Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Wandelvakantie/Overijssels Havezatenpad

Uit Wikibooks
Overijssels Havezatenpad
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst

Het Overijssels Havezatenpad is een Lange-afstand-wandelpad (LAW 12) dat door de Nivon-werkgroep Overijssel sinds 1997 is ontwikkeld. Eind 2005 werd de laatste hand gelegd aan de 300 km lange route van Steenwijk naar Oldenzaal. Deze voert langs ongeveer 52 nog bestaande of inmiddels verdwenen havezaten in Overijssel. Door de medewerking van de waterschappen Regge en Dinkel en Groot Salland zijn stukken graskade van beken en rivieren beschikbaar gekomen voor de wandelaar. Het Havezatenpad vervangt tevens het Overijsselpad, dat al meer dan 25 jaar bestond. Eén van de doelstellingen was om de samenloop van ruim 40 km met het Pieterpad op te heffen. Beide paden hebben nu nog geen hele kilometer gemeen.

De werkgroep heeft met hulp van de gemeente Hof van Twente een trap aangelegd in Goor, tegen het talud van de Diepenheimse brug. Begin augustus 2006 is een wandelgids verschenen waarin het pad in twee richtingen wordt beschreven bij het Nivon (ISBN: 90-70601-91-5).

Het pad is op 14 september 2006 officieel geopend door Overijssels gedeputeerde Carry Abbenhues bij de Noordmolen op landgoed Twickel bij Delden door het plaatsen van de laatste markeringspaal. Op 40 splitsingspunten met andere LAW's zijn een nieuw model richtingwijzers geplaatst, om de wandelaar op het juiste pad te houden. Deze bordjes zijn slechts 9 × 9 cm groot en bestaan grotendeels uit de wit-rode basismarkering. Daaronder wordt met pijlen de richting van de verschillende paden aangegeven. Begin april 2007 is het gedeelte Goor -> Rijssen als tweedaagse NS-wandeling uitgegeven onder de naam Markelose berg.

Route[bewerken]

De route is verdeeld in de volgende etappes:

In de gids wordt het pad verdeeld in kaarten (3 tot 8 km) en etappes. Ook worden 12 één- en tweedaagse etappesuggesties (15 tot 23 km per dag) gegeven inclusief overnachtings- en openbaar vervoermogelijkheden.

Aanlooproutes naar stations:

Foto's[bewerken]

Externe links[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.