Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Wandelvakantie/Maarten van Rossumpad

Uit Wikibooks
Maarten van Rossumpad
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst

Het Maarten van Rossumpad loopt van 's-Hertogenbosch naar Ommen. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd en wordt beschreven in een door het Nivon uitgegeven gids.[1] Het pad is genoemd naar Maarten van Rossum, een 16e eeuwse legeraanvoerder in dienst van de Hertog van Gelre, het gebied waar het pad doorheen loopt.
Het pad kruist op diverse punten andere lange-afstand-wandelpaden: te Den Bosch het Pelgrimspad en het Hertogenpad, te Buren het Lingepad, bij Rhenen, Bennekom en Eerbeek het Trekvogelpad, bij Arnhem, de Posbank en Vaassen het Veluwe Zwerfpad, bij Beekbergen het Marskramerpad, bij Zwolle het Hanzestedenpad, bij Dalfsen en Ommen het Overijssels Havezatenpad en bij Ommen het Pieterpad.
Het oorspronkelijke Maarten van Rossumpad liep van Arnhem naar Ommen (150 kilometer) en had als padnummer LAW 202. Het werd ook uitgegeven door het Nivon. [2]

LAW-4 Maarten van Rossumpad
LAW-4 308 km

Globale route

De route begint bij het station van Den Bosch, en loopt langs de Maas, die ten oosten van Alem met een veer wordt overgestoken, naar Alem en Rossum. Van Rossum tot Varik heeft de route twee varianten. De "pontvariant"gaat in oostelijke richting via Heerewaarden, en steekt de Waal over bij Varik. NB: Deze veerdienst vaart echter niet het gehele jaar dagelijks! De hoofdvariant gaat van Rossum in westelijke richting naar Zaltbommel, waar de Waal via de Martinus Nijhoffbrug wordt overgestoken. (De route voorziet tevens in een rondwandeling door de historische kern van Zaltbommel.) De Waal wordt gevolgd tot Ophemert, waarna via Buren de Tielerwaard wordt doorkruisd. Bij Rhenen wordt de Nederrijn overgestoken. De route volgt de Veluwezoom, meanderend langs Wageningen, Oosterbeek, Arnhem (Park Sonsbeek) en Rozendaal. Via de Posbank en Laag-Soeren wordt bij Eerbeek het Apeldoorns Kanaal bereikt, dat enige tijd gevolgd wordt. De route loopt in een boog westelijk om Apeldoorn heen, en gaat dan in noordelijke richting langs Vaassen, Epe en Heerde. Bij Hattem wordt de IJssel bereikt, die met het veer bij Hattem of met de noordelijker gelegen brug wordt overgestoken. Via Windesheim gaat de route in oostelijke richting langs Dalfsen, om in Ommen te eindigen.

Bijzonderheden

Campings en andere overnachtingsmogelijkheden zijn in redelijke mate voorhanden.

Openbaar vervoer

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations (soms gelegen aan beschreven aftakroutes) te Den Bosch, Den Bosch Oost, Zaltbommel, Rhenen, Ede-Wageningen, Oosterbeek, Arnhem, Rheden, Zwolle, Dalfsen en Ommen, alsmede uit busverbindingen in de meeste plaatsen langs de route.

Foto's

Bronnen

Bron(nen):
  1. Maarten van Rossumpad, wandeling langs rivierdorpen en kastelen (ISBN: 9070601737)
  2. (ISBN: 9070601478)
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.