaans) talen in één zijn, het Palauaans de hoofdzaak). Maar dat zijn nog plannen voor later. Voor ik ooit aan zoiets begin zal ik wel eerst overleg plegen. Trouwens, ik heb er ook nog niet voldoende kennis voor ;-) C&T aka Belgian man 21 okt 2005 17:09 (UTC)
Tot slot: De voordelen zouden dan zijn a) een talenfreak kan alle belangrijke talen van een land waarin hij is geïnteresseerd of waar hij/zij naar toe gaat in één cursus leren b) bijgevolg is de cursus prettiger en gevarieerder dan een andere cursus c) de individuele cursussen die er al zijn kunnen als "kopieerdonoren" worden gebruikt om in delen naar de talenpakketten te kopiëren. C&T aka Belgian man 21 okt 2005 17:11 (UTC)
Dus je zou eigenlijk, naast het sorteren op taal, ook willen kijken naar de mogelijkheid om artikelen te schrijven met het land als uitgangsbasis. Hoewel je hierboven een aanal voorbeelden aanhaalt zie ik er het nut niet echt van in. (Komt misschien ook omdat talen absoluut mijn sterkste punt niet zijn ;-)). Het idee opzich lijkt me wel interessant, maar ik betwijfel of er ook maar enig animo voor is. Als je een taal leert, dan doe je dat, omdat je je in die taal wilt kunnen uitdrukken (op vakantie bijvoorbeeld).
Wat betreft het feit dat de cursus gevarieerder wordt. Dat is inderdaad een punt. Door de variatie zal het leuker zijn er tijd in te stoppen, zowel voor de lezer als voor de schrijver denk ik. Maar ook zie ik hier een nadeel in. Als je in een cursus drie talen tegenkomt, dan ontstaat het probleem dat je dingen door elkaar gaat halen.
Overigens zal ik zeker niet degene zijn om je tegen te houden als je er zin in hebt om een dergelijke cursus op te starten. Misschien kan je deze topic wel in de lerarenkamer gooien, al betwijfel ik of er enige reactie op zal komen. We zijn jammer genoeg nog steeds vrij klein.
Wat ik dan echter meer voor zou staan is een pagina van een land, waarvan verwezen wordt naar meerdere talen die in dat land gesproken worden. Zo maak je het aantal boeken niet kunstmatig hoog door kopieren en krijg je toch een gevarieerd cursusaanbod. Echter, dan krijg je misschien weer het probleem dat er 270 (ongeveer?) pagina's worden aangemaakt van alle landen, met alle talen die erin beschreven worden. Dat zou je misschien weer kunnen ondervangen door het gebruik van een werelddeel per pagina, waarin de landen in een tabel genoemd staan.
Enfin, er zijn zat dingen om nog over na te denken. In eerste instantie lijkt je idee me wel interessant, maar ook arbeidsintensief. Daarnaast zal ik er absoluut niet aan mee kunnen schrijven, want dan wordt de foutenmarge veel te hoog ;-). Koos Overleg 21 okt 2005 18:12 (UTC)

Dank

[bewerken]

Bedankt voor je tip en je welkom, Koos. In "De vegetarische keuken is nog geen receptenindex en mij lijkt het handiger om alle recepten op een plek te verzamelen. Nu er eeb aparte categorie "vegetarische recepten is verschenen zullen dubbele lemma's niet meer voorkomen als het goed is.

Thanks for the Welcome message! Best regards Gangleri 10 jan 2006 13:48 (UTC)

Vervolg

[bewerken]

Ik verwacht ook helemaal niet dat je meewerkt hoor ;-) Enfin, ik denk er eens over na... C&T aka Belgian man 21 okt 2005 21:22 (UTC)

Als je een taal leert, dan doe je dat, omdat je je in die taal wilt kunnen uitdrukken (op vakantie bijvoorbeeld). Tuurlijk, dat blijft uiteraard de hoofdbedoeling, net zoals die van andere taalcursussen... Alleen zouden er bij dat concept twee tot 830 (indien iemand het in zijn hoofd haalt het mogelijk te maken om alle talen van Papoea-Nieuw-Guinea te leren in één cursus) talen in één cursus behandeld worden :-) C&T aka Belgian man 21 okt 2005 21:26 (UTC)

Vaartraining

[bewerken]

Koos, bedankt voor je vraag/opmerking. Voor het antwoord, zie mijn bijdrage in de kroeg. Groet, Broekhuis

Boek

[bewerken]

Hoi Koos,

Dit zijn mijn standpunten:

Er berust wel copyright op de teksten echter is het iedereen toegestaan teksten te gebruiken/over te nemen. Bovendien kan er wel content worden toegevoegd, echter zou ik het fijn vinden als dat d.m.v. overleg plaats vind aangezien ik dit dan eventueel ook in de hard copy mee kan nemen.

Ik begrijp ook jou standpunten heel goed maar ik denk dat we deze met een dialoog best een heel stuk meer bij elkaar kunnen brengen. Ik sta ook achter het idee "samenwerken aan goede content" en het "vrij overnemen van tekten".

Als dat de uitgangspunten zijn dan zie ik niet zo heel veel ,ptovatie om mijn teksten niet op wikipedia te publiceren.

Let me know what you think.

Sander

Oja, het boek wat inmiddels ongeveer 120 pagina's telt is uitgegeven met een ISBN nummer in eigen beheer. Ik ben zowel auteursrechtelijk als commercieel de eigenaar van het werk.

Nogmaals, dat wil niet zeggen dat ik geen aanvullingen van derden verwerk, dit heb ik al vaker gedaan, en voor zover het een goede aanvulling betreft sta ik daar alleen maar positief tegenover.

Hoi Sander,
  • Hoe kan er copyright op een tekst liggen, terwijl je het tegelijkertijd vrij zou geven om over te nemen en te gebruiken? Betekent dat dat iedereen het mag gebruiken voor eigen gebruik, maar niet mag redistribueren? Als je dit bedoeld, dan is dat in tegenspraak met de GFDL en kan het dus niet op Wikibooks.
  • Het basisuitgangspunt van Wikimedia en dus ook van Wikibooks is dat er beslissingen worden genomen op basis van overleg. Echter, je kan niet iemand gaan verplichten eerst te overleggen alvorens iets te veranderen. Overleggen ga je pas als je het niet met elkaar eens bent over een bepaald standpunt en je de ander op andere gedachten wilt brengen.
  • Je schrijft: aangezien ik dit dan eventueel ook in de hard copy mee kan nemen... Besef dan wel, dat als je dit zou doen, je in de hardcopy ook een vermelding moet maken van de bron (Wikibooks, d.m.v. een link naar de betreffende pagina) en tevens de hardcopy moet vrijgeven onder de GFDL.
  • Je schrijft: Ik begrijp ook jou standpunten heel goed... De punten die ik je heb gegeven zijn niet mijn standpunten, maar de uitganspunten van de Wikimediagemeenschap. Als je hieraan wilt tornen zou je dus met de totale gemeenschap in overleg moeten gaan. Echter, aangezien heel Wikimedia rondom deze standpunten is opgebouwd, waaronder ook alle Wikipedia's, waarvan alleen de Engelstalige al bijna een miljoen artikelen telt, denk ik niet dat je zomaar even de standpunten kan gaan veranderen.
  • Je schrijft: Ik ben zowel auteursrechtelijk als commercieel de eigenaar van het werk. Als je dat zegt zal het wel zo zijn, al zou ik, als je het boek echt op Wikibooks zou willen neerzetten, toch een wat meer zwart op witte verklaring hiervan hebben. Echter, zodra je die tekst op Wikibooks neerzet, betekent dit dat je hier afstand doet van die eigenaarsrechten. Zodra je de tekst neerzet, heeft het boek niet meer één eigenaar, maar meerdere. Een specifieke persoon als auteursrechtelijke of commerciele eigenaar kan je dan niet meer aanwijzen, die zal bestaan uit de hele Wikibooksgemeenschap, waarbij ook geldt dat ieder ander het commercieel kan kopieren en redistribueren, mits zezich maar houden aan de GFDL, maar die staat commerciele redistributie gewoon toe.
Ik wil je niet wegjagen, maar ik wijs je uitsluitend op de gang van zaken hier en de dingen die mogelijk zouden kunnen gebeuren mocht je daadwerkelijk besluiten het hele boek hier neer te zetten. Koos Overleg 14 jan 2006 17:23 (UTC)

