Leer jezelf ecologisch tuinieren/Wortel

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ecologisch tuinieren

Carrots of many colors.jpg
Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
127 Daucus carota L.jpg 1 Wilde wortel bloeiwijze Daucus carota.jpg 2 Wilde wortel plant Daucus carota.jpg 3 Daucus carota flowers cropped.jpg 4 Daucus carota - carotte sauvage - queen Anne's lace (4819982989).jpg 5
Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.

Wilde peen onderscheidt zich van de eetbare wortel doordat de penwortel wit, vertakt en minder vlezig is. Hij heeft kou nodig voordat deze kan gaan bloeien. In het tweede jaar, na de winter, gebruikt de plant de opgeslagen voedingsstoffen uit de wortel voor de verdere groei en bloei. Bij aanraking verspreidt de plant een specifieke geur. Wanneer wilde peen in de buurt groeit van gekweekte wortel zal deze het zaad van de wilde soort produceren. Om die reden wordt hij op sommige plaatsen bestreden.

Plants in heraldry.svg
Alle families?
Familie: Schermbloemen (Apiaceae)
Geslacht: Daucus
Soort: Daucus carota
Urtica urens ies.jpg Stengel/Tak: Stijf behaard.
Grape leaf 01.jpg Blad: Twee- tot drievoudig geveerd.
Nuvola apps biology.png Bloei:

Nuvola apps kuickshow.png Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Juni tot de herfst.

Het scherm bestaat uit vele stralen, waarvan de buitenste bij rijping vogelnestjesachtig naar binnen zijn gebogen. De bloemetjes zijn wit of roze en de middelste van het scherm vaak zwart-purperachtig.
Drupe fruit diagram no text.svg Vrucht: De elliptische vrucht is 2-3 mm lang, die met vier rijen lange aan de top hakige stekels bezet is.
2uparrow.png Hoogte/Lengte:
Meer van dezelfde hoogte?
± 30-90 cm.
Crystal Clear action edit add.png Goede buren: Goede buren voor deze plant: Aardbei, afrikaantje, bieslook, boon, dille, erwt, knoflook, kool, pluksla, prei, raap, radijs, rammenas, rozemarijn, salie, schorseneer, selderie, snijbiet, tomaat, ui en witlof.
Crystal Clear action edit remove.png Slechte buren: Slechte buren voor deze plant: Kruisbes.
Stop hand nuvola alternate.svg Weren: Deze plant weert Uienvlieg.
Start hand.svg Lokken: Deze plant lokt en/of is vatbaar voor Koninginnepage en Wortelvlieg.
Foodlogo3.svg Recepten: Recepten vind je in het Kookboek.
Vitamine A 3D.png Vitamine(s) en mineralen: De plant is rijk aan caroteen en vitamine B.
Crystal Clear action edit.png FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Wortel?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
2-8 AM Zie zaaitijd.
Zomerwortel voorkiemen en zaaien. Het is onzeker of de zomerwortel het haalt als je in februari zaait, maar probeer het gewoon met een deel van je voorraad. Je kan het minuscule zaad beter vermengen met vochtig scherp zand en het zo voorkiemen. Heel goed is het ook te mengen met radijszaad wat snel opkomt en het rijtje aangeeft (wel voorzichtig oogsten anders trek je de wortelplantjes mee) en de wortels krijgen wat meer ruimte. Toch staan ze vaak dicht op elkaar. Kleine zwakke plantjes verwijder je.
In mei winterwortel voorkiemen en zaaien op dezelfde manier. Deze moeten uiteindelijk wat meer ruimte krijgen.
3 18 2 1
4 15
4 Verzorgen:
Vanaf het begin van de diktegroei een paar keer licht aanaarden om de wortelhals bedekt te houden anders gaat die groen verkleuren.
5-11 Zie oogsten en bewaren.
Zomerwortel regelmatig oogsten. De beste laten staan en in de winter afdekken.
Winterwortel in october/november oogsten. Bewaren door het loof er met de hand af te draaien en in te kuilen. Je kan ze dan eten tot april van het jaar erop.
4 Zie vermeerderwijze.
Selecteer op een gelijkmatige overgang van de kleur van de bast. Ze mogen niet gevoelig zijn voor groene kragen en groenverkleuring van binnen. Een glad oppervlak zonder (haar)worteltjes en niet te vlug barsten of in zaad schieten is ook een pre. Let ook op een goed bewaarvermogen.
Kies de exemplaren voor zaadwinning en laat die overwinteren. Vorstvrij, maar koel in vochtig zand. Verwijder het loof zo dat het hart niet wordt beschadigd. Laat de wortel in het voorjaar weer uitlopen door ze op een onderlinge afstand van 60 cm. uit te planten en steun de bloemstengels. Als die zich volledig ontwikkeld hebben haal je de bovenste en kleinste zijschermen weg. De zaden rijpen niet tegelijk. Oogst de schermen naar het rijp worden. Als het loof en de zaden bruin kleuren oogsten en laten drogen. In december de schermen tussen de handen wrijven en het kaf verwijderen. Het zaad droog en donker bewaren.
Z
Wikimedia Commons Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Daucus carota op Wikimedia Commons
Wikipedia Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Wortel
Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.