Naar inhoud springen

Amerikaanse literatuur/Pale Fire

Uit Wikibooks
Amerikaanse literatuur
Vladimir Nabokov in 1973

Pale Fire is een in 1962 gepubliceerde roman van Vladimir Nabokov. Het boek is gestructureerd als een 999 versregels lang gedicht, geschreven door de fictieve dichter John Shade, met commentaar op het gedicht door zijn excentrieke buurman en collega, Charles Kinbote. Het gedicht en het commentaar erop worden gepresenteerd als een boekwerk met de titel "Pale Fire" (Bleek vuur).

De roman staat bekend om zijn complexe verhaalstructuur en onbetrouwbare vertellers. Kinbotes commentaar op het gedicht van Shade raakt steeds meer losgeslagen naarmate de roman vordert, waardoor de lezer de juistheid van zijn beweringen over Shades leven en zijn eigen rol in de beschreven gebeurtenissen in twijfel begint te trekken. Het gedicht is verdeeld in vier canto's en het commentaar is verdeeld in een voorwoord en verschillende secties. Terwijl Kinbote zijn commentaar op het gedicht geeft, onthult hij dat hij waanvoorstellingen heeft en mogelijk krankzinnig is, aangezien hij beweert dat hij de verbannen koning is van het fictief land Zembla en dat het gedicht verborgen verwijzingen bevat naar zijn eigen leven.

Nabokov stond bekend om zijn liefde voor woordspelingen en taalkundige virtuositeit, en "Pale Fire" is daarop geen uitzondering. De roman staat vol met toespelingen, woordspelingen en obscure verwijzingen, waardoor het een uitdagende maar lonende lectuur is voor fans van literaire puzzels.

Over het algemeen wordt Pale Fire beschouwd als een van Nabokovs grootste werken en een meesterwerk van postmoderne fictie. De invloed ervan is te zien in de werken van veel hedendaagse schrijvers die in hun eigen schrijven hebben geëxperimenteerd met vorm en structuur. De roman is op veel verschillende manieren geïnterpreteerd, waarbij sommige lezers het zien als een commentaar op de aard van auteurschap en interpretatie, terwijl anderen het zien als een satire van de academische wereld en literaire kritiek.

Inhoud[bewerken]

  1. Canto 1 bevat zijn vroege ontmoetingen met de dood en een glimp van wat hij beschouwt als het bovennatuurlijke.
  2. Canto 2 gaat over zijn familie en de schijnbare zelfmoord van zijn dochter, Hazel Shade.
  3. Canto 3 concentreert zich op Shades zoektocht naar kennis over een hiernamaals, met als hoogtepunt een "vage hoop" op hogere machten die "een spel van werelden spelen", zoals blijkt uit schijnbare toevalligheden.
  4. Canto 4 biedt details over Shades dagelijkse leven en creatieve proces, evenals gedachten over zijn poëzie, die volgens hem een middel is om het universum op de een of andere manier te begrijpen.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.