Thank you for your welcoming

[bewerken]

Well, that. Thank you for your welcoming.

Chlewey 2 feb 2006 23:26 (UTC)


Transmissielijnen

[bewerken]

Hallo Koos, ik zag je vraag. Zelf heb ik op de hoofdpagina het boek "transmissielijnen" onder Techniek geplaatst. In zekere zin valt Techniek weer onder Natuurkunde. Is er al een categorie Techniek?Nijdam 4 feb 2006 00:48 (UTC)

Jouw plaatsing onder de cat Techniek deed mij de pagina ook opmerken. (Speciaal:Wantedcategories)
Een cat techniek bestaat nog niet, zie Speciaal:Categories. Deze aanmaken is uiteraard altijd mogelijk, maar is dat niet een heel breed onderwerp? Ik studeer Civiele Techniek, dus mijn vakken zou je technisch kunnen noemen en kunnen plaatsen onder Techniek. Ook Categorie:Kooktechniek zou er thuis horen, ofwel, een cat techniek zou niet echt een afgebakende samenhangende groep subcategorieën en/of artikelen krijgen.
Zijn transmissielijnen geen deelgebied van iets afgebakenders, elektronica of zoiets?
Transmissielijnen vallen onder Elektrotechniek. Is dat een optie?Nijdam 4 feb 2006 16:06 (UTC)
Lijkt me een goede, temeer omdat daar waarschijnlijk wel meer zaken onder kunnen vallen. Onder andere de pagina (en in de toekomst waarschijnlijk pagina's) van Fysica/Elektriciteit en ook Elektronica, wat nu nog 'zomaar' ondergeschoven is bij Categorie:Exacte wetenschap, omdat daar ook nog geen oplossing voor bestond. Ga hem gelijk aanmaken. Koos Overleg 4 feb 2006 21:55 (UTC)
Gedaan, zie Categorie:Elektrotechniek. Hoop dat die in de toekomst wel wat aangroeit. Misschien m'n broertje eens aansporen, die leert momenteel in dat vakgebied ;-) Koos Overleg 4 feb 2006 22:00 (UTC)
Prima. Eigenlijk zou het zo moeten zijn dat de hoofdpagina automatisch de categorieen vermeldt. Hoe wordt die aangepast?Nijdam 4 feb 2006 23:18 (UTC)
De hoofdpagina wordt geregeld d.m.v. sjablonen. Door de sjablonen te wijzigen wijzig je ook de hoofdpagina. Zie hier en hier. Echter, er zijn ook boeken die nog slechts een pagina hebben en nog niet echt een categorie hebben. Als je alleen de categorieën zou linken vanaf de hoofdpagina zouden een aantal boeken dus buiten de boot vallen. Voor specifieke boeken kan dat uiteraard wel, als je denkt dat dat handiger is, maar ik denk dat een lezer liever op een tekstachtige pagina met een inhoudsopgave komt, dan op een automatisch aangemaakte categorie. Koos Overleg 6 feb 2006 07:33 (UTC)

nog een vraagje

[bewerken]

Bedankt voor je antwoord. Ik heb nog een vraagje: Hoe kun je een vaste kolombreedte instellen? --JorisvS 16 feb 2006 12:02 (UTC)

Een tabel maakt een kolombreedte waarbinnen de grootste tekst uit die kolom precies past. Om wat witruimte om de tekst te geven, zodat het niet lijkt alsof de tekst aa nde tabelranden zit vastgeplakt kan je in de parameters de code cellpadding="x" opnemen, waarbij voor de x een getal ingevuld wordt. Een getal van 3 of 5 is een redelijke waarde.
Om een kolom handmatig een vaste breedte te geven, geef je in de tabel de cel een breedte mee, door width="npx", waarbij n de breedte is in pixels. Houd er hierbij rekening mee dat een gefixeerde pixelbreedte de tabellen soms erg breed kan maken, waardoor hij er bij een hoge schermresolutie (bijv 1600×1200) nog wel goed uitziet, maar bij een lagere resolutie (bijv 800×600) de tabelbreedte groter is dan de breedte van de pagina zelf. Wat ook kan is de breedte in procenten weer te geven, d.m.v. width="n%", waarbij n een aantal procent is. De breedte van de kolom wordt dan n/100 van de paginabreedte. Koos Overleg 16 feb 2006 12:41 (UTC)

Ik heb de laatste tijd gestoeid met tabellen, maar het wil me maar niet lukken. De helppagina helpt me helaas ook geen klap verder. Is het misschien niet iets om een pagina wiki-editen aan te maken, waarin het editen in wiki's geleidelijk wordt uitgelegd (inclusief voorbeelden) en geoefend? Heb je toevallig nog een voorbeeld van een tabel met vaste kolombreedte voorhanden? --JorisvS 25 feb 2006 23:03 (UTC)

Ja, een pagina wiki-editten is eigenlijk een beetje dubbel, omdat de helppagina's zelf in principe al genoeg informatie verstrekken. Je kan niet voor elk geval apart een pagina hebben. Wel weet ik dat er een algemene wiki-handleiding in de maak is, maar die zal waarschijnlijk nog oppervlakkiger zijn dan de helppagina's zelf. Twee voorbeelden van tabellen met vaste kolombreedte zijn: Het Gebruikersportaal en Wikibooks:Overzicht beheerpagina's. Hierbij is de hele pagina een tabel. Je moet dan even goed kijken waar de breedte precies gedefineerd wordt, omdat de aparte 'cellen' van de tabel nogal groot zijn en je de parameters voor de breedte dus waarschijnlijk lastig kan vinden.
Mocht het hiermee nog steeds niet lukken, zet dan even ergens op een kladpagina (een overlegpagina/de zandbak/mijn kladblok) de tabel neer voor zover je hem krijgt en beschrijf je probleem. Misschien kan ik dan uitvogelen waar de fout zit. Want als ik niet weet wat mis gaat kan ik er ook geen oplossing voor vinden ;-). Koos Overleg 25 feb 2006 23:56 (UTC)

Volgens mij lukt het nu wel, bedankt. Ik heb nog wel twee vraagjes:

  1. Ik heb een tabel waarbij ik om de twee kolommen een scheidingslijn wil aanbrengen. Hoe doe ik dit?
  2. Hoe werkt die width=..%?: Als ik het getal (..) vergroot, wordt de ruimte die de kolommen innemen soms kleiner, soms groter. Ik kan er geen patroon in ontdekken.

