Gebruiker:Dmfcasimiri/Kladblok 5

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendrik ter Brugghen - Heraclitus.jpg
Heraclitus over de natuur

Aantekeningen Heraclitus over de natuur[bewerken]

Biografisch uit Diogenes Laërtius[bewerken]

Diogenes Laërtius heeft in zijn Levens en meningen der beroemde filosofen een volledig hoofdstuk aan de Efezische filosoof Heraclitus gewijd. Heraclitus was volgens Diogenes de zoon van Bloson of Heracon en stamde uit een adellijk geslacht van regerende koningen over de stad Efeze. Hij zou zijn “bloeiperiode” (akmazón) hebben bereikt in het jaar van de 60e Olympiade (500 v. Chr.). Zijn geboortjaar moet bijgevolg rond 535 v. Chr. of 540 v. Chr. liggen. Immers, iemand leefde volgens de Grieken in de bloei van zijn leven rond het 40e levensjaar. Heraclitus zou zijn gestorven in de leeftijd van 60 jaren (rond 480 v. Chr. dus).

Het probleem is echter dat Diogenes Laërtius vele bronnen heeft gebruikt die niet altijd even betrouwbaar zijn. Veel van wat hij naar voren brengt is doorspekt met anekdotes, dubieuze Heraclitus—interpretaties en denkbeelden uit de Cynische school [noot plaatsen uit Herman de Ley].

Het lijkt wel duidelijk dat Heraclitus in onmin leefde met zijn medeburgers. Niet alleen Diogenes geeft dit aan, maar ook Heraclitus zelf. Dit blijkt uit een van zijn overgebleven fragmenten:

Zijn werk[bewerken]

Zijn achterliggende theorie[bewerken]

{{sub}

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.