Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Wandelvakantie/Hanzestedenpad

Uit Wikibooks
Hanzestedenpad
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst
RP-11 Hanzestedenpad 164 km

Globale route

Het Hanzestedenpad is een wandelroute van (officieel) 164 kilometer langs een aantal voormalige Hanzesteden. Er zijn echter enige varianten opgenomen, die tot een afwijkende afstand kunnen leiden. In tegenstelling tot de andere streekpaden is het geen rondwandeling, doch een lijnwandeling: begin- en eindpunt zijn niet hetzelfde. Het is in beide richtingen gemarkeerd met de bij streekpaden gebruikelijke geel-rode tekens en beschreven. De route kruist te Doesburg en Brummen het Graafschapspad (RP-8), te Brummen het Trekvogelpad (LAW-2), te Kampen het Zuiderzeepad (LAW-8) en loopt tussen Zwolle en Hasselt samen met het Overijssels Havezatenpad (LAW-12). Zoals gebruikelijk volgt de route zo veel mogelijk onverharde paden, doch, zoals in Nederland vaak onvermijdelijk, is een tamelijk groot deel over asfalt.

De route loopt van Doesburg via Dieren door weilanden en kleine bospartijen naar Zutphen. Van Zutphen tot Deventer zijn er twee routes: de westelijke loopt via Voorst en volgt voor een groot deel de linkeroever van de IJssel, terwijl de oostelijke via Gorssel door bosachtig gebied loopt. Van Deventer gaat de route aanvankelijk langs de IJsselboulevard en de uiterwaarden van de IJssel, en gaat dan via enige landgoederen naar Olst. Hierbij passert men enige restanten van de IJssellinie. Van Olst gaat de route door het natuurgebied de Duursche Waarden naar Wijhe, om via de uiterwaarden van de IJssel naar het noorden te gaan. Ter hoogte van Windesheim gaat de route door weilanden naar station van Zwolle, waarbij de laatste kilometers (onvermijdelijk) door de bebouwde kom moeten worden afgelegd. In Zwolle is er een aftakking naar Hasselt, grotendeels langs het Zwarte Water. De hoofdroute gaat langs de IJssel naar Kampen.

Bijzonderheden

Langs de route zijn voldoende kampeerterreinen.

Openbaar vervoer

Aansluitingen op het openbaar vervoer zijn in de genoemde plaatsen te vinden, met stations te Dieren, Zutphen, Deventer, Olst, Wijhe, Zwolle en Kampen.

Foto's

Externe links

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.