Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Voorbereiding

Uit Wikibooks
Voorbereiding
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst

Met logica kom je van A naar B
Met verbeelding kom je overal

Eenzaamheid

[bewerken]

Als je lopend of fietsend een onherbergzaam gebied intrekt kom je soms dagenlang niemand tegen. Dat kan leuk zijn. Je hebt gelegenheid om over jezelf en je leven na te denken. Maar het kan ook gevaarlijk zijn (zie 'gewond').
Maar wat nu als je 'single' bent of een partner hebt die jouw hobby maar raar vindt. Je kan natuurlijk een vriend/in vragen mee te gaan of via een website zoeken maar een wandel- of fietsmaatje. Die vriend/in ken je waarschijnlijk al wel een beetje, dus daar zal je waarschijnlijk geen problemen mee krijgen. Hoewel samen in de kroeg ook wel iets heeft van een overlevingstocht is dat in 'het wild' wel iets anders. Vooral met een 'onbekend' iemand kan het problemen geven.
Als je iemand gevonden hebt die in principe bereid is, neem dan de punten in dit boek stuk voor stuk samen door en geef wederzijds aan (tijdens een dagtochtje?) wat je wel of niet ziet zitten. Stel dat de een over die bergpas wil klimmen en de ander heeft hoogtevrees, de een kletst je de oren van het hoofd en de ander wil rust, de een wil per se van hotel naar hotel rennen en de ander wil elk plantje bekijken en in het 'wild' kamperen. Hou trouwens wel je eigen tempo aan. Het is zeer vermoeiend je snelheid steeds aan te moeten passen aan elkaar. Beter is dat de snelste regelmatig (in ieder geval bij een afslag) wacht (en alvast koffie zet?).
Als je denkt op één lijn te zitten bespreek je de praktische zaken. De verdeling van de bepakking, wie neemt wat mee en waar kan je samen gebruik van maken. Eén tent is natuurlijk lichter, maar je moet er dan tegen kunnen om op elkaars lip te zitten, vooral als het een dag stortregent. Donzen slaapzak boven en een fleecedeken onder, aan elkaar geritst is ook lichter en warmer, maar dan moet je goed kunnen opschieten met die andere snurker*. Natuurlijk kan je niet alles van tevoren zien aankomen, maar mocht toch blijken dat het niet zo klikt, dan is de gouden regel samen uit, samen thuis van levensbelang. Laat elkaar midden in de bergen of het oerwoud niet in de steek, maar ga via de kortste weg naar de bewoonde wereld en besluit daar wat je verder gaat doen. Desnoods ga je naar huis en probeer je het de volgende keer met een ander. Wederzijds water bij de wijn doen kan trouwens ook geen kwaad.

Trainen

[bewerken]

Het beste is natuurlijk als je regelmatig wandel- en/of fietstochtjes maakt, maar zeker als je als beginner gelijk een zware bergtocht gaat maken moet je risico van (ernstige) blessures niet onderschatten.
Bergpaden die soms steil naar boven en beneden gaan met bepakte fiets of zware rugzak neem je niet zomaar even. Begin ruim van tevoren met oefeningen, maak korte dagtochten die je langzaam opvoert naar langere. Bepaal waar je grenzen liggen en ga daar niet overheen.
Het lukt maar weinig mensen de top van de Mount Everest te bereiken, maar ook een tocht in wat minder heftig berggebied kan voor sommigen te zwaar zijn. Er zijn vlakke of enigszins heuvelachtige gebieden genoeg met een netwerk van loop- en fietspaden die ook mooi zijn.

Waarheen en wanneer

[bewerken]

We gaan er in dit boek van uit dat je een beginner bent (anders weet je 'alles' al). Als je nog nooit meer dan een paar uur (met bagage) gelopen of gefietst hebt, leg dan de lat niet te hoog. Begin met eenvoudige tochtjes en kijk hoe het bevalt. Pas als je die ervaring achter de rug hebt, kies je een wat moeilijker tocht.