--JorisvS 26 feb 2006 14:15 (UTC)

Het vermoedelijke probleem

[bewerken]

Vraag 1

Om de twee kolommen een scheidingslijn. Dat is wel mogelijk, maar het vraagt een hoop trucage.

Waar is het precies voor nodig?

Ik heb volgens mij ooit wel eens zelf een dergelijke tabel gemaakt, maar ik weet het niet zeker, omdat ik niet precies weet wat je bedoeld. In ieder geval even kijken of ik hem kan opsnorren. Koos Overleg 27 feb 2006 21:05 (UTC)

test test test test
test 2 test 2 test 2 test 2

Nja, bovenstaande tabel is niet helemaal wat ik zocht, maar is ook een manier om om de twee kolommen een 'scheidingswand' aan te brengen. Let wel dat hier css gebruikt wordt. Het is volgens mij ook mogelijk met gewone tabelcode, maar ik zou niet oz gauw meer weten hoe. Koos Overleg 27 feb 2006 21:22 (UTC)

Ik wil dit eigenlijk gebruiken in situaties als de volgende:
Op de pagina Spaans/Les02#Woordenschat (74) heb ik een tabel neergezet met 6 kolommen: 3 keer het Nederlands met de Spaanse vertaling. Nou lijkt het mij prettig een schijding tussen de drie kolommen met woordjes met hun vertaling aan te brengen.
De eigenlijk opmaak moet eigenlijk zoiets als "een tabel met drie kolommen die weer in twee kolommen zijn ingedeeld" zijn.
Ik zie dat het nog wel wat geknutsel (heel andere type tabel gebruiken) oplevert.--JorisvS 6 mrt 2006 16:52 (UTC)
Nja, dat is even lastig. Het is wel mogelijk, maar wel veel werk. Een mogelijkheid is om elke rand in je tabel te definieren. Een andere mogelijkheid is om een tabel in een tabel te maken. Een derde mogelijkheid is om met css bezig te gaan. Echter, alle drie deze manieren zullen vrij tijdrovend zijn. Ik zal eens kijken wat ik kan doen als ik tijd heb, maar verwacht dat vervelende klusje ;-) zoizo niet voor de zomervakantie. Ik heb het vrij druk en deze klus is niet echt urgent, a.h.w. een kwestie van opmaak. Koos Overleg 6 mrt 2006 18:58 (UTC)

Vraag 2

Ik denk dat je tegen hetvolgende probleem aanloopt:

Als je een tabel bouwt, waarbij alle cellen links even breed zijn als rechts, dan zullen ze de gedefineerde grootte aannemen (tabel 1)

Tabel 1
30% 70%
en weer 30% en opnieuw 70%

Als je echter een tabel bouwt waarbij twee cellen onder elkaar niet even groot zijn, dan worden de cellen links niet volgens de door jouw gedefineerde waarde geschaald. (tabel 2)

Tabel 2
zou 30% moeten zijn en dit zou 70% moeten zijn
hier staat 60% gedefineerd, wat ook de uiteindelijke waarde wordt. en hier 40%

Ik weet niet hoe dit met tabellen op te lossen. Volgens mij moet je dan bij een andere breedte gewoon telkens een nieuwe tabel beginnen. Een andere manier om dit op te lossen is om css te gebruiken. Dit is eigenlijk veel schonere code dan tabellen. (laad sneller, neemt minder ruimte ins en is veel gedetailleerder te definieren)

Het gebruik van div'jes (de tekstboxen waarin de tekst geplaatst wordt bij css) is echter veel minder op het gevoel dan een tabel. Je moet er toch een aantal keer mee geoefend hebben voordat je er lekker mee overweg kan. En daarnaast mag je code dan echt geen fouten bevatten.

Een voorbeeld van paginaindeling met css (met div-tags en span-tags dus) staat op Overleg:Frans: Leçon 1. Schrik niet van de code. De meeste tekst wordt gebruikt om de tekst een kleurtje te geven. In deze opmaak is er onder meer ook voor gezorgd dat bepaalde tekstdelen hoger uitlijnden dan ze standaard zouden doen, door te werken met negatieve waarden voor de margin-top (de ruimte die aan de top van het tekstvak tussen de tekst en het tekstvak moet zitten).

Als je er niet uitkomt, kan je voor mij je gewenste tekst neerzetten, met even opgeschreven hoe je de opmaak zou willen, dan kan ik er donderdag of vrijdag misschien even aan rommelen. (di en wo heb ik het te druk om er echt lang naar te kijken). Koos Overleg 27 feb 2006 20:58 (UTC)

Nou, ik was eigenlijk helemaal niets met verschillende kolombreedtes aan het doen. :P (De informatie stel ik wel op prijs, om te gebruiken voor een volgende keer.) Ik was met een simpele tabel bezig die zich niet aan de aangewezen kolombreedte hield (óók als ik slechts één kolombreedte instelde).--JorisvS 6 mrt 2006 16:52 (UTC)

Linkfix

[bewerken]

Hoi Koos,

Kan jij een linkfix maken in de tekst onder het bewerkingsscherm:

  • Gebruik nooit materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht!
  • Let op: Uw wijzigingen zijn direct zichtbaar en worden bij opslaan vrijgegeven onder de GFDL.

In GFDL staat een link naar de nl:wikipedia terwijl we hier ook het artikel hebben: Wikibooks:GNU Vrije Documentatie Licentie. Groeten Londenp 9 mrt 2006 19:57 (UTC)

Done, was net online. ;-) Stom dat ik dat nog niet had gedaan. in MediaWiki:Edittools stond al wel de goede link, dus ik wist er wel van, sterker nog, die twee systeemteksten heb ik een aantal maanden geleden nog tegelijk aangepakt. Koos Overleg 9 mrt 2006 20:01 (UTC)

150 miljoen downloads van Firefox.

[bewerken]

Op 3 maart 2006 overschreed Spread Firefox de 150 miljoen downloads van Firefox.

