Naar inhoud springen

Vakantiereizen/Wandelvakantie/Pelgrimspad

Uit Wikibooks
Pelgrimspad
Wandelvakantie
Wandelen met kinderen
Fietsvakantie
Fietsen met kinderen
Uitrusting algemeen
Uitrusting wandelen
Uitrusting fietsen
De voorbereiding
Noodsituaties
Overleven in de natuur
Onderweg naar..
Overnachten
Oriënteren
Tijdens de reis
Wandelen in.. (routes en beschrijvingen)
Fietsen in.. (routes en beschrijvingen)
Wereldtalen Woordenlijst

Het Pelgrimspad is een lange-afstand-wandelpad bestaande uit twee delen. Deel 1 loopt van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch en heeft een lengte van 199 kilometer. Deel twee heeft een lengte van 267 kilometer en loopt van 's-Hertogenbosch naar Wezet in België). Het pad is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in twee gidsjes beschreven.

Oude pelgrimsroute[bewerken]

De naam van dit pad verwijst naar de oude pelgrimsroute naar Santiago de Compostela, hoewel dit meer een associatie is dan dat hiermee een historische route vanuit de Nederlanden naar die bedevaartsplaats is gereconstrueerd. (Voor zover dergelijke routes destijds vast lagen, gold dat slechts voor de routes vanuit een aantal plaatsen in Frankrijk naar de Pyreneeën en van de Pyreneeën naar Santiago. Zie hiervoor ook Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostela in Frankrijk.) De route voert echter wel langs een aantal (kleinere) bedevaartsplaatsen en andere plaatsen van religieus belang in Brabant en Limburg.

De route[bewerken]

Het eerste deel[bewerken]

De route begint bij het Centraal Station van Amsterdam en gaat via het Vondelpark en het Amsterdamse Bos naar Aalsmeer. De wandelaar passeert het Fort bij De Kwakel, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, en volgt het Amstel-Drechtkanaal en het Aarkanaal tot Papenveer. Via Aarlanderveen en Zwammerdam worden de Reeuwijkse plassen bereikt. Na Haastrecht gaat de route langs de Vlist naar Schoonhoven, waar de Lek per pont wordt overgestoken.

De route gaat dan via Nieuwpoort en Groot-Ammers door het polderlandschap van de Alblasserwaard langs Bleskensgraaf naar Neder-Hardinxveld. Na Boven-Hardinxveld gaat de route door het natuurgebied de Avelingen naar Gorinchem. Hier neemt de wandelaar de pont over de Waal naar Woudrichem. De hoofdroute gaat langs de Afgedamde Maas naar Brakel; een variant gaat per pont naar slot Loevestein en door de polder Munnikenland naar Brakel.

Door de Bommelerwaard gaat de route naar Aalst en Nederhemert, met een veer over de Afgedamde Maas, en steekt bij Heusden de Maas over. Via de Loonse en Drunense Duinen wordt Vught bereikt, waar de route bij het station van 's-Hertogenbosch eindigt.

Het tweede deel[bewerken]

De route aan het begin van deel 2 is voor een klein stukje gelijk aan het laatste stukje van deel 1, want van station te 's-Hertogenbosch loopt het in zuidelijke richting naar Vught. Vandaar voert het langs Middelbeers, Vessem, Knegsel, Steensel onder Eindhoven door naar Heeze.

Via de Strabrechtse Heide en de Lieropse heide gaat de route naar Weert, Tungelroy, Hunsel, Ittervoort en Thorn. Hier gaat de route over Belgisch grondgebied via Kessenich naar Maaseik, waar de Maas wordt overgestoken.

Via Roosteren en Born gaat de route naar Sittard, en van daar naar Spaubeek, Nuth en Voerendaal. Hierna loopt de route door heuvelachtig gebied langs Ubachsberg, Gulpen, Schin op Geul, Cadier en Keer en Gronsveld, om achter Mesch weer in België te geraken. Het pad eindigt bij het station van Wezet (Visé).

In Zuid-Limburg voert de route door een (voor Nederlandse begrippen) geaccidenteerd gebied. Wandelaars doen er goed aan bij de planning van hun dagetappes rekening te houden met het aantal "hoogtemeters".

Overnachtingsmogelijkheden[bewerken]

Het eerste deel van de route is niet zeer ruim voorzien van overnachtingsmogelijkheden. Van de aanwezige kampeerterreinen worden hier de paalkampeerterreinen Donkse Laagten (bij Bleskensgraaf) en Dordtse Avelingen (bij Gorinchem) genoemd. Horeca en winkels zijn in redelijke mate aanwezig.

Bij het tweede deel gaat het beter met de overnachtingsmogelijkheden, hoewel campings niet overal even dicht gezaaid zijn. In het hoogseizoen is het aan te raden een plaats op een camping te reserveren, met name in Zuid-Limburg. Doordat bebouwde gebieden zo veel mogelijk worden gemeden, zijn winkels en horeca niet altijd voorhanden. Dit is onder meer het geval tussen Heeze en Weert.

Openbaar vervoer[bewerken]

Aansluitingen op het openbaar vervoer bestaan uit stations te Amsterdam Centraal, Gorinchem en 's-Hertogenbosch, Heeze, Sittard, Spaubeek, Nuth, Schin op Geul, Eijsden en Visé en busverbindingen in de meeste overige plaatsen. Sommige veerdiensten hebben beperkte vaartijden en de wandelaar wordt aangeraden bij de planning van zijn etappes hiermee rekening te houden. De Merwedebrug te Gorinchem kan als alternatief dienen voor het veer Gorinchem – Woudrichem. Voor het veer bij Nederhemert is in de gids een (iets langere) alternatieve route gegeven.

Foto's[bewerken]

Andere wandelpaden op de route[bewerken]

De route sluit in Amsterdam bij het Centraal Station aan op het Zuiderzeepad (en via die route bij de oostgrens van Amsterdam op het Trekvogelpad). Van nabij Haastrecht tot Schoonhoven loopt het pad gelijk op met het Floris V-pad. Bij Schoonhoven kruist het pad het Oeverloperpad. In 's-Hertogenbosch bij de scheiding tussen deel 1 en deel 2 sluit het pad aan op het Peellandpad en het Maarten van Rossumpad. Bij Oisterwijk en bij Heeze kruist het pad het Brabants Vennenpad. Hiertussenin loopt het na Steensel kort samen met het Grenslandpad, in Thorn sluit het aan op dat pad. Tussen Sittard en Spaubeek loopt het samen met het Pieterpad en bij Valkenburg en Eijsden kruist het pad het Krijtlandpad. In Visé en Dalhem is een aansluiting met de GR5 (Hoek van Holland-Nice). De GR5 is onderdeel van de Europese wandelroute E2.

Externe links[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.