De volgende volgorde wordt aanbevolen:

  • Dagtochten in Nederland.
  • Tochten in Nederland van meer dan één dag waarvan begin- en eindpunt hetzelfde is.
  • Een meerdaagse tocht door Nederland over Lange Afstand Wandelpaden (LAW) of Fietspaden.
  • Meerdaagse tocht door niet al te moeilijk terrein (Eifel, Ardennen).
  • Meerdaagse tocht door zwaarder terrein (Pyreneeën, Alpen).

Natuurlijk kan je één of meer punten overslaan als je denkt of merkt dat je het aan kan. Voor elk van de tochten kan je kiezen uit de volgende mogelijkheden, al of niet in groepsverband:

  • Overnachten in hotels, pensions, e.d. Eventueel ter plaatse ontbijten en dineren.
    • Voordeel: Minder spullen mee te nemen. Vaak een mogelijkheid om je bagage van plaats naar plaats te laten brengen.
    • Nadeel: Nauwgezet plannen. Overnachtingen bespreken. Je moet het per se halen.
  • Huttentochten.
    • Voordeel: Meer vrijheid. Meestal zijn hutten in de bergen te vinden, van een zeer eenvoudig onderdak tot zeer luxe met houtkachel, kookgelegenheid, e.d.
    • Nadeel: Meer bagage. Soms bespreken. Je moet het per se halen.
  • Zwerftochten van camping naar camping.
    • Voordeel: 'Gemakken' vaak bij de hand zoals warm water, voedsel, e.d.
    • Nadeel: Kampeerspullen moeten ook mee. Soms bespreken. Je moet het per se halen.
  • Zwerftochten in het wild.
    • Voordeel: Grote mate van vrijheid. Stoppen wanneer je zin hebt. Avontuurlijk. Zelf tempo bepalen.
    • Nadeel: Veel meenemen. Soms voor meerdere dagen voedsel en water mee. Genoegen nemen met minder 'luxe'.

Als je eenmaal hebt besloten waarheen je wilt, is het volgende hoofdstuk wanneer. Tijdens (school)vakantieperiodes kan het behoorlijk druk zijn. Bekend is dat je bijvoorbeeld op de GR10 door de Pyreneeën in een file loopt. Maar er zijn nog rustige routes genoeg en als het enigszins mogelijk is ga je gewoon in voor- en/of naseizoen. Vooral in wat zuidelijker gebieden kan het behoorlijk heet zijn tijdens je tocht.
Ook (steek)beesten zijn in de zomermaanden vaak actiever. Wie ooit de midgetgolven (niet te verwarren met midgetgolf) in noordelijke landen heeft meegemaakt weet waarover het gaat. Deze overal doorheen dringende mini-mugjes maken maxi-bulten en zorgen ervoor dat je niet meer slaapt.

Spullen aanschaffen

[bewerken]

Ga voor je spullen naar een goede buitensportwinkel. Vertel wat je van plan bent en zorg dat je deskundig wordt voorgelicht. Zodra je merkt dat er een 'verkooppraatje' wordt opgehangen ga je naar een ander. Laat je niet overdonderen omdat je misschien nog een beginneling(e) bent. Ook daarom is dit boek er, aan het eind zal je genoeg kennis hebben om je niet iets te laten aansmeren wat je helemaal niet nodig hebt of misschien wel volkomen ongeschikt voor je plannen. Dat voorkomt teleurstellingen en soms zelfs gevaarlijke situaties als je eenmaal met je wereldreis bezig bent.

Paklijsten

[bewerken]