Dit is wel degelijk juist. Je vindt de teller terug op https://www.spreadfirefox.com/ (onderaan het rechtse groene blok). 213.49.176.150 13 mrt 2006 17:17 (UTC)

Ik heb het inderdaad gezien. Inmiddels is het ook weer hersteld, zie deze wijziging. Ik heb voordat ik mijn wijziging deed, uitgebreid gezocht, onder meer op de perspagina van Firefox en op zoeknieuws.nl (met als zoekterm, hoe kan het anders, Firefox ;-)). Daar kon ik niets vinden. Helaas is het vaak zo dat anoniemen moedwillig foutieve informatie of onzin neerzetten, vandaar dat ik hem/haar het nadeel van de twijfel gaf. Ik heb nu echter gezien dat deze ter goeder trouw was en ik ernaast zat. Koos Overleg 13 mrt 2006 20:00 (UTC)

Hoi Koos,

bedankt voor de tip, ik ben pas net begonnen met wikipedia ontdekken. Ik ga binnenkort alle uitleg over berichten plaatsen doornemen. Als ik verder nog vragen heb, waar moet ik die dan stellen? Net zoals dit bericht, moet ik die bij mijn eigen overleg-pagina neerzetten, of op de jouwe?

Groet Joost

Recente wijzigingen

[bewerken]

Hallo Koos, als je op de pagina recente wijzigingen kijkt, dan zie je dit staan:

verberg minor edits | toon bots | verberg anonymous users | verberg logged-in users | verberg my edits

Ik heb gekeken bij mediawiki naamruimte, maar ik kon het niet vinden, waar dat vertaald kan worden, weet jij het? Groeten Londenp 5 apr 2006 19:16 (UTC)

Hoi, waarschijnlijk vanwege een nieuwe feature in Wikibooks. Het heeft in ieder geval niets te maken met de adminrechten, want ook oningelogd kreeg ik de boel in het Engels. Ook de Wikipedia heeft er 'last' van. Er zijn 6 nieuwe MediaWiki teksten bijgekomen die beginnen met rcshowhide en dan een ahctervoegsel. Inmiddels zijn ze vertaald en wordt de RC weer goed weergegeven. Koos Overleg 5 apr 2006 20:00 (UTC)
Bedankt :-), overigens zijn de meeste mediawiki dingen al vertaald denk ik, of is daar nog veel werk te doen? Londenp 5 apr 2006 20:05 (UTC)
Ik heb destijds alle MediaWiki teksten vertaald met behulp van de systeemteksten van de Nederlandstalige Wikipedia. Met name in januari 2005 (235 MediaWiki-wijzigingen). Sindsdien kijk ik ongeveer een keer in de twee weken naar de MediaWiki-wijzigingen binnen Wikipedia, zodat ik een idee heb van welke teksten gewijzigd moeten worden. Dus de actualiteit van MediaWikiberichten op WikibooksNL zal wel het hoogst liggen van een niet Wikipedia-project, afgezien van Commons of Meta natuurlijk. Het is uiteraard mogelijk dat er wel eens een wijziging doorheenschiet, maar over het algemeen is alles vrij up to date. Koos Overleg 5 apr 2006 20:14 (UTC)
Ik weet niet of het kan, maar die V in verberg minor edits zou eigenlijk met een hoofletter moeten (tja, zo is er altijd wel wat....) Groet, GeeKaa 6 apr 2006 12:26 (UTC)
Is het een volledige zin dan? Er staat ook geen punt achter. En zouden dan ook de andere verberg- stukken met een grote letter moeten? Op het eerste gezicht kan ik er overigens niet bij om het te wijzigen, want de verberg is een variabele, zie MediaWiki:Rcshowhideminor. Maar ik heb het vermoeden dat deze variabele vanuit MediaWiki:Hide wordt ingelezen, dus die is wel wijzigbaar. Daarmee vervang je wel al die variabelen naar een hoofdletter. Ben je er zeker van dat het een hoofdletter moet zijn? Op Wikipedia houden ze ook (vooralsnog) een kleine letter aan. Koos Overleg 6 apr 2006 14:10 (UTC)
Tja, ik zie het als vijf korte zinnetjes. Maar goed, ik ben niet de neerlandicus hier, dus als je moeite met mijn voorstel hebt, heb ik daar geen moeite mee. Ik dacht alleen dat het een typefoutje was... Groet, 195.109.75.253 7 apr 2006 05:55 (UTC)
Ik zit te worstelen met de vraag of je over een zin kunt praten. verberg mijn wijzigingen verberg = persoonsvorm; mijn wijzigingen = lijdend voorwerp. Er is echter geen onderwerp te zien.
Oke, nix meer aan doen... groet, GeeKaa 8 apr 2006 10:10 (UTC)

Gefeliciteerd

[bewerken]

Gefeliciteerd met je verjaardag... ;-)

Hartelijk dank. Koos Overleg 6 apr 2006 14:11 (UTC)

Koos kan je me even een robotbitje geven? Groet RobotLondenp 18 apr 2006 20:07 (UTC)

Kan ik dat? Volgens mij moet je daarvoor bij de dev's zijn. Ik zal Walter of Oscar even contacteren. Koos Overleg 18 apr 2006 20:09 (UTC)
Ik heb Oscar net op IRC getroffen en hem gevraagd RobotLondenp 18 apr 2006 20:16 (UTC)
[bewerken]

Hallo Koos, ik vind dat je nauwelijks onderscheid kan maken tussen wikibooks links en externe links naar wikipeda. Is het ergens mogelijk in de commons.css of zo dat de externe link naar een zusterproject bijvoorbeeld donker groen wordt gemaakt? Hier bijvoorbeeld, druk je (tenminste ik wel) makkelijk op de verkeerde link. Groeten Londenp 25 apr 2006 20:47 (UTC)

Hoi, dat is wel zeker mogelijk. In de algemene stylesheet staat deze kleur gedefineerd (class="extiw"). Die stylesheet kunnen de dev's volgens mij wel wijzigen, maar daar zijn ze niet echt snel mee en willen ze ook liever niet. Wel kunnen wij volgens mij in de Common.css deze kleur anders definieren, maar hoe dat precies gaat, zou ik even moeten uitzoeken.
Ga nu verder aan een ontwerpproject. Misschien kijk ik vanavond nog even en anders morgen. Wat denk je, zou de kleur uit het hover-sjabloon een handige kleur zijn? Koos Overleg 25 apr 2006 21:01 (UTC)
Ach wat mij betreft moet het duidelijker afwijken van de interne wikibooks-link, de kleur maakt me niet zo uit. succes Londenp 26 apr 2006 21:12 (UTC)
Gewijzigd. Als je de Common.ss voor jezelf even purged en vervolgens de pagina Magische wetenschap, dan zullen de links naar Wikipedia een andere kleur hebben. Eventueel zou de kleur nog kunnen worden aangepast. Koos Overleg 26 apr 2006 21:22 (UTC)
Ik heb de groene kleur genomen, mij bevalt het goed, maar ik zou het niet algemeen invoeren (voor mij heeft het een bijzondere functie Londenp 4 mei 2006 20:04 (UTC)

Hallo Koos, ik heb op verzoek en abstract gemaakt voor de WCN, zie hier. Zou je er nog aan willen schaven? Groeten Londenp 4 mei 2006 20:04 (UTC)

'k Ben er even heel vlug langs gegaan. Heb nu niet echt veel tijd om er langer naar te kijken, maar dat komt nog wel. Koos Overleg 6 mei 2006 21:51 (UTC)

Probleempje

[bewerken]

