Naar inhoud springen

Kunstgeschiedenis/20e-eeuws futurisme

Uit Wikibooks

INLEIDING
KUNSTHISTORISCH ONDERZOEK
PERIODEN
1. Prehistorie
2. Oudheid

3. Middeleeuwen
4. Renaissance en barok

5. Negentiende eeuw

6. Twintigste eeuw

7. Hedendaagse kunst

8. Toegepaste kunst
9. Islamitische kunst


10. Lexicon

Umberto Boccioni, Dinamismo de un ciclista (Dynamiek van een fietser), 1913

Het futurisme is een Europese literaire en artistieke beweging uit het begin van de twintigste eeuw (1910 tot 1920) die de esthetische traditie verwerpt en de moderne wereld verheerlijkt, in het bijzonder de stedelijke beschaving, machines en snelheid.

Filippo Tommaso Marinetti

Het futurisme is uitgevonden en voornamelijk gebaseerd in Italië, geleid door de charismatische dichter Marinetti. De groep was het meest invloedrijk en actief tussen 1909 en 1914, maar werd na het einde van de Eerste Wereldoorlog opnieuw opgericht door Marinetti. Deze heropleving trok nieuwe kunstenaars aan en werd bekend als het futurisme van de tweede generatie. Hoewel het meest prominent in Italië, werden futuristische ideeën gebruikt door kunstenaars in Groot-Brittannië, de VS en Japan, en futuristische werken werden in heel Europa tentoongesteld.
Russisch futurisme wordt meestal als een afzonderlijke beweging beschouwd, hoewel sommige Russische futuristen zich met de eerdere Italiaanse beweging hebben beziggehouden. Het futurisme anticipeerde zowel op de esthetiek van de art deco als op het dadaïsme en het Duitse expressionisme.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.