Naar inhoud springen

Onderwijstechnologie/Klastechnologie/Digitale schooltafels

Uit Wikibooks
Inhoudsopgave onderwijstechnologie
Hoofdstukken
 1. ICT in het verleden
 2. Waarom onderwijstechnologie gebruiken?
 3. Doelgroepen in het gebruik van ICT
  1. ICT en jongeren
   1. ICT en sekse
  2. ICT en kansengroepen
  3. ICT in ontwikkelingslanden
  4. ICT en ouderen
   1. ICT en ouderen| De Verhalentafel
  5. ICT en kleuters
 4. Juridische basis en kwesties
 5. Inbedding van ICT in het onderwijs
  1. ICT-eindtermen
  2. Vakgerichte ICT
  3. Digitale leermaterialen
  4. Educatieve software, games, hardware en websites
  5. Elektronische leeromgevingen
  6. Actieve games
  7. Second Life
 6. Klastechnologie
  1. Presentatietips
  2. Videoprojectoren
  3. Digitale schoolborden
  4. Digitale schooltafels
  5. Digitaal toetsen
 7. ICT en afstandsonderwijs in het Vlaamse onderwijs
 8. ICT en beperkingen
  1. ICT en leerstoornissen
  2. ICT en 'doven en slechthorenden'
  3. ICT en mindervalide leerlingen
  4. ICT en laaggeletterden
 9. ICT aspecten
  1. Veiligheid online
  2. Computer onderhouden
  3. Ergonomie
 10. Voorbeelden onderwijstechnologische realisaties
  1. Bewegings-, energie- en lifestyle monitoring systeem
  2. Webhosting
  3. Computer anxiety
  4. Lexicon

Inleiding[bewerken]

Het digitaal lesgeven wordt steeds populairder. Dit gaat gepaard met continu nieuwe ontwikkelingen. Naast de digitale schoolborden, volgen nu ook de digitale schooltafels. Het klaslokaal wordt omgevormd tot een digitaal klaslokaal. Weldra zullen deze interactieve schooltafels ook hun intrede maken in de klaslokalen.

Welke types op de markt[bewerken]

SMART Technologies, producent van onder andere het SMART Board, heeft de eerste interactieve tafel voor het basisonderwijs gelanceerd, de SMART Table. De tafel is uitgerust met het gepatenteerde DViT (Digital Vision Touch)-technologie van SMART dat meerdere gelijktijdige aanrakingen mogelijk maakt. De aanrakingen gebeuren via een vinger, stylus, pen of ander object. Meerdere leerlingen (maximaal 8) kunnen tegelijkertijd op een SMART Table werken. Zo kunnen ze tegelijkertijd objecten op het scherm aanraken, verschuiven en bewerken. De SMART Table is een aanvulling op de andere producten van SMART. Zo kan men een activiteit klassikaal op het SMART Board interactive whiteboard maken en vervolgens de leerlingen een groepsactiviteit laten uitvoeren op de SMART Table. De SMART Table is uitgerust met een SMART Table Toolkit. Hiermee kunt u bestaande toepassingen aanpassen en nieuwe lessen aanmaken. Deze Toolkit is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Bij de SMART Table worden uitgewerkte activiteiten (educatieve spelletjes, interactieve lesactiviteiten en leertoepassingen) geleverd, waarbij kinderen een brede reeks vaardigheden aangeleerd worden. Nieuwe toepassingen kan men downloaden. Verder is de SMART Table makkelijk te verplaatsen door de grote, vergrendelbare wielen.

Een andere vorm van een digitale schooltafel is de Touch 4 Education schooltafel, ontwikkeld door Dytos BV. De touchcomputer van Dytos kan in iedere willekeurige schooltafel ingebouwd worden. Door het touchscreen is een muis en toetsenbord niet nodig. Dit geeft een opgeruimde indruk in de klas, aangezien er geen kabels nodig zijn (behalve voor stroom). De computers van de leerlingen staan in verbinding met de computer van de leerkracht. Zo kan de leerkracht bijvoorbeeld informatie en oefeningen naar een individuele leerling sturen of juist naar alle leerlingen. Verder is de computer van de leerkracht verbonden met het digitale schoolbord. Zeer handig is dat de tafel als gewone tafel kan gebruikt worden, zodra de computer uitgeschakeld is. De tafel is in de hoogte en in hellingshoek makkelijk te verstellen, zodat een ergonomische werkhouding kan worden gegarandeerd.

Bronnen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.