Hoi Koos, kijk hier eens: Gebruiker:Londenp/klad, de tekst die ik onder het uitklapsjabloon heb staan, komt binnen in de door het sjabloon gegenereerde tabel. Ik weet niet waarom dat niet lukt dat dat erbuiten is, weet jij wat ik fout heb gedaan? Groet Londenp zeg't maar 29 mei 2006 12:29 (CEST)Reageren

Ik weet niet precies wat je bedoeld, maar gaat het om het feit dat de tabel met antwoorden ongeveer een halve centimeter onder de kop begint? Als het je daarom gaat, heb ik momenteel op je kladblok een workaround staan. (met hele slordige code). Probleem daarbij was dat je class="wikitable" gebruikte en daarin staat onder meer een margin-top van 0.5em gedefineerd. Dat is voor die tabel de reden om een stuk onder de kop te beginnen.
Als dit inderdaad het probleem is kan de code ook gewoon een stuk gemakkelijker hoor, gewoon door een aparte class aan te maken in de common.css die hetzelfde is als de class wikitable, alleen dan zonder die margin-top.
Als het probleem iets anders was, dan graag iets duidelijker omschrijven. Koos Overleg 29 mei 2006 22:43 (CEST)Reageren
Zie deze afbeelding, zo ziet het eruit bij mij: Afbeelding:Screenshot.JPG De tekst zou onder het sjabloon moeten staan, maar staat dus helaas binnen het kader. Ziet het erbij jou ook zo uit, of ligt het aan mijn instellingen? Londenp zeg't maar 29 mei 2006 23:31 (CEST)Reageren
Aha. Vreemd dat ik dat niet heb. Gebruik ook gewon Firefox. Als het goed is moet het probleem nu opgelost zijn. JE had in totaal 4 div's geopend en er slechts 3 gesloten, vandaar dat hij alle tekst die nog volgde dezelfde opmaak gaf als die gedefinieerd in de eerste div, het UitklapFrame. Vandaar dat alles dus binnen het kader stond. Koos Overleg 29 mei 2006 23:43 (CEST)Reageren
Ik wist wel dat het zoiets was, stom stom stom. Heb medelijden met mij ik ben maar een domme naïeven onnuttige beta. Serieus: bedankt Londenp zeg't maar 29 mei 2006 23:55 (CEST)Reageren

Frans

[bewerken]

Ik vind het niet echt acceptabel dat je me niet hebt bericht nadat je deze pagina's voor verwijdering nomineerde. Dat is dacht ik wel de gewoonte; geregistreerde gebruikers even inlichten als hun pagina's voor verwijdering worden genomineerd. C&T 1 jul 2006 18:57 (CEST)Reageren

Hoi, dat dat de gewoonte is weet ik niets vanaf. Maar als je dat op prijs stelt wil ik dat voortaan bij jouw wel doen hoor. Koos Overleg 6 jul 2006 19:53 (CEST)Reageren
Dank :S C&T 20 jul 2006 22:17 (CEST)Reageren

Fijne vakantie

[bewerken]

Pjetter zeg't maar 28 jul 2006 13:15 (CEST)Reageren

Dank je. De kop van dit bericht is zeker goedgekomen ;-). Koos Overleg 12 aug 2006 23:05 (CEST)Reageren
Mooi dat je weer terugbent :-) Pjetter zeg't maar 12 aug 2006 23:06 (CEST)Reageren
Leuke vakantie gehad? MADe 12 aug 2006 23:10 (CEST)Reageren
Zeker. Op een da na goed weer en met de vrienden waarmee ik wegging wordt het eigenlijk altijd leuk. Koos Overleg 14 aug 2006 11:40 (CEST)Reageren

Wikistats

[bewerken]

Ik zie dat je mogelijk een praatje over wikibooks gaat geven over twee weken. Ik heb de stats per wikibook dit weekend opgepoetst, misschien heb je er wat aan? Vr.gr. Erik Zachte 20 aug 2006 23:52 (CEST)Reageren

Wow, wat een schat aan statistieken staat daar verzameld. Waarschijnlijk ben ik 2 september niet aanwezig, maar deze statistieken zijn prachtig. Koos Overleg 21 aug 2006 15:27 (CEST)Reageren
Dat zou zeer jammer zijn! :( Ik hoop van harte dat je wel kunt komen, Koos. Effeietsanders 21 aug 2006 16:03 (CEST)Reageren
Tsja, ik vind het ook jammer, maar op 2 september geeft mijn nicht een feestje ter gelegenheid van de opening van haar nieuwe huis en aangezien Wikimediaprojecten slechts hobby's zijn en mijn familie wat dat betreft veel hoger in de 'ranglijst' staat, denk ik dat dat feestje daar mijn prioriteit heeft. Koos Overleg 22 aug 2006 06:48 (CEST)Reageren

Sorry

[bewerken]

Koos we hadden op hetzelfde moment hetzelfde idee. Ik blijf er verder vanaf. Hoewel ik eigenlijk nog die pictogrammen per boek wilde weghalen. Ga je gang Pjetter zeg't maar 23 aug 2006 12:32 (CEST)Reageren

Haha en nou zitten we ook nog tegelijk elkaars overleg te bewerken. Die pictogrammen per boek weghalen ben ik ook een groot voorstander van, dus wat mij betreft kan je daarmee doorgaan. Een mogelijk alternatief, met een afbeelding per sjabloon heb ik ook al geopperd in de lerarenkamer, maar persoonlijk vind ik het zonder afbeeldingen overzichtelijker. Koos Overleg 23 aug 2006 12:38 (CEST)Reageren
Maar ik blijf er eerst ook even van af. Vanavond maak ik wel even tijd. Koos Overleg 23 aug 2006 12:40 (CEST)Reageren

RE: Bus en trein

[bewerken]

Bus en trein ben ik aan het ontwerpen om mensen te leren hoe ze met het openbaar vervoer om moeten gaan. Want als je er niks van weet... wat moet je dan doen als je geen vervoersbewijs bij je hebt? Hoe moet je vertellen waar je heen wilt? Wat betekenen al die pictogrammen op het station? Hoe gedraag ik mij in de bus en de trein? Hoe let ik op de veiligheid? Ik moest het zelf ook leren voordat ik ermee kon omgaan, hoor!! Ik ken heel veel mensen die veel moeite hadden met het openbaar vervoer, dus vandaar dit boek. Ischa1 26 aug 2006 18:57 (CEST)Reageren

Putonghua is niet gelijk aan Mandarijn

[bewerken]

De cursus Mandarijn is min of meer een vertaling van de Engelse tekst van Wikipedia met een kleine woordenlijst. Deze cursus volgt de dogma zoals deze is opgelegt door wetenschappers en universiteiten en verspreidt door de media. Mijn cursus Putonghua stelt deze dogma aan de kaak en stelt de mensen die Chinees serieus willen leren in staat feiten van misvattingen te scheiden Lie-Hap-Po 12 sep 2006 20:23 (CEST)Reageren

Hm, ik ben geen kenner. Constateerde alleen iets. Maar op Wikipedia (zowel EN als NL) verwijst Putonghua door naar Mandarijn. Wat is dan precies het verschil tussen deze talen? En zou de pagina Mandarijn dan wel of niet moeten bestaan? Koos Overleg 12 sep 2006 20:28 (CEST)Reageren