Voor wandeltochten streef je naar een gewicht van maximaal 1/4 van je lichaamsgewicht. Heel lekker is als je 1/5 haalt, 1/3 is eigenlijk te zwaar.
Ook fietsen moet je niet overbelasten en veel bagage laat je zwaarder trappen. Verdeel de bepakking over je hele fiets of schaf een karretje aan.
Dingen als camera, verrekijker, radio, GSM en dergelijke zijn misschien wel leuk, maar krom lopen of hijgend over je stuur hangen is dat niet.
Wandelaars stoppen alles wat ze mee willen nemen in de rugzak en weeg die (ga eerst zelf op een weegschaal staan en daarna met rugzak). Te zwaar? Haal eruit wat je het minst belangrijk vindt, verwijder overbodige dingen (verpakkingen) en ga daarmee door tot je aan je gewicht zit. Onuitroeibaar is het verhaal van de afgezaagde tandenborstelsteel, maar je zal zien alle beetjes helpen. Bijvoorbeeld tubes (tandpasta) gebruik je thuis en je stopt daarmee als je inschat dat er nog voldoende in zit voor je geplande tocht. Stop zaken die niet nat mogen worden (kleding, slaapzak) in een plastic zak. Rugzakken en fietstassen zijn (op den duur, bij langdurige regen of mist) niet waterdicht, zelfs niet met een hoes. Hou er rekening mee dat je onderweg soms extra water en eten moet meenemen. De paklijst is een minimale indicatie en kan je natuurlijk aan je eigen behoefte aanpassen.

Dagtocht Pension/Hotel Huttentocht Zwerftocht
&
Noodpakket
Reisdocumenten en betaalmiddelen:
*Paspoort/ID *Visa *Rijbewijs *Verzekeringspapieren *Valuta *Betaalpasjes


Rugzak(je) en regenhoes


Fietstas(sen) en Reparatieonderdelen
Onderkomen:
*Tent(luier/stokken/pennen)
Voedsel¹:
*Thermoskan koffie/thee *Lunchpakket *Tussendoortjes *Fruit *Water
Slapen:
*Matrasje *Slaapzak *Lakenzak *Kussen[1] *Pyjama

Koken:
*Brander *Brandstof *Aansteker *Pannen(set) *Pollepel *Beker *Bord *Bestek[2] *Afwaszeep *Schuurspons *Waterzak(ken)[3]

Voedsel:
< Zie ook voedsel¹
*Brood *Boter *Beleg *Navultubes *Kaas *Ei *Muesli *Koffie/Thee *Suiker/Zoetjes *Melk(poeder) *Sap *Noten *(Blik)Groenten *Rijst *Soep *Droogmaaltijden *Aardappelpuree *Kruiden *Zout *Bouillon(blokjes) *Olie *Rijstwafels *Hartkeks *Knäckebröd

Wandel- en/of fietskleding¹:
*(Berg)schoenen *Reserve veters *Regen/windjack *Vest/Trui *Muts *Sjaal *Handschoenen

Diversen¹:
*Medicijnen *(Topografiche) Kaarten en Reisgidsen *Thermometertje *Bril en andere fysieke hulpmiddelen *Wandelstokken *Optioneel: Verrekijker/GSM/Camera/e.d.
Wandel- en/of fietskleding:
< Zie ook Wandel- en fietskleding¹
*Ondergoed *T-shirts *Slippers/Sloffen *Schoenvet *Sokken *Wasmiddel

Toiletspul:
*Handdoek *Washand *Zeep[4] *Scheerspul *Make-up en verzorging *InlegXX/Maandverband *Tandpasta/borstel *Haarborstel *Shampoo *Zon- mugolie *Arnica *Calendula *Nagelknipper *Toiletpapier

Diversen:
< Zie ook diversen¹
*Schrijfspul *Spel *Boek *Vuilniszakken *Reparatiespullen voor kleding, tent, matrasje, brander enz.

Checklist

[bewerken]
  • Controleer je reisdocumenten en verzekeringspapieren op geldigheid tot het eind van de reis.
  • Controleer je spullen thuis op gebreken. Zet je tent op, kijk al je spullen na en repareer ze zo nodig.
  • Als je gaat fietsen geef je je vervoermiddel een grote onderhoudsbeurt.

Voetnoten

[bewerken]
  1. Neem alleen een sloop en stop daar je kleding in.
  2. Een mes heb je natuurlijk al. Als je kiest voor een 'multitool' dan is die ook vaak voorzien van een blikopener, schaar, kurkentrekker enz.
  3. Sommige waterzakken (Platypus) kunnen tegen heet water. Ideaal, met je handdoek omwikkelt, als kruik.
  4. In hotels meestal service, maar niet zeker en je wilt je misschien 'onderweg' ook wel wassen.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.