Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Wandelvakantie/Trekvogelpad

Uit Wikibooks
Trekvogelpad
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst

Het Trekvogelpad (LAW-2) is in 1999 ontstaan uit drie langeafstandswandelpaden, te weten het Waterlandpad, het Heuvelrugpad en het Gelrepad ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Vogelbescherming Nederland. De route voert van Bergen aan Zee aan de Noordzee naar Enschede en heeft een lengte van ongeveer 380 kilometer, onderverdeeld in 14 etappes.
Dat de route uitgezet is ter gelegenheid van het jubileum van de Vogelbescherming blijkt o.a. uit de ruime aandacht voor de vogels die in de verschillende gebieden gezien kunnen worden. De andere cultuur-historische bezienswaardigheden blijven vaak onbeschreven.
Het Trekvogelpad is in beide richtingen aangegeven met de internationaal bekende wit-rode merktekens en staat in detail beschreven in een Nivon-wandelgids.
Het pad kruist te Durgerdam en te Amsterdam het Zuiderzeepad (LAW-8), te Lage Vuursche en bij Leersum het Utrechtpad (RP-13), bij Rhenen het Maarten van Rossumpad (LAW-4), te Brummen het Hanzestedenpad (RP-11), te Vorden het Pieterpad (LAW-9) en te Enschede het Noaberpad (LAW-10).

LAW-2 Trekvogelpad
LAW-2 Bergen aan Zee - Alkmaar - Purmerend - Amsterdam - Weesp - Hilversum - Soesterberg - Doorn - Rhenen - Ede - Hoenderloo - Brummen - Vorden - Eibergen - Enschede 380 km

Bijzonderheden

[bewerken]
  • Het deel over de Utrechtse Heuvelrug gaat langs de "meubelboulevard" van Soesterberg. Eén van de meest onaantrekkelijke stukjes van de route. In de inleiding in de gids schrijven de samenstellers dat dit soort lelijke delen niet te vermijden waren, maar ook bijdragen aan de charme van de route, omdat ze een goed beeld geven van hoe Nederland er eigenlijk uit ziet.
  • De route gaat door het Park de Hoge Veluwe en volgt een bijzonder afwisselende en mooie route door het park. Kaartje kopen is wel verplicht.
  • Het eindpunt in Enschede is een bushalte in de wijk Stroinkslanden. Op deze halte geen enkele markering.

Openbaar vervoer

[bewerken]

Aansluitingen op het openbaar vervoer zijn onder meer aanwezig met stations (aan of redelijk dicht bij de route) te Alkmaar, Amsterdam, Weesp, Hilversum, Hollandsche Rading, Maarn, Rhenen, Ede-Wageningen, Brummen, Vorden, Ruurlo en Enschede.

[bewerken]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.