Westvlaams

[bewerken]

Hoi Koos, ik zie net dat je gelijktijdig bezig was aan de verwijderlijst en dat je Westvlaams wilde behouden. Het gaat echter om de oude spelling die intussen al enige tijd uit gebruik is genomen. Niemand zal binnen de kortste tijd nog zoeken op de oude spelling. We moeten ergens een lijn trekken en het aanhouden van de nieuwe spelling is één van de richtlijnen van de wiki's. Ik hoop dat je het oké vindt dat deze verwijderd werd. Indien niet, voel je vrij hem weer terug te halen. Groetjes, Inge Habex 28 nov 2006 15:51 (CET)Reageren

Nja, ik ben niet perse een spellinsgfreak. Punt is dat nog steeds veel mensen die naar Westvlaams zoeken het op deze manier intypen en niet op zoek gaan naar West-Vlaams. Dat verklaart ook al waarom het ooit foutief werd aangemaakt. Op zich ben ik liever voor behoud, omdat betreffende pagina bijvoorbeeld ook niet vindbaar is via de zoekfunctie als je gewoon westvlaams in plaats van west-vlaams intypt. Koos Overleg 28 nov 2006 15:57 (CET)Reageren

MediaWiki veranderingen

[bewerken]

Hoi Koos,

Ik heb nog altijd niet door hoe je de laatste veranderingen van MediaWiki systeemteksten bij Wikipedia nakijkt. Ik heb wat geprobeerd met recentchanges, maar dat lukt niet. Hoe krijg je dat toch voor elkaar, dat je ziet wat ze gewijzigd hebbe. Waar ik ook moeite mee heb, is hoe te zien dat er nieuwe teksten zijn bijgekomen. Heb je daar ook een handig linkje voor?

Groeten Pjetter zeg't maar 8 dec 2006 21:02 (CET)Reageren

Hoi, sorry voor de late reactie.
Om de MediaWikiteksten te wijzigen pak ik altijd de RC van Wikipedia. Vervolgens naamruimte = MediaWiki. En dan de tijd instellen op 30 dagen en 100 wijzigingen (is meestal genoeg).
Als er nieuwe teksten bij zijn gekomen ontdek ik dat meeestal bij toeval, of omdat men ze op Wikipedia ook al heeft opgemerkt. JePe vind ze meestal als eerste en ik heb het vermoeden dat hij daarbij deze site gebruikt. Maar als je zo nu en dan de MediaWiki update, dan zie je de nieuwe teksten vanzelf voorbijkomen. Koos Overleg 15 dec 2006 00:18 (CET)Reageren
O ja. Om snel veel wijzigingen te verwerken gebruik ik zo'n link met sleutelwoord, zodat ik snel op de goede pagina terechtkom. De link die ik gebruik is: https://nl.wikibooks.org/w/index.php?title=MediaWiki:%s&action=edit Dan heb ik m als sleutelwoord en hoef je alleen nog maar de titel van de pagina in te voeren (zonder 'MediaWiki:' ervoor). Koos Overleg 15 dec 2006 00:23 (CET)Reageren

Open Office logo is proprietary, so it cannot be under GFDL... See: [2].

See also en:Image:OpenOffice.org_Logo.svg

Dubbel

[bewerken]

Koos, zo jij sjabloon:Dubbel ook op jouw pagina willen vermelden; dit zodat ik het papierboek onder een dubbele licentie kan vrijgeven. Merci Pjetter zeg't maar 16 apr 2007 13:14 (CEST)Reageren

MediaWiki:File-svg

[bewerken]

Waarom schreef je "Dit is een verliesloze, schaalbare vectorafbeelding", klinkt "Dit is een kwaliteitsverlies vrije, schaalbare vectorafbeelding" niet beter? Catienpetji 29 apr 2007 13:04 (CEST)Reageren

Heb je wel gelijk in, ga het gelijk veranderen. Koos Overleg 30 apr 2007 08:59 (CEST)Reageren

Toets_Europese_Unie

[bewerken]

Hoi Ischa,

Even een vraag over de toets Europese Unie. In vraag 5 vraag je om Spanje, Estland en Cyprus groen te kleuren. Echter, in het antwoordkaartje zijn de landen Polen, Estland en Cyprus groen. Dus de vraagstelling in de toets of het antwoordkaartje moet anders. Koos Overleg 11 mei 2007 21:55 (CEST)Reageren

GA IK GELIJK VERANDEREN

Te ingewikkeld voor Fysica

[bewerken]

Ik heb in het boek Fysica een paar bijdragen gepleegd die te ingewikkeld zijn voor de doelgroep van het boek Fysica. Ik ben sinds een paar dagen gestart met een boek "Klassieke Mechanica", waar die items wel op hun plaats zijn. Ik heb die teksten dan ook reeds naar daar gekopiëerd. Je kunt ze verwijderen uit het boek Fysica als je wilt. Ik zal ze daar in elk geval niet meer verder onderhouden. Ik hoop dat dit een oplossing is die iedereen kan bevredigen. Huibc 9 aug 2007 17:08 (CEST)Reageren

Welcome back

[bewerken]

:-) Pjetter zeg't maar 22 sep 2007 22:24 (CEST)Reageren

;-) Koos Overleg 22 sep 2007 23:18 (CEST)Reageren

Wikimedia Conferentie - 27 oktober

[bewerken]

Hoi Koos Jol,

Op 27 oktober vindt de Wikimedia Conferentie Nederland 2007 plaats, met het thema "Wiki's en Educatie". Misschien is het voor je interessant om aanwezig te zijn? Ik denk dat Wikibooks zich hier zeker moet laten zien en horen, omdat er nogal wat raakvlakken zijn. Hopelijk kunnen we op die manier meer mensen enthousiasmeren! Het programma omvat ondermeer lezingen over hoe Wiki's worden toegepast in diverse onderwijsprogramma's (de VU en Radbout universiteit bijvoorbeeld), er is een lezing over Wikiboeken door Inge Habex en een lezing door Florence Devouard, de voorzitter van de Wikimedia Foundation. Het volledige programma kun je terugvinden op onze website, en ik hoop van harte dat je kunt komen! Met vriendelijke groet, Effeietsanders 12 okt 2007 19:04 (CEST)Reageren

Sorry, maar ik heb die dag m'n eerste bekerwedstrijd, dus dat gaat niet lukken (zie hier, Liusna HS1). Veel succes gewenst. Koos Overleg 13 okt 2007 19:31 (CEST)Reageren

Heerhugowaart / alkmaar

[bewerken]

Beste Koos,

Ik zie dat jij zo af en toe opmaak en inconsequenties verbeterd, onder andere op het wikibook geo-visualisatie. Prima! Plus Dank. Echter een kleine opmerking. In dit (leer!) boek staat in een tabel bewust een aantal fouten. (Heerhugowaart / alkmaar). Gaarne deze NIET verbeteren. Als je de tekst en het figuur erbij had bekeken, zie jedat dit expres fout moet zijn. Ik heb inmiddels verborgen commentaar toegevoegd, om dit in het vervolg te voorkomen. Hoe dan ook, dank voor de overige aanpassingen! --T.Nijeholt 20 okt 2007 14:12 (CEST)Reageren

