Amerikaanse literatuur/The Joy Luck Club

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse literatuur
Amy Tan

The Joy Luck Club (1989) is een bestseller geschreven door de Amerikaanse auteur Amy Tan. De roman richt zich op het spelen van het Chinese spel Mahjong voor geld en vier Chinees-Amerikaanse immigranten­families die een club opstarten, bekend als "The Joy Luck Club".

Structuur[bewerken]

Het boek is enigszins gestructureerd als een mahjongspel, met vier delen verdeeld in vier secties, die samen zestien hoofdstukken maken. De drie moeders en vier dochters (een moeder, Suyuan Woo, overlijdt voordat de roman begint) leveren hun het aandeel in de verhalen over hun leven in de vorm van vignetten, zeer korte verhalen van enkele honderden woorden. Elk deel wordt voorafgegaan door een parabel.

Adaptaties[bewerken]

In 1993 werd van de roman een speelfilm gemaakt, geregisseerd door Wayne Wang. De acteurs waren Ming-Na, Lauren Tom, Tamlyn Tomita, France Nuyen, Rosalind Chao, Kieu Chinh, Tsai Chin, Lisa Lu en Vivian Wu. Het filmscript werd geschreven door Amy Tan zelf, samen met Ronald Bass. Van de roman werd door Susan Kim een toneeladaptatie gemaakt, die in première ging bij het Pan Asian Repertory Theatre in New York.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.