Naar inhoud springen

Amerikaanse literatuur/Amy Tan

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur
Amy Tan in 2007

Amy Tan is een Amerikaanse schrijfster van romans, essays en memoires. Ze werd geboren op 19 februari 1952 in Oakland in Californië, uit Chinese immigrantenouders. Tans werken draaien vaak rond moeder-dochterrelaties, Chinees-Amerikaanse identiteit en de immigrantenervaring. Tan groeide op in een overwegend blanke gemeenschap en worstelde om haar plaats als Chinese Amerikaan te vinden. Haar opvoeding en ervaringen zouden veel van haar schrijven gaan beïnvloeden. Naast haar werk als schrijver, is Tan ook een uitgesproken pleitbezorger voor verschillende doelen, waaronder alfabetisering en milieubehoud.

Een van haar meest populaire en veelgeprezen romans is haar debuut The Joy Luck Club, een bestseller gepubliceerd in 1989. Het boek vertelt de verhalen van vier Chinese immigrantenvrouwen in San Francisco en hun vier in Amerika geboren dochters. Het verhaal gaat in op de complexiteit van hun relaties en de intergenerationele conflicten waarmee ze worden geconfronteerd.

Andere bekende werken van Amy Tan zijn The Kitchen God's Wife (1991), The Hundred Secret Senses (1995), The Bonesetter's Daughter (2001) en Saving Fish from Drowning (2005). Tan combineert in haar schrijven vaak elementen uit geschiedenis, cultuur en persoonlijke ervaringen om rijke en emotioneel sterke verhalen te creëren.

Naast haar romans heeft Tan ook essays, korte verhalen en een autobiografie geschreven. Haar memoires, The Opposite of Fate: A Book of Musings, gepubliceerd in 2003 (vertaald als De keerzijde van het lot), reflecteert op haar leven, schrijfcarrière en de invloeden die haar als schrijfster hebben gevormd.

De werken van Amy Tan hebben veel bijval gekregen en zijn in meerdere talen vertaald. Ze heeft talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen voor haar schrijven, waaronder de National Book Award en de Commonwealth Gold Award. Haar bijdragen aan de literatuur en haar verkenning van culturele en immigrantenervaringen hebben van haar een invloedrijke stem gemaakt in de hedendaagse Amerikaanse literatuur.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.