Hallo,

Oke, ik heb er wel bij nagedacht, want het zijn een beetje vreemde fouten. Maar ik dacht, misschien is de afbeelding fout geupload en zijn daaruit de foute plaatsnamen opgeschreven. Had even snel door de tekst heen gelezen, maar net die laatste regel gemist. Nu weet ik het, dus deze zal ik niet meer verbeteren. Koos Overleg 22 okt 2007 10:18 (CEST)Reageren

XHTML/Verschillen met HTML

[bewerken]

Hoi Koos. Jij bent er ooit mee begonnen met deze pagina, met als doel dat er een boek over XHTML komt. Dat is er nooit van gekomen en deze pagina is niet ergens anders in te passen in een boek. Het staat daarom nu op de verwijderlijst, maar ik zal het als het zover is verplaatsen naar de Wachtruimte. Groeten Pjetter zeg't maar 10 jan 2008 13:34 (CET)Reageren

Berichtje van mij (Koos dus)

[bewerken]

Hoihoi, Ik heb me een hele tijd niet vertoond op Wikibooks. Hiervoor is niet echt een reden aan te wijzen. Tja, ik heb mijn prioriteiten wat verschoven. Studie moet ook een keer afkomen en dat soort dingen. Daarnaast is m'n sociale leven de laatste tijd een stuk uitgebreider geworden, wat ten koste is gegaan van Wikibooks.
Ik ben van plan Wikibooks toch weer een beetje op een laag pitje op te pakken en dan zie ik wel hoe het loopt.
Groet, Koos Overleg 17 apr 2008 22:24 (CEST)Reageren

Mediawiki.js

[bewerken]

Hallo Koos,

Ik heb MediaWiki:Monobook.js leeggemaakt en de inhoud in MediaWiki:Common.js gezet. Ik zelf werk op modern, maar daar werkt datgene zoals extraeditbuttons helaas niet. Kan je nog even kijken op tenminste op Monobook alles werkt zoals altijd? merci Pjetter zeg't maar 26 mei 2008 12:46 (CEST)Reageren

Voor zover ik kan zien is de boel nog niet gerefreshd; ik kan bijvoorbeedl de live-search button nog niet zien. Zodra alles gepurged is, zal ik even de boel checken. Koos Overleg 26 mei 2008 13:13 (CEST)Reageren
Ik kom een paar kleine puntjes tegen, maar geen wereldschokkende zaken:
Gaat mis
  • De live-search-button doet het. De talen erbij echter niet, ik weet niet hoe dat zit in modern. Als het daar wel goed gaat, dan moet het in monobook ook kunnen. Als het in modern ook niet werkt, dan zit er een foutje in, of het is gewoon niet mogelijk.
  • De hovertekst onder de volglijstknop (in het rijtje: <gebruiker><overlegpagina><voorkeuren><volglijst><mijn bijdragen><afmelden>) doet het niet. Hij geeft alleen Pagina Alt l weer. Andere hoverteksten die ik gecheckt had deden het wel, dus misschien is het een bug?
Gaat goed
  • De knop bovenaan de hoofdpagina geeft keurig hoofdpagina weer, in plaats van module.
  • Het uitklappen werkt prima.
Al met al lijkt het in de monobookskin goed te werken. Koos Overleg 27 mei 2008 10:17 (CEST)Reageren
Koos, bedankt voor jouw evaluatie. Pjetter zeg't maar 27 mei 2008 11:12 (CEST)Reageren

Tuinieren en kookboek

[bewerken]

Hallo Koos, wat betreft de Leer jezelf ecologisch tuinieren/De tuinkalender heb ik een begin gemaakt met het splitsen door een nieuwe pagina Leer jezelf ecologisch tuinieren/Tomaat te maken. Ik realiseerde me dat het een berg werk is met al die links veranderen, maar beter nu de hoeveelheid gewassen nog niet zo groot is en ik geloof dat ik er sowieso mijn levenswerk van zit te maken. Ook heb ik het Sjabloon:Tuin verandert op je advies en ik geloof dat het gelukt is. Geplaatst in Kookboek/Tomaat lijkt dat er wel op. Wil je even controleren of ik het goed heb gedaan voordat ik alles verander? Alvast dank. John --Vangelis 27 jun 2008 11:17 (CEST)Reageren

Volgens mij is het prima gelukt. Koos Overleg 27 jun 2008 15:40 (CEST)Reageren

Lineaire Algebra

[bewerken]

Hé Koos, ik heb een vraagje. Toen ik door de weespagina's snuffelde kwam ik op deze pagina terecht Lineaire Algebra;Lineaire combinaties. Ik ken vrijwel niks van lineaire algebra, dus ik weet nie echt wat er mee te doen. Want er is al een pagina met dezelfde naam in het boek Lineaire Algebra. En aangezien je bezig bent met nog andere pagina's in het boek te verwerken(dit leidde ik af aan uw To Do pagina), dacht ik dat jij er anders wel raad mee zou weten. -- Sephiroth 17 sep 2008 15:44 (CEST)Reageren

Hoi Sephiroth,
Op mijn to-do lijst staat inderdaad dat ik die verschillende Lineaire Algebra pagina's wil samenvoegen. Dus hierbij zal ik ook proberen Lineaire Algebra;Lineaire combinaties mee te nemen. Ik moet er alleen nog even tijd voor vrijmaken, dus het kan nog wel even duren, maar hij is in ieder geval toegevoegd op de lijst. Koos Overleg 22 sep 2008 21:44 (CEST)Reageren

interface

[bewerken]

Hallo Koos Jol, I have seen that You translate or fix translations of the interface here locally [3], maybe You know already, but in case not, I wanted to let You know that interface translations should be made at betawiki: only, because then the interface will be available in all wmf-projects (also it should be consistent).

If You are interested in helping us translating there, please be kindly invited and register an account there and follow the steps in betawiki:Translating:How to start

Dank je wel, hartlike groete, --vogeltje (:> )=| 13 nov 2008 15:40 (CET)Reageren

Hi Spacebirdy,
Never heard of Betawiki before, but the idea of it looks nice to me. I'll try to understand de meaning of the project and try to make further translations there.
If I translate there, is that for the Dutch languagefiles for all Wikibooks-projects, or for the Dutch sheets of all Wiki-projects? Because sometimes Dutch Wikipedia and Dutch Wikibooks have different translations which both fit best for the local project.
Cool you say hello and goodbye in Dutch :-) Koos Overleg 14 nov 2008 00:59 (CET)Reageren
Thanks a lot for the answer :)
The translations there are made for all Wikiprojects, that means, also Wikipedia, Wiktionary, Wikisource,etc. As You sure have noticed You can choose another language in the special:preferences on every project, these translations come from betawiki. This is why it is so important to translate there. Of course there are some translations that have to be changed locally, but most messages can be globalized due to special magic words, that are automatically adjusted to the project: e.g. {{SITENAME}} would translate here to Wikibooks on Wikipedia to Wikipedia, etc.
Glad to hear You are interested, we can always need help, the project itself is quite old, but translations are done too often locally, because people simply don't know about it.
To being able to edit messages there You would need translatorstatus which is given quite quick as soon as You have created a userpage with the language info (and usually with a link to the homewiki) and leaving a note in betawiki:Betawiki:Translators.
Hartelijke groeten, --vogeltje (:> )=| 14 nov 2008 01:20 (CET)Reageren


