Overleg gebruiker:T.vanschaik/Archief - 2022
Onderwerp toevoegenT.vanschaik/Archief - 2022, welkom op Wikibooks!
Met meer serieuze gebruikers kan Wikibooks uitgroeien tot een nuttig project. Daarom worden jouw (toekomstige) bijdragen zeer gewaardeerd.
Nuttige links kan je vinden op het gebruikersportaal, zoals bijvoorbeeld de pagina's: Hoe kan ik meedoen, afspraken en conventies en boekstructuur. Als je algemene vragen hebt, kan je deze stellen in de lerarenkamer. Als je echt een knellende vraag hebt, kan je terecht bij een ervaren gebruiker of bij een van de moderators.
Als je wilt oefenen met bijvoorbeeld de wikiopmaak, dan kan dat in de zandbak.
Veel plezier en succes namens alle wikibookianen!
- P.S.: Overleg ondertekenen gaat met 4 tildes dus: ~~~~
Veel plezier hier op wikibooks. Leuk dat je meedoet aan het Algemene scheikunde-project. Succes Pjetter zeg't maar 12 dec 2006 12:32 (CET)
Pascal
[bewerken]Bedankt voor ej bijdragen op programmeren in pascal. Maar misschien is je voorbeel dbij de procedures een beetje te moeilijk aangezien er heel langzaam opgebouwd wordt. Maar laat je maar gaan, ik probeer toch al zo lang een goed boek te maken en met een extra hulp moet het nu wel snel een goed boek worden. Wolvenraider 19 dec 2006 11:53 (CET)
Wikimedia Conferentie - 27 oktober
[bewerken]Hallo T.vanschaik,
Op 27 oktober vindt de Wikimedia Conferentie Nederland 2007 (te Amsterdam) plaats, met het thema "Wiki's en Educatie". Misschien is het voor je interessant om aanwezig te zijn? Ik denk dat we als regelmatige bijdragers daar prima Wikibooks kunnen promoten en dat we op die manier meer mensen enthousiasmeren hier mee te werken! Bovendien lijkt het me leuk als we elkaar wat beter leren kennen en met elkaar kunnen spreken over hoe we dit verder willen ontwikkelen. Het programma omvat ondermeer lezingen over hoe Wiki's worden toegepast in diverse onderwijsprogramma's (de VU en Radbout universiteit bijvoorbeeld), er is een lezing over Wikiboeken door Inge Habex en een lezing door Florence Devouard, de voorzitter van de Wikimedia Foundation en ook interessant is de introductie tot Wikiversity. Het volledige programma kun je terugvinden op onze website, en ik hoop van harte dat je kunt komen! Met vriendelijke groet, Pjetter zeg't maar 12 okt 2007 23:13 (CEST)
Verzoek
[bewerken]Beste T.vanschaik/Archief - 2022, Volgens de geschiedenis ben je een van de gebruikers die begonnen is (of heeft bijgedragen) aan het hieronder vermelde WikiBoek(en). Sommige boeken hebben zulk een summiere inhoud dat ze op de Verwijderlijst zijn of worden geplaatst.
Bij deze het verzoek om eens te overwegen of je het/de boek/en weer een duwtje kan geven in de richting van 'af'. Pas dan wel de voortgangsindicator aan in de infobox (bi) van het boek, ook als je vindt dat het boek 'af' is.
Mocht je geen tijd/zin meer hebben verder te gaan geef dat dan alsjeblieft ook even door. We kijken uit naar je bijdragen of reactie op Overleg_gebruiker:Vangelis/Voortgang_WB.
Samen maken we WikiBooks Groet, --John angelis. overleg 30 nov 2013 17:42 (CET)
Organische chemie/Carbonzuren
[bewerken]Wil jij even naar de laatste alinea van Organische chemie/Carbonzuren kijken ? Die zin lijkt me niet af, en ik weet niet wat er zou moeten staan. - Erik Baas 1 jun 2010 13:07 (CEST)
Decimale punt of komma?
[bewerken]Beste T.,
dank voor uw vele bijdragen! Zie net Basiskennis_chemie/Systematische_Probleem_Aanpak/Machten_van_10. Ik vroeg me af, of we niet de continentale notatie moeten gebruiken, dus 5,7 in plaats van uw 5.7 enzovoorts. In Nederland is de decimale komma in gebruik op school en in examens (maar de rekenmachines tonen de decimale punt en de komma juist om duizendtallen te scheiden). Uw overzicht van machten van tien zou niet misstaan bij het wikiboek Rekenen (heb daar nog niet gekeken, moet ik bekennen, misschien over en weer verwijzen?). Vriendelijke groet, Hansmuller (overleg) 25 dec 2019 16:24 (CET)
- Ik heb zelf een behoorlijk aantal jaren lesgegeven aan de laboratorium-opleiding in Rotterdam, wat betekent dat veel van de studenten in het internationale deel van de handel actief zijn (controle op gehaltes en specificaties in de haven, zowel op specificatie van het eigen bedrijf als als onafhankelijk expert). Ook allerlei laboratorium-apparatuur geeft een decimale punt. Dat in combinatie met de decimale punt op rekenmachine hebben mij al lang geleden laten overstappen van de decimale komma naar de decimale punt.
