Amerikaanse literatuur/The Great Gatsby

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur
Cover van de eerste editie, 1925

The Great Gatsby is een roman uit 1925 geschreven door de Amerikaanse auteur F. Scott Fitzgerald. Het boek wordt beschouwd als een van de grootste werken uit de Amerikaanse literatuur en een klassieker uit het jazztijdperk. Het verhaal speelt zich af in de Roaring Twenties en draait om de jonge en mysterieuze miljonair Jay Gatsby en zijn obsessie met de mooie en getrouwde Daisy Buchanan.

Inhoud en stijl[bewerken]

Het verhaal wordt verteld door Nick Carraway, een jongeman uit het Midwesten van de VS die naar Long Island in New York verhuist om een carrière in de obligatiehandel na te streven. Zijn buur daar is de mysterieuze Jay Gatsby, een rijke en raadselachtige man die bekendstaat voor de uitbundige feesten in zijn landhuis. Gatsby is erg verliefd op Daisy Buchanan, een getrouwde vrouw die hij ontmoette voordat hij rijk werd. Daisy is getrouwd met Tom Buchanan, een rijke en arrogante man die een affaire heeft. Naarmate het verhaal zich ontvouwt, wordt de liefdesrelatie tussen Gatsby en Daisy nieuw leven ingeblazen en wordt onthuld dat Gatsby's streven naar rijkdom en status wordt gedreven door zijn verlangen om Daisy terug te winnen.

Aan de hand van Nicks observaties onderzoekt de roman de oppervlakkigheid, decadentie en morele corruptie van de rijke elite in de jaren twintig van de twintigste eeuw. Het boek stelt eveneens de illusie van de American Dream aan de kaak, en suggereert dat het najagen van rijkdom en sociale status kan leiden tot leegte en tragedie. Fitzgeralds schrijfstijl in The Great Gatsby wordt gekenmerkt door zijn lyrisch proza, de levendige beschrijvingen en het sociaal commentaar.

"The Great Gatsby" wordt nog steeds gewaardeerd vanwege zijn verkenning van de menselijke conditie, de complexiteit van liefde en verlangen, en zijn kritiek op de American Dream en de Roaring Twenties. Het blijft een tijdloos literair werk dat inzicht biedt in het culturele en sociale landschap van zijn tijd.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.