Sorry voor de balk in het oranje, ik corrigeerde een link naar de gebruikerspagina. Romaine 22 feb 2009 17:24 (CET)Reageren

Jayvdb rename request

[bewerken]

Hi, could you please rename my account to "John Vandenberg". see meta:User_talk:John_Vandenberg#global_rename_confirmation. Thank you. John Vandenberg 12 sep 2009 08:49 (CEST)Reageren

Uitgevoerd UitgevoerdPjetter zeg't maar 12 sep 2009 09:21 (CEST)Reageren

Verzoek

[bewerken]

Beste Koos Jol, Volgens de geschiedenis ben je een van de gebruikers die begonnen is (of heeft bijgedragen) aan het hieronder vermelde WikiBoek(en). Sommige boeken hebben zulk een summiere inhoud dat ze op de Verwijderlijst zijn of worden geplaatst.

Bij deze het verzoek om eens te overwegen of je het/de boek/en weer een duwtje kan geven in de richting van 'af'. Pas dan wel de voortgangsindicator aan in de infobox (bi) van het boek, ook als je vindt dat het boek 'af' is.

Mocht je geen tijd/zin meer hebben verder te gaan geef dat dan alsjeblieft ook even door. We kijken uit naar je bijdragen of reactie op Overleg_gebruiker:Vangelis/Voortgang_WB.

Samen maken we WikiBooks Groet, --John angelis. overleg 30 nov 2013 17:42 (CET)Reageren

Hello

[bewerken]

Good afternoon, I was temporary administrator of the project wikibooks in Tatar . At the moment our project is not active bureaucrat and I wanted what would you have voted for me. Sincerely,--MalTsilna 18 sep 2010 11:41 (CEST)Reageren

Добрый день, я временный администратор проекта Вики книги на татарском языке. На данный момент у нашего проекта нет активного бюрократа и я хотел что бы вы проголосовали за меня. С уважением,--MalTsilna 18 sep 2010 11:41 (CEST)Reageren

Programmeren in Java

[bewerken]

Beste Koos Jol,
ik zag dat jij op Wikibooks:Wikibookianen naar interesse informatica achter je naam hebt staan. Misschien kan het je daarom interesseren om mee te werken aan Programmeren in Java?
Ik zoek nl. nog gedreven Wikibookianen die zouden kunnen helpen met dat boek.
Meer informatie vind je op de overlegpagina (duurt misschien 5 minuutjes om alles te lezen).
Alvast bedankt! Mvg, Zedutchgandalf 26 dec 2010 19:30 (CET)Reageren

Hoi Zedutchgandalf. Bewdankt voor je bericht. Ik heb inderdaad interesse in diverse zaken uit de informatica, maar heb me momenteel een beetje teruggetrokken van Wikibooks vanwege de tijd die het vergt. Ik wens je succes met het boek over Java. Koos Overleg 1 jan 2011 11:56 (CET)Reageren
Ok, dat begrijp ik :). Moest je weer wat meer tijd krijgen, je weet me te vinden, hé. Bedankt voor je tijd! Zedutchgandalf 4 jan 2011 09:02 (CET)Reageren

Niet meer moderator

[bewerken]

Hallo Koos

Net pas gezien, jammer. Inactiviteit is voor mij geen reden om de knopjes op te geven. maar goed. Zal ik je dan maar uitschrijven op de modlijst? Groeten Aventicum 28 mrt 2011 21:13 (CEST)Reageren

Hallo Aventicum, uitschruiven van de lijst is prima. Wat betreft je standpunt over inactiviteit. Enerzijds ben ik het met je eens, anderzijds is het instand houden van een inactief account een onveiligheid. Als iemand anders per ongeluk de login te pakken zou krijgen kunnen er toch vervelende dingen gebeuren. Hopelijk kan ik ooit nog terugkomen, want het project zelf staat me nog steeds aan. Koos Overleg 16 mei 2011 14:41 (CEST)Reageren

Overleg hier, overleg daar

[bewerken]

Dank je Koos voor je duidelijke en voldoende uitleg over hernoemen van een pagina (Programmeren in REXX). Misschien ware het nuttig in dat help-artikel te vermelden dat beginners dit niet kunnen de eerste 3 dagen (wordt je écht verondersteld geen beginner meer te zijn na 3 dagen???;-).

Maar dit brengt mij tot een andere vraag. Hoe heb je mijn hulpkreet op mijn overlegpagina ontdekt? en waarom verwijs je mij verder naar jouw (of iemand anders') overlegpagina? Ik ben duidelijk nog niet helemaal thuis in dit "medium" hé. --GuyDC 27 okt 2011 16:28 (CEST)Reageren

Hallo GuyDC, ik heb het gewijzigd in het betreffende help-artikel. Het is niet zo dat je na 3 dagen wordt verondersteld dat je geen beginner meer bent. Dit is gedaan om vandalisme te voorkomen. Als een kwaadwillend persoon zich aanmeld en direct pagina's zou kunnen hernoemen, dan kan er aardig wat schade worden aangericht. Dit herstellen kan vrij veel tijd kosten. Men gaat er eigenlijk vanuit dat mensen die een echte vandaal niet de tijd neemt om 3 dagen te wachten voordat hij 'zijn daad' kan uitvoeren. Helaas is vandalisme nooit helemaal te voorkomen.
De hulpkreet op je pagina heb ik ontdekt via de pagina recente wijzigingen.
Echter, het zou kunnen voorkomen dat een dergelijke opmerking over het hooft wordt gezien. Van een opmerking die je plaatst op andermans overlegpagina krijgt diegene een bericht (die oranje balk bovenaan die jij ook hebt gehad). Zodoende is een (hulp)vraag niet te missen. Wat overigens wel gebruikelijk is, is dat wanneer een overleg eenmaal is gestart op iemands overlegpagina dat op diezelfde pagina wordt geantwoord. Dat moet je dan zelf in de gaten houden, want daar krijg je dus geen bericht van. Een manier om dit eenvoudig te doen is om die overlegpagina op je volglijst te zetten. Dat doe je door op het sterretje bovenaan naast het zoekvak te klikken. Naast het feit dat je alle pagina's die je volgt makkelijk in de gaten kan houden via je volglijst verschijnen wijzigingen aan die pagina ook vetgedrukt op de pagina met recente wijzigingen, zodat ze in die lijst goed opvallen. Veel Wikibookianen die hier dagelijks aanwezig zijn checken deze lijst vaak meerdere malen per dag.
De lerarenkamer werkt goed als medium om vragen te stellen omdat veel Wikibookianen deze pagina op hun volglijst hebben staan en wijzigingen aldaar dus goed in de gaten houden. Koos Overleg 27 okt 2011 19:09 (CEST)Reageren
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.