Help:Hoe kan ik meedoen
Uiterlijk
Ik wil graag aan Wikibooks bijdragen. Wat kan ik doen?
- Indien u slechts een beperkte tijd aan Wikibooks wilt besteden, dan kunt u het beste eerst eens kijken of er al boeken bestaan over het onderwerp waarvan u kennis hebt. Zonodig kunt u er enkele zaken aan toevoegen.
- Wilt u meer tijd besteden, lees dan alstublieft door.
- Kies een onderwerp dat u interesseert.
- Ga na wat er tot nu toe over dat onderwerp geschreven is via het zoekvenster in deze Wikibooks, of zoek op deze Wikibooks met behulp van Google.
- Vul de bestaande artikelen aan of verbeter ze.
- Vul leegtes op door het aanmaken en beschrijven van nieuwe pagina's over aspecten van het onderwerp die nog niet zijn behandeld.
- Bezoek een willekeurige pagina en kijk of er een link op staat waar nog niet over geschreven is. Die herkent u (volgens de standaardinstelling van Wikibooks) aan de rode kleur (bestaande artikelen hebben standaard een blauwe link). Als u op de rode link klikt, krijgt u een bewerkingspagina te zien. U kunt daar meteen beginnen met het schrijven over het betreffende onderwerp. Bent u tevreden, vat dan onderaan samen wat u hebt gedaan en klik op Opslaan (of eerst op Toon bewerking als u vooraf even wilt nakijken hoe het er 'in het echt' uitziet).
- Schrijf over een onderwerp waar u weinig tot niets van weet, maar wel iets over wilt leren. Gebruik dit als een aanleiding om er meer over te weten te komen en voeg op Wikibooks toe wat u erover geleerd hebt. Dit is een fantastische manier om te leren studeren, noteren, informatie organiseren en uw nieuwe kennis in eigen woorden op te schrijven. Met een beetje geluk zullen uw medegebruikers zich ook gaan bezighouden met uw artikel, zodat men elkaar kan helpen.
- Neem een breed onderwerp zoals Fysica of GNU/Linux, en maak een hoofdpagina aan met een overzicht. Maak een lijst van alle onderwerpen die beschreven moeten worden en die het geheel completeren. U hoeft niet zelf al die pagina's te beschrijven. Als u een begin maakt met alle noodzakelijke onderwerpen, komt er op een gegeven moment vanzelf wel iemand anders langs die er ook in geïnteresseerd is en gaat invullen.
- Om mee te doen hoeft u niet zelf te schrijven. U kunt ook grammaticale of stijlfouten verbeteren, onverklaarbare nonsens verwijderen of persoonlijke meningen veranderen in objectieve informatie. Ook kunt u links maken van woorden die een onderwerp op zichzelf zouden kunnen zijn.
- Vertel uw vrienden, collega's, studiegenoten en kennissen over deze Wikibooks. Iedereen is meer dan welkom.
- Link naar Wikibooks vanaf uw eigen website. Alle soorten links zijn welkom. Zowel naar de hoofdpagina als naar een specifiek onderwerp. Een banner zou natuurlijk helemaal mooi zijn.
Meer informatie
[bewerken]Op het gebruikersportaal staat een overzicht van vele handige pagina's.