Naar inhoud springen

Leer jezelf ecologisch tuinieren/Zwarte nachtschade

Uit Wikibooks

Ecologisch tuinieren

Inleiding
De tuinkalender
Register
Wat zijn planten
Algemene begrippen
Sorteringslijsten
Grondbewerking
Plantkunde
Vermeerderen
Plantenfamilies
Geslachten
Soorten
Plantenziekten
Problemen
Het dierenleven
De moestuin
De kruidentuin
De boomgaard
De siertuin
De speeltuin
1 2 3 4

Klik op een foto voor een vergroting. Ander gewas? Zoek in het Register.


Alle families?
Familie: Nachtschade (Solanaceae)
Geslacht: Nachtschade
Soort: Solanum nigrum
Stengel/Tak: De plant heeft een opgerichte, behaarde, vaak ietwat zwarte stengel.
Blad: De eironde tot driehoekige bladeren zijn golvend getand.
Bloei:

Bloem:
Meer van dezelfde kleur?
Juni tot september.

De witte bloempjes hebben vijf puntige, naar achteren gebogen kroonbladen. De teruggebogen kroonbladen zijn wit tot vuilwit met gele helmhokjes. Na de bloei ontwikkelen zich hieraan eerst groene, later zwarte bessen. De kelkbladen omsluiten de giftige bessen niet.
Geneeskracht: Wordt als geneeskrachtig gezien bij ontstekingen. De plant bevat solanine, saponine, solaceïne en solaneïne. De plantendelen kunnen lokaal worden toegepast tegen oppervlakkige abcessen en ontstekingen.
Let op!: De giftigheid verschilt tussen de variëteiten, zodat het eten van bessen van een onbekende variëteit risico's met zich brengt. Het gifgehalte kan ook beïnvloed worden door de omstandigheden waaronder de plant groeit. Alle delen van de plant kunnen giftig zijn en bevatten tot 0,524% droog gewicht aan glycoalkaloïden en solanine. Het vergif is het hoogst geconcentreerd in de onrijpe groene bessen, maar komt ook voor in rijpe bessen. Solanine kan zeer giftig zijn en mogelijk dodelijk. Vergiftigingssymptomen treden pas op na 6-12 uur na inname. Beginsymptomen kunnen zijn koorts, zweten, braken, buikpijn, diarree, verwarring en sloomheid. De dood volgt door een hartstilstand en het stoppen van de ademhaling. Er zijn kinderen en vee overleden na het eten van onrijpe bessen. Vee is ook doodgegaan aan nitraatvergiftiging door het eten van bladeren. Hoewel veel publicaties melden dat gekookte rijpe vruchten van de zwarte nachtschade veilig kunnen worden gegeten, kan dit niet worden toegeschreven aan een normale kooktemperatuur omdat solanine pas bij een veel hogere temperatuur van ca. 243 °C wordt afgebroken. Er zijn ethnobotanische verslagen waarin bladeren en jonge spruiten als groente worden gekookt waarbij het kookvocht meerdere malen wordt afgegoten om toxines te verwijderen.
FAQ: Vragen en/of antwoorden over de Zwarte nachtschade?
Maan(d) Werk KK KT LT VW ZD PA RA
Wikipedia
Meer afbeeldingen over dit onderwerp vindt u in Categorie Solanum nigrum op Wikimedia Commons
Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Zwarte nachtschade


Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.