Engelse literatuur/Genrefictie in de 20e eeuw

Uit Wikibooks

Genreliteratuur van de 20e eeuw[bewerken]

Veel werken die in de 20e eeuw zijn gepubliceerd, waren voorbeelden van genreliteratuur. Deze term omvat misdaadromans, spionageromans, historische romans, fantasy, graphic novels en sciencefiction.

Detectiveverhalen en -romans[bewerken]

Na het succes van Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes-reeks heeft het detectivegenre zich ontwikkeld met schrijvers als Agatha Christie (1890–1976), die een belangrijke auteur was van misdaadromans, korte verhalen en toneelstukken. Aan de ene kant was ze productief met 80 detectiveromans en succesvolle toneelstukken voor de theaters in West End, en aan de andere kant was ze innovatief op het gebied van het vertellen van verhalen in het detectivegenre. Haar personages Hercule Poirot en Miss Marple verschijnen aan het begin van de 21e eeuw nog steeds in nieuwe verhalen van andere schrijvers. Andere schrijvers in het genre zijn Ellery Queen, John Dickson Carr en Dorothy Sayers, die in de jaren 1930 en 1970 (maar vooral tot aan de Tweede Wereldoorlog) werden beschouwd als de meest vooraanstaande auteurs in de gouden periode van de detectiveroman. Andere geprezen schrijvers in dit genre zijn Ruth Rendell, P.D. James en de Schot Ian Rankin. Erskine Childers' The Riddle of the Sands: A Record of Secret Service (1903) is een vroeg voorbeeld van een spionageroman. Een ander prominent auteur in het spionagegenre was John le Carré, en in het thrillergenre creëerde Ian Fleming in 1953 het personage James Bond.

Sciencefiction en fantasy[bewerken]

J. R. R. Tolkien

Een van de belangrijkste schrijvers in het fantasygenre was J.R.R. Tolkien die The Hobbit en The Lord of the Rings schreef.

J.K. Rowling

J.K. Rowling, een van de bestverkopende Engelstalige schrijvers ooit, debuteerde in 1997 met het jeugdboek Harry Potter and the Philosopher's Stone. Het boek was het begin van haar nieuwe serie over de jonge tovenaar Harry Potter. Van deze boeken zijn wereldwijd meer dan 300 miljoen exemplaren verkocht en daarnaast wordt ook erkend dat deze boeken belangstelling voor het lezen onder jongeren hebben gestimuleerd.

Philip Pullman

Philip Pullman is bekend van de trilogie The Dark Matter. Net als fantasy begon men het sciencefictiongenre in de laatste decennia van de 20e eeuw serieuzer te nemen. Dit was te danken aan het werk van schrijvers als Arthur C. Clarkes (2001) met A Space Odyssey en Michael Moorcock. Een andere prominente auteur in dit genre, Douglas Adams, wordt vooral geassocieerd met het komische sciencefictionwerk The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Mainstream-schrijvers zoals Doris Lessing en Margaret Atwood schreven ook werken in dit genre.

Bekende auteurs op het gebied van stripboeken zijn Neil Gaiman en Alan Moore. Gaiman produceert ook graphic novels.

Andere genreteksten

Meer komische teksten kwamen van schrijvers als P.G. Wodehouse.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.