Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Kamperen

Uit Wikibooks
Kamperen
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst

In dit hoofdstuk zullen we verder ingaan op het verblijf onderweg. Waar moeten we op letten tijdens het inrichten van ons kampeerterrein. Daarnaast bespreken we verschillend kampeermeubilair zoals een tent en een zelf te bouwen afdak. Ook zullen we de organisatie van het kamperen bespreken.

Overnachting[bewerken]

Om te kunnen overnachten is een beschutte plek nodig om te kunnen uitrusten bij te komen en te herstellen van de ontberingen overdag. Zet je tent liever niet bovenop een heuvel, omdat het daar harder waait en er weinig beschutting is. Onderaan een heuvel is de kans op nachtvorst (vooral bij helder weer) en vocht groter. Na een regenbui zal het water van de heuvel afstromen en je overnachtingsplek tot een vennetje maken, dus probeer je bij het plaatsen van je tent voor te stellen waar het water zich mogelijk kan verzamelen in een plas. Ook plateaus halverwege een heuvel kunnen erg vochtig zijn. Als je de kans hebt, zoek dan in de omgeving naar een geschikte plek om je kampeerterrein in te richten. In de beschutting van een rots of heuvel, liefst op een plek die gunstig staat ten opzichte van de zon. Natuurlijk sta je ook het liefst in de buurt van je andere kampeervoorzieningen.

Vuur[bewerken]

Na het oprichten van je overnachtingsplek is het belangrijk om een vuurtje maken. Vuur houdt wilde dieren op afstand, en is ook noodzakelijk om water aan de kook te kunnen brengen zodat er voedsel klaargemaakt kan worden. Van een bouillon knap je al flink op. Voor het koken kun je natuurlijk ook gebruik maken van een gas of allesbrander. De werking van deze zullen we in een appart hoofdstuk bespreken. Als je pannen op een houdvuur zet, zullen ze van het roet zwart worden. Dit is eenvoudig te verhelpen door de pannen in te smeren met groene zeep. Deze zorgt dan voor een beschermlaag tijdens het koken. Zorg er voor dat de pannen stevig blijven staan of hangen. Een vallende pan met als gevolg kokend water over een lichaamsdeel is een regelrechte ramp!! Zorg bijvoorbeeld voor een stabiele rij stenen links en rechts van het vuur, waarop de pan neergezet kan worden, of organiseer een driepoot waar de pan aan kan hangen.

  • Heb je geen pannen bij de hand, maar wel plastic bekertjes? Geen paniek! Vul een plastic bekertje met water en zet hem in het kampvuur. Het water in het bekertje voorkomt dat het bekertje smelt, en is na koken bruikbaar voor thee, bouillon enzovoort.

Na een dag klimmen, dalen en sjouwen is een kampvuur een heerlijke afsluiting. Natuurlijk neem je dood hout tenzij...Houd je vuur binnen de perken en zorg altijd voor water voor het geval het uit de hand dreigt te lopen. Overtuig je er goed van dat het vuur gedoofd is als je gaat slapen en als je vertrekt nogmaals. Veel bosbranden ontstaan door onvoorzichtigheid. Gooi er voor de zekerheid nog een pan water op. Het beste is dus alleen vlak bij water een vuur te maken (tenzij je in de Sahara kampeert). Maak in ieder geval de vuurplek vrij van begroeiing en leg er een rand stenen omheen. En voor alle vuren geldt dat de gloeiende massa het meest warmte geeft en niet de vlammen. Als je wilt koken dus eerst een vuur maken tot je vurige houtskool hebt.

Reflectorvuur[bewerken]

Dit als eerste omdat dit het beste vuur is om te gebruiken bij onderkoeling of gewoon als je het koud hebt.
Steek twee stammen een beetje schuin in de grond en stapel daartegen een aantal stammen zodat je een schutting krijgt. Hierachter maak je een vuur op een afstand dat je er nog tussen kan zitten. De schutting houdt de wind tegen en reflecteert de warmte. Ook een prima methode om natte kleding te drogen.

Grilvuur[bewerken]

Naast het vuur steek je twee gevorkte takken in de grond. Daarop leg je een 'verse' tak waaraan je een punt maakt. Eten eraan spietsen en draaien maar. Je moet een verse tak nemen zodat die niet direct in brand vliegt.
Je kan deze opstelling ook gebruiken om een pan met hengsel aan te hangen.

Zwertochtvuur[bewerken]

Steek een gevorkte tak in de grond en leg schuin daarop een verse tak die je aan de grond vastzet met een tentharing. Laat die tak een beetje uitsteken en maak daaronder een vuurtje. Aan de punt van de tak hang je je pan eten.

Kuilvuur[bewerken]

Graaf een kuiltje en bekleed dit met stenen. Een 'veilige' manier om een vuur te maken en je kan er verse takken overheen leggen om een rooster te maken.

Pagodevuur[bewerken]

Leg twee grote stammen op de grond. Aan weerszijden daarop twee kleinere en dwars daarop weer dunnere. Zo kan je doorgaan tot je een piramide hebt gebouwd. In het midden leg je wat droog spul wat je aansteekt. De dunste stammen zullen het eerst gaan branden en binnen het vierkant vallen waardoor je vuur steeds groter wordt.

Let op hoe en waar je dit vuur maakt. Het kan makkelijk uit de hand lopen als de hele houtstapel in de fik vliegt.

Jagersvuur[bewerken]

Tussen stenen of (halve) stammetjes die op een afstand van elkaar liggen dat je er een pan op kan zetten een vuurtje maken.

Regenvuur[bewerken]

Als het regent maak je een soort hutje van het vochtige hout met een opening. Op het plaatje hiernaast zie je het begin. Dek het helemaal toe tot het dicht is. Eerst de dunste twijgen en dan dikker. Dood hout wat nog aan bomen hangt is altijd het minst nat, eventueel haal je de natte bast eraf. In dit hutje steek je wat droge twijgjes aan. Het zal eerst behoorlijk roken, maar op den duur heb je een vuurtje.

Methoden om het vuur aan te steken[bewerken]

Iedereen kan natuurlijk wel een vuurtje aansteken met een prop krantenpapier, daarop wat kleine droge twijgjes en als dat goed brand opbouwen met dikkere takken. Maar wat als je geen krant bij je hebt, het hout vochtig is of er is geen hout? Een lijstje met tips:

Druppel wat kaarsvet op toiletpapier.
Een tampon bevat heel veel watten, doordrenk een pluk met kaarsvet of dennenhars.
Neem stukjes berkenbast.
Snijd met je mes houtkrullen van een tak.
Droge koeienvlaaien zijn een goede brandstof.
Dode takken die nog aan de boom hangen zijn droger dan die op de grond liggen.

Hygiëne[bewerken]

Tijdens het kamperen is het heel belangrijk zorg te dragen voor een goede hygiëne. Er kruipt nu eenmaal meer ongedierte rond in je keuken dan thuis en bovendien speelt vermoeidheid door de ontberingen een rol, waardoor je minder weerstand hebt.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.