- Een tweede aspect dat meespeelt is mijn ervaring met programmeren in Visual Basic onder de Office-programma's Winword, Excel en Access. Daar wordt ik geconfronteerd met de ongerijmdheid dat bij het converteren van een getal naar een string een decimale komma gebruikt wordt, terwijl de inverse conversie niet lukt omdat de decimale komma niet als decimaal scheidingsteken herkend wordt. Reden genoeg voor mij om consequent een decimale punt te gebruiken. T.vanschaik (overleg) 26 dec 2019 18:07 (CET)
Sjabloon:Kolommen2 (variabel)
[bewerken]Er gaat iets mis, zo te zien ontbreekt de begincode van de table, zie oa. Basiskennis chemie/Classificatie van stoffen. - Erik Baas (overleg) 18 apr 2020 11:03 (CEST)
- Ben ik mee bezig.T.vanschaik (overleg) 18 apr 2020 11:45 (CEST)
- Ik bne ervan uitgegaan dat de switchfunctier de defaultwaarde weergeeft als er geen waarde voor de parameter wordt ingevuld. Blijkbaar is dat niet zo. De switch is nu onderdeel van het WAAR-gedeelte van een #if: constructie, bij he4t ontbreken van de parameter wordt de FALSE nu uitgevoerd, en dat lijkt zie Basiskennis chemie/Classificatie van stoffen, te werken. T.vanschaik (overleg) 18 apr 2020 22:01 (CEST)
Basiskennis chemie/Kwantitatief/Inleiding
[bewerken]Er gaat iets mis op Basiskennis chemie/Kwantitatief/Inleiding: delen van de inhoud van de sjabloon staan er boven ipv. er in... Zie de screendump, ik heb de tables even gemarkeerd. En: op Speciaal:LintErrors/misnested-tag staat een foutmelding betreffende dezelfde pagina, dat er een "<td>" niet goed zou staan. En ik kan de fout niet vinden... - Erik Baas (overleg) 22 mei 2020 23:05 (CEST)
- Bedankt voor de melding.
Het probleem was eigenlijk heel eenvoudig. In het sjabloon Kolommen2 (variabel) wordt eigenlijk een grote tabel gebouwd. Maar dan moet in het eerste gebruik ervan op een pagina wel aangegeven worden dat het om het eerste gebruik gaat zodat de openingstags geplaatst worden (| Header = willekeurige waarde). Bij de laatste in de serie moet de afsluiting gemeld worden (| Footer = willekeurige waarde). Die twee parameters heb ik geladen. Of dat echt het probleem was weet ik niet want ik heb ook de geneste tabellen eruit gehaald en vervangen door de wikiopmaak voor definitielijsten. Volgens mij ziet het er nu goed uit.T.vanschaik (overleg) 23 mei 2020 09:29 (CEST)
Ik zie dat er een probleem is met die pagina, maar ik kan het niet reproduceren. Gaat het om de versie van 1 jun 2020 23:37 ? Ik ben gister weer bezig geweest met sjablonen, kijk eens bij mijn bijdragen of daar een mogelijke oorzaak te vinden is? 't Zou zonde zijn als je opnieuw moest beginnen... - Erik Baas (overleg) 2 jun 2020 12:21 (CEST)
Bookmarklet
[bewerken]Hier is de code voor een zg. Bookmarklet, waarmee je tables zichtbaar kunt maken; heel gemakkelijk om diverse fouten in tables (en dus ook in je sjabloon) op te sporen!
