Amerikaanse literatuur/20e eeuw Literatuur tijdens de depressie

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur
Black Tuesday

New York City, 29 oktober 1929

De beurs is ineengestort en deze dinsdag is de zwartste uit de geschiedenis van Wall Street. Totaal verlies, totale ommekeer, massale verpaupering van talloze speculanten. Zenuwachtige transacties met aandelen om de markt te stabiliseren leiden tot niets. Er volgt een 'selling storm' (de ergste van de drie sinds de vorige 'Black Thursday) waarop alle beleggers overhaast hun aandelen te koop aanbieden. Een rampscenario. Alleen al op deze dinsdag wordt het verlies op de New York Stock Exchange op 9 miljard dollar geraamd. De volgende dagen en weken rijden ziekenwagens af en aan naar hoge buildings waar radeloze investeerders uit het raam springen om zelfmoord te plegen. De sputterende Amerikaanse economie veroorzaakt massale werkloosheid. De 'Great Depression' die hier begon zou verwoestende effecten hebben in praktisch elk land, zowel voor rijk als arm.

De menigte verzamelt zich aan de Beurs na de crash in Wall Street, 1929

John Steinbeck
De Grote Depressie

Tijdens de Grote Depressie van de jaren 1930 werd de literatuur sociaal geëngageerder en directer. John Steinbeck (1902-1968) werd geboren in Salinas in Californië, waar veel van zijn verhalen zich ook afspelen. Zijn stijl was eenvoudig en suggestief. Hij schreef vaak over armen, arbeiders en hun strijd om een fatsoenlijk en eerlijk leven te leiden. The Grapes of Wrath ('De druiven der gramschap'), over de arme familie Joad die van Oklahoma naar Californië trekt op zoek naar een beter bestaan, wordt beschouwd als zijn meesterwerk. Andere populaire romans waren Tortilla Flat, Of Mice and Men, Cannery Row en East of Eden. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur in 1962. Andere schrijvers van de proletarische school waren Nathanael West, Olive Tilford Dargan, Tom Kromer en Robert Cantwell.

Henry Miller

Henry Miller neemt van een unieke plaats in in de Amerikaanse literatuur van de jaren 1930. Zijn semi-autobiografische romans, geschreven en gepubliceerd in Parijs, mochten niet in de Verenigde Staten verkocht worden. Zijn belangrijkste werken, Tropic of Cancer en Black Spring die pas vanaf 1962 voor Amerikaanse verkoop werden toegelaten, oefenden door de thema's en de stilistische vernieuwingen een grote invloed uit op volgende generaties Amerikaanse schrijvers.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.