Naar inhoud springen

Second Life/Viewers

Uit Wikibooks
Inhoudsopgave onderwijstechnologie
Hoofdstukken
  1. ICT in het verleden
  2. Waarom onderwijstechnologie gebruiken?
  3. Doelgroepen in het gebruik van ICT
    1. ICT en jongeren
      1. ICT en sekse
    2. ICT en kansengroepen
    3. ICT in ontwikkelingslanden
    4. ICT en ouderen
      1. ICT en ouderen| De Verhalentafel
    5. ICT en kleuters
  4. Juridische basis en kwesties
  5. Inbedding van ICT in het onderwijs
    1. ICT-eindtermen
    2. Vakgerichte ICT
    3. Digitale leermaterialen
    4. Educatieve software, games, hardware en websites
    5. Elektronische leeromgevingen
    6. Actieve games
    7. Second Life
  6. Klastechnologie
    1. Presentatietips
    2. Videoprojectoren
    3. Digitale schoolborden
    4. Digitale schooltafels
    5. Digitaal toetsen
  7. ICT en afstandsonderwijs in het Vlaamse onderwijs
  8. ICT en beperkingen
    1. ICT en leerstoornissen
    2. ICT en 'doven en slechthorenden'
    3. ICT en mindervalide leerlingen
    4. ICT en laaggeletterden
  9. ICT aspecten
    1. Veiligheid online
    2. Computer onderhouden
    3. Ergonomie
  10. Voorbeelden onderwijstechnologische realisaties
    1. Bewegings-, energie- en lifestyle monitoring systeem
    2. Webhosting
    3. Computer anxiety
    4. Lexicon
Second Life

Viewers zijn de programma's die op je computer draaien en waarmee je interageert met een virtuele wereld. Die interacties zijn in de eerste plaats bewegingen van je avatar (inclusief vliegen), maar je kan via je avatar ook objecten aanraken, wat meestal de manier is om aan te duiden dat je interesse hebt in dat object. Bijvoorbeeld een paneel waar informatie te lezen is.

Via de viewer kan je ook objecten aanmaken in een deel van een virtuele wereld waar je gebruikersrechten hebt. En het is ook via de viewer dat je objecten dat je op je computer aangemaakt hebt kunt uploaden naar die virtuele wereld waar je avatar op dat moment actief is.

Viewers kan je een beetje vergelijken met browsers. Als je een browser opent dan moet je nog de URL invoeren van de webpagina die je wilt openen. Zo ook moet je, als je jouw viewer opstart, die viewer duidelijk maken naar welke virtuele wereld je wilt gaan.

In de meeste gevallen zal je viewer je vragen je te authenticeren vooraleer je contact kan maken met de virtuele wereld waar je naar toe wilt. Dat kan door onderaan het venster (in de meeste viewers) een paar velden in te vullen, zoals: de voornaam en familienaam van je avatar en je gebruikerspaswoord.

De gebruikersnaam en paswoord kan je vaak zelf kiezen als je een 'account' aanmaakt voor die virtuele wereld. Dit doe je dus eerst, nog voor je met een viewer naar die wereld gaat. Om dat te bekomen surf je naar de webpagina van de virtuele wereld en daar kan je je aanvraag indienen. Via mail krijg je dan bevestiging van inschrijven.


Er zijn meerdere viewers die je kan downloaden van het internet. Ze zijn over het algemeen allemaal gratis. Vooreerst is er die van Linden Lab® : Second Life Viewer 2. Met de Second Life Viewer 2 kan je wel alleen maar naar de virtuele wereld van Second Life. Met andere viewers kan je naar andere virtuele werelden. Op de wiki van Second Life vind je trouwens een lijst van alternatieve viewers. Linden Lab® heeft de code van Second Life viewer 2 open gesteld. Van daar uit zijn er een aantal projecten gestart om alternatieve viewers te maken:


De viewer is een interface naar de virtuele wereld. Via die interface kan je ook je avatar aanpassen. Je kan diens kleren wisselen, je kan beperkt je voorkomen veranderen, bijvoorbeeld je haar langer of korter maken, kleur van haar veranderen etc. Alle kleren die je hebt komen in een inventaris van jouw objecten. Daarin komen ook verwijzingen naar objecten dat je van je computer naar die virtuele wereld hebt gestuurd.

Per virtuele wereld heb je dus een andere avatar met een ander voorkomen en andere eigendommen. Via de viewer kan je dan jouw stukje van die virtuele wereld aanpassen, met jezelf incluis.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.