Maak een nieuwe bookmark in Firefox, zet "ST" in Naam, en plaats de volgende code in Locatie:
javascript:w(this.frames);s(this);function%20s(r){x(r,'table','#f60');x(r,'td','#0c0');x(r,'th','#06f')}function%20x(r,h,c){try{t=r.document.getElementsByTagName(h);if(t.length>0){for(j=0;j<t.length;j++){g=t[j].style;g.outlineColor=c;g.outlineWidth='1px';g.outlineStyle='solid'}}}catch(m){}}function%20w(e){for(i=0;i<e.length;i++){s(e[i]);d=e[i].frames;if(d.length>0)w(d)}}
Als je er op klikt worden de borders van alle tables gekleurd weergegeven. - Erik Baas (overleg) 2 jun 2020 12:21 (CEST)
- Klinkt leuk, maar war vind ik dat in Firefox? T.vanschaik (overleg) 2 jun 2020 13:17 (CEST)
- Rechter muisknop op de bladwijzerwerkbalk, en dan "Nieuwe bladwijzer". Als de bladwijzerwerkbalk niet zichtbaar is: eerst rechter muisknop naast adresbalk, en dan "Bladwijzerwerkbalk" aanvinken. - Erik Baas (overleg) 2 jun 2020 13:32 (CEST)
- U bent een genie! :), het werkt.T.vanschaik (overleg) 2 jun 2020 13:40 (CEST)
- I know. ;-p - Erik Baas (overleg) 29 jun 2020 23:05 (CEST)
- U bent een genie! :), het werkt.T.vanschaik (overleg) 2 jun 2020 13:40 (CEST)
- Rechter muisknop op de bladwijzerwerkbalk, en dan "Nieuwe bladwijzer". Als de bladwijzerwerkbalk niet zichtbaar is: eerst rechter muisknop naast adresbalk, en dan "Bladwijzerwerkbalk" aanvinken. - Erik Baas (overleg) 2 jun 2020 13:32 (CEST)
Sjabloon:Tabellen voor Scheikunde/Alkanen/Eigenschappen
[bewerken]Wil jij dit even checken? De tabel was stuk (een cel teveel in de kop), maar ik weet niet of "839 (20)" nu in de juiste kolom staat. - Erik Baas (overleg) 22 jun 2020 14:08 (CEST)
- Hoe durf je! ;-), Ik zal kijken. T.vanschaik (overleg) 22 jun 2020 22:10 (CEST)
- Volgens mij staat het nu allemaal goed. T.vanschaik (overleg) 23 jun 2020 10:14 (CEST)
- Ik moet me ook niet bemoeien met zaken waar ik geen verstand van heb... ;-) - Erik Baas (overleg) 29 jun 2020 23:03 (CEST)
- Volgens mij staat het nu allemaal goed. T.vanschaik (overleg) 23 jun 2020 10:14 (CEST)
Sjabloon:Kolommen4
[bewerken]Ik heb een parameter toegevoegd aan Sjabloon:Kolommen4, nl. "text-align". Als je deze de waarde "center" geeft wordt de inhoud van alle kolommen gecentreerd. Dat leek me wel nuttig voor Basiskennis_chemie_4/Organische_chemie/Alkanen#Propaan_en_verder, omdat er daar 6 onder elkaar staan. In de zandbak staat een kopie van de versie van 29 juni 2020 22:21 waarin ik dit heb toegepast. Wil je er even naar kijken? - Erik Baas (overleg) 29 jun 2020 23:01 (CEST)
- Toevallig heb ik zelf ook naar zitten denken, dat het bij de kolommen wel aardig zou zijn om, zeker plaatjes, te kunnen centeren. Bedankt. De parameter doet op de pagina zelf ook braaf wat ie moet doen.T.vanschaik (overleg) 30 jun 2020 00:12 (CEST)
Sub
[bewerken]Wil je het sjabloon {{Sub}} voortaan asjeblieft onderaan de pagina zetten? Anders ontstaat er een lege regel boven het artikel. - Erik Baas (overleg) 25 sep 2020 00:23 (CEST)
- Ik vroeg me al af waarom dat sjabloon steeds naar onder verhuisde. Zal er op letten.T.vanschaik (overleg) 25 sep 2020 10:18 (CEST)
- Tja, daarom zette ik steeds "{{sub}} onderaan vanwege lege regel" in de samenvatting.. ;-p - Erik Baas (overleg) 25 sep 2020 23:34 (CEST)
Sjabloon:Kolommen2 (variabel) /2
[bewerken]Hallo,
Ik heb Sjabloon:Kolommen2 (variabel) zodanig gewijzigd dat de inhoud van Kol2 niet meer default vet weergegeven wordt. De combinatie van ''' en een afbeelding gaf nl. een foutmelding op Speciaal:LintErrors/misnested-tag. Het hoe en waarom is mij niet duidelijk... Een gevolg is wel dat op een aantal pagina's de opmaak niet meer zo is als jij bedoeld had; sorry! Wil jij dat zelf even nalopen?
