Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Rodekool

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Bij een koud voorjaar kan de plant bij de allervroegste teelt gaan doorschieten en bloeien.


Alle families?
Familie: Kruisbloemen (Brassicaceae)
Geslacht: Kool (geslacht)
Soort: Brassica oleracea convar. capitata var. rubra
Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort:  ? Zon Water
Goede buren: Goede buren voor deze plant: Aardappel, andijvie, boon, citroenkruid, erwt, gemaaid gras, hysop, kamille, munt, rode biet, selderie, wortel. Volgens de biologische zaaitabel gedijt de plant het best tussen Salie en andere kruidige burenhulpplanten.
Slechte buren: Slechte buren voor deze plant: Aardbei, spinazie, sterrekers, tuinboon, tulp, zonnebloem.
Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor Koolvlieg, Koolwitje, knolvoet.
Gebruik: Rodekool is een harde groente. Het kan rauw gegeten worden als het wordt fijngeraspt, maar dan alleen in kleine hoeveelheden. Wordt de kool lang gemarineerd in bijvoorbeeld yoghurt dan wordt het zachter en is het als salade makkelijker te verteren. Gekookt behoort rodekool tot de traditionele wintergroenten. Meestal wordt rodekool fijngesneden of geraspt gegeten. De kooktijd bedraagt dan ten minste 20 minuten in ruim water. Om de kool wat zachter te maken wordt soms een kleine hoeveelheid azijn toegevoegd. De smaak kan aangepast worden door de toevoeging van kruidnagel, laurier, kaneel en/of suiker, rode wijn maar vooral ook in blokjes gesneden appel. Ook rozijnen kunnen een aanvulling vormen. Soms wordt de kool gebonden met maïzena of bloem. Om te voorkomen dat de kool blauw wordt kan citroensap toegevoegd worden.
Recepten: Recepten vind je in het Kookboek.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij bescherming tegen kanker, is dus mogelijk anti-carcinogeen. Dit komt waarschijnlijk doordat kool veel glucosinolaten bevatten. Bij de afbraak (hydrolyse) door het enzym myrosinase worden onder andere indolinen en isothiocyanaten gevormd, die kankervorming tegengaan.
Vitamine(s) en mineralen: Rodekool heeft een hoog vitamine C-gehalte en thiocyanaat dat een antibiotische werking heeft.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Rodekool?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
9 + 3-4 WM Zie zaaitijd.
September- en februarizaai in de koude bak/kas, maartzaai direct in de volle grond.
5 7 2 1
3-6 WM Zie (uit)planten.
De septemberzaai uit de bak/kas in maart uitplanten. De februarizaai in april verplanten en de maartzaai in juni. Verplanten mag over 1-2 maanden gespreid worden om diverse oogsten te krijgen. Maak ruime plantgaatjes met organische mest die je een beetje wegduwt. Laat de worteltjes niet in aanraking komen met de mest.
40 40
5-7 Verzorgen:
Als de kool rijp is alvast wat los trekken om barsten tegen te gaan.
5-11 Zie oogsten en bewaren.
In mei kan je met de oogst van de eerste kolen (die je in de herfst hebt gezaaid) beginnen zodra de omvang naar wens is. Trek hem in zijn geheel uit de grond en bewaar door ondersteboven op te hangen (van de laatste oogst vorstvrij).
10-11 Zie vermeerderwijze.
Van de laatste oogsten selecteer je op snelle groei en niet gevoelig voor doorschieten of barsten bij het afrijpen. Let ook op een fijne structuur, een smalle korte krop en goed bewaarvermogen.
Overwinter de kolen op een vorstvrije plek en herplant ze in maart. Neem het losse blad weg. Als de bloemstengel is ontwikkeld, neem je de hoofdschermen weg en laat alleen de zijschermen zitten.
Een andere methode is de kop van de plant schuin af te snijden en het snijvlak in te smeren met basaltpoeder. Herplant ze op 50 cm afstand en behoud de drie krachtigste scheuten die je steunt. Ook hier neem je de hoofdschermen weg.
Ook hier scherm je de bloemzaden af met fijn gaas tegen vogels en verlies. Als de zaden en stengels bruin kleuren, afsnijden en drogen. In januari wrijf je het zaad eruit in een emmer water, het kiemkrachtige zaad zakt dan naar beneden. Snel drogen op absorberend papier.
Z
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Brassica oleracea convar. capitata var. rubra op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Rodekool


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.