Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Nachtschadefamilie

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin

De Nachtschadefamilie (Solanaceae) is een familie van bedektzadige planten. De familie bevat veel giftige planten, bijvoorbeeld de zwarte nachtschade, die deels als medicijn gebruikt worden, maar ook bekende nutsgewassen als de aardappel, de aubergine, de paprika en de tomaat.

De zwarte nachtschade (Solanum nigrum) is de plant waaraan het geslacht solanum (nachtschade) zijn naam te danken heeft. De naam solanum is waarschijnlijk afkomstig van het Latijnse solari, wat met verzachtend of verdovend kan worden vertaald. De naam schade (Engels: shade) verwijst mogelijk naar de vergiftige eigenschappen van een aantal solanum-soorten, die iemand schade kunnen toebrengen. Het woord nacht kan op de avond wijzen, verschillende bloemen uit deze familie geven pas tegen de nacht een sterke geur af.

De familie bevat ruim 95 geslachten en meer dan 2300 soorten - volgens sommige indelingen zelfs meer dan 3000 soorten. In het bijzonder in Zuid- en Midden-Amerika is het geslacht wijd verspreid.

De planten zijn kruidachtige planten of kleine struiken. De bladeren om en om tegenoverstaand, de bloemen zijn punt-symmetrisch en hebben een karakteristieke vruchtbeginsel bestaande uit twee hokjes. De vruchten zijn bessen of doosvruchten.

De werkzame stoffen zijn vaak alkaloïden, waaronder vaak tropanalkaloïde, die het zenuwstelsel van mensen en veel dieren kan beïnvloeden.

Geslachten

De soorten staan beschreven in de hoofdstukken over de geslachten.

Interne taxonomie

Wat betreft de interne taxonomie van deze familie is er niet veel overeenstemming. Het is niet ongebruikelijk om onderfamilies te onderscheiden, maar welke dat moeten zijn is dan weer een tweede vraag. In de omschrijving zoals gehanteerd door het APG II systeem (2003) is de familie groter dan elders wordt aangenomen: ze omvat dan namelijk ook de planten die voorheen de families duckeodendraceae, goetzeaceae en nolanaceae vormden.

Externe links
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Solanaceae op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Nachtschadefamilie
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.