Als Kol1 of Kol2 een afbeelding bevat kun je dus de parameters vet, cursief en vetcursief van de sjabloon niet meer gebruiken, en zul je die codes in het artikel zelf moeten plaatsen. Ik zal dat straks nog even testen op Basiskennis chemie/Naamgeving/Hydraten, daar was ik al even mee bezig geweest. - Erik Baas (overleg) 27 nov 2021 23:28 (CET)
- Ik zal er zelf ook nog eens naar kijken, maar het is een sjabloon dat ik al een tijd geleden gemaakt heb, dus het zal wel even kunnen duren voor ik weer precies weet wat waar gebeurt. Bedankt voor de hint. T.vanschaik (overleg) 28 nov 2021 00:10 (CET)
Basiskennis chemie/Systematische Probleem Aanpak/Significante cijfers
[bewerken]Op Basiskennis chemie/Systematische Probleem Aanpak/Significante cijfers gaat iets gruwelijk mis:
- de tabel onder "Rekenen" begint met een tr over twee kolommen,met maar één (lege) td, de tweede ontbreekt;
- Update: de onderkant van de tabel vertoont nu hetzelfde probleem, direct na "de molaire massa van kaliumwaterstofftalaat"
- in sommige kopjes staat "regelnummer vervangen"
- sjabloon "Basiskennis Chemie" staat op een heel verkeerde plek
Wil jij daar even naar kijken? Ik kom er niet meer uit... :-( - Erik Baas (overleg) 4 jan 2022 16:05 (CET)
- Ook zitten er volgens Speciaal:LintErrors/stripped-tag nog twee fouten in, wsch. een /tr die niet bij een tr hoort; de fout kan ook in een sjabloon zitten!
- Ik heb de pagina provisorisch leesbaar gemaakt, in de laatste diff kun je zien hoe. - Erik Baas (overleg) 4 jan 2022 21:27 (CET)
- Het was even een duik in Memmory Lane. Het volgende is gebeurd: Oorspronkelijk werd in Sjabloon:Kolommen2 (variabel) elk blokje in een eigen tabel geplaatst. Na de problemen met de kolombreedte (Ondanks de opgegeven waarden was een niet over de hele breedte lopende linker kolom aanleiding om die kolom dan maar smaller te maken) en de oplossing daarvoor: alles in een kolom, moesten de verschillende blokken, nu rijen in de grote tabel, in de aansturing onderscheiden worden. Eerst heb ik daar 1 parameter voor gebruikt RegelNr, met de waarden 0 (tussenregel), 1 (Bovenste regel met codering voor tabelstart) of 2 (onderste tabelrij met slotcode voor tabel). Uiteindelijk heb ik er twee verschillende variabelen van gemaakt (Header vooor de eerste tabelrij en Footer voor de laatste) omdat het in het sjabloon erg complex werd. Om in gevallen die ik al met de parameter RegelNr gebruikt had een duidelijk foutmelding weer te geven heb ik, als die parameter gebruikt werd de melding "regelnummer vervangen" in de pagina gezet. In de pagina Basiskennis chemie/Systematische Probleem Aanpak/Significante cijfers ben ik duidelijk vergeten deze wijziging in het sjabloon ook in de codering te verwerken. Bovendien waren er ook nog buiten de sjablonen een tabelstart en tabeleinde aanwezig. Volgens mij ziet de pagina er nu goed uit, op het nog niet opgeloste probleem van de inhoudsopgave, die de hele pagina uit beeld duwt. Naar het probleem met de plaatjes in combinatie met vet en cursief ga ik nog kijken.T.vanschaik (overleg) 5 jan 2022 02:05 (CET)
- Blij dat het opgelost is! En dank je voor je uitleg, dit had ik niet kunnen verzinnen... ;-) De pagina ziet er nu goed uit, en de lintfouten zijn meteen ook verdwenen.
- Er is alleen nog een loze (derde) td in de tr met "Ondanks de grote nauwkeurigheid " etc.; die zie je alleen als je de table-borders zichtbaar maakt, maar het kost natuurlijk wel een paar mm van de schermbreedte.
- Voor het probleem met de inhoudsopgave heb ik (denk ik) een mooie fix gevonden, zie de laatste edit.
