Naar inhoud springen

Engelse literatuur/The Tragical History of Dr. Faustus

Uit Wikibooks
Faustus roept Mephistoteles op

The Tragical History of Dr. Faustus is een toneelstuk geschreven door Christopher Marlowe aan het einde van de 16e eeuw. Het vertelt het verhaal van de briljante maar gedesillusioneerde geleerde Faustus die een pact sluit met de duivel in ruil voor grenzeloze kennis en macht.

Het stuk is verdeeld in vijf bedrijven, die elk een belangrijk moment in de ondergang van Faustus uitbeelden. In het eerste bedrijf besluit Faustus zijn ziel aan de duivel te verkopen en roept hij Mephistopheles op, een demon die zijn dienaar wordt. Faustus begint de grenzen van zijn pas ontdekte krachten te verkennen en geniet van zijn vermogen om ongelooflijke prestaties te leveren, zoals het oproepen van geesten en reizen naar exotische oorden.

Naarmate de tijd verstrijkt, begint Faustus echter de ware aard van zijn afspraak te beseffen. Hij wordt geplaagd door schuldgevoelens en wroeging, maar kan zich niet meer terugtrekken uit zijn pact met de duivel. In het laatste bedrijf komt Mephistopheles zijn ziel opeisen. Faustus wordt gekweld door demonen en uiteindelijk naar de hel gesleept terwijl hij het uitschreeuwt van wanhoop. Het stuk eindigt met een refrein dat het tragische lot van Faustus betreurt.

Marlowes toneelstuk wordt beschouwd als een meesterwerk van de Engelse literatuur over menselijke ambitie, verleiding, zonde en verlossing. Het personage van Faustus is een iconisch figuur in de literatuur geworden en inspireerde talrijke bewerkingen en interpretaties in verschillende vormen van media.

Zie ook[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.