Trotski voor beginners/Wat is het trotskisme

Uit Wikibooks

Trotski voor beginners

 1. Wat is het trotskisme
 2. Wie was Leon Trotski
 3. Waaruit bestaat het trotskistische gedachtegoed
 4. Wat is de permanente revolutie
 5. Wat houden de glijdende loonschaal en de glijdende uurschaal in
 6. Hoe ziet de trotskistische radendemocratie eruit
 7. Wat houdt het verbond van arbeiders en boeren in
 8. Wat is arbeiderscontrole
 9. Wat houdt een democratische planeconomie in
 10. En hoe ziet Trotski de onteigening/nationalisatie
 11. Hoe zag Trotski de emancipatie van vrouw en kind
 12. Waar is het trotskisme tegen
 13. Wat had Trotski tegen opportunisme
 14. Wat had Trotski tegen sektarisme
 15. Wat had Trotski tegen het revisionisme
 16. Wat had Trotski tegen het imperialisme
 17. Maar is de permanente revolutie dan geen imperialisme
 18. Wat had Trotski tegen het fascisme
 19. Wat had Trotski tegen het stalinisme
 20. Wat had Trotski tegen religie
 21. Wat is het trotskisme vandaag
 22. Waar heeft Trotski nog meer over geschreven
Als negenjarige, 1888

Het trotskisme is een politieke stroming die onder het communisme valt, het is de verzamelnaam voor het gedachtegoed van Leon Trotski (geboren als Lev Bronstein), een Russisch politicus en militair die een vooraanstaande rol had bij de Russische Revolutie.

Net als elke andere communistische stroming vindt het trotskisme ook zijn oorsprong in het zogeheten marxisme, de ideeën van de Duitse filosoof Karl Marx. Hij is onder andere bekend van zijn beroemdste boeken 'Het Communistisch Manifest' en 'Het Kapitaal'. De meeste mensen hebben deze boeken niet gelezen, maar bijna iedereen kent de titels. In eerste instantie was het marxisme een synoniem voor het communisme, er waren immers geen andere communistische denkers in die tijd. Toen Lenin op het toneel verscheen, gevolgd door Trotski, Stalin en vele anderen, moest er toch onderscheid gemaakt worden. Sindsdien is het begrip communisme slechts een verzamelnaam voor de stromingen die zij herbergt, waarvan de een conservatiever is dan de ander, die wat radicaler en/of democratischer is ingesteld. Iedere communistische stroming claimt dat hun overtuiging de juiste is van het gedachtegoed, tot de dag van vandaag is dat debat op de achtergrond nog aanwezig. Het leninisme leek aanvankelijk voor sommigen "de redding voor het Russische volk", maar na de dood van Lenin ontpopte Stalin zich tot een dictator. Naast het stalinisme heeft ook het maoïsme (de Chinese variant van Mao Zedong) veel dictatoriale kenmerken.

De stromingen die nooit in de praktijk zijn gebracht – het marxisme en trotskisme – hebben een vreedzamere en democratischer leer. Trotski kon vooral leer trekken uit zijn tijdgenoten Lenin en Stalin, waarvan hij vooral leerde hoe hij het níet moest doen. De leer van Marx is eveneens nooit werkelijk uitgevoerd als dit al mogelijk is. Lenin was de eerste die de leer overnam, al dan wel op zijn eigen manier – iets wat velen na hem zouden doen.

De leer van Marx en Trotski bestaat tot op heden alleen in boeken, hoe zal het in de praktijk uitpakken? Dat is een vraag waar het antwoord alleen van gegokt kan worden. Het doel hier is de leer van Leon Trotski zo duidelijk mogelijk te beschrijven voor de leek.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.