- De tabel daar knippen had ik ook bedacht, maar dat leek niet het gewenste resultaat op te leveren. Het ziet er nu goed uit.T.vanschaik (overleg) 6 jan 2022 10:53 (CET)
- Het was even een duik in Memmory Lane. Het volgende is gebeurd: Oorspronkelijk werd in Sjabloon:Kolommen2 (variabel) elk blokje in een eigen tabel geplaatst. Na de problemen met de kolombreedte (Ondanks de opgegeven waarden was een niet over de hele breedte lopende linker kolom aanleiding om die kolom dan maar smaller te maken) en de oplossing daarvoor: alles in een kolom, moesten de verschillende blokken, nu rijen in de grote tabel, in de aansturing onderscheiden worden. Eerst heb ik daar 1 parameter voor gebruikt RegelNr, met de waarden 0 (tussenregel), 1 (Bovenste regel met codering voor tabelstart) of 2 (onderste tabelrij met slotcode voor tabel). Uiteindelijk heb ik er twee verschillende variabelen van gemaakt (Header vooor de eerste tabelrij en Footer voor de laatste) omdat het in het sjabloon erg complex werd. Om in gevallen die ik al met de parameter RegelNr gebruikt had een duidelijk foutmelding weer te geven heb ik, als die parameter gebruikt werd de melding "regelnummer vervangen" in de pagina gezet. In de pagina Basiskennis chemie/Systematische Probleem Aanpak/Significante cijfers ben ik duidelijk vergeten deze wijziging in het sjabloon ook in de codering te verwerken. Bovendien waren er ook nog buiten de sjablonen een tabelstart en tabeleinde aanwezig. Volgens mij ziet de pagina er nu goed uit, op het nog niet opgeloste probleem van de inhoudsopgave, die de hele pagina uit beeld duwt. Naar het probleem met de plaatjes in combinatie met vet en cursief ga ik nog kijken.T.vanschaik (overleg) 5 jan 2022 02:05 (CET)
Sjabloon:Kolommen2 (variabel) /3
[bewerken]Zou jij op [1] even willen kijken naar de artikelen op de laatste 7 regels in de tabel? Die vertonen nl. sinds kort een HTML-fout (zie de 2e kolom), en de oorzaak zit in alle gevallen in Sjabloon:Kolommen2 (variabel). - Erik Baas (overleg) 16 apr 2022 00:20 (CEST)
- Op Basiskennis chemie 4/Organische chemie/Alkynen had dat bovendien tot gevolg dat {{Paginalink}} twee keer getoond werd, beide bovenaan de pagina. Waarvan ik er dus een ten onrechte verwijderd heb, de oorzaak ligt kennelijk elders (wsch. die kapotte table).
Ook:
- Basiskennis chemie/Classificatie van stoffen/Periodiek Systeem Elementen (p) en
- Basiskennis chemie 3/Oxides en de vorming van zouten (table). - Erik Baas (overleg) 16 apr 2022 00:24 (CEST)
- Hoi,
- De foutmeldingen op de pagina's over de vorming van de zouten en die over de alkenen kon ik terughalen naar het ontbreken van inderdaad de afsluiting van de tabel. Overigens was die voor de alkynen bewust, ik ben daar nog mee bezig en dan komt kolommen 2 nogal eens voor. Om dan elke keer de afsluiting naar een volgend voorkomen van het sjabloon te verplaatsen wordt op een gegeven moment tamelijk saai (zo niet irritant). Die bij de oxides heb ik bijgeplaatst en dat ziet er nu goed uit.T.vanschaik (overleg) 16 apr 2022 11:59 (CEST)
- Hoi,
"LintErrors/missing-end-tag"
[bewerken]Andere vraag: de verwijzing naar "LintErrors/missing-end-tag" snap ik op zich. Maar wat voor pagina is het? Ik kom er ook een behoorlijk aantal keren pagina's uit basiskennis chemie tegen, die ik niet allemaal kan plaatsen wat de foutmelding betreft.T.vanschaik (overleg) 16 apr 2022 11:59 (CEST)
- Er staat bij van welk type HTML-element de afsluitende tag ontbreekt, maar vooral als de eigenlijke fout in een sjabloon zit is dat inderdaad vaak lastig te vinden. Het is geen ramp hoor, browsers zijn altijd zeer vergevingsgezind geweest op dat punt, vandaar ook dat ik deze categorie tot het laatst heb laten wachten. Maar ja, ik zou het wel fijn vinden om al deze lijsten ooit eens op nul te zien staan...
- een veel voorkomende oorzaak is een openende tag in de ene #if:, de afsluitende in een een andere;
- de linter struikelt ook over bv. een div of p tussen span-tags; de span wordt dan aangemerkt als "niet afgesloten", de /span als "verdwaald"... Dat geldt trouwens ook voor b, i en s.
- Erik Baas (overleg) 20 apr 2022 00:09 (CEST)
- De lijsten op 0 krijgen snap ik. In het sjabloon kolommen2 (variabel) is dat echter niet te voorkomen, omdat door de opzet ervan tags inderdaad over meerdere sjablooncalls verdeeld kunnen zijn. Enige truc die ik kan verzinnen is, voordat de pagina als verdacht wordt aangemerkt, er eerst gekeken wordt of hij misschien handmatig correct is bevonden. Maar dat betekent weer sleutelen aan linter. daar zit je vast ook niet op te wachten. Maar heel eerlijk voel ik er ook weinig voor om de hele opzet van kolommen 2 (variabel) te gaan herschrijven, los van de vraag dat ik dan eerst moet gaan verzinnen hoe ik dat aan moet pakken. T.vanschaik (overleg) 20 apr 2022 00:22 (CEST)
- Nee, aan de linter valt weinig te sleutelen. Een (omslachtige) oplossing kan zijn om HTML-tags die dit soort problemen veroorzaken tussen "includeonly"-tags te zetten. Dat heb ik -noodgedwongen - toegepast op sjblonen als {{Groen}} etc. en {{Einde}}.
