Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Wandelvakantie/Zuiderzeepad

Uit Wikibooks
Zuiderzeepad
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst
Zuiderzeepad
KBHFa Enkhuizen
STR West-Friesland
HST Hoorn
STR Zeevang
HST Volendam
BS2+lBS2+r
STRTRAJEKT Gouwzee
STRKBHFe Rondwandeling Marken
+ BS2l
BS2c3 +
STR Waterland
HST Amsterdam Noord
TRAJEKT Het IJ
HST Amsterdam
STR Amstel en Vecht
STR Gooi enEemland
STR Gelderse Vallei
STR Veluwe
STR Veluwerand
STR IJsseldelta
HST Kampen
hKRZWae IJssel
HST IJsselmuiden
HST Genemuiden
TRAJEKT Zwarte Water
STR Wieden enWeerribben
STR Lage Midden
STR Gaasterland
HST Stavoren
TRAJEKT IJsselmeer
KBHFe Enkhuizen

Het Zuiderzeepad (LAW 8) is een lange-afstand-wandelpad rond het IJsselmeer van Enkhuizen naar Stavoren, met een lengte van 400 kilometer. Met behulp van de veerdienst tussen Stavoren en Enkhuizen (alleen van april tot oktober) kan een rondwandeling gemaakt worden. Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gidsje beschreven.

Route

[bewerken]

De route volgt van Enkhuizen tot Amsterdam nagenoeg de voormalige Zuiderzeedijk, thans de dijk van het Markermeer, via Hoorn, Volendam en Monnickendam. Na Amsterdam wordt via Muiden en Muiderberg de kust gevolgd tot bij Naarden, en vervolgens via Laren naar Nijkerk. Hierna gaat de route langs akkers en weilanden en door de bossen van de Veluwe naar Nunspeet. Vanaf daar gaat het door weilanden naar Elburg en Kampen. Vanaf Kampen gaat de route via Genemuiden en Vollenhove naar Blokzijl, en door het natuurgebied de Weerribben naar Ossenzijl en naar Lemmer. Na Lemmer worden Sloten (Sleat) en Balk aangedaan. Na Balk loopt de route door mooie oude bossen in Gaasterland (De Starnuman Bossen, het Lycklamabosch en de Rijster Bossen, uitmondend bij het Mirnster Klif. Vanaf Laaksum (Laaxum) wordt weer de voormalige Zuiderzeedijk gevolgd, en langs het Rode Klif wordt Stavoren (Starum) bereikt.

Openbaar vervoer

[bewerken]

Aansluitingen op het openbaar vervoer zijn in het westelijke deel voldoende voorhanden, doch in het oostelijke deel is de frequentie van busdiensten soms minder groot. Stations zijn aanwezig in Enkhuizen, Hoorn, Amsterdam, Naarden, Nijkerk, Nunspeet, Kampen en Stavoren.

Overnachten, eten

[bewerken]

Kampeermogelijkheden zijn in Gelderland, Overijssel en Friesland in redelijke mate aanwezig, in Noord-Holland wat minder. Op een aantal trajecten zijn geen winkels of horeca aanwezig.

Honden

[bewerken]

Honden zijn op een aantal trajecten niet toegestaan, met name op dijklichamen die door schapen begraasd worden.

Netwerk wandelroutes

[bewerken]

Het deel van de route van het centrum van Amsterdam t/m Muiden is onderdeel van de GR12 Amsterdam-Parijs. Het pad sluit te Durgerdam en te Amsterdam aan op het Trekvogelpad en de Amsterdamse Ommegang, bij station Amsterdam-Centraal op het Pelgrimspad, te Muiden op het Floris V-pad en het Pionierspad, te Kampen op het Hanzestedenpad, te Vollenhove op het Overijssels Havezatenpad en het Pionierspad, te Genemuiden, Sint Jansklooster, Nederland en Kalenberg op het Overijssels Havezatenpad en te Stavoren op het Friese Kustpad.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.