Engelse literatuur/Auteurs van het Britse Gemenebest

Uit Wikibooks

Vanaf de jaren vijftig kwam een ​​aanzienlijk aantal grote schrijvers uit landen die eeuwenlang door de Britten waren gekoloniseerd. Er zijn natuurlijk vóór 1950 enkele belangrijke werken in het Engels geweest uit het toenmalige Britse rijk. De beroemde roman Under the Sky of Africa: the story of a farm in the Cape van de Zuid-Afrikaanse auteur Olive Schreiner werd in 1883 gepubliceerd en de Nieuw-Zeelander Katherine Mansfield publiceerde in 1911 haar eerste verhalenbundel In a German Pension. De eerste grote romanschrijver van het Indiase subcontinent die in het Engels schreef, RK Narayan, begon in Engeland te publiceren in de jaren dertig, dankzij de aanmoediging van de Engelse auteur Graham Greene. De carrière van de Caribische auteur Jean Rhys begon al in 1928, hoewel haar beroemdste werk, The Sargasso Sea, pas in 1966 werd gepubliceerd. De beroemde roman On Loose Sand van de Zuid-Afrikaan Alan Paton werd gepubliceerd in 1948. Doris Lessing uit Zuid-Rhodesië, nu Zimbabwe, was een dominante figuur op de Engelssprekende literaire scène. In 2007 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur.

Salman Rushdie is een andere schrijver die na de Tweede Wereldoorlog opkwam uit een voormalige Britse kolonie (India) die zich permanent in Groot-Brittannië vestigde. Rushdie verwierf bekendheid met The Midnight Children in 1981. Zijn meest controversiële roman, Satan's Verses uit 1989, was gedeeltelijk geïnspireerd op het leven van Mohammed. V.S. Naipaul (1932), geboren in Trinidad, was een andere immigrant, die onder meer A Bend in the River (1979) schreef. Naipaul won de Nobelprijs voor Literatuur in 2001.

Uit Nigeria komen een aantal schrijvers die internationale bekendheid hebben verworven met werken in het Engels, onder wie de auteur Chinua Achebe en de toneelschrijver Wole Soyinka. Soyinka won de Nobelprijs voor Literatuur in 1986. Dat deed de Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer in 1995 ook. Andere Zuid-Afrikaanse schrijvers die in het Engels schrijven zijn romanschrijver J. M. Coetzee (Nobelprijs 2003) en de toneelschrijver Athol Fugard. Kenia's internationaal bekendste auteur is Ngũgĩ wa Thiong 'o, die romans, toneelstukken en korte verhalen in het Engels heeft geschreven. De dichter Derek Walcott, uit St. Lucia in de Caraïben, ontving de Nobelprijs in 1992. De Australiër Patrick White, een groot schrijver in deze periode, wiens eerste werk in 1939 werd gepubliceerd, ontving deze hoogste literaire onderscheiding in 1973. Andere opmerkelijke Australische schrijvers aan het einde van deze periode zijn de dichter Les Murray, en Peter Carey (geboren in 1943), een van de slechts vier auteurs die tweemaal de Booker Prize hebben gewonnen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.