- PS.: Na je werk aan het sjabloon is er helaas een nieuwe fout opgedoken... - Erik Baas (overleg) 29 apr 2022 00:56 (CEST)
- Is het mogelijk de HTML-versie van een pagina zoals deze door sjablonen uiteindelijk wordt opgeleverd te bekijken? Dan kan ik daarin gaan zoeken waar de mismatch zit. Een ander alternatief is kijken of ene oudere versie van het sjabloon dezelfde fout genereert, maar dan is belangrijk hoe snel de lint-error controle reageert op wijzigingen? Ik kan bijvoorbeeld proberen wat het effect is als ik een oudere versie van het sjabloon tijdelijk terugzet. De melding is vrij algemeen. T.vanschaik (overleg) 29 apr 2022 10:12 (CEST)
- Nog een keer naar de code van de betreffende pagina Basiskennis chemie/Naamgeving/Hydraten gekeken. Daar was op een aantal plaatsen een harde <>b> met sluitcode geplaatst. Niet overal was in die gevallen parameter Typ2 = normaal opgegeven. Ik denk dat door het ontbreken van die laatste parameter, maar wel met het door mij herstelde, default = vet de situatie ontstond dat vet twee keer geopend werd. En dan gaat controle mekkeren, denk ik. ;). De extra <b> heb ik verwijderd. T.vanschaik (overleg) 29 apr 2022 11:20 (CEST)
- Is het mogelijk de HTML-versie van een pagina zoals deze door sjablonen uiteindelijk wordt opgeleverd te bekijken? Dan kan ik daarin gaan zoeken waar de mismatch zit. Een ander alternatief is kijken of ene oudere versie van het sjabloon dezelfde fout genereert, maar dan is belangrijk hoe snel de lint-error controle reageert op wijzigingen? Ik kan bijvoorbeeld proberen wat het effect is als ik een oudere versie van het sjabloon tijdelijk terugzet. De melding is vrij algemeen. T.vanschaik (overleg) 29 apr 2022 10:12 (CEST)
- Nee, aan de linter valt weinig te sleutelen. Een (omslachtige) oplossing kan zijn om HTML-tags die dit soort problemen veroorzaken tussen "includeonly"-tags te zetten. Dat heb ik -noodgedwongen - toegepast op sjblonen als {{Groen}} etc. en {{Einde}}.
4 loze cellen in de tables:
- ppm en ppb -> Nauw verwant aan ...
- Rekenen -> De reactievergelijking ...
- Rekenen -> En voor het aantal ...
- Rekenen -> Invullen van de formules ...
- Erik Baas (overleg) 19 apr 2022 23:56 (CEST)
- Er in de tweede kolom niets, maar de tekst van de eerste kolom moet in verband met de bladspiegel niet breder worden. De tweede kolom blijft dus leeg. Het zij zo. Door de keuze die gemaakt is om de bladspiegel met behulp van tabellen in een bepaalde vorm te forceren is de consequentie dat sommige cellen leeg zijn. het zij zo. T.vanschaik (overleg) 20 apr 2022 00:07 (CEST)
- Dat is niet wat ik bedoelde; sommige rijen van de table hadden een loze derde cel! Dat probleem lijkt nu trouwens opgelost, misschien kwam het uit de sjabloon?? Laten we daar het hoofd maar niet meer over breken. ;-) - Erik Baas (overleg) 1 mei 2022 03:43 (CEST)
{{Popuptekst}}
[bewerken]hierTekst: aap noot mies
HTML: groen
Wikilink: Test
Sjabloon: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
Er zijn (nog?) twee nadelen:
- de hele zin moet via de sjabloon ingevoerd worden, anders komen de woorden niet allemaal op één regel;
- de breedte is nu vast ingesteld op 30vw, anders komen alle woorden onder elkaar, óf je moet een {{Nowrap|blabla}} gebruiken om zelf de breedte te bepalen (lijkt me wel beter);
- er is nog geen documentatie.
Drie nadelen, er zijn drie nadelen. ;-) - Erik Baas (overleg) 1 mei 2022 03:33 (CEST)
- Geniaal. Ik heb voorde </includeonly> een harde return verwijderd, dat scheelde een loze regel-opvoer. De link die ik erin gezet heb werkt. Truc is wel dat cursor echt door de rechter-onderrand van de link en de linker bovenkant van de popuptekst gaat. Nu inderdaad uitzoeken welke truc nodig is om de regel-opvoer na "vooraf" en voor "naloop" te onderdrukken. :) T.vanschaik (overleg) 1 mei 2022 17:15 (CEST)
- 1: Klopt. :-p
- 2: Klopt ook, en er is nog wel meer aan te verbeteren, maar het was half vier...
