Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Overleven

Uit Wikibooks
Overleven
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst

Bedoeling van deze pagina is je te leren hoe je (een tijdje) kan overleven in de natuur.

Een onderkomen bouwen

[bewerken]

Woestijn: in de woestijn moet je beschutting vinden anders ga je te veel zweten en droog je nog eerder uit. Anders dan veel mensen denken is de woestijn vaak niet een grote zandvlakte maar juist heel rotsachtig. Voor beschutting zoek je een rots wand op. Ga zo dicht mogelijk bij de rotswand zitten graaf het hete bovenste laagje zand weg zodat de vloer minder heet is. Probeer water te vinden, anders zul je vrijwel zeker uitdrogen!

Tropen: maak in de tropen geen schuilplaats op de grond, tenzij er geen andere mogelijkheid is. De vereiste beschutting is een platform in een boom, het liefste aan een touw ver van de stam af. Met palm- en bananenbladeren door een houten rail gevlochten kom je een heel eind. Maak twee panelen op deze manier zet ze tegen elkaar boven je schuilplaats.

Technieken

[bewerken]

Hier volgt een overzicht van nuttige technieken, zoals het zuiveren van water en het maken van een vuur.

Water

[bewerken]

Om te overleven is water essentieel: de mens bestaat voor 50% á 60% uit water. Er zijn speciale zuiveringstabletten te koop, probeer er altijd een paar mee te hebben. Filtreren kan met behulp van een stuk stof en zand: hang een stuk stof plat op, en verspreid het zand erover heen. Het zand zal nu het grootste vuil wegfilteren. Dit helpt niet tegen bacteriën en andere micro-organismen. Kook het water voor het drinken, als je geen zuiveringstabletten hebt.

Vuur

[bewerken]

Vuur is bijna onmisbaar: Je kunt er dieren mee op afstand houden, erop (water) koken en gereedschappen mee maken. Er zijn verschillende manieren om een vuur aan de gang te krijgen.

 • Aansteker: De gewone huis- tuin- en keukenaansteker. Probeer er altijd een bij u te hebben.
 • Firesteel: Een metalen staafje met schraapijzer. Schrapen met de bijgeleverde schraper levert vonken op van ± 2700°C.
 • Magnesiumblok: Een blokje magnesium, vaak met ingebouwde firesteel. U kunt er krulletjes magnesium vanaf schrapen en die aansteken met behulp van de firesteel.
 • Vergrootglas: Hiervoor kunt u een voorwerp nemen dat licht bundelt zoals een lens uit een bril of camera. De lens in een rechte hoek tegen de zon houden, en het lichtpuntje op het aan te steken tondel zo klein mogelijk.
 • Batterij: U kunt twee draadjes op de batterij aansluiten en tegen elkaar aan houden. Als de batterij over voldoende vermogen beschikt, gaan de draadjes gloeien. Hiermee kunt u ook de tondel aansteken. Pas op met accu's bij vuur: Vaak lekt er waterstof gas uit, dit is zeer brandbaar en met voldoende zuurstof explosief.

Verder moet u, om een vuur te maken, het volgende bij de hand houden:

 • Voldoende (reserve) tondel. Tondel is een licht-ontvlambare stof die u gemakkelijk met de bovengenoemde gereedschappen aansteekt. U kunt het op de volgende manieren maken:
  • Charcloth: Doe katoenen lapjes per 6 in een blikje met een gat in het deksel (snoepblikjes zijn ideaal). zet dit op een fornuis of andere warmtebron, tot er geen rook meer uit het blikje opstijgt. De gevormde stof verpluist gemakkelijk, en is zeer eenvoudig aan te steken.
  • Berkenbast: Lichtjes verkruimelen, en de vonk erop laten vallen(vereist enige oefening).
  • Watten: Deze zijn zeer ontvlambaar. Zelfs met het vonkje van een lege wieltjesaansteker kunt u het nog aansteken
  • Bladeren: Deze moeten compleet droog zijn. Het werkt hetzelfde als de berkenbast.
 • Aanmaakhout: Dun gekloofde of gesneden houtjes. Deze moeten droog zijn. Ze worden aangestoken door het tondel, en gebruikt om grotere stukken hout mee aan te steken. Maak een toereikende hoeveelheid, want het stookt erg snel. Vooral harsig naaldbomenhout is geschikt als aanmaakhout.
 • Brandhout: Ideaal is in vieren of drieën gekloofd beuken of essenhout: dit brand heet en lang. Gebruik dikkere blokken om een vuur lang aan te houden met lage warmteproductie.

Het vuur dient zo opgebouwd te zijn dat er voldoende zuurstof bij kan, en de tondel het aanmaakhout kan aansteken, en het aanmaakhout het brandhout.

NB. Let er bij het maken van een vuur altijd op dat de grond rondom het vuur in een straal van twee meter vrij is van takken, bladeren en andere brandbare materialen. Tevens dient u op overhangende takken te letten.

Eten van de natuur

[bewerken]

Survivaltips

[bewerken]
 • Raak niet in paniek!
 • Vind een rivier, via een rivier vind je de weg terug naar de bewoonde wereld. (op de savanne moet je tegen de stroming in reizen en ergens anders op de wereld met de stroming mee)
 • Als je water vindt, kook en filter het dan voordat je het opdrinkt. Het moet helder, stromend water zijn en er moeten diertjes in en bij de rivier leven.
 • Maden en andere kleine insecten kunnen je voorzien van een klein beetje eten. Het is een bron van eiwitten.
 • Denk tijdig aan het opzoeken van een schuilplaats, voordat het donker wordt.
 • Ruim je afval (etensresten, uitwerpselen etc.) op. Het kan anders gevaarlijke dieren aantrekken.
 • Begin eerst met het zwaarste werk, dan heb je nog energie.
 • In woestijnen: als je een kampvuur hebt gehad, wrijf dan het roet rond je ogen om deze te beschermen tegen de zon.
 • Voordat je op weg gaat, probeer een (hoog) punt te zoeken waar je een goed uitzicht hebt over je omgeving
 • Probeer in koude gebieden nooit jezelf zo in te spannen, dat je gaat zweten. Dit kan onderkoeling veroorzaken.
 • Probeer in warme gebieden ook niet te veel te zweten als je bijna of geen drinkwater hebt. Loop in de vroege ochtend of 's avonds.
 • Hoe dorstig je ook bent, eet nooit van de sneeuw. Dit brengt alleen maar je lichaamstemperatuur omlaag en je wordt nog dorstiger. Probeer het in plaats daarvan te smelten door het in je veldfles te stoppen en dan tussen 2 lagen kleding te stoppen, de fles mag niet tegen je huid aankomen.
 • Zorg dat je een voldoende plantenkennis hebt, hoewel sommige planten giftig zijn, zijn andere planten voedzaam en kunnen wonden helpen te genezen.
 • Alle vogeleieren zijn eetbaar, en de schaal is een goede bron van calcium.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.