Amerikaanse literatuur/Koloniale literatuur

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur
Kolonisatie

Het eerste Engelse contact met de Nieuwe Wereld kwam slechts 5 jaar na Columbus' eerste Amerikareis. In opdracht van Hendrik VIII stak de Genuees John Cabot de Atlantische oceaan over en bereikte de Noordoostelijke kust van Noord-Amerika. De Engelsen die na hem aankwamen claimden wel een stuk grond maar eigenlijk spanden ze zich tientallen jaren lang niet erg in om het land te koloniseren. Dit veranderde nadat de Engelsen de onoverwinnelijk geachte Spaanse Armada in 1588 hadden verslagen. In één 'slag' waren ze nu heer en meester over de Atlantische oceaan, en dat opende voor hen de weg naar kolonisatie van Amerika.

Pocahontas redt kapitein John Smith van onthoofding door haar hoofd op het zijne te leggen
The Generall Historie of Virginia, New England, and the Summer Isles (De Algemene geschiedenis van Virginia en de Somers Isles, door Captain John Smith. Gravure van John Barra, 1624
John Smith, eerste 'Amerikaanse' auteur

Sommige vroege vormen van Amerikaanse literatuur bestonden uit pamfletten en andere teksten, bedoeld om de koloniën op te hemelen bij het Europese en het eigen publiek. Kapitein John Smith kan beschouwd worden als de eerste Amerikaanse auteur met zijn werken: A True Relation of Such Occurrences and Accidents of Note as Happened in Virginia (1608) en The General Historie of Virginia, New England en the Summer Isles (1624). Andere gelijkaardige schrijvers waren Daniel Denton (Brief Description of New York)- 1670, Thomas Ashe (Carolina) - 1682, William Penn (Brief Account of the Province of Pennsylvania) - 1682,George Percy, William Strachey, John Hammond, Daniel Coxe, Gabriel Thomas en John Lawson.

Thema's

Religieuze kwesties en disputen waren vaak onderwerp tijdens de vroege jaren van de kolonisatie. Zo behandelde John Winthrops dagboek de religieuze grondslagen van de Massachusetts Bay Colony. Ook Edward Winslow hield een dagboek bij van de eerste dagen na de aankomst van de Mayflower. Er bestond ook al activiteit op gebied van poëzie: zie bijvoorbeeld Anne Bradstreet en Edward Taylor. Een andere inspiratiebron voor literaire geschriften waren de ontmoetingen met indianen en de conflicten die ermee gepaard gingen: zie Daniel Gookin, Alexander Whitaker, John Mason, Benjamin Church en Mary Rowlandson. Een zekere John Eliot vertaalde de Bijbel voor de indianen zelfs in het Algonquin.

In deze revolutionaire periode bloeide uiteraard ook de productie van politieke geschriften, waaronder die van Samuel Adams, Josiah Quincy, John Dickinson, en de koningsgezinde Joseph Galloway.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.