- 3: Klopt ook, daarom heb ik de betreffende div een fractie omhoog en naar links verplaatst, zodat ze elkaar deels overlappen, dat maakt het iets gemakkelijker. Maar hover werkt idd. alleen met de muis boven het onderstreepte woord óf de popup-div, daar valt niet aan te ontkomen.
- 4: Dat is mij niet gelukt, en ik ben wat dat betreft door m'n ideeën heen. {pre}, {tekst} en {post} staan elk in een div met eigenschap "display:inline", en dat lijkt de enige manier om ze naast elkaar te krijgen. Bovendien mag er dan geen enkele tekst tussen die drie div's staan! Met spans zou het geen probleem zijn, maar daar mogen weer geen block-elementen in, en die heb je per se nodig voor de popup (omdat die "relative" of "absolute" gepositioneerd moet worden). Vandaar mijn opmerking dat je de hele alinea via het sjabloon moet invoeren. Schoonheidsfoutje, sorry! - Erik Baas (overleg) 2 mei 2022 02:43 (CEST)
- Wel in de gaten houden dat je je schoonheidsslaapje voldoende benut. ;) T.vanschaik (overleg) 2 mei 2022 10:38 (CEST)
Tukkie heeft me goed gedaan, mede daardoor staat versie 3Tekst, wikilink, HTML, plaatje: , sjabloon: kortom: the sky is the limit! ;-) nu voor je klaar. Tóch met spans (met display: inline-block). :-) - Erik Baas (overleg) 3 mei 2022 01:40 (CEST)
- Moest het even proberen. link en superscript werken. Schoonheidsslaapjes werken dus blijkbaar niet alleen voor schoonheid in de spiegel. :) T.vanschaik (overleg) 3 mei 2022 11:14 (CEST)
- Toegepast bij: tabel in Basiskennis chemie 4/Organische chemie/Alkanolen. :))). T.vanschaik (overleg) 3 mei 2022 21:51 (CEST)
Sjabloon:Zandbak
[bewerken]Ik heb de inhoud van Sjabloon:Zandbak verplaatst naar Wikibooks:Sjabloonzandbak, die is nl. bedoeld voor het testen van sjablonen. De eerste was oorspronkelijk een bericht aan mensen die in de hoofdnaamruimte aan het experimenteren waren, en daarom reeds geplaatst op enkele tienduizenden gebruikersoverlegpagina's. Oeps...
Ipv.
{{Sjabloon:Zandbak}}
moet je nu dus
{{Wikibooks:Sjabloonzandbak}}
gebruiken. - Erik Baas (overleg) 14 sep 2022 13:35 (CEST)
- Merci, zal proberen eraan te denken. T.vanschaik (overleg) 15 sep 2022 01:08 (CEST)
Basiskennis chemie 2/Reactievergelijking opstellen/Antwoorden
[bewerken]- Welke is de juiste? - Erik Baas (overleg) 16 dec 2022 06:55 (CET)
- En hier? - Erik Baas (overleg) 16 dec 2022 06:58 (CET)
- Ik snap je vraag niet helemaal. Op de antwoordpagina probeer ik een aantal zaken te regelen:
- Uiteraard het antwoord op de opgave weergeven maar ook
- Voorkomen dat bij het controleren van één antwoord alle antwoorden meteen zichtbaar zijn.
- Dat laatste betekent dat je bij het openen van de antwoordpagina meer moet zien dan alleen de nummers van de vraag, want dan blijf je op en neer kijken naar het nummer. Dus wordt, permanent zichtbaar, de hele vraag herhaald en alleen na op "uitklappen" te hebben geklikt alleen het antwoord op de geselecteerde vraag.*:T.vanschaik (overleg) 16 dec 2022 16:28 (CET)
- Ik snap je vraag niet helemaal. Op de antwoordpagina probeer ik een aantal zaken te regelen:
Het probleem is dat de parameter VraagVooraf meer dan eens voorkomt bij één sjabloon, en de pagina in Categorie:Wikibooks:Pagina's met dubbele sjabloonparameters komt. Het werkt overigens ook niet, slechts een van de twee is geldig. - Erik Baas (overleg) 16 dec 2022 17:18 (CET)
- Aha, bedankt, zal ik naar kjken. 217.27.234.196 17 dec 2022 10:26 (CET)
Sjabloon:Basiskennis Chemie/Index
[bewerken]Je kunt een pagina uit bv. de hoofdnaamruimte wel degelijk opnemen in een andere pagina, er moet alleen een dubbele punt voor de titel:
{{:Paginatitel}}
- Erik Baas (overleg) 24 dec 2022 09:35 (CET)
- Merci T.vanschaik (overleg) 24 dec 2022 11:01 (CET)
- Ik heb geprobeerd de link op deze manier te realiseren in Basiskennis chemie1/Index, maar dan krijg ik een rode link! Heb ik toch nog iet sfout gedaan? T.vanschaik (overleg) 24 dec 2022 13:11 (CET)
