Amerikaanse literatuur/The Portrait of a Lady

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur

The Portrait of a Lady (Het Portret van een dame) is een roman van Henry James. Hij werd voor het eerst gepubliceerd als feuilleton in The Atlantic Monthly en Macmillan's Magazine in 1880-1981 en daarna als een boek in 1881. Het is een van James' populairste lange romans, en wordt door critici beschouwd als een van zijn mooiste.

The Portrait of a Lady is het verhaal van Isabel Archer, een levenslustige jonge Amerikaanse vrouw die in New York woont. Als haar vader sterft, wordt zij door haar tante van moederskant, Lydia Touchett, uitgenodigd op het landgoed van haar rijke echtgenoot in Londen. Daar ontmoet Isabel haar invalide en norse neef Ralph Touchett, en diens buurman, de degelijke Lord Warburton. Als twee Amerikaanse expats te weten komen dat zij een grote erfenis zal verkrijgen, wordt zij het slachtoffer van hun machiavellistisch gekonkel.

Net als bij veel van James' romans, spelen de gebeurtenissen zich af in Europa, voornamelijk in Engeland en Italië. Het biedt de schrijver de gelegenheid om over zijn favoriete thema, de verschillen tussen de Nieuwe en de Oude wereld, te schrijven. Hij behandelt eveneens de thema's van de persoonlijke vrijheid, verantwoordelijkheid, verraad en seksualiteit.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.