Vakantiereizen/Op weg
Als je een bestemming hebt bepaald moet je gaan bedenken hoe je er komt. (Langeafstands-)wandelaars hebben keus uit verschillende openbaar vervoermogelijkheden. Fietsers niet altijd want soms mag een fiets niet mee (in de bus bijvoorbeeld).
Lopen/Fietsen
[bewerken]Lopend of fietsend van huis? Zeker voor bestemmingen die ver(der) weg liggen is dat niet mogelijk. Je bent al de hele vakantie bezig om er te komen of het is te ver. Als je een wereldreis gaat maken is het echter zeer aan te bevelen.
Bus
[bewerken]Trein
[bewerken]Fiets mee in de trein
[bewerken]In de trein kan meestal een fiets worden meegenomen. Dit staat vaak aangegeven in het spoorboekje of op de vertreklijsten op het station. Wel kan het overstappen op de stations een stressvol moment zijn. Zeker wanneer er hindernissen zoals trappen moeten worden genomen. Soms kun je gebruik maken van de oversteekplaatsen voor het personeel. Je hoeft dan niet alle trappen op en af, maar je kunt gewoon direct over de spoorbaan wandelen. Zorg wel dat je hiervoor toestemming vraagt van de autoriteit op het station, omdat dit levensgevaarlijke situaties op kan leveren met aanstormende treinen.
Ten slotte kan ook het instappen in de trein nog voor problemen zorgen omdat sommige stations nog niet over een verhoogd perron beschikken. De instap wordt dan erg hoog, en bijna onneembaar voor een fiets, compleet met bagage. Het is dan handiger om, mits de tijd dat toelaat, de bagage van de fiets te nemen en apart in de trein te tillen. Zorg ervoor dat je hier in je planning rekening mee houdt.
Auto
[bewerken]Boot
[bewerken]Vliegtuig
[bewerken]Fiets mee in het vliegtuig
[bewerken]De meeste vliegmaatschappijen geven toestemming om de fiets mee te nemen tijdens je vliegreis. Vaak moeten dan de trappers worden gedemonteerd (probeer thuis even of dit nog lukt, vaak zitten ze erg vast aan de crank) en het stuur een kwartslag worden gedraaid. Bovendien moet de fiets in een doos worden ingepakt. Bij grotere Europese luchthavens zijn deze dozen voor een paar tientjes te koop. Eenmaal op de plaats van bestemming gooi je de doos weg, om op de terugreis weer een nieuwe doos aan te schaffen. Natuurlijk kun je de doos ook in depot geven, maar de kosten hiervan wegen meestal niet op tegen het voordeel van hergebruik.