- Dat klopt, het is nl. een sjabloon. Met de dubbele punt geef je aan dat de gewenste pagina in de hoofdnaamruimte staat; de default bij het gebruik van accolades is Sjabloon:. Op deze manier zou het wel werken:
- Ik heb geprobeerd de link op deze manier te realiseren in Basiskennis chemie1/Index, maar dan krijg ik een rode link! Heb ik toch nog iet sfout gedaan? T.vanschaik (overleg) 24 dec 2022 13:11 (CET)
{{Sjabloon:Basiskennis Chemie/Index}}
Maar ik bedoelde juist het omgekeerde: een pagina gebruiken alsof het een sjabloon was. - Erik Baas (overleg) 24 dec 2022 13:21 (CET)
Sjabloon:Indexentry
[bewerken]Er zit nog een lastige fout in, nl. een ontbrekende "/table" (zie hier). Die lijkt alleen op te treden als voor parameter "Kol" een waarde is ingevuld. Wil jij daar nog even naar kijken? - Erik Baas (overleg) 30 dec 2022 23:35 (CET)
- Mee dwaande :) T.vanschaik (overleg) 1 jan 2023 12:25 (CET)
- Dit heeft te maken met het volgende: De hele index wordt opgebouwd in een enkele tabel. Dat betekent:
- In de eerste call naar het sjabloon moet de parameter <Nieuw> geladen zijn met de waarde "Fst" (voor first). Dat heeft tot gevolg dat de de startcode voor de tabel geplaatst wordt, inclusief codes voor de kolommen en de openingscodes <tr><td> voor de eerste rij en het eerste veld, maar geen afsluitcodes. De tags <table>, <tr> en <td> blijven dus na de eerste call open staan.
- Om de leesbaarheid van de tabel te behouden, je springt (scrollt) niet van de bodem van kolom 1 door 400 regels naar de top van kolom 2, probeer ik de tabel in kolommen te verdelen die ongeveer een schermhoogte hebben. Als een nieuwe kolom gestart moet worden dient de parameter <Nieuw> geladen te worden met "Kol". De sluitcode </td> voor de geopende cel wordt geplaatst, inclusief de opencode <td> voor de volgende cel. Rij en cel (en ook de tabel) blijven open bij deze call.
- Is <Nieuw> geladen met "Rij" dan worden de cel en de rij afgesloten met </tr> en </td>. de volgende rij en cel worden dan geopend: <tr> en <td>. De tabel blijft open, evenals de nieuwe rij en cel.
- De laatste entry van de index sluit vervolgens alles: <Nieuw> = "Lst" (voor Last). Na de code voor de index-entry worden de afsluitcodes </td>, </tr> en </table> geplaatst en cel, rij en tabel allemaal netjes dicht.
- Het probleem zit dus m.i. niet in het sjabloon, maar eerder in de bot die brand roept terwijl er niets aan de hand is. Sorry. T.vanschaik (overleg) 1 jan 2023 14:18 (CET)
- De bot vindt wel een begintag voor de table maar geen eindtag, en signaleert dat dus terecht. Als de ene afhankelijk van een bepaalde voorwaarde al dan niet geplaatst wordt, moet dat met de andere ook gebeuren (dus met precies dezelfde voorwaarden), zodat de begin- en eindtags altijd strikt in paren voorkomen.
- PS.: Kennelijk gaat het goed wanneer de sjabloon op een artikel gebruikt wordt, maar niet stand-alone. Je zou die eindtag dus kunnen forceren voor er noinclude-tags omheen te zetten. 't Is dat ik geen idee heb waar precies... - Erik Baas (overleg) 1 jan 2023 21:38 (CET)
- Zoals je in bovenstaande uitleg ziet is de startvoorwaarde <Nieuw> = "Fst" en de stopvoorwaarde <Nieuw> = "Lst" En dat is ook de enige manier waarop ik kan verzinnen dat één sjabloon beide codes op de correcte plek kan plaatsen, los van wat de bot daarvan vindt. Overigens ben ik er volgens mij op Basiskennis chemie/Index redelijk uit hoe ik via een spreadsheet de verschillende calls naar Indexentry uitpakken. :)T.vanschaik (overleg) 1 jan 2023 21:43 (CET)
- Dit heeft te maken met het volgende: De hele index wordt opgebouwd in een enkele tabel. Dat betekent:
Foutje gevonden en opgelost, maar lintfout verdwijnt niet. NB.: Treedt alleen op als Kol een waarde van 2, 3 etc. heeft. Dus ook als Kol=4, zoals in jouw laatste versie van de zandbak. - Erik Baas (overleg) 1 jan 2023 22:47 (CET)
- Gefixt. (er was er dus nóg een!). :-) - Erik Baas (overleg) 1 jan 2023 23:00 (CET)