Leer jezelf ecologisch tuinieren/Asperge

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Asparagus officinalis bluete.jpeg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
Illustration Asparagus officinalis0 clean.jpg 1Asperges Asparagus officinalis.jpg 2Asparagus fg05.jpg 320150822Asparagus officinalis1.jpg 420170819Asparagus officinalis2.jpg 5

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Asperge (Asparagaceae)
Geslacht: Asparagus
Soort: Asparagus officinalis
Dactylosphaera vitifolii 2 meyers 1888 v13 p621.png Wortel: De plant vormt wortelstokken met vlezige spruiten, de asperges.
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Rechtopstaande stengels die tot 2 m lang kunnen zijn.
Grape leaf 01.jpg Blad: De plant heeft zeer fijne 10 tot 25 mm lange naaldvormige bladeren, die eigenlijk geen bladeren zijn maar vergelijkbaar met takjes. De eigenlijke blaadjes zijn schubvormig en hebben aan de rugzijde een korte stevige stekel.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Mei tot juli.

Groenachtig.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De vrucht is een rode bes.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 200 cm.
Under construction icon-blue.svg Bodem:
Meer onder dezelfde omstandigheden?
Verklaring van gebruikte afkortingen/symbolen bij zon/water.
Grondsoort: Zand. Zon
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: andijvie, komkommer, oostindische kers, peterselie, sla, tomaat, ui. De asperge is een kensoort voor het ligusterverbond (Berberidion vulgaris).
Crystal Clear action edit remove.png Slechte buren: Slechte buren voor deze plant: knoflook.
Start hand.svg Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor aspergevlieg (Platyparea poeciloptera). De stengel van de asperge kan aangetast worden door deze vlieg, waardoor de stengels wat vergroeiïngen vertonen, geel kunnen verkleuren en zelfs af kunnen sterven. De aspergevlieg legt in het voorjaar eitjes op de jonge net zichtbare kopjes van de asperge. De larven die uit de eitjes tevoorschijn komen, eten verticale gangen en verpoppen in het stengeldeel onder de grond. Er kunnen bij een zware aantasting wel 3 à 4 larven in een aspergestengel actief zijn. Karakteristiek voor de aspergevlieg zijn de zigzag gestreepte vleugels, de vlieg is ongeveer 6 mm groot en is vooral waarneembaar op windstille avonden. Van deze vlieg komt maar een generatie per jaar voor, na eind juli is de aspergevlieg nauwelijks nog actief. Controle of aspergevlieg de boosdoener is, kan eenvoudig door afstervende stengels op verschillende plaatsen dwars door te snijden en te kijken of de typische vreetgangetjes van de larven te vinden zijn.
Smultron2.png Gebruik: Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groente. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig. Ook is het belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Bij aanschaf moet hierop gelet worden; thuis kan de asperge enkele dagen bewaard worden door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. Wil men asperges langer bewaren, dan kunnen ze geschild en ongekookt ingevroren worden. Als ze uit de vriezer worden gehaald, dienen ze niet ontdooid te worden, maar ingevroren aan de kook te worden gebracht. Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Het beste gaat dit in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen, maar een gewone kookpan (met voldoende water zodat de asperges net onder water liggen) werkt ook goed. Men gebruikt een aspergeschep om deze te laten uitlekken.
Foodlogo3.svg Recepten: Recepten vind je in het Kookboek.
Esculaap4.svg Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij bijensteken, hartproblemen, duizeligheid en tandpijn. Ook werd het toegepast als urineafdrijvend middel of laxeermiddel, en het is nu bekend dat het in asperges voorkomende aminozuur asparagine inderdaad de nierfunctie stimuleert. Ten slotte worden asperges (vanwege het fallische uiterlijk) ook aangeprezen als afrodisiacum. Tegenwoordig worden asperges vaak gewaardeerd door patiënten met een zoutarm dieet, daar de asperge zonder verdere toevoegingen een duidelijke eigen smaak heeft.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Asperge?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
4 WM 3 O
4 WM Zie (uit)planten.
Planten op zandgrond. Zaaien kan ook, maar dat kost wel een jaartje extra. Het eenvoudigst is één of twee jaar oude plantjes te kopen die dan het jaar erop oogst geven. De planten geven dan tot 25 jaar toe oogst, meestal vanaf deze maand. Steeds wat aanaarden zodat er tegen oogsttijd een berg op de wortelstok ligt.
50 40
5-6 Verzorgen:
Wortelstokken aanaarden.
5-6 Zie oogsten en bewaren.
Oogsten.
7 Zie vermeerderwijze.
Aanaarden en ter plaatse laten overwinteren.
ZS
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Asparagus